zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę wina. Treść zaczerpnęłam z gazety – -wypowiedź eksperta, specjalisty, dietetyka , doktorantki
Pysznosci Babci Basirodzinie lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego
Pysznosci Babci Basidodajemy do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści. Wszystko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami wg uznania. Podawać z grzankami lub pestkami słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniBułgarii. Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks! Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników... Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski". W pięknej restauracji, położonej w samym środku lasu mieliśmy możliwość obejrzenia występów zespołu ludowego, obserwowania mistycznego spektaklu chodzenia po rozżarzonych
6nieboporcje): 300 gram ziemniaków 1 jajko szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki mąki jaglanej olej do smażenia Pesto z rukoli: garść rukoli 1 łyżka nasion słonecznika 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka parmezanu szczypta soli i pieprzu Do podania: kilka listków rukoli pomidorki koktajlowe jajko ugotowane w koszulce* Ziemniaki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru płynu, dodaję
Mango PapajaGotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, następnie zdjąć z gazu i dokładnie zblendować na krem. Podawać na ciepło z kleksem śmietany. Można również posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem
Simply Foodkolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek 3 łyżki
NiePieprz.plwielką miłośniczką, latem uwielbiam chłodniki, wiosną warzywne, a jesienią najbardziej zupy krem. Dzisiaj przepis na rozgrzewający krem z ziemniaków, do którego można dodać śmietankę, prażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę? Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku kawałek boczku
Kukuleczkigarść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą
Gotowanie jest łatwebakaliowe i zdrowe ciastka - bardzo proste i szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 50 g sezamu 100 g płatków migdałowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g nasion słonecznika 50 g nasion chia 3 białka jaja 4 łyżki miodu 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Kuchnia bezglutenowaSpróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 370 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie oczywiście AGLUTEN (klik) 10 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżka babki płesznik( można zamienić na siemię lniane) 3 łyżki słonecznika 1/2 łyżki soli 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce
Kuchnia bezglutenowalodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe i bez cukru ;) Smacznego Mamo! :-) SKŁADNIKI: 1 puszka m leka kokosowego (22% tłuszczu) 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych jumbo 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 3/4 szklanki musli z suszonymi owocami 4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy Mleko kokosowe podgrzej w głębokim
Kuchnia bezglutenowaświeżych drożdży 5 g soli 15 g oliwy z oliwek do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw
Kuchnia bezglutenowapiekarniku! Testujcie i próbujcie! SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek: 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych 170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika 30 g mielonych orzechów 10 g nasion sezamu 50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego 50 g ksylitolu
Kuchnia bezglutenowamąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę
Kuchnia bezglutenowa