Musli: 1.Płatki (owsiane, pszenne, orkiszowe, żytnie, itp) 2.Otręby (owsiane, pszenne, orkiszowe, żytnie itp.) 3.Orzechy (włoskie, migdały, ziemne, laskowe itp.) 4.Ziarna / Pestki (siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam itp.) 5.Dodatki smakowe (suszone owoce, wiórka kokosowe itp.) 6.Dodatek płynny (oleje, miody itp.) Składniki: 200g płatków owsianych górskich 200g płatków orkiszowych 100g migdałów 100g suszonej żurawiny
Smacznie Pysznie Kaloryczniepołączeniu z jogurtem naturalnym i niewielką ilością pełnych witamin owoców jagodowych, stanowią pełnowartościowy posiłek, który dodaje energii. Składniki na 6 porcji : 120g płatków owsianych górskich 20g ziaren słonecznika 20g orzechów laskowych 20g płatków migdałowych 20g miodu 120ml mleka owsianego 600ml jogurtu naturalnego 1,5% 300g borówek Płatki owsiane, orzechy i pestki wsypać do miski. Mleko podgrzać, dodać do niego miód
Dietologosoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy z boczku Szparagi umyć, osuszyć i odłamać lub odkroić twarde i grube końce. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku roztopić tłuszcz, zeszklić cebulę i dodać obrany
Ola la LCHForzechów arachidowych, bez cukru i innych dodatków) 2 łyżki siemienia lnianego roztartego w moździerzu ½ tabliczki gorzkiej czekolady 70% ½ szkl. wiórków kokosowych 4 płaskie łyżki miodu ½ szkl. ulubionych pestek np. słonecznika Na suchej patelni, na małym ogniu prażymy płatki owsiane, tak by zaczęły się lekko rumienić i ładnie pachnieć. Podobnie postępujemy z pestkami. Dorzucamy je do płatków. Czekoladę siekamy drobno
Dzieje kuchennej Wiewiórydrobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 100 ml oliwy 2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona
Ugotowane pozamiataneSkładniki : - 2 banany - sok z 1 mandarynki - 1 szklanka płatków owsianych - 1/2 szklanki rodzynek -1/2 szklanki słonecznika Przygotowanie : Banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy Na blasze wylozonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 minut
Szkrab Je Samzawierają dużo wapnia i sprzyjają obniżaniu poziom cholesterolu. Pomocne przy zaparciach i dolegliwościach trawiennych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką kaloryczność; pestki słonecznika i dyni – te ziarna są źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Ich jedzenie obniża poziom cholesterolu. Ze względu na zawartość magnezu są polecane osobom narażonym na stres i pracującym umysłowo. Podobnie
Okiem Blondynki by McBlondiTradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli go nie posiadacie lub chcecie ułatwić sobie pracę, użyjcie blendera Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami nerkowca lub ziarnami słonecznika, jednak polecam użyć oryginalnych składników, bo smak będzie się nieco różnić. Składniki: około 300 g makaronu spaghetti 1 duża doniczka bazylii 40 g orzeszków piniowych 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Oryginalny smaknasion słoneczknika 1/2 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny klarowane masło pieprz sól Wykonanie: składniki na pesto - czosnek niedźwiedzi, rukola, natka pietruszki, liście rzodkiewki, parmezan, słonecznik, oliwę, sok z cytryny, trochę roli i pieprzu - umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na pesto, do takiej konsystencji, jaka Wam najbardziej odpowiada. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i przesmażamy
Quinoa Raz!mielonego imbiru. Lub ekstrakt waniliowy do smaku Wykonanie Świeży oczyszczony -nie myty wodą -korzeń mniszka lekarskiego pociąć na kawałeczki i zarumienić na suchej patelni na zloty kolor ,tak jak słonecznik. Do rondelka włożyć 1,5 łyżeczki korzenia prażonego ,dodać wodę i dodatki opcjonalnie. Całość doprowadzić do wrzenia,a następnie zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu powoli gotować 30-40 minut
w mojej kuchnibułka grahamka 6,7 bułka tarta 6,1 chleb ze śliwką 7 chleb żytni pełnoziarnisty 9,1 chleb żytni razowy 8,4 chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 8,4 chrupki kukurydziane 7,6 chrzan 7,3 czarne jagody 3,2 czosnek 4,1 fasola biała 15,7 fasola czerwona 25 fasolka szparagowa 3,9 frytki ziemniaczane
Dajetkwiatków fiołka wonnego garść pędów gwiazdnicy pospolitej garstka czarek austriackich 1 jajko kurze 2-3 łyżki grzanek chlebowych 2-3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam z pestek słonecznika do smaku - sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z fiołkami i czarkami? Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo? Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej
Smaczna PyzaSkładniki: 1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) 1 dojrzałe awokado 1/2 malinowego pomidora 2 duże rzodkiewki 1/4 czerwonej cebuli 2 garści liści szpinaku kiełki rzodkiewki rzeżucha uprażone nasiona słonecznika Dressing: oliwa z oliwek EV sok z cytryny 1/3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie: W szklance dokładnie mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy. Pomidora i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę
Kulinarne przygody Gatitywoda Składniki na pierwszy etap: zakwas 300ml szklanka letniej wody szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału Składniki na drugi etap : 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżeczki soli kilogram mąki pszennej (typ 550) 3 szklanki letniej wody 1/4 opakowania drożdży Sposób przygotowania – zakwas Zakwas przygotowujemy około tygodnia. Na początku mieszamy pół szklanki mąki i pół
wysmienity