słonecznik - 8260 przepisów (strona:369/551)

Świąteczne sałatki 4143

sałatki. Nie jest ich dużo, ale mam nadzieję, że coś wybierzecie dla siebie dobrego :-). Miłego dnia :-) 1. Sałatka "co się nawinie"  2. Sałatka z brokułem, wędzonym kurczakiem, prażonym słonecznikiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem  3. Sałatka z kabanosem, ananasem, papryką marynowaną, fasolką i kukurydzą  4. Letnia sałatka 5. Sałatka z brzoskwinią i kurczakiem wędzonym  6. Sałatka

kruche babeczki
CHRUPIĄCY KOKTAJL KOKOSOWO – BANANOWY 163

crunch ryżowy i żurawinę. Bardzo lekkie, a dzięki tostowaniu – niezwykle delikatne i kruche. JĘCZMIENNE – wg. producenta dla chrupania Wzbogacone o crunch jęczmienny i prażone ziarna dyni i słonecznika Bardzo chrupiące, grube, „solidne ” – idealne w formie chrupiącej przekąski. LUBELLA postanowiła wykrzesać ze zbóż wszystko co najlepsze! I jej się udało! Pokazała jak połączyć te cechy, których

Ostra na Słodko
Domowa granola z melasą i jagodami Goji 205

łyżeczka cynamonu garstka suszonych jagód Goji (u mnie LookFood ) 1 łyżka nasion chia garść (mała) żurawiny *w oryginalnym przepisie brak żurawiny (w zamian są rodzynki), dodatkowo jest garść pestek słonecznika Przygotowanie: Płatki owsiane prażymy na patelni z dodatkiem oleju kokosowego na złoty kolor. Cały czas mieszamy uważając by się nie przypaliły. Po uprażeniu dodajemy melasę. Dokładnie mieszamy całość i podgrzewamy

Słodkie okruszki
Granola Miodowa z Kardamonem i Żurawiną 105

książce "Moja kuchnia vege" - Audrey Cosson . Składniki: 300 g płatków owsianych 100 g suszonej żurawiny 5 owoców kardamonu 30 g orzechów laskowych 60 g orzechów pekan 50 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 300 ml miodu lipowego 100 ml oleju z pestek winogron ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 40 g brązowego cukru opcjonalnie pyłek pszczeli

Blondynka Gotuje
Granola bez zbednych kalorii 186

kcal! SKŁADNIKI:  2 szklanki płatków owsianych lub mieszanych* 1 duży lub 1,5 małego banana 8 suszonych moreli 1 łyżka nasion chia** 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych * u nas były to płatki owsiane, jaglane, żytnie i pszeniczne w miarę równych proporcjach ** można dodać zamiast nich siemię. (Mają podobne właściwości, różnica głównie polega

Kuchnia od dwojga
Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 173

ziarnach 2 piersi z kurczaka 4  ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duże jajo 1 łyżka oliwy z oliwy 1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, len) 1 szklanka jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1/2 fenkułu (kopru włoskiego) pieprz grubo zmielony Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową nacieramy mięso (resztę zostawiamy jako

Gotuj Sam!
Magiczna brama. Unge - Sklep cynamonowo-oliwkowy | RZESZÓW | 113

coś sprawdzonego. Wiele osób martwi się o kaloryczność miodu. Jak jest naprawdę? Jedna łyżeczka to tylko 40 kcal. Warto więc zacząć używać pszczelego daru. Oleje - kokosowy, z pestek słonecznika, lniany, konopny, oliwa z oliwek i wiele innych. Znajdziecie tutaj chyba każdy możliwy olej i oliwę. Nie wiecie do czego ich używać? Zapytajcie - Pani Oliwka to skarbnica wiedzy.  Ser feta

Czarnawisienka
Orkiszowy chlebek bananowy 163

cukrem, sodą i roztopionym masłem.  Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 203

uwagi. Takim sposobem na śniadanie wybrałam bezglutenowe pieczywo z pastami – masłem orzechowym, wegańską tradycyjną kiełbaską (nie pytajcie co to było, ale nijak mi to przypominało kiełbasę;)) oraz serkiem ze słonecznika. Wszystkie pasty robione są na świeżo, a aktualnie dostępne zawsze wypisywane są na małej tablicy. Standardowo śniadanie to podawane jest z owocami, ale ja poprosiłam o dodatkową sałatę. O dziwo

Fill The Bowl
Co może zboże? Płatki zbożowe Lubella 136

cały proces przemiany materii. Obniża on także cholesterol we krwi. Płatki jęczmienne – dla chrupania Co zawierają? płatki jęczmienne crunch jęczmienny, czyli chrupiące musli prażone ziarna dyni i słonecznika Płatki jęczmienne są bogate w mikroelementy pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, takie jak fosfor, błonnik, wapń i tak samo jak płatki żytnie pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Dodatkowo zawierają niacynę, która

Kuchnia Bazylii
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 120

jest lepszy i zdrowszy od tego kupnego. W dodatku każdy może dopasować chleb do swoich upodobań smakowych, a to dodając kminek, czarnuszkę, pomidory czy podprażoną cebulkę. O dodatkach jak słonecznik czy siemię nie wspominam Domowy chlebek można piec na raz w większej ilości i potem go mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki

Mieszam w Garnku
Warsztaty z Fairy w FoodLabStudio 175

karmelu. Polędwica wołowa w ziołach.  Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami.  To danie według mnie było najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna.  Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi nerkowcami.  Beza włoska z granatem.  Serdecznie dziękuję Fairy Polska za możliwość uczestnictwa

AZgotuj!
Topinambur pieczony z rozmarynem i pomarańczą 429

Topinambur od jakiegoś czasu wraca do łask i na nasze stoły, ale ciągle jest to warzywo mało popularne . Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty i zjadamy bulwy tej rośliny. W smaku są nieco słodkie, orzechowe. Niektórzy twierdzą, że są podobne do ziemniaków chociaż to według mnie bardzo luźne porównanie. Ale na pewno można ich używać zamiast ziemniaków jako dodatek do różnych

Smaczna Pyza
Chleb żytni na zakwasie 182

wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam i włączyłam opcję lampki Keksówkę wysmarowałam oliwą z pestek

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania