Granola nie jest mocno słodka, za to bardzo chrupiąca i smaczna. Składniki: 150 g płatków owsianych 150 g płatków pszennych (NaturAvena) 250 g dodatków (u mnie nasiona słonecznika, złociste siemię lniane, pestki dyni, amarantus, orzechy laskowe, suszona żurawina, nasiona chia, kruszone ziarna kakaowca) 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów nerkowca 100 g melasy winogronowej
Zdrowie na języku :Pszronem świerki, dumnie tworzące szpaler iglastych gałęzi górujących nad malowniczym krajobrazem. Mróz, choć jeszcze niewielki, motywuje sikorki do gorączkowych poszukiwań nasion. Dobrze wiedzą, że karmnik pełen jet pożywnych ziaren słonecznika. Nieśmiało więc zbliżają się, gałąź po gałęzi, bacznie obserwując i wypatrując zagrożenia. Cisza... Uwielbiam te ciche poranki... Kwintesencję tej chwili udało mi się zamknąć w małym, porcelanowym kubeczku, wypełnionym gorącą
Rozpustne gotowanieTopinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona. Składniki: 200g polędwiczek drobiowych 200g topinambury 200g kapusty kiszonej 1 łyżka pestek dyni jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura
Truskawkowa Fiestamąki orkiszowej lub pszennej 500 g mąki żytniej 80 g drożdży ok. 780 ml wody, letniej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok. 300 g mieszanki nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 120 ml letniej wody oraz ok. 120 g mąki orkiszowej lub pszennej. Wymieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie
Domowy Smak Jedzeniaktóry jest często stosowany w leczeniu mniejszych skaleczeń i urazów. O dziwo, badania pokazują, że miód zabija ponad sześćdziesiąt różnych typów bakterii! Echinacea Echinacea jest członkiem rodziny słonecznika i znany jako jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków na zimno. Udowodniono naukowo, że suplementy Echinacea zmniejszyć nasilenie objawów przeziębienia do 50%. Inne zastosowania antybiotyków należą katar sienny, zapalenie ucha, zakażenia
w mojej kuchnioliwek, masło, olej kokosowy) – 3,17 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 9,3 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 7,09 zł NAPOJE (soki, mleka roślinne) – 4,12 zł PIECZYWO – 4,79 zł NABIAŁ (u mnie głównie jajka i sery) – 5,6 zł MIĘSO
Powiedz dietom niemały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę masy kajmakowej i zlepiamy jak pieroga, tworząc okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy bakaliami. Możemy też użyć pestek dyni lub słonecznika. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 35 min w 170- 180C na rumiano. Tytuł; Zula i porwanie Kropka Autor; Natasza Socha Ilość stron; 192 stron Wydawnictwo; Nasza Księgarnia Oprawa
Radość kipiąca uśmiechem.będzie pełnowartościowy posiłek obiadowy. 2 porcje: * filet z kurczaka- 2 szt. * mix sałat- 2 spore garście * mango- 1 szt. * orzechy włoskie- 6 szt. * konfitura z żurawiny- do podania * kiełki słonecznika- do ozdoby Marynata do kurczaka: * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka, suszony tymianek- 1 łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki Winegret: * olej winogronowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * ocet
Kraina Miodem Płynącaskładzie znajduje się 45% owoców)! Dzięki temu owsianka smakuje równie dobrze i zaliczam ją do jednej z najlepszych. Skład białka (smak owocowy) ⇾ sproszkowane białko konopi, sproszkowane białko słonecznika, sproszkowane białko dyni, sproszkowany banan, sproszkowana malina, sproszkowane białko z nasion szałwii hiszpańskiej, miąższ owoców baobabu, sproszkowany sok z buraka czerwonego, sproszkowana lucuma, sproszkowana truskawka, sproszkowana żurawina, sproszkowana wanilia. Składniki
Zdrowie na języku :Pdługości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży
cucinaredrożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam tortowej) 0,5 szklanki otrąb dowolnych (używam pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać
cucinarekrupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody Wykonanie : Mąkę
cucinareprzypadnie ona do gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz
Kuchnia MagdaLenyolej kokosowy) – 2,85 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 5,66 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 13,77 zł NAPOJE (soki, mleka roślinne) – 7,3 zł PIECZYWO – 3,83 zł NABIAŁ (u mnie głównie jajka i sery
Powiedz dietom nie