ziół, takich jak bazylia, oregano lub ewentualnie pietruszka. Pytania i odpowiedzi: Czy orzechy włoskie mogę zastąpić innymi? Jeśli chcesz, to możesz spróbować dać tą samą ilość pestek dyni lub słonecznika. Orzechy włoskie są jednak na tyle specyficzne, a przy okazji zdrowe, że warto po nie sięgnąć. Czy ocet jest niezbędny? Nie. Wszystko zależy od tego jakiej passaty (lub zamiennika) użyjesz
Blendmanbatoniki rozdziel ostrym nożem i szpatułką wyjmij z formy. Mini chipsy z czekolady sa świetną opcja do batoników. Możesz zastąpić pestki dyni i chipsy z czekolady rodzynkami, żurawiną, nasionami słonecznika lub konopi, wiórkami kokosowymi bądź innymi bakaliami (posiekanymi w razie potrzeby
Menu Zdrowiachleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli
Ze smakiem bez glutenuSkładniki - na 2 średnie foremki chlebowe 500 g mąki bezglutenowej - zawsze korzystam ze swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku
Ze smakiem bez glutenupracy. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2-3 czubate łyżki miodu dwie garście rodzynek 2 garście orzechów włoskich 1 garść nasion słonecznika 2 czubate łyżki mleczka kokosowego - lub 3 łyżki jeśli mleko jest płynne Kaszę jaglaną ugotować wg następującego przepisu. Do rondelka wlać 2 szklanki wody i dodać szczyptę soli. Wodę zagotować
Ze smakiem bez glutenudorobiło się już kilku wariantów w mojej kuchni na przykład takiego ja ten: klasyczna baza z bulionu i warzyw ze szczyptą chili a do podania grillowana gruszka, chrupiący słonecznik i chipsy z jarmużu oraz sos balsamiczny z nutką trufli
Milion Smakówpyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków 2 laski selera naciowego ½ ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe ¼ szkl. pestek słonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny
Codziennik Kuchennyupieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego! Podobne przepisy: Pasztet z czerwonej soczewicy - top na blogu! Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną. Pasztet z soczewicy z kurkami i suszonymi pomidorami
CookYourselfsprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie
Pyry na Gazsmak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję! Składniki na 2 porcje: 2 spore garści rukoli 2 pomidory garść suszonej żurawiny po 2 łyżki pokruszonej
Zasmakuj KuchniGotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej (przepis TUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi
UgotowaćGęsty, gorący i czosnkowy krem z czosnkiem. Dla miłośników czosnku i nie tylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy
CookYourselftrzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego rodzaju, zmienić otręby żytnie na pszenne, owsiane, czy zamienić na ziarna (np. słonecznik, siemię, itp.). Możesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz wtedy ciut ilość płynu lub dodaj jeszcze odrobinę mąki). To, jakich składników użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie, ale za każdym razem uzyskasz
Kolorowy Przepisownikpieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim . Pesto z czosnku niedźwiedziego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: pęczek listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika sól ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki pesto wrzucamy do pojemnika, blendujemy. Ja lubię kiedy pesto jest w miarę jednolite, więc u mnie miksowanie trwa nieco
Kulinarne przygody Gatitynaszej wyobraźni. Małym dzieciom można przygotować w formie lizaków :) Składniki : 5 dag suszonych moreli 5 dag suszonych rodzynek 5 dag suszonych fig 5 dag ziaren słonecznika 5 dag suszonych śliwek 2 łyżki ciekłego miodu Przygotowanie : Owoce zmielić, wymieszać, dodać miód lekko rozgrzany by podczas mieszania dokładnie połączył składniki Włożyć do foremek, ucisnąć, pozostawić w zamrażalniku na całą
Proste Potrawy