Taki chleb zrobi każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, otręby, nasiona słonecznika i dyni, cukier, sól. Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody i wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę
Kuchnia PokoleńZalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Po ok. 30 min. ew. doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Zabielić mlekiem jak zupa trochę przestygnie. Podawać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni. Mo ż na wykonać kleks z jogurtu greckiego i ozdobić kilkoma kroplami oleju z pestek dyni. Zupa jest jeszcze smaczniejsza następnego dnia. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsmaku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Sałatka: op. miksu sałat mała czerwona cebulka 20 dag żółtych pomidorków 1 szkl zielonych oliwek 3-4 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, pini, dynia) 3 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód
Smakołyki Asisuszone figi 2 łyżki masła orzechowego ( może być też migdałowe, pistacjowe ) około 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka nasion chia ( u mnie marki Naura ) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka truskawek liofilizowanych ( można pominąć ) 1 łyżeczka nasion lnu Wykonanie: Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie. Do odsączonych
kolorowotorcikowopółtora szklanki wody źródlanej wody 50 g drożdży 1 łyżka płaska soli 1 łyżka miodu 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750 30-50 g kaszy gryczanej Dodatki : pestki słonecznika pestki dyni sezam suszone zioła czarnuszka Dodatki : oliwa sól płatki owsiane Przygotowanie Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone drożdże, sól, miód
R'n'G Kitchenodpowiednio przygotowany, można to opisać) – ok. 300-400 wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy chleb też będzie suchy, lepsze dość mokre) – ziarka – dynia, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane – wg uznania – 24 g soli – łyżkę oliwy lub oleju Ciasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy na 30 minut godziny żeby ciasto odpoczęło
Szybko Tanio Smaczniechleba lub słonych przekąsek. Mi taka pasta bardzo smakuje ze słomką ptysiową firmy BRZEŚĆ którą mam przyjemność testować, powiem Wam że jest wyśmienita z siemieniem lnianym, sezamem,słonecznikiem i czarnuszką. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek . Zapraszam :) Składniki : 2 upieczone udka z kurczaka 1 duży ogórek kiszony 1 cebula 1, 2 łyżki majonezu sól, pieprz, szczypta
Sama słodycz i szczypta chilimnie nowość, którą na pewno jeszcze powtórzę. Z czym podawać? Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków, ale co to za przyjemność
Blendmansuszone figi, morele, jabłka, gruszki, rodzynki, żurawinę, migdały i inne bakalie. Składniki: 3 szklanki płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste), 5 łyżek miodu akacjowego Srebrna Pasieka Rodziny Sadowskich , 3 łyżki słonecznika, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki płatków migdałowych, 10 łyżek wody, 1 duże jajko lub 2 małe. Przygotowanie: W misce
Aga w kuchnisię jako urozmaicenie II śniadania. Aktualnie dostępne są 3 smaki. RECENZJA TUTAJ PROSZKI PROTEINOWE W ofercie dostępnych jest 5 wariantów białka wegańskiego i 3 białka wegetariańskiego. Wegańskie powstały ze słonecznika, ryżu, konopi, soi i grochu. Natomiast wegetariańskie z białka serwatkowego. Wszystkie białka są naturalne, bez żadnych dodatków, nie aromatyzowane, dzięki czemu masz pełną swobodę stworzyć swój ulubiony koktajl, shake
Zdrowie na języku :PSkładniki: ok 300 g surowych buraków 1 duża cebula 1 szkl kaszy jaglanej 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu Wykonanie : Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce
Malinowe Pocałunkipodróży kulinarnych Małgosi Puzio na temat kuchni chińskiej. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowiny, wieprzowo - wołowego 200 g cienkiego makaronu chińskiego 5 grzybów mun paczka kiełków słonecznika lub rzodkiewki - 50 g 1 średnia cebula 1 marchewka 3 jajka papier ryżowy kapusta pekińska sos sojowy świeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1) Namoczcie grzyby przez
Zasmakuj Kuchnidrożdże oraz olej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona cebulka. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Gdy ładnie podrośnie jeszcze raz lekko wyrobić i ułożyć w wysmarowanych tłuszczem oraz
W garach u Gosiłyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ( do ciasta) 2 płaskie łyżki cukru do gotowania 200ml ciepłego mleka+ 100ml ciepłej wody Jajko do posmarowania Dodatkowo: siemię lniane, mak, sezam lub nasiona słonecznika co kto lubi. Z drożdży, 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i płynów (woda + mleko)zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut aby drożdże ruszyły. Po tym czasie resztę mąki, sól wymieszać
W garach u Gosiżytniej 100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1opakowanie drożdży instant ( 7g) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w letniej wodzie z dodatkiem 5-6 łyżek
W garach u Gosi