słonecznik - 8260 przepisów (strona:365/551)

Cisteczka owsiane bez glutenu, laktozy, jaj i cukru 137

lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe i bez cukru ;) Smacznego Mamo! :-) SKŁADNIKI: 1 puszka m leka kokosowego (22% tłuszczu) 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych jumbo 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 3/4 szklanki musli  z suszonymi owocami 4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy Mleko kokosowe podgrzej w głębokim

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 168

świeżych drożdży  5 g soli  15 g oliwy z oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 136

piekarniku! Testujcie i próbujcie!  SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:  3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych  170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika  30 g mielonych orzechów  10 g nasion sezamu  50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego  50 g ksylitolu

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy chleb z ziarnami 379

mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę

Kuchnia bezglutenowa
Pasta z zielonego groszku 204

migdałów, czosnek, serek śmietankowy - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. *********************** RADA: do pasty zamiast serka śmietankowego, możecie dodać połówkę awokado, migdały zaś można zastąpić ziarnami słonecznika. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki 243

salaterki i schładzamy w lodówce przynajmniej 2-3 godziny. Uwielbiam kanapki z ogromną ilością zielonej sałaty i z tą pastą. Bez sałaty jest pyszna na ciemnym chlebie razowym ze słonecznikiem. Mocno schłodzona świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i z korniszonami. Jako przystawka będzie genialna do napełnienia łódeczek wydrążonych z ogórka albo podana w jajkach ugotowanych na twardo. Jeśli postawicie

Karo in the Kitchen
Wesołe kanapki dla dzieci - z chlebem bezglutenowym 159

Możecie mieć pewność, że pieczywo jest "bezpieczne" dla Waszego zdrowia. Skład mojego chlebka:   mąka gryczana, mąka ryżowa, maka ryżowa pełnoziarnista, woda, siemię lniane, sól morska, dodatki - nasion słonecznika, siemienia lnianego. Więcej informacji tu - klik

Di gotuje
Chleb z ziaren bez mąki 139

Chleb bez mąki z amarantusem i siemieniem lnianym Składniki: Amarantus – ½ szklanki Siemię lniane Kresto – 150g Słonecznik – ½ szklanki Pestki dyni – 4 łyżki Nasiona chia – 2 łyżki Białko z jednego jaja Woda – 3-4 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Szczypta soli Wykonanie: Wszystkie nasiona mieszamy razem z wodą, białkiem jaja, oliwą i solą. Odstawiamy na pół godziny, aby delikatnie zaczęły „kleikować

Kuchnia Bon Appetit
Chleb bez mąki z kaszy pęczak 139

Chleb bez mąki z kaszą pęczak Składniki: Kasza owsiana pęczak Risana – 200g Amarantus – ½ szklanki Siemię lniane – 50g Słonecznik – ½ szklanki Pestki dyni – ½ szklanki Płatki owsiane – ½ szklanki Jagody goji – ½ szklanki Białko z jednego jaja Woda – 3-4 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Szczypta soli Wykonanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie mieszamy z nasionami, wodą, białkiem jaja

Kuchnia Bon Appetit
Granola 160

owoców i miodu. Produkty Lestello mają tak bogatą ofertę, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych - 3/4 szklanki kaszy kuskus - 1/4 szklanki pestek słonecznika - 1/4 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki jagód goi - 1/2 szklanki żurawiny - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag suszonej moreli - garść orzechów włoskich - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki melasy - 1 pomarańcza

Apetyczna babeczka
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 210

szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć

Gospodyni Miejska
Pyszne batoniki śniadaniowe z bananem 219

efekt jest bardzo zadowalający. Do stworzenia batoników będziemy potrzebowali: -2 banany -5 łyżek miodu -1,5 szkl płatków owsianych  górskich -0,5 szkl płatków kukurydzianych -2 garście ziaren słonecznika -1 płaska łyżka cukru  -trochę zmielonych  orzeszków ziemnych lub włoskich -2,5  łyżki mąki Banany miksujemy w blenderze na masę, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 25x25cm

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 269

pesto: 2-3 duże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z soczewicą na zakwasie 211

łożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska