słonecznik - 8260 przepisów (strona:354/551)

Makaron z dyni z kremowym sosem - wege, bez glutenu, light :) 152

drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem.  Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika

Zdrowie na języku :P
Warzywa korzeniowe 2017 - zaproszenie do akcji kulinarnej 133

korzeniami. Składnikiem dania dodawanego do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród porolistny (salsefia); - seler korzeniowy; - słonecznik bulwiasty (topinambur); - wężymord czarny korzeń (skorzonera). Zasady akcji: 1. Warzywo korzeniowe powinno być głównym składnikiem dania, lub mieć znaczący wpływ na smak całości. 2. Do akcji można dodawać kilka wpisów

Pełny talerz
Bez laktozy ? Bez glutenu ? Warsztaty Lidla z Darią Ładocha 179

potrawy. W ten sposób miałyśmy więcej czasu, żeby wspólnie porozmawiać. Daria jest skarbnicą wiedzy na tema zdrowego odżywiana i różnego rodzaju diet. Wspólnie ugotowałyśmy: pastę z groszku z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo-miętowym sorbet z mango z ciepłą śmietanką

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowo-śliwkowe batony proteinowe 134

Batony proteinowe: 200 g masła 250 g powideł śliwkowych 5 miarek białka czekoladowego ALE pół szklanki mleka 200 g płatków owsianych 25 g wiórek kokosowych 150 g ziaren słonecznika 100 g pestek dyni 200 g sezamu 200 g orzechów ziemnych bez soli 150 g rodzynek 25 g jagód goji 150 g suszonej żurawiny 50 g siemienia lnianego Do rondelka wrzucamy

Cooking Monster
Chleb żytni z ziarnami 159

można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)   155 g ciepłej wody Składniki ciasta właściwego:  Ziarna: 25 g słonecznik   25 g sezam   25 g siemię lniane   150 g woda wrzątek   Ciasto: zaczyn (cały) namoczone ziarna (wraz z wodą) 250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić

Codziennik Kuchenny
Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia 175

trzymałam w piekarniku z włączoną żarówką ), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny. Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce

Stare Gary
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 241

przykryciem do fermetacji w temperaturze pokojowej, na 24 godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe

Grahamka, weka i kajzerka
Bardzo proste batony owsiano- jabłkowe! Bez tłuszczu i bez mąki! 96

dodać według własnego uznania, dokładnie te które lubisz najbardziej. Składniki (na 8 batonów): 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 jabłka 2 jajka garść żurawiny garść jagód goi garść pestek słonecznika garść migdałów w płatkach opcjonalnie - 1 łyżka cukru kokosowego, brzozowego lub stewii Ścieram jabłka na tarce o grubych oczkach. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na 30 minut. Naczynie żaroodporne wykładam

Mango Papaja
Sałatka szpinakowa 164

się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 3/4 szklanki nasion łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor   sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem 181

jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można je zastąpić prażonym słonecznikiem, ale to nie będzie to samo. Kto powiedział, że comfort food nie może być zdrowy? Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z pieczonym burakiem 178

całe pudełko na uczelnię, które (jeśli prawdę mówiła) wsunęła z bananem na buzi. Pytania i odpowiedzi: Czy orzechy włoskie można zastąpić czymś innym? Tak! Bardzo fajnie będzie również pasował słonecznik, dynia lub orzeszki pini. Ewentualnie możesz posypać sałatkę grzankami z chleba. Czy burak musi być pieczony? Nie. Możesz użyć również gotowanego na parze. Jestem przekonany, że sałatka będzie pyszna. Czym

Blendman
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 194

jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny grzbiet. Występuje również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem. Mangalice hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem, słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz

królestwo garów
Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado 153

grzankami lub pieczywem czosnkowym. Ja lubię jak mi w sałatach chrupie coś między zębami a tutaj wszystkie składniki w miarę miękkie. Następnym razem dodam podprażone pestki dyni lub słonecznika. Składniki na 1 porcję Drukuj Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado Składniki 2 garście miksu sałat 1 pomidor 1/2 kuli mozzarelli 1 kiwi 1/2 awokado sok z ćwiartki cytryny

Mieszam w Garnku
Ciasteczka amarantusowe (bezglutenowe, bez cukru, bez mleka) 111

niej mnóstwo słodkich, a jednocześnie zdrowych przekąsek i dziś zapraszam na jedną z nich. SKŁADNIKI: - 60 gram amarantusa ekspandowanego - 2 małe jajka - 20 gram wiórków kokosowych - 30 gram ziaren słonecznika - 50 gram miodu - 50 gram suszonej żurawiny Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą w misce. Następnie formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładam je na blaszce, lekko spłaszczając i zachowując

Wielopokoleniowo
Chleb razowy z ziarnami 235

Składniki mąka pszenna razowa chlebowa, 300g mąka żytnia jasna, 100g mąka pszenna chlebowa, 100g sól, 10g drożdże instant, 10g woda, 340ml miód, 2 łyżki pestki słonecznika, 80g pestki dyni, 80g mak, 20g sezam, 80g len, 60g Przygotowanie Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania