słonecznik - 8260 przepisów (strona:361/551)

Zupa dyniowa 120

przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący kubek” może być doskonałą alternatywą drugiego śniadania do pracy. Jeżeli nie mamy gdzie jej podgrzać wystarczy kupić sobie niewielki termos

Moja Mama Gotuje
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką 169

dynię, wyłuskany czosnek i wszystko zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i gotować na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut. Zupę można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, lanymi kluseczkami (tak jak tutaj zupa pomidorowa ) lub fetą. Zamiast świeżych pomidorów można również użyć około 700 ml gotowego przecieru pomidorowego w butelce. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 128

jeśli są małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się

Moja Mama Gotuje
Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków? 111

rzodkiewka – to źródło witamin: A, B1, B2, B3, C, E i składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan) oraz chlorofilu, inozytolu, PABA i białka, słonecznik – jest bardzo bogaty w witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K), składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan

Moja Mama Gotuje
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 119

dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli

Moja Mama Gotuje
Pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek 119

Pyszna pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek Składniki: 12 dużych zielonych oliwek 1 i 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki 2 łyżki tahini (ewentualnie 70 g podprażonych pestek dyni lub słonecznika) 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny 4-5 łyżek dobrego oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki sól, pieprz Przygotowanie: Do miksera wkładamy odcedzoną z wody

Moja Mama Gotuje
Kuleczki z suszonymi śliwkami i daktylami 130

suszonymi śliwkami i daktylami Pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki: 15 daktyli 15 suszonych, miękkich śliwek bez pestek 6 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki pasty Tahini 5 łyżek słonecznika garść orzechów włoskich (najlepiej wymoczonych w wodzie) 2 łyżki siemienia lnianego ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki prażonego sezamu (uwaga

Moja Mama Gotuje
KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 218

kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka   Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować 4 – 5 płaskich bułek. Piec

Ola la LCHF
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 170

względu na długi czas pieczenia buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C

Czerwony Gupik
Sałatka z kaszy gryczanej i buraka 162

możecie zabrać do LunchBoxa solo lub podać z kawałkiem pieczonego mięsa. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy gryczanej palonej 1 średni burak ½ cebuli 1,5 łyżki łuskanych pestek słonecznika 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraka obrać, pokroić

Fabryka pomysłów
Ciastka jaglane z bakaliami 183

szklanki mąki gryczanej 3 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki wody 2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka jagód goji 6 moreli pokrojonych na drobno Suche  składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej kokosowy oraz jajka

Emskie Smaki
Batoniki muesli z orzechami i czekoladą 151

rabat 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 2 garści orzechów włoskich lekko rozdrobnionych (ok 3/4 szklanki) 1/2 szklanki słonecznika łuskanego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, posiekanej 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych 4 pokrojone morele suszone 2-3 duże łyżki miodu cynamon  Raz, dwa i gotowe. Wystarczy wymieszać wszystkie

Chocolate Muffin Blog
Recenzja produktów Legal Cakes 154

przysmaku po prostu powala na kolana. 10. Baton orzechowo-czekoladowy 140g Składniki: banany, czekolada, orzechy włoskie, odżywka białkowa, daktyle, mąka jaglana, pistacje, płatki jaglane, płatki gryczane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, cynamon, syrop klonowy, zielona herbata, cytryna. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 388,5kcal, tłuszcz 18g, węglowodany 41g, białko 14,5g. Opinia: Baton z największą ilością składników, pełen orzechów i czekolady

Be Fit Be Strong
GRAHAMKI 117

ciepłej wody, 150 ml mleka, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 150 g mąki pszennej, 200 g mąki graham, 2 łyżki oleju, 2 łyżki łuskanego słonecznika, 1 łyżeczka czarnuszki WYKONANIE    W wodzie rozrabiamy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki pszennej, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy obie mąki, sól

słodki bratek
Krem z marchewki w orientalnym stylu 150

dodawaliśmy już przepis na zupę marchewkową, a jednak nie! Dlatego nadrabiamy zaległości i przedstawiamy przepis na krem z marchewki w nieco orientalnym stylu. Do tego grzanki albo prażony słonecznik i gotowe :) Krem z marchewki w orientalnym stylu Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 4 średnie marchewki 1/4 główki kalafiora 2 małe ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania