przypominałam balonika po strączkach. Dodatek pomidorowego pesto nadał kremowej konsystencji całemu daniu, ale jeżeli nie macie, to równie dobrze możecie zblendować lekko podprażone orzechy z pomidorami, lub nawet pestki słonecznika. Jeszcze ciekawostka, bo słynne pytanie „skąd czerpiesz białko” to chyba wszyscy wege znają i kochają, czy wiecie że mięsożercy przekraczają dzienne zapotrzebowanie na ten składnik 5 razy
greenscarfduży bochenek Składniki: 800 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki soli 15 g drożdży świeżych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki pestek dyni, nasion słonecznika 600 ml wody + 5-6 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę mąki, cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać resztę składników
Jaglusiagotowanego schabu. Polecam też inne dania z burakiem: – Śledziowa sałatka z buraczkami – Sałatki z buraka à la caprese – sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyli pracownicy firmy Mlekovita, którzy to wybrali najbardziej nabiałowe danie z produktów dostępnych w ich asortymencie. I tak, decyzją Mlekovity, kuferki z produktami mlecznymi otrzymują: * Katarzyna Marczak- Serowy Słonecznik * Justyna Dragan - sernik z czarnej porzeczki z musem z białej czekolady 2.DANIE Z MOJEGO BLOGA. W tej rundzie czekałam na zdjęcia potraw z przygotowanych z wykorzystaniem przepisów mojego autorstwa
Z Majeczką w kuchnidwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki. białym kremem wykonujemy dokaracje. ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz ozdób cukierniczych. Schłodzić przez noc w lodówce
Camilla w kuchnikapsaicyny. Papryczki habanero są jednymi z najostrzejszych papryczek o posmaku moreli. Jeżeli ktoś lubi ostre jedzenie polecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam 2 plasterki) pokroić w malutkie kawałeczki
Państwo Wojtczuk gotująKurczaka obsypać przyprawami np. czubrycą zieloną (jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty przełożyć do miski, pokroić paprykę, przełożyć ostudzony makaron, wkroić chłodniejszego kurczaka, posypać pestkami słonecznika. Całość można polać dowolnym olejem może być też ten ze smażenia, doda to wtedy aromatu potrawie. Całość skropiłam kilkoma kroplami tabasco i odrobiną octu balsamicznego w wersji crema
Państwo Wojtczuk gotująoliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy paprykę, kurczaka i ogórka konserwowego. Dokładamy fasolę z puszki, słonecznika (można go wcześniej podprażyć na suchej patelni), doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, wszystko razem mieszamy
Państwo Wojtczuk gotująsobie mnie przekonuje, ale jako dodatek do różnych dań bardzo mi odpowiada, a do tego smak cudownej kolendry tworzy świetny efekt. Składniki: sałata lub kapusta pekińska, tofu, pestki słonecznika, pomidorki małe, świeża kolendra i mięta, cytryna, olej lub oliwa z oliwek (u mnie olej z orzeszków arachidowych), czosnek, sól, pieprz. Przygotowanie: sałatę porwać, przełożyć do miski. Pomidorki i tofu pokroić
Państwo Wojtczuk gotująpotrawy jednogarnkowe lub jednopatelniowe. Składniki: 1 1/2 piersi z kurczaka, 2 jabłka, 2 cebule, 2 marchewki, garść orzeszków ziemnych, olej, sól, pieprz, curry, kurkuma, kuskus, kapusta pekińska, ewentualnie kiełki słonecznika. Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. 2 łyżki oleju mieszamy z przyprawami. Dodajemy do mięsa, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy
Państwo Wojtczuk gotująfurorę na różnego rodzaju przyjęciach. Zachęcam do wypróbowania - nie pożałujecie ;) Składniki na sałatkę z brokułów: dwa brokuły - mogą być mrożone. 10 plastrów wędzonego boczku lub baleronu szklanka pestek słonecznika pół szklanki posiekanej czerwonej cebuli pół szklanki rodzynek Sos: 3 łyżki octu 2 łyżki cukru szklanka majonezu Sposób przygotowania: Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Boczek kroimy
Pani domowaduża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 2,5 szklanki wody 100 g kaszy jęczmiennej olej rzepakowy 3 łyżki curry sól orzechy nerkowca pestki dyni pestki słonecznika Sposób wykonania: Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. W tym czasie marchew obieramy i kroimy w talarki. Do cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek i marchew
Qchnia po prostumąki pełnoziarnistej typ 1850 500 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki oleju roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody
kruche babeczkiprawie 2 kilogramy mieszanki): 1 kg płatków owsianych górskich 150 gram orzechów włoskich 150 gram orzechów nerkowca 50 gram siemienia lnianego 150 gram nasion słonecznika 50 gram nasion chia 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 4 łyżki miodu Mieszanka suszonych owoców: 50 g owoców goji
Mango Papaja