jest niczym dobrym (warzyw tam przecież nie wsadzę). ale.. lepszy rydz niż nic. Prawda? Zawsze można te płatki urozmaicić owocami, orzechami lub, o ile się uda nasionami (słonecznik, dynia, sezam). Ważne, aby wybierać DOBRE płatki śniadaniowe. Lubella Mlekołaki to pełnoziarniste mąki, wyselekcjonowane składniki, minerały i prosty skład. Lubimy ich płatki za bezkonkurencyjną jakość i smak, ale żeby
Farmażonykonsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika. Można też dodać jogurt naturalny. Ps. Dla dzieci przygotowuję tę zupę w wersji delikatniejszej, z mniejszą ilością przypraw
Calzonella.comwersja z dodatkami (owoce dodajemy po łyżce, resztę po łyżeczce na porcję): 100 g mrożonego szpinaku 450 g ananasa duża pomarańcza granat jagody wiórki kokosowe mieszanka ziaren (pestki dyni, słonecznika, orzeszki piniowe) nerkowce młody jęczmień błonnik malinowy chia Szpinak oraz obrane i pokrojone owoce miksujemy na gładko wraz z chia i młodym jęczmieniem. Przelewamy do szklanek i gotowe :) W wersji
Mienta blogdomowe mleka roślinne . Mogą one stanowić pyszne napoje w wersji solo, jak również bazy do dalszego przygotowania koktajli. Mleko kokosowe, ryżowe, owsiane, sezamowe, sojowe, z orzechów i pestek słonecznika, z soi i ciecierzycy, jogurt kokosowy, migdałowy, jaglany, z nerkowców i chia - to tylko niektóre propozycje! Prawda, że już zaczyna się smakowicie? Wybór jest naprawdę niesamowity! Mogę Wam zdradzić jeden
Di gotujeRYBAMI!!!! Składniki: 2 dorady 1 cytryna 0,5 kg ziemniaków 0,5 pora 4 ząbki czosnku 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml białego wytrawnego wina kromka razowego chleba ze słonecznikiem oliwa sól, pieprz, świeży rozmaryn Sposób przygotowania: Ziemniaki, pora i pomidory kroimy w nieduże cząstki. Czosnek kroimy w cienkie plastry. Cytrynę przekrawamy na pól – jedną połówkę kroimy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichagram mąki orkiszowej 250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 0,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: Ziarna do posypania bułek Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży i wody robimy zaczyn, odstawiamy
Bajeczna Kuchniazacząć dietę ;) 4 płaty papieru ryżowego mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 rzodkiewki kawałek czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe) kilka liści sałaty do dekoracji słodki sos chili Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka. Do szerokiego płytkiego
Smakołyki AsiPyszne i chrupiące ciastka owsiane. Mój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się
Mieszam w Garnkujednolity krem. Przed blendowaniem możemy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Zupę krem z pora doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem. Zupę można podawać z prażonym słonecznikiem lub grzankami. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleporcji 2-3 średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oliwą
bistro mamaczekolady wyczarować pyszną, słodką, nieco zdrowszą przekąskę. Dodam jeszcze, że bajecznie prostą w przygotowaniu :) Składniki na batony energetyczne: 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka bakalii (u mnie: podprażony słonecznik, sezam, orzechy laskowe, pistacje, żurawina, jagody goi, rodzynki, płatki migdałów) Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad gotującą się wodą, ale nie dotykającej wrzątku
Rozpustne gotowaniedobrą robotę, a jej przygotowanie zajmuje 20 minut, jak to u mnie zawsze bywa w środku tygodnia. ps. Zupa smakuje również z dodatkiem ryżu, prażonych nasion dyni czy też słonecznika. Składniki na 4- 6 porcji: główka młodej kapusty 1-1,5 kg pęczek koperku 2 łyżki mąki (u mnie była to ryżowa) 2 łyżki białego octu winnego
greenscarfburaka Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl z rukoli i kiełków na kefirze jest smaczny, zdrowy i kolorowy. Składniki na 1-2 porcje: garść rukoli kiełki słonecznika i rzodkiewki 300 ml naturalnego kefiru (z lodówki) sól i pieprz cayenne do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
KucharzycaTopinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek
Smakowity Blog Kulinarny