Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja
Jeść, by żyć w zdrowiusię upiec domowego chleba to zachęcam , bo naprawdę warto 😋 Składniki: m ą ka orkiszowa 4 szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie
kulinarne odsłony patiminut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować. Pesto z bazylii: 20 g bazylii (1 doniczka) 25 g orzechów , użyłam nerkowców, ale mogą być również migdały lub pestki słonecznika, dyni 2 łyżki pecorino lub parmezanu, startego 1 mały ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy sól i pieprz Wszystkie składniki umieścić w niewielkim wysokim pojemniku i zblendować do uzyskania odpowiedniej
Pełny talerzwszystkim łasuchom doradzam dodać nieco więcej miodu. Smacznego😉 Składniki: płatki owsiane 2 szklanki, żurawina suszona pół szklanki, orzechy włoskie pół szklanki, słonecznik pół szklanki, ostropest 2 łyżki, miód 5 łyżek, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki suche wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy miód
kulinarne odsłony patiziarna i wszystkie te zdrowe cuda od których ,moje półki w spiżarni aż się uginają. Nie musisz od razu zaopatrywać się we wszystkie dodatki, doskonale wzbogacisz swoje owsianki pospolitym słonecznikiem, pestkami dyni, orzechami, nasionami lnu, kokosem itp. Często również łączę płatki owsiane z kaszą, używam do tego celu zazwyczaj kaszy jaglanej, orkiszowej lub owsianej, nie gardzę jednak bardziej egzotycznymi odmianami
Słodki Kompromisłyżeczki cukru 190 ml mleka 300 g maki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy sok z 1/2 cytryny 1/2 świeżego chilli Dodatki 4 garście świeżego jarmużu 1/2 cukinii 250 g mozzarelli 2 łyżki posiekanego szczypiorku garść świeżej
Słodki Kompromisbrak chia, sięgnijcie po mak lub sezam - zróbcie koniecznie! Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 60 min 100 g dowolnych, niesolonych orzechów 100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia) 100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 pomarańcza 2 banany 2 łyżki miodu
Słodki Kompromisrazowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu) ➧ 2 50 gramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrazowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu) ➧ 2 50 gramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą
Szczęśliwa kuchniachrupiące ciasteczka z zaledwie kilku składników. Bez cukru, glutenu, tłuszczu i laktozy. Składniki na 15 ciasteczek: 1 szkl. płatków owsianych 1/3 szkl. nasion chia 1/3 szkl. rodzynek 1/3 szkl. słonecznika 1/3 szkl. ziaren konopi 3 łyżki masła orzechowego 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni. Łączymy z resztą składników. Ugniatamy dłońmi. Bierzemy łyżkę masy do ręki, formujemy kulkę
Czarnawisienkazapłacimy ok 10 zł, wykonany w domu wyjdzie dużo taniej i będziesz mieć pewność co jesz. Będziesz potrzebować Płatki Owsiane - 1 i 1/2 szklanki Siemię lniane - 3/4 szklanki Nasiona słonecznika -1 szklanka Nasiona Chia - 2 łyżki Babka płasznika - 4 łyżki Orzechy lub migdały -/ 65g Sól morska - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżka Olej kokosowy - 3 łyżki Woda
Wylizany Rondeldostępny w sklepie LIDL - suszone pomidory w oliwie z oliwek dostępne w formie już gotowego zestawu z serem feta i papryczkami w sklepie LIDL - świeży chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem dostępny w ofercie Chrupiące z pieca w sklepie LIDL WYKONANIE: Gotową mieszankę sałat rozłóż na talerze, poukładaj oliwki greckie: zielone i czarne. Posiekaj pomidory suszone i obsyp obficie sałatę, dodaj
SMYKWKUCHNItruskawkowego - 2 garście malin mrożonych Na przestudzony spód wyłożyć dżem oraz mrożone maliny. Beza: -7 białek -150g cukru pudru -2 łyżki cukru białego -słonecznik, wiórki kokosowe do posypania Do miski wlać białka i zacząć ubijać bezę od wolnych obrotów, a gdy białka lekko się spienią, to dodać szczyptę soli. Ubić białka na sztywno
Receptura smakusałatkę. Sól taka nie jest droga i w większości sklepów ze zdrową żywnością jest dostępna. Warto w nią zainwestować, bo nadaje się nie tylko do wegańskich majonezów. Nie mam słonecznika. Czy czymś mogę zastąpić? Tak. Bez problemu możesz użyć orzechów nerkowca lub migdałów bez skórki, lub płatków migdałowych. Sprawdź również pozostałe przepisy na wegański majonez Artykuł Wegański majonez light pochodzi
Blendman