słonecznik - 8260 przepisów (strona:357/551)

Zupa brokułowa z fasolą i pesto 157

czosnku 1 brokuł 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki) 1 i ½ litra rosołku/wywaru sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku PESTO garść nasion słonecznika pęczek ziół ( ja miałam bazylię i mięta ale może być np. natka pietruszki) 5-6 łyżek oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Instructions Cebulą

Cooking for Emily
Wegański sernik (z nerkowców, bez pieczenia) 208

diecie bezglutenowej) , jak i tym, co nie muszą się ograniczać :) Składniki (na tortownicę o śr. 18 cm) : Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych (niesolonych i nieprażonych) lub 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych płaska łyżka kakao 1 średni dojrzały banan  Masa serowa: 1 szklanka nerkowców (wcześniej namoczonych przez min. godzinę) 1 szklanka mleka kokosowego sok wyciśnięty

Domowa Cookierenka Agi
chleb bezglutenowy (bez drożdży i jajek) 136

Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja akurat użyłem zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik, na co tylko macie ochotę. 5. Pieczemy w 170 stopniach około 1h 15 min do 1,5 h. Po wyjęciu dajemy chwilę, aby chleb bezglutenowy wystygnął. Smacznego! Artykuł chleb bezglutenowy

PaleoLife
Czarno-biała babka Wielkanocna. 178

Może zainteresują Cię też inne przepisy: 1.  Sernik z tartym, ciemnym ciastem. 2.  Szybka sałatka z makaronem i marynowaną cebulką. 3.  Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 4.  Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa

My World by Dagmara Rek
Pasta ze słonecznika do kanapek 164

Ostatnio robię wiele past. Są bardzo różnorodne i pyszne w smaku. 200 gram ekologicznych pestek ze słonecznika namoczonych przez noc suszony pomidor łyżeczka koncentratu pomidorowego odrobina skórki z cytryny ząbek czosnku lub czosnek niedzwiedzi sól do smaku pieprz do smaku Wszystkie składniki pasty zblendować na pastę. Przełozyć do naczynia i trzymać w lodówce kilka

AZgotuj!
Pasztet wielkanocny 221

mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Pasztet wielkanocny składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów lub około 15 kawałków 1,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki tymianku chilli sól i pieprz

Przysmaki Karolki
Surówka marchewkowo-selerowa 164

marchew (ok 150g) 1 kwaśne jabłko 2-3 liście czosnku niedźwiedziego 3 łyżki ekspandowanych zbóż (np. żyto, gryka i jagły od Cenos ) 2 łyżki prażonych ziaren (sezam czarny, słonecznik, dynia) sok z cytryny  sos: 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz czarny Seler i marchew

Obiad gotowy
Domowa granola 205

żurawiny 100  g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej

Menu Zdrowia
SOS PESTO Z RUKOLI 99

listki) 3 ząbki czosnku 50g świeżo startego parmezanu ok. 130 ml oliwy i trochę do zalania sól morska i czarny pieprz do smaku *orzeszki pinii możemy zastąpić np. ziarnami słonecznika lub nerkowcem PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia. Krok 2. Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek i starty parmezan umieszczamy

Moja Książka Kucharska
CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM 110

orkiszowej ciemnej 1 łyżeczka miękkiego masła 1-2 łyżeczki otrąb pszennych 1 łyżeczka soli 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta

Moja Książka Kucharska
CZEKOLADOWE BATONIKI Z KANDYZOWANYM IMBIREM 154

odkryłam go wcześniej?!). Polecam! Składniki na 24 sztuki: 1 szklanka płatków kokosowych, 1 szklanka migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki sezamu, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 30 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 2 łyżki karobu. kandyzowany imbir: 2 łyżki startego na drobnych oczkach imbiru, 2 łyżki cukru kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowa granola z bakaliami 130

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, rodzynek lub suszonych owoców z cukrem lub miodem, pieczona do chrupkości. Oczywiście można ją wzbogacać innymi składnikami jak siemię lniane, słonecznik, sezam. Granola jest lekko słodka, chrupiąca, idealna na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. U mnie również podjadamy ją bez dodatków, gdy nachodzi nas ochota na przekąskę. W sklepach znajdziemy duży wybór musli

Smak mojej kuchni
KOTLETY JAGLANO - SZPINAKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BLW) 106

surówką i ulubionymi warzywami jako dodatki stworzą wyśmienite danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam! Składniki na 7 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka surowego szpinaku, 1/3 szklanki słonecznika łuskanego, 4 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Blendujemy wszystkie składniki. Lepimy kotlety o średnicy około 7 cm. Układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu 170

zielone. Wykombinowałam sobie krem, który teoretycznie jest do pieczywa, ale ja jadłam go jako dodatek do kaszy czy też wymieszany ze świeżo ugotowanym makaronem. Użyłam pestek dyni, ale pestki słonecznika też tu się sprawdzą, a nawet płatki migdałowe. ps. W lodówce wytrzyma około 5 dni, dłużej nie jestem pewna bo po 3 już wszystko zjadłam. Składniki: 1 ugotowany brokuł

greenscarf
Przepis na domowy chleb żytni 157

zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie:      Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około 1,5 szkl wody letniej. Mieszamy wszystko łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania