jednej z nich - owocowej Blood Orange . Jest po prostu obłędna! Niesamowicie pachnie i równie wyjątkowo smakuje. Dlaczego? Bo w składnie ma jabłko, skórkę pomarańczową, hibiskus, płatki dzikiej róży, kwiaty słonecznika i pomarańczy, aromaty naturalne pomarańczy i śmietany. I chociaż nie przepadam za herbatkami z samego hibiskusa, to w tej mieszance komponuje się on fantastycznie z innymi jej składnikami
Czary - gary w kuchniprzez chwilę suszymy cały czas mieszając (inaczej bardzo szybko przypalą się). Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce, lekko mieszamy i schładzamy w lodówce. Pycha... P.S. Orzechy możecie też zastąpić słonecznikiem
Czary - gary w kuchniwidzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka śmietany 18% 200 g masy marcepanowej Polewa: 2 łyżki mleka
Czary - gary w kuchni24x8cm. Składniki: - 600g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300g mąki żytniej jasnej typ720 (chlebowej, żurkowej) - 25g soli himalajskiej - 50g płatków owsianych - 20g otrębów owsianych - 280g zakwasu żytniego - 80g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego -10g sezamu - 860g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i sezam) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać
Smaczne Zdrowemąki żytniej razowej typ 2000) 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik) 20 g soli 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) dodatkowo: ziarna do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godziny). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki
Passions hobbies lifewidać po nierównym bochenku. :) Składniki: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 550 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 5 łyżek otrąb pszennych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu złotego 2 łyżki sezamu czarnego 0,5 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać
Ala piecze i gotujetrochę inaczej, ale niemniej pysznie. Chałwa, bo o niej mowa, to jeden z najstarszych deserów wywodzący się z Turcji. Odmian chałwy jest bardzo dużo. Można ją przygotowywać z sezamu, słonecznika, maku, a także marchwi. Najczęstszym słodzikiem do chałwy jest karmel, a ja dzisiaj proponuję Wam chałwę sezamową z miodem. Jest bardzo słodka, o charakterystycznym lekko ostrym smaku miodu. Nie przyćmiewa
Codzienna kuchnia niecodziennaŻaden kupiony chleb nie jest tak sycący jak ten ! Bez grama mąki, z samych ziaren ! 3/4 szklanki siemienia lnianego 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1. Wszystkie składniki razem mieszamy
dlaSmaQdwie malutkie keksówki 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 5 łyżek oleju rzepakowego 500g mąki pszennej 100g mąki chlebowej żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona
Kuchnia w czekoladzieczekoladę? Musicie koniecznie wypróbować opcję znacznie bardziej wartościową dla naszego organizmu. Smacznego! Składniki: 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 0.5 szkl. pestek słonecznika 0.5 szkl. wiórek kokosowych 0.5 szkl. rodzynek 0.5 szkl. suszonej żurawiny 0.5 szkl. posiekanych orzechów łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy 1 dojrzały banan Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać i ugotować na mleku
psgotujemyrazowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika
Jacob Tastespróbujemy. Przyprawiamy zupę sokiem z limonki i ewentualnie solą, jeśli bulion był mało słony. Zagotowujemy i podajemy ze świeżą kolendrą i grzankami. Zupę można posypać sezamem lub pestkami słonecznika. Post Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuspotkać tylko na przełomie kwietnia i maja. Składniki na trzy małe słoiczki po ok. 120-150 ml: - 20 dag liści czosnku niedźwiedziego - 5 pełnych łyżek dyni - 3 pełne łyżki słonecznika - 1 pełna łyżka białego sezamu - 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin - sól - pieprz Ziarna i przyprawy znajdziecie u zaufanego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Ziarna prażymy na suchej patelni
Apetyczna babeczkaniej pyszne kotleciki oraz pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności 250 ml) tymianek zioła włoskie Do garnka wlać
Monia miesza i gotujegulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek słonecznika sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do nich przeznaczonej. Możemy również posłużyć się robotem kuchennym z możliwością tarcia warzyw. Do masy ziemniaczanej
Kuchnia w czekoladzie