szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki gryczanej 30 gram świeżych drożdży 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka garść nasion słonecznika garść pestek dyni Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli jest
Mango PapajaProsta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 2 jajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę
Mango PapajaTeraz posypać ziemniaka gruboziarnistą solą i polać wybranym sosem, np. serowym lub na bazie śmietany czy jogurtu. Ziemniaka w mundurku z rusztu podałam w towarzystwie szaszłyczków z kurczaka ze słonecznikiem i podgrillowanymi liśćmi chińskiej kapusty- paksoi. Ziemniaka polałam sosem jogurtowo-śmietankowym z czosnkiem. Ziemniaki nadające się na pieczenie lub gotowanie w mundurkach i na grilla, to ziemniaki Typu
Sztuka gotowania w/g Samirywymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę. Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego
Cooking Monsterprzygotowania: 60 minut Potrzebujesz: 500g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 650ml wody 1 łyżka soli olej (najlepiej kokosowy) do wysmarowania foremek *opcjonalnie można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Wlej wodę i odstaw na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa
BlendmanTrochę zdjęć z mego magicznego ogrodu :) Ten słonecznik jest samosiejką, która rośnie dzięki ptactwu, które zgubiło wiosną nasionko, a ono postanowiło wyrosnąć :) Piękne floksy, które do tego jeszcze pięknie pachną Powój, który w tym roku jest bardzo bogaty i ogarnia wszystkie płoty Jeszcze raz rzut oka na floksy Tajemniczy tunel , ciężko odwiedzany przez jeży jako stała ścieżka Kolejna piękna kępka
W Moim Magicznym Domuwyciągnąć cebulę, dodać kukurydzę z masłem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru razem z przyprawami. Całość wymieszać i przetrzeć blenderem na jednolitą zupę. Przed podaniem podgrzać. Podawać ze słonecznikiem i pestki dyni, kawałkami kurczaka lub grzankami. marcelina
Czerwony Gupikwykipiał z blaszki, więc można go tez spróbować upiec w nieco większej niż moja (21 x 10 cm). Wzorowałam się na tym przepisie , ale dodałam siemienia lnianego zamiast słonecznika. Chlebek nawet po dwóch dniach wciąż świeży, pachnący "chlebem" i bardzo smaczny. 50 gram zakwasu żytniego 130 gram mąki żytniej razowej 1 szklanka wody 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek
Czerwony GupikChleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi stąd , u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna. Zaczyn: 75 gram mąki pszennej 90 gram wody 2 łyżki zakwasu 35 gram siemienia lnianego 100 gram wody 30 gram siemienia lnianego 10 gram pestek dyni
Czerwony Gupikproporcje. Proporce na 3 bułki. 400 gram mąki razowej 25 gram świeżych drożdży 220 ml wody 20 gram masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka ziaren do posypania np. sezam, słonecznik Mąkę włożyć do miski, dodać wodę, sól, masło. Posiekać. Dodać rozkruszone drożdże i wyrobić ciasto na jednolitą masę, około 8 minut. Pod koniec ciasto będzie lekko lepić się do rąk
Czerwony GupikVodka – czysta wódka, długo leżakowana; Samogon- wódka palona; Zielona Natura, Wódki. OlejowyRaj – oleje tłoczono na zimno. Produkowane są oleje z nasion konopi rzepakowy, lniany, sezamowy, z ostropestu, z pestek słonecznika, pestek dyni, wiesiołka, czarnuszki – tłoczone z nasion posiadających certyfikaty. Ujęła mnie wielka wiedza i umiejętność jej przekazania osobom odwiedzającym stoisko. ZielonyZakątek ... o tym za chwilę
królestwo garówChlebek jest mocno chrupiący i jeżeli warstwa będzie zbyt gruba, stanie się po prostu za twardy. Przekonałam się o tym na własnej skórze ;) Składniki: 2 szkl. nasion (u mnie słonecznik, siemię lniane, sezam, chia i otręby owsiane) 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać
zadanie-gotowaniedodać 1 łyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Można dosypać jakieś ziarenka- pestki słonecznika, dyni, sezam. Zostawić na godzinę, przykryte ściereczką. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą
Przepisy na domowy ser i chlebPrzedstawiam Wam prosty przepis na bardzo chrupiący i smaczny chleb. Składniki: - 210g mąki gryczanej - 170g mąki ryżowej - 120g mąki kukurydzianej - 2 łyżki siemienia lnianego - pół szklanki łuskanego słonecznika - 8g drożdży instant - płaska łyżka soli - łyżka cukru - 550 ml ciepłej wody ( nie gorącej) Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając
Pan i Pani Smith w kuchnibiałko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną
Menmagazine