słonecznik - 8260 przepisów (strona:359/551)

M jak MĄKA 213

mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa - sezamowa - z ciecierzycy - arachidowa - z pestek dyni   Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk: - mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą

Gotuję Testuję
Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki 135

Topinambur to nic innego jak swojsko brzmiący słonecznik bulwiasty. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, znana tam już Indianom przed przybyciem Krzysztofa Kolumba. Ceniona była zawsze za to, że miała wiele zastosowań: bulwy są jadalne przez ludzi, liście mają zastosowanie jako karma dla zwierząt, a kwiaty są piękną ozdobą.  Topinambur zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z włoskiej kapusty 119

Składniki: 1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty 1 marchew kawałek pora 4 korniszony posiekana natka pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 1/2 szklanki wody z ogórków 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam migdałowego) sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy

Czerwień i błękit
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 261

ewentualnego dosypania) - 10g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju  (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania

Smaczne Zdrowe
Makaron z dyni z kremowym sosem - wege, bez glutenu, light :) 142

drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem.  Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika

Zdrowie na języku :P
Warzywa korzeniowe 2017 - zaproszenie do akcji kulinarnej 124

korzeniami. Składnikiem dania dodawanego do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród porolistny (salsefia); - seler korzeniowy; - słonecznik bulwiasty (topinambur); - wężymord czarny korzeń (skorzonera). Zasady akcji: 1. Warzywo korzeniowe powinno być głównym składnikiem dania, lub mieć znaczący wpływ na smak całości. 2. Do akcji można dodawać kilka wpisów

Pełny talerz
Bez laktozy ? Bez glutenu ? Warsztaty Lidla z Darią Ładocha 156

potrawy. W ten sposób miałyśmy więcej czasu, żeby wspólnie porozmawiać. Daria jest skarbnicą wiedzy na tema zdrowego odżywiana i różnego rodzaju diet. Wspólnie ugotowałyśmy: pastę z groszku z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo-miętowym sorbet z mango z ciepłą śmietanką

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowo-śliwkowe batony proteinowe 120

Batony proteinowe: 200 g masła 250 g powideł śliwkowych 5 miarek białka czekoladowego ALE pół szklanki mleka 200 g płatków owsianych 25 g wiórek kokosowych 150 g ziaren słonecznika 100 g pestek dyni 200 g sezamu 200 g orzechów ziemnych bez soli 150 g rodzynek 25 g jagód goji 150 g suszonej żurawiny 50 g siemienia lnianego Do rondelka wrzucamy

Cooking Monster
Chleb żytni z ziarnami 146

można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)   155 g ciepłej wody Składniki ciasta właściwego:  Ziarna: 25 g słonecznik   25 g sezam   25 g siemię lniane   150 g woda wrzątek   Ciasto: zaczyn (cały) namoczone ziarna (wraz z wodą) 250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić

Codziennik Kuchenny
Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia 165

trzymałam w piekarniku z włączoną żarówką ), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny. Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta) 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny. Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce

Stare Gary
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 233

przykryciem do fermetacji w temperaturze pokojowej, na 24 godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe

Grahamka, weka i kajzerka
Bardzo proste batony owsiano- jabłkowe! Bez tłuszczu i bez mąki! 87

dodać według własnego uznania, dokładnie te które lubisz najbardziej. Składniki (na 8 batonów): 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 jabłka 2 jajka garść żurawiny garść jagód goi garść pestek słonecznika garść migdałów w płatkach opcjonalnie - 1 łyżka cukru kokosowego, brzozowego lub stewii Ścieram jabłka na tarce o grubych oczkach. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na 30 minut. Naczynie żaroodporne wykładam

Mango Papaja
Sałatka szpinakowa 154

się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 3/4 szklanki nasion łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor   sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem 166

jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można je zastąpić prażonym słonecznikiem, ale to nie będzie to samo. Kto powiedział, że comfort food nie może być zdrowy? Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania