słonecznik - 8260 przepisów (strona:370/551)

Magiczna brama. Unge - Sklep cynamonowo-oliwkowy | RZESZÓW | 107

coś sprawdzonego. Wiele osób martwi się o kaloryczność miodu. Jak jest naprawdę? Jedna łyżeczka to tylko 40 kcal. Warto więc zacząć używać pszczelego daru. Oleje - kokosowy, z pestek słonecznika, lniany, konopny, oliwa z oliwek i wiele innych. Znajdziecie tutaj chyba każdy możliwy olej i oliwę. Nie wiecie do czego ich używać? Zapytajcie - Pani Oliwka to skarbnica wiedzy.  Ser feta

Czarnawisienka
Orkiszowy chlebek bananowy 159

cukrem, sodą i roztopionym masłem.  Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 196

uwagi. Takim sposobem na śniadanie wybrałam bezglutenowe pieczywo z pastami – masłem orzechowym, wegańską tradycyjną kiełbaską (nie pytajcie co to było, ale nijak mi to przypominało kiełbasę;)) oraz serkiem ze słonecznika. Wszystkie pasty robione są na świeżo, a aktualnie dostępne zawsze wypisywane są na małej tablicy. Standardowo śniadanie to podawane jest z owocami, ale ja poprosiłam o dodatkową sałatę. O dziwo

Fill The Bowl
Co może zboże? Płatki zbożowe Lubella 134

cały proces przemiany materii. Obniża on także cholesterol we krwi. Płatki jęczmienne – dla chrupania Co zawierają? płatki jęczmienne crunch jęczmienny, czyli chrupiące musli prażone ziarna dyni i słonecznika Płatki jęczmienne są bogate w mikroelementy pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, takie jak fosfor, błonnik, wapń i tak samo jak płatki żytnie pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Dodatkowo zawierają niacynę, która

Kuchnia Bazylii
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 116

jest lepszy i zdrowszy od tego kupnego. W dodatku każdy może dopasować chleb do swoich upodobań smakowych, a to dodając kminek, czarnuszkę, pomidory czy podprażoną cebulkę. O dodatkach jak słonecznik czy siemię nie wspominam Domowy chlebek można piec na raz w większej ilości i potem go mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki

Mieszam w Garnku
Warsztaty z Fairy w FoodLabStudio 173

karmelu. Polędwica wołowa w ziołach.  Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami.  To danie według mnie było najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna.  Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi nerkowcami.  Beza włoska z granatem.  Serdecznie dziękuję Fairy Polska za możliwość uczestnictwa

AZgotuj!
Topinambur pieczony z rozmarynem i pomarańczą 422

Topinambur od jakiegoś czasu wraca do łask i na nasze stoły, ale ciągle jest to warzywo mało popularne . Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty i zjadamy bulwy tej rośliny. W smaku są nieco słodkie, orzechowe. Niektórzy twierdzą, że są podobne do ziemniaków chociaż to według mnie bardzo luźne porównanie. Ale na pewno można ich używać zamiast ziemniaków jako dodatek do różnych

Smaczna Pyza
Chleb żytni na zakwasie 178

wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam i włączyłam opcję lampki Keksówkę wysmarowałam oliwą z pestek

Szczęśliwa kuchnia
Chleb żytni na zakwasie 178

wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam i włączyłam opcję lampki Keksówkę wysmarowałam oliwą z pestek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezglutenowe ekologiczne pieczywo - chleb i obwarzanki :) 169

usatysfakcjonował mnie na tyle, abym wróciła do nich ponownie.  CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe *  dekstroza * drożdże * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * ksantan * przyprawy  Ponownie w kartonie znajdują się dwa opakowania

Zdrowie na języku :P
Daktylowe kulki młodości z masłem orzechowym 197

www.galeriaherbat.pl gdzie jutro (29 listopada) jest darmowa wysyłka - warto skorzystać.  Składniki na 6-7 dużych kul mocy lub 10 małych: 30 suszonych daktyli 1/2 szkl. pestek słonecznika 2 łyżki nasion chia od Galeria Herbat  (świetna cena!) 1/2 szkl. wiórek kokosowych 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka płynnego miodu Sezam do obtoczenia Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Czarnawisienka
MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 173

żurawiną ) – 1 szkl * orzechy nerkowce – 1 garstka * suszone figi – 3 szt * daktyle – 8 szt * masło orzechowe – 3 łyżki * pestki dyni – 1 łyżka * pestki słonecznika -1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Wrzucamy płatki ryżowe Lubella oraz pestki i posiekane, podprażone orzechy, wszystko

Ostra na Słodko
Smalec domowy 4-smakowy 104

Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych pistacji • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego Czosnkowy • 4 ząbki czosnku • 4 łyżki czubate pestek dynii

To co kocham

Proponowane wyszukiwania