słonecznik - 8260 przepisów (strona:343/551)

Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym 181

Bagietki orkiszowe Składniki: na 6 długich bagietek 400 g zakwasu orkiszowego 200 g mąki orkiszowej 800 g mąki pszennej 700-800 ml zimnej wody 1 łyżka soli sezam, czarnuszka, słonecznik do posypania 2 łyżki wody + 1 łyżka miodu do posmarowania Jeśli nie masz zakwasu orkiszowego to możesz użyć zakwasu pszennego. Ciasto na bagietki można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera

codojedzenia
BROKUŁOWA Z PRAŻONĄ CEBULKĄ 276

Bezmięsna sałatka dla każdego.  SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 4ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego 2 łyżki prażonej cebulki 2 łyżki prażonego słonecznika 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego   PRZYGOTOWANIE:  Brokuła myję, dzielę na różyczki. Gotuję ok 5min w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę

Gotowanie Patki
Domowe masło orzechowe 427

tyle dobre i ma tyle zastosowań, że nawet swąd palonych blenderów mi tego uczucia nie zdemolował. Domowe masło orzechowe robię z orzeszków ziemnych (arachidowych). Można robić masła z migdałów, słonecznika, orzechów laskowych czy włoskich i takie masła też pojawią się na blogu. Jednak z arachidków jest moim masłem ukochanym. Orzeszki arachidowe mają bardzo dużo białka i co śmieszniejsze, należą

ladykitchen
Chleb drożdżowy z naczynia żaroodpornego 216

400g mąki pszennej + do podsypania 150g mąki gryczanej 25g świeżych drożdży 1½ szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: ½ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki pestek dyni 2 łyżki nasion chia 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę

Kuchnia w czekoladzie
CZEKOLADOWE BATONY MUSLI (bez cukru, wegańskie) 206

Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrąb 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki daktyli 1/4 szklanki płatków migdałowych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki oleju kokosowego 150 g gorzkiej czekolady Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz

Via Gusto
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 189

wapnia). Jeśli więc dzieci powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z malinami i mozarellą 221

jeden talerz - możemy porcje zwiększać według potrzeb): 2 garści mixu sałat (sałatka doskonale będzie smakować z roszponką),1/2 kulki sera mozzarella,1/3 czerwonej cebuli, duża garść malin, pestki słonecznika, (opcjonalnie możemy dodać garść pomidorków koktajlowych) Dressing: 1 łyżka miodu,1 łyżeczka soku z cytryny, odrobina oregano, bazylii, chilli oraz sól, pieprz (można użyć gotowej mieszanki ziół włoskich) Sałatkę możemy jeść

Kuchnia Pełna Pasji
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 306

drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz: 9g Informacja dla diabetyków: w jednej porcji j.w. znajduje się

Dietolog
CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 138

prosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina CHLEB WIELOZIARNISTY / 2 blaszki keksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl otrąb pszennych lub razowych 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki soli 5 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 1 l ciepłej wody ( nie za gorącej żeby

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 165

chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu

Pieguskowa Kuchnia
PROSTY CHLEB Z GARNKA 166

łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej ) opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 139

bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej chlebowej typ 650 3 kopiaste łyżki mąki

Moja Książka Kucharska
Granola z olejem i cukrem kokosowym 138

chyba moja ulubiona granola! Składniki (na 1 duży słoik): 2 szklanki płatków owsianych górskich  1 szklanka mieszanki orzechów np. włoskich, laskowych i nerkowca  1/2 szklanki pestek słonecznika lub dyni albo mieszanki jednych i drugich  3-4 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sproszkowanego korzenia maca 3 łyżki otrąb owsianych  1 szklanka ulubionych suszonych owoców, ja użyłam

Mango Papaja
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 208

typu 450, 480 lub 550 1 płaska łyżka soli 400 ml letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu lub pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie

Kuchnia domowa Ani
Koktajl mandarynkowo-bananowy. 113

Składniki : 2 mandarynki 1 dojrzały banan 1/4 szklanki mleka ryżowego 3 łyżeczki słonecznika łuskanego szczypta mielonego cynamonu Sposób wykonania :   M andarynki i banana obierz ze skórki. Banana pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, zmiksuj. Rozlej do szklanek, wypij.   Z amiast kawy na śniadanie wypij koktajl owocowy

Przepisy i porady kulinarne