szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej natki pietruszki nierafinowana sól, przyprawy i zioła
Even Better FoodŚNIADANIE ⇨ Owsianka "nocna" z bananem i malinami Owsiankę przygotowałam z 20 g zwykłych płatków owsianych i 30 g owsianki śniadaniowej (jest to mieszanka płatków owsianych z migdałami, amarantusem, słonecznikiem i kilkoma innymi składnikami). Jako płynu użyłam mleka kokosowo-ryżowego. Dodałam kakao, 1/2 dojrzałego banana, cynamon, wanilię, nasiona chia oraz odrobinę cukru kokosowego. Zamieszałam i odstawiłam na noc. Przed zapakowaniem
Zdrowie na języku :Pznacie domową Nutellę z bananów? U mnie znika w mgnieniu oka, najczęściej łyżką prosto po przygotowaniu! Doskonale sprawdzi się też do posmarowania naleśników, bułki, czy lekkiego pieczywa ( Sonko ze słonecznikiem jest pyszne) oraz jako dodatek do przeróżnych deserów. To taka zdrowa słodkość.... Banany są bogate w magnez i potas, tak jak i surowe kakao, ale ono dodatkowo zawiera największą koncentrację
Di gotujemasła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki miodu 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu białego łuskanego 3 łyżki nasion słonecznika dodatkowo: wiórki kokosowe Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i zagnieść ciasto. Formować małe kulki, lekko je rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka
Trufelkowomających ochotę sobie coś upiec :D Składniki suche: 1,5 płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych (jeśli nie macie to dajcie 2,5 szklanki owsianych) pół szklanki pestek słonecznika pół szklanki orzechów arachidowych (fistaszków) łyżeczka cynamonu Składniki płynne: kopiata łyżka oleju kokosowego kopiata łyżka miodu 1/4 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki wody Dodatki: pół szklanki
Mania Wypiekaniapółtorej szklanki otrębów pszennych prażonych 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka miodu prawdziwego Wykonanie: 1. Wszystkie składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy, następnie dajemy mokre składniki czyli jajka, miód prawdziwy i syrop klonowy. Całość dokładnie
IzabelawkuchniMoje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu. A teraz przedstawię Wam kilka propozycji na domowe bułeczki : 1. Śniadaniowe bułeczki
Izabelawkuchniubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować. Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika. Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać sie czasu pieczenia) . Ostudzone
Ukojenie Podniebieniaowoce, jak banany, kiwi, pieczone jabłka, jagody goji, nasiona chia, orzechy, zwieńczyć porcję miodem lub syropem klonowym z dodatkiem cynamonu Mleko sprawdzi się idealnie także z płatkami kukurydzianymi, otrębami, słonecznikiem, czekoladą, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi. Kombinujcie, dodawajcie, łączcie składniki, smakujcie, na zdrowie! Składniki: 500 ml mleka płatki owsiane górskie wg uznania spora garść borówek suszone owoce wg uznania: żurawina
Zasmakuj Kuchnipracy lub szkoły. Składniki: 200 g płatków owsianych 20 g otrębów pszennych 30 g migdałów 50 g rodzynek 20 g jagód goji 50 g suszonych śliwek 50 g nasion słonecznika 2 banany 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 200 ml mleka 1 jajko 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyJest naprawdę pyszna! :) Składniki: 3-4 garście roszponki (lub mix sałat, co kto lubi) 10 pomidorów koktajlowych 10 pomidorów suszonych mozarella (u mnie małe kulki przekrojone na pół) garść słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego uprażonego na patelni pierś z kurczaka ziele angielskie, pieprz w kulkach, liście laurowe zioła prowansalskie bazylia koperek pietruszka dodatkowo na dressing: 4 łyżki oliwy
Trufelkowowięc zrobić ten zdrowy koktajl, zwłaszcza gdy mamy dynię ze swojej działki. Składniki : 12 dkg obranej ze skórki dyni 1 pomarańcza 1 dojrzały banan 1 łyżka łuskanego ziarna słonecznika Sposób wykonania : D ynię pokrój w kostkę , ułóż w żaroodpornym naczyniu, włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki, usuń pestki
Przepisy i porady kulinarneprostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy
PatiGotujeLekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika
Przepisy KulinarneTopinambur inaczej słonecznik bulwiasty, po angielsku jerusalem artichoke, czyli karczoch jerozolimski, choć z karczochem nie ma nic wspólnego. Niewielkie bulwy wyglądają trochę jak kłącze imbiru, są chrupiące, jadalne na surowo, po ugotowaniu, czy upieczeniu. Mają lekko ziemisty, słodkawy, orzechowy smak. Ta słodkawa roślina, przysmak Indian zamieszkujących Krainę Wielkich Jezior uratowała w 1612 roku od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, gdy zajęte
mojewypiekiinietylko