batoniki rozdziel ostrym nożem i szpatułką wyjmij z formy. Mini chipsy z czekolady sa świetną opcja do batoników. Możesz zastąpić pestki dyni i chipsy z czekolady rodzynkami, żurawiną, nasionami słonecznika lub konopi, wiórkami kokosowymi bądź innymi bakaliami (posiekanymi w razie potrzeby
Menu Zdrowiaprzed włożeniem ciasta wyściel papierem do pieczenia ciast lub dokładnie wysmaruj tłuszczem. Teraz uformuj ciasto w foremce , pomaluj go wodą za pomocą pędzla i posyp płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika ewentualnie innymi ziarnami zbóż. Ziarna lekko przygnieć palcami do ciasta, aby po upieczeniu nie oderwały się od niego. Formę przykryj ściereczką lub papierem i połóż w ciepłe, wilgotne miejsce
Przepisy i porady kulinarneprzystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak - możecie użyć także ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu czy nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki
Zasmakuj Kuchnijest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu! Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam. Czy chleb z mąki gryczanej śmierdzi gryką? W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna. O ile w chlebie z kaszy gryczanej bardziej dawała się we znaki swoim zapaszkiem
Blendmanniej jajko na twardo, czasami tuńczyka. Zielona sałatka Składniki: na 2 porcje 50 g świeżego jarmużu 1 mały kalafior 100 g zielonego groszku 1 awokado 1 łyżka pestek słonecznika 3 jajka koper do dekoracji ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubomielonego szczypta kajeńskeigo pieprzu Sos ziołowy 1 łyżka majonezu 200 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól do smaku
codojedzeniagarść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi czy ziemnymi lub pestkami dyni czy słonecznika) Sposób przygotowania: 1. Nerkowce prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją 2. Na talerzu układamy rukolę, ćwiartki moreli, posypujemy pokruszonym serem i uprażonymi orzechami 3. Można polać ulubionym lekkim dressingiem
Gocha gotuje!dziecka. Chyba nawet nam bardziej smakuje niż kakao. Polecamy! Składniki na 3 małe tortownice o średnicy 15 cm: Spód: 3/4 szklanki migdałów, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 10 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżka karobu. Krem: 1 szklanka płatków kokosowych, 1 puszka mleka kokosowego (stała część powstała po schłodzeniu mleka), 70 ml oleju kokosowego RAW, 4 łyżki karobu
Jeść, by żyć w zdrowiupłatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem
Food SquareGęsty koktajl o kremowej konsystencji i takiej samej barwie jest słodki i przyjemny w smaku. Takie smoothie bowl z nasionami słonecznika, sezamu i chia, to istna bomba witaminowa i zastrzyk energii na cały dzień
Przepisy Kulinarnewysuszyć w piekarniku. Tym sposobem przygotujecie np. mąkę z ciecierzycy i jaglaną. 3. Tłoczymy olej, wytłoczyny suszymy. Tak przygotowujemy maki z roślin oleistych (np. siemię lniane, dynia, słonecznik itp.) ale potrzebne jest urządzenie do tłoczenia oleju. My takiego jeszcze nie posiadamy więc o tych mąkach nie będziemy pisać. 4. Wykorzystujemy odpady po przygotowaniu mleka roślinnego - to najlepsza metoda
SzczyptaSmaQoprze!) świeżutka ciepła i chrupiąca bagietka. Do takiej sałatki możecie dodać świeżego ogórka lub paprykę, przyprawić ziołami. Sałatka jest z dodatkiem pestek dyni, możecie zamiennie dodać sezam, pestki słonecznika, a nawet suszone owoce. Smacznego:) Składniki: dwie spore garści mixu sałat kilka koktajlowych pomidorków 1 nieduża cebula kilka łyżek twarogu półtłustego 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni pestek dyni sól
Zasmakuj Kuchnipulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
kulinarne odsłony patiowoców granatu dają idealne połączenie ze słodkimi truskawkami, łagodną mozarellą i szpinakiem. Składniki: świeży szpinak – oczyszczony, bez łodyżek czerwona cebula w piórka mozarella mini truskawki prażone pestki słonecznika ocet z owoców granatu – najlepszy od Look Food (dostępny w Społem, Carrefour E’Leclerc, Stokrotce, Auchan, Netto, Polo Market i wielu innych znanych sklepach) Nad przepisem nie będę
MojaQchnia.plcukru pudru 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch 4 łyżki śmietany 18% 1 kopiata łyżka cukru pudru spód 100 g herbatników 2 – 3 łyżeczki oleju ze słonecznika Wykonanie Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Mieszamy z olejem i wykładamy nimi tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ugniatamy. Tortownicę umieszczamy
Raj dla Podniebienia