słonecznik - 8260 przepisów (strona:335/551)

Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami i ziemniaczane kulki 219

bułce tartej. 6. Kuleczki smażymy na głębokim oleju, a nadmiar tłuszczu odsączamy w ręczniku papierowym, 7. Kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. 8. Podajemy z awokado i ziarnami słonecznika. Smacnego

FITBUuK
Żytnie bułeczki razowe na drożdżach 164

zakwasie, o ile tylko będę mieć więcej czasu, aby pozwolić bułkom wyrosnąć Bułki są ciężkie, konkretne. W środku znajdziecie siemię lniane i płatki owsiane. Możecie spokojnie dorzucić pestki słonecznika czy dyni. Najecie się pewnie jedną sztuką. Z podanej ilości wychodzi mi 5 bułek żytnich, chociaż autorka oryginalnego przepisu zrobiła ich aż 8. Jeśli macie większą rodzinę to warto upiec

Mieszam w Garnku
Shakshuka- Śniadanie dla mistrzów z jajkiem sadzonym 222

twarożek na jogurcie tak zwany Labneh oraz kolendra. Danie te to nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowo- paprykowym. Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal. Produkty potrzebne: olej kokosowy- 2łyżeczki papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1  słoiczek  kolendra lub natka pietruszki - posiekany

pichciszto
Zupa z jarmużu 190

dzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie, ale na pewno jest wartościowa dla naszego organizmu. Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile.  Polecam! Zupa z jarmużu Składniki na 4 porcje: opakowanie jarmużu (300-400g) 4 cebule 1 jabłko 1 ziemniak

Smak mojej kuchni
Spaghetti aglio olio z suszonymi pomidorami 268

przyprawiamy do smaku. 4. Na koniec dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. 5. Zawartość patelni łączymy z makaronem i delikatnie mieszamy. 6. Układamy makaron na talerzu, posypujemy ziarnami słonecznika i pokrojoną w kostkę fetą. 7. Dekorujemy listami roszponki, bądz rukoli. Smacznego

FITBUuK
UPIEKŁAM CHLEB!!! ;) 150

gryczanej 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody 30 g drożdży łyżeczka soli łyżka cukru wg uznania - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika.      Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli cisto nie będzie chciało się połączyć można dodać odrobinę więcej wody. Wymieszane składniki przekładam do formy, przykrywam ścierką

BezglutenowaIzabela
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 183

żelaza. Wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników, do wyrobu chałwy oraz jako panierka. Mąka słonecznikowa Ma smak i aromat charakterystyczny dla pestek słonecznika. Jest bogata w błonnik, białko, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i żelazo. Zawiera witaminę A, D i E oraz B6. Jest świetnym dodatkiem do słonych

BezglutenowaIzabela
CHLEBEK 166

się kiedy ostygnie! :) Przepis - • 500 g mieszanki mąki • 500 ml letniej wody • 25 g drożdży • pół łyżeczki soli • pół łyżeczki cukru • 2 łyżki siemienia  lnianego (dodaje mielone) • pestki słonecznika Wymieszane składniki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika 220 stopni, ok 50-60 minut. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
OOOOPSIE CHLEBEK 184

jednak. Po raz kolejny  miło i smacznie się zaskoczyłam.  100 g twarogu 3 jajka trochę soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika Oddzielamy żółtka od białka. Do białka dodajemy sól i ubijamy sztywną pianę --> tak aby można było miskę przewrócić do góry nogami aa białko nie znalazło się na podłodze :) Żółtka

BezglutenowaIzabela
Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami 198

wybierać złej jakości, bo przełoży się to na smak całości. Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami / około 6 kanapek Składniki: 1 mały chleb foremkowy, najlepiej razowy ze słonecznikiem 3 jajka 5 kawałków suszonych w oliwie pomidorów 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku wewnętrzna część sałaty lodowej 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Chleb kroimy

Moja smaczna kuchnia
Dieta bezglutenowa 236

zawierać w swoim jadłospisie przede wszystkim takie produkty jak: mąkę kukurydzianą , sojową, amarantusa, proso czy komosę ryżową. Do produktów bezglutenowych należy też zaliczyć m.in. sezam, soczewicę , kaszę jaglaną, ziarna słonecznika czy też bezglutenowy owies. Podchodząc do półki z produktami bezglutenowymi zwróćmy uwagę przede wszystkim na mąkę sojową, gryczaną czy kukurydzianą czy na jej opakowaniu jest przekreślony obraz kłosa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z kaszy i marchwi Pingwina Larsa. 228

serii: Lars poleca. *przepis z książki Jadłonomii Marty Dymek* Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2-3 marchewki 2 łyżki sosu sojowego mała drobno posiekana cebula 1/2szklanki sezam 1/2szklanki słonecznik natka pietruszki 2-3łyżki bułki tartej mały chlust oleju rzepakowego/oliwy Czytaj więcej

U Fiolki
Śniadaniowe mohito - krem jaglany z bananem, jabłkiem i awokado. (wpis sentymentalny) 228

gotuj pod przykryciem do miękkości 2. Do kaszy dodaj obrane owoce, jogurt i miód. 3. Zblenderuj. Dosłodź. 4. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ze śliwkami z sosem winnym, orzechami,słonecznikiem... wspólnie jedzone z Siaśką kilka lat temu

U Fiolki
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 189

gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem

U Fiolki
Ciastka owsiane 170

szkl. brązowego cukru -100 g masła -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3-4 łyżki dodatków - posiekane orzechy, pestki, suszone owoce, czekoladowe groszki (u mnie: orzechy włoskie i pestki słonecznika) Przygotowanie Masło rozpuścić, utrzeć z cukrem i jajkami. Miksując powoli dodawać płatki, bakalie, mąkę, proszek do pieczenia. Na wyłożonej papierem blasze kłaść łyżką masę. Wstawić do nagrzanego

Zielona Kuchnia