prostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy
PatiGotujeLekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika
Przepisy KulinarneTopinambur inaczej słonecznik bulwiasty, po angielsku jerusalem artichoke, czyli karczoch jerozolimski, choć z karczochem nie ma nic wspólnego. Niewielkie bulwy wyglądają trochę jak kłącze imbiru, są chrupiące, jadalne na surowo, po ugotowaniu, czy upieczeniu. Mają lekko ziemisty, słodkawy, orzechowy smak. Ta słodkawa roślina, przysmak Indian zamieszkujących Krainę Wielkich Jezior uratowała w 1612 roku od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, gdy zajęte
mojewypiekiinietylkobułce tartej. 6. Kuleczki smażymy na głębokim oleju, a nadmiar tłuszczu odsączamy w ręczniku papierowym, 7. Kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. 8. Podajemy z awokado i ziarnami słonecznika. Smacnego
FITBUuKzakwasie, o ile tylko będę mieć więcej czasu, aby pozwolić bułkom wyrosnąć Bułki są ciężkie, konkretne. W środku znajdziecie siemię lniane i płatki owsiane. Możecie spokojnie dorzucić pestki słonecznika czy dyni. Najecie się pewnie jedną sztuką. Z podanej ilości wychodzi mi 5 bułek żytnich, chociaż autorka oryginalnego przepisu zrobiła ich aż 8. Jeśli macie większą rodzinę to warto upiec
Mieszam w Garnkutwarożek na jogurcie tak zwany Labneh oraz kolendra. Danie te to nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowo- paprykowym. Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal. Produkty potrzebne: olej kokosowy- 2łyżeczki papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1 słoiczek kolendra lub natka pietruszki - posiekany
pichcisztodzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie, ale na pewno jest wartościowa dla naszego organizmu. Zupa podana z pestkami dyni lub słonecznika podniesie jeszcze swoje wartości zdrowotne. Inspiracja ze strony Olga Smile. Polecam! Zupa z jarmużu Składniki na 4 porcje: opakowanie jarmużu (300-400g) 4 cebule 1 jabłko 1 ziemniak
Smak mojej kuchniprzyprawiamy do smaku. 4. Na koniec dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. 5. Zawartość patelni łączymy z makaronem i delikatnie mieszamy. 6. Układamy makaron na talerzu, posypujemy ziarnami słonecznika i pokrojoną w kostkę fetą. 7. Dekorujemy listami roszponki, bądz rukoli. Smacznego
FITBUuKZapraszam dziś na zdrowy chlebek bez mąki z dodatkiem suszonych morel. Taki chleb jest bardzo sycący i już po małym kawałku będziemy syci.Polecam Składniki: 2 szkl ziaren słonecznika 1 garść suszonych morel 1 szkl pestek dyni 1 szkl siemienia w ziarnach 1 szkl mielonego siemienia 2 szkl płatków owsianych 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich 2 płaskie łyżeczki soli
słodkie i nie tylko historie kulinarnegryczanej 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody 30 g drożdży łyżeczka soli łyżka cukru wg uznania - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli cisto nie będzie chciało się połączyć można dodać odrobinę więcej wody. Wymieszane składniki przekładam do formy, przykrywam ścierką
BezglutenowaIzabelażelaza. Wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników, do wyrobu chałwy oraz jako panierka. Mąka słonecznikowa Ma smak i aromat charakterystyczny dla pestek słonecznika. Jest bogata w błonnik, białko, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i żelazo. Zawiera witaminę A, D i E oraz B6. Jest świetnym dodatkiem do słonych
BezglutenowaIzabelasię kiedy ostygnie! :) Przepis - • 500 g mieszanki mąki • 500 ml letniej wody • 25 g drożdży • pół łyżeczki soli • pół łyżeczki cukru • 2 łyżki siemienia lnianego (dodaje mielone) • pestki słonecznika Wymieszane składniki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika 220 stopni, ok 50-60 minut. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelajednak. Po raz kolejny miło i smacznie się zaskoczyłam. 100 g twarogu 3 jajka trochę soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika Oddzielamy żółtka od białka. Do białka dodajemy sól i ubijamy sztywną pianę --> tak aby można było miskę przewrócić do góry nogami aa białko nie znalazło się na podłodze :) Żółtka
BezglutenowaIzabelawybierać złej jakości, bo przełoży się to na smak całości. Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami / około 6 kanapek Składniki: 1 mały chleb foremkowy, najlepiej razowy ze słonecznikiem 3 jajka 5 kawałków suszonych w oliwie pomidorów 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku wewnętrzna część sałaty lodowej 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Chleb kroimy
Moja smaczna kuchniazawierać w swoim jadłospisie przede wszystkim takie produkty jak: mąkę kukurydzianą , sojową, amarantusa, proso czy komosę ryżową. Do produktów bezglutenowych należy też zaliczyć m.in. sezam, soczewicę , kaszę jaglaną, ziarna słonecznika czy też bezglutenowy owies. Podchodząc do półki z produktami bezglutenowymi zwróćmy uwagę przede wszystkim na mąkę sojową, gryczaną czy kukurydzianą czy na jej opakowaniu jest przekreślony obraz kłosa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!