mielonego imbiru. Lub ekstrakt waniliowy do smaku Wykonanie Świeży oczyszczony -nie myty wodą -korzeń mniszka lekarskiego pociąć na kawałeczki i zarumienić na suchej patelni na zloty kolor ,tak jak słonecznik. Do rondelka włożyć 1,5 łyżeczki korzenia prażonego ,dodać wodę i dodatki opcjonalnie. Całość doprowadzić do wrzenia,a następnie zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu powoli gotować 30-40 minut
w mojej kuchnibułka grahamka 6,7 bułka tarta 6,1 chleb ze śliwką 7 chleb żytni pełnoziarnisty 9,1 chleb żytni razowy 8,4 chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 8,4 chrupki kukurydziane 7,6 chrzan 7,3 czarne jagody 3,2 czosnek 4,1 fasola biała 15,7 fasola czerwona 25 fasolka szparagowa 3,9 frytki ziemniaczane
Dajetkwiatków fiołka wonnego garść pędów gwiazdnicy pospolitej garstka czarek austriackich 1 jajko kurze 2-3 łyżki grzanek chlebowych 2-3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam z pestek słonecznika do smaku - sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z fiołkami i czarkami? Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo? Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej
Smaczna PyzaSkładniki: 1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) 1 dojrzałe awokado 1/2 malinowego pomidora 2 duże rzodkiewki 1/4 czerwonej cebuli 2 garści liści szpinaku kiełki rzodkiewki rzeżucha uprażone nasiona słonecznika Dressing: oliwa z oliwek EV sok z cytryny 1/3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie: W szklance dokładnie mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy. Pomidora i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę
Kulinarne przygody Gatitywoda Składniki na pierwszy etap: zakwas 300ml szklanka letniej wody szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału Składniki na drugi etap : 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżeczki soli kilogram mąki pszennej (typ 550) 3 szklanki letniej wody 1/4 opakowania drożdży Sposób przygotowania – zakwas Zakwas przygotowujemy około tygodnia. Na początku mieszamy pół szklanki mąki i pół
wysmienityProsty sernik, do zrobienia w 15 minut ;) Dzięki dodatkom w postaci karmelu i słonecznika robi się z niego słodko-słono-chrupiący pyszny deser. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaparmezanu 10 g oleju MCT 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju z awokado 10 g oleju z pestek dyni 10 g musztardy 2 żółtka 10 g ziaren słonecznika 10 g orzechów włoskich sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe u mnie odrobina pomidora i papryki Jarmuż umyć, osuszyć i usunąć twarde łodygi a następnie porwać
Ola la LCHFsałaty. Do mieszanki sałat warto wykorzystać również młode listki buraka, mniszka lekarskiego, rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej Dressing cytrynowy: sok wyciśnięty z 1 cytryny 6 łyżek oliwy
Codziennik Kuchennyjest bardzo sycący i dość ciężki, dlatego nie można przesadzać z konsumowaną ilością. CHLEB Z SAMYCH ZIAREN Składniki podaję w kolejności od tych, których użyłam najwięcej. Płatki owsiane Pestki słonecznika Siemię lniane (całe ziarenka) Pestki dyni Zmielone siemię lniane Otręby gryczane Nasiona chia Sól Odrobina miodu Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Wykonanie jest tak proste, że wstyd tłumaczyć
HealthyCreationsświetna. Nie dość, że szybko się ją robiło, to była orzeźwiająca i chrupiąca. Jeśli dodamy grzanki czy tosty, to spokojnie posłuży jako samodzielne danie. Wierzch możecie posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Pamiętam, jak kiedyś posiadałam specjalną menzurkę do robienia sosów do sałatek. Niestety, wraz z przeprowadzkami, menzurka przepadła a ja sosy robię zwykle w słoiczku po koncentracie pomidorowym. Mają
Mieszam w Garnkubyła zdrowsza. Stosunek 3:2 (szklanek) płatków owsianych do dodatków (bakalii, ziaren) jest dla mnie idealny, ale możesz go oczywiście zmienić. Do granoli możesz też dodać orzechy, migdały, ziarna słonecznika, suszone morele, rodzynki czy inne, ulubione dodatki. Możesz ją także przyprawić cynamonem czy szczyptą gałki muszkatołowej. Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie. 1 szklanka
Gospodyni Miejskaminut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia) i piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 20 - 25 minut. Bułki razowe na zakwasie SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możemasła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam miskę ściereczką
Gotuj Się Kto Możerazowej typ 2000, 150g mąki pszennej typ 650, 3 łyżki zakwasu żytniego, 2,5 łyżeczki soli, 500 ml wody, 2 garści siemienia lnianego, 100g pestek dyni, 2 garści ziaren słonecznika. Rodzaje mąk można dowolnie zmieniać, ja czasami dodaję mąki gryczanej, orkiszowej albo żytniej razowej, można też stosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy, czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje
Gotuj Się Kto Może