słonecznik - 8260 przepisów (strona:377/551)

Sałatka owocowa z serem pleśniowym 133

garść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą

Gotowanie jest łatwe
Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka 98

bakaliowe i zdrowe ciastka  - bardzo proste i szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 50 g sezamu 100 g płatków migdałowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g nasion słonecznika 50 g nasion chia 3 białka jaja 4 łyżki miodu 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy chleb, który zawsze się udaje 171

Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 370 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie oczywiście AGLUTEN (klik) 10 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżka babki płesznik( można zamienić na siemię lniane) 3 łyżki słonecznika 1/2 łyżki soli 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce

Kuchnia bezglutenowa
Cisteczka owsiane bez glutenu, laktozy, jaj i cukru 111

lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe i bez cukru ;) Smacznego Mamo! :-) SKŁADNIKI: 1 puszka m leka kokosowego (22% tłuszczu) 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych jumbo 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 3/4 szklanki musli  z suszonymi owocami 4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy Mleko kokosowe podgrzej w głębokim

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 144

świeżych drożdży  5 g soli  15 g oliwy z oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 109

piekarniku! Testujcie i próbujcie!  SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:  3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych  170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika  30 g mielonych orzechów  10 g nasion sezamu  50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego  50 g ksylitolu

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy chleb z ziarnami 355

mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę

Kuchnia bezglutenowa
Pasta z zielonego groszku 176

migdałów, czosnek, serek śmietankowy - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. *********************** RADA: do pasty zamiast serka śmietankowego, możecie dodać połówkę awokado, migdały zaś można zastąpić ziarnami słonecznika. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki 215

salaterki i schładzamy w lodówce przynajmniej 2-3 godziny. Uwielbiam kanapki z ogromną ilością zielonej sałaty i z tą pastą. Bez sałaty jest pyszna na ciemnym chlebie razowym ze słonecznikiem. Mocno schłodzona świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i z korniszonami. Jako przystawka będzie genialna do napełnienia łódeczek wydrążonych z ogórka albo podana w jajkach ugotowanych na twardo. Jeśli postawicie

Karo in the Kitchen
Wesołe kanapki dla dzieci - z chlebem bezglutenowym 134

Możecie mieć pewność, że pieczywo jest "bezpieczne" dla Waszego zdrowia. Skład mojego chlebka:   mąka gryczana, mąka ryżowa, maka ryżowa pełnoziarnista, woda, siemię lniane, sól morska, dodatki - nasion słonecznika, siemienia lnianego. Więcej informacji tu - klik

Di gotuje
Chleb z ziaren bez mąki 117

Chleb bez mąki z amarantusem i siemieniem lnianym Składniki: Amarantus – ½ szklanki Siemię lniane Kresto – 150g Słonecznik – ½ szklanki Pestki dyni – 4 łyżki Nasiona chia – 2 łyżki Białko z jednego jaja Woda – 3-4 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Szczypta soli Wykonanie: Wszystkie nasiona mieszamy razem z wodą, białkiem jaja, oliwą i solą. Odstawiamy na pół godziny, aby delikatnie zaczęły „kleikować

Kuchnia Bon Appetit
Chleb bez mąki z kaszy pęczak 112

Chleb bez mąki z kaszą pęczak Składniki: Kasza owsiana pęczak Risana – 200g Amarantus – ½ szklanki Siemię lniane – 50g Słonecznik – ½ szklanki Pestki dyni – ½ szklanki Płatki owsiane – ½ szklanki Jagody goji – ½ szklanki Białko z jednego jaja Woda – 3-4 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Szczypta soli Wykonanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie mieszamy z nasionami, wodą, białkiem jaja

Kuchnia Bon Appetit
Granola 136

owoców i miodu. Produkty Lestello mają tak bogatą ofertę, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych - 3/4 szklanki kaszy kuskus - 1/4 szklanki pestek słonecznika - 1/4 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki jagód goi - 1/2 szklanki żurawiny - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag suszonej moreli - garść orzechów włoskich - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki melasy - 1 pomarańcza

Apetyczna babeczka
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 184

szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć

Gospodyni Miejska
Bułeczki z makiem 194

mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli łyżeczka cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania