słonecznik - 8260 przepisów (strona:341/551)

Zupa-krem z pietruszki z gruszką 98

gorącej wody 1-2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru biały pieprz sól Dodatkowo: świeża bazylia 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą. 2) Nasiona i orzechy podprażyć na suchej patelni. 3) Pietruszkę, ziemniaka oraz gruszki obrać i pokroić

Fitsweet.me
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 211

bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych, ulubionych przez siebie orzechów, np. mieszanki orzechów pekan, laskowych, makadamia, pistacji lub pestek dyni czy słonecznika. Orzechy/pestki powinny być dość mocno rozdrobnione, ale nie całkowicie zmielone na mąkę – pozostawione gdzieniegdzie nieco większe kawałki sprawią, że pieczeń będzie miała ciekawszą konsystencję

Even Better Food
Pasta z awokado 114

smarowidła. Można je trzymać w lodówce szczelnie zamknięte.Polecam do grzanek, chrupiącego pieczywa, do wszystkiego! Składniki duże dojrzałe awokado maly pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki prażonego słonecznika 1 łyżka soku z limonki lub cytryny sól i pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, schładzamy w lodówce. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatki na Święta - zestawienie 202

dużo, ale zebrałam w jednym wpisie, żeby było łatwiej znaleźć. Miłego dnia Wam życzę :-) 1.  Sałatka "co się nawinie"  2.  Sałatka z brokułem, wędzonym kurczakiem, prażonym słonecznikiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem  3.  Sałatka z kabanosem, ananasem, papryką marynowaną, fasolką i kukurydzą  4.  Letnia sałatka 5.  Sałatka z brzoskwinią i kurczakiem wędzonym

kruche babeczki
Kolorowy talerz 154

Brokuł - wodę zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła, od zagotowania gotujemy 5 minut - przecedzamy Fasola Jaś Karłowy - ugotowana Sos koperkowo-czosnkowy  - do naczynia, np słoika wkładamy pęczek koperku, 5 łyżek słonecznika, 2 ząbki czosnku, zalewamy dowolnym olejem tłoczonym na zimno - blendujemy

Szkrab Je Sam
Chleb pszenny wieloziarnisty 159

Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli,  1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy

chleba naszego
Przepis na jajecznicę z łososiem 176

miseczki, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę koperku. Gdy mięso z łososia już się zetnie, wtedy wylewamy jajka z miseczki na patelnię, mieszamy. Do tej jajecznicy polecam kawałek chleba ze słonecznikiem. Jest to sposób na smaczne śniadanie, po którym każdy powinien czuć się lekko

Jak u mamy
DOMOWE MUSLI Z JOGURTEM I OWOCAMI 165

dobre domowe musli. Więc do dzieła! - (proporcje na litrowy słoik) -pół słowika bezglutenowych płatków owsianych -1/4 bezglutenowych płatków kukurydzianych - pozostałą część uzupełniłam następująco  : rodzynki płatki dyni ziarna słonecznika suszone jabłko w kostce Musli idealnie łączy się z jogurtem i owocami. U mnie jogurt naturalny zmiksowany z truskawkami plus moje własne, domowe musli

BezglutenowaIzabela
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 173

grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych na pół

Zasmakuj Kuchni
Wieżyczki z łososia i awokado. 172

nasiennych) 2 cebule dymki (drobno posiekane) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanych kaparów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól i biały pieprz rukola lub kiełki słonecznika Wykonanie: Miąższ awokado zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ogórkiem i dymką. Łososia drobno posiekać i wymieszać z oliwą, koperkiem i kaparami. Ewentualnie dodać

zadanie-gotowanie
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 138

ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki i szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki

królestwo garów
Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa 117

pożałujecie wykonania tego deseru, smak wynagrodzi Wam czas włożony w przygotowanie. Składniki na tartę 24 cm: ciasto: -250 g daktyli -60 g wiórków kokosowych -40 g nasion słonecznika (można pominąć) -80 g płatków jaglanych lub owsianych -1 łyżka oleju krem: -250 g twarogu chudego -50 g wiórków kokosowych -200 g śmietanki 30% -2 łyżki żelatyny -1 mango +kostka czekolady gorzkiej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym 286

Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 137

szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa do smażenia sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry 1 łyżka sosu sojowego jasnego do dekoracji pomidorki koktajlowe i prażony słonecznik Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy w garnku na oliwie razem z papryką słodką i curry. 2. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i dalej smażymy. 3. Następnie dodajemy

Kawa z mlekiem
Zupa grzybowa świąteczna 164

Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy. Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zblenduj, jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie). Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania