słonecznik - 8260 przepisów (strona:325/551)

Polędwiczki drobiowe ugotowane z topinamburem i kiszoną kapustą 119

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona. Składniki: 200g polędwiczek drobiowych 200g topinambury 200g kapusty kiszonej 1 łyżka pestek dyni jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura

Truskawkowa Fiesta
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 84

mąki orkiszowej lub pszennej 500 g mąki żytniej 80 g drożdży ok. 780 ml wody, letniej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok. 300 g mieszanki nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 120 ml letniej wody oraz ok. 120 g mąki orkiszowej lub pszennej. Wymieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
naturalne antybiotyki 115

który jest często stosowany w leczeniu mniejszych skaleczeń i urazów. O dziwo, badania pokazują, że miód zabija ponad sześćdziesiąt różnych typów bakterii!   Echinacea   Echinacea jest członkiem rodziny słonecznika i znany jako jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków na zimno. Udowodniono naukowo, że suplementy Echinacea zmniejszyć nasilenie objawów przeziębienia do 50%. Inne zastosowania antybiotyków należą katar sienny, zapalenie ucha, zakażenia

w mojej kuchni
CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE? MOJE WYDATKI Z CAŁEGO MIESIĄCA 125

oliwek, masło, olej kokosowy) – 3,17 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 9,3 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 7,09 zł NAPOJE (soki, mleka roślinne) – 4,12 zł PIECZYWO – 4,79 zł NABIAŁ (u mnie głównie jajka i sery) – 5,6 zł MIĘSO

Powiedz dietom nie
Drożdżowe bułeczki z karmelem inspirowane książką - Zula i porwanie Kropka. 134

mały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę masy kajmakowej i zlepiamy jak pieroga, tworząc okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy bakaliami. Możemy też użyć pestek dyni lub słonecznika.  Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 35 min w 170- 180C na rumiano. Tytuł; Zula i porwanie Kropka Autor; Natasza Socha Ilość stron; 192 stron Wydawnictwo;  Nasza Księgarnia Oprawa

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z kurczakiem, mango i żurawiną 151

będzie pełnowartościowy posiłek obiadowy. 2 porcje: * filet z kurczaka- 2 szt. * mix sałat- 2 spore garście * mango- 1 szt. * orzechy włoskie- 6 szt. * konfitura z żurawiny- do podania * kiełki słonecznika- do ozdoby Marynata do kurczaka: * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka, suszony tymianek- 1 łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki Winegret: * olej winogronowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * ocet

Kraina Miodem Płynąca
Owsianka białkowa z owocami :) 132

składzie znajduje się 45% owoców)! Dzięki temu owsianka smakuje równie dobrze i zaliczam ją do jednej z najlepszych.  Skład białka (smak owocowy) ⇾ sproszkowane białko konopi, sproszkowane białko słonecznika, sproszkowane białko dyni, sproszkowany banan, sproszkowana malina, sproszkowane białko z nasion szałwii hiszpańskiej, miąższ owoców baobabu, sproszkowany sok z buraka czerwonego, sproszkowana lucuma, sproszkowana truskawka, sproszkowana żurawina, sproszkowana wanilia. Składniki

Zdrowie na języku :P
Chleb z płatkami owsianymi 63

długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży

cucinare
Chleb wieloziarnisty I 90

drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam tortowej) 0,5 szklanki otrąb dowolnych (używam pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać

cucinare
Chleb wieloziarnisty II 92

krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę

cucinare
KREM Z BATATA I DYNI 120

przypadnie ona do gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz

Kuchnia MagdaLeny
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 202

olej kokosowy) – 2,85 zł PRODUKTY ZBOŻOWE  (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 5,66 zł ORZECHY I ZIARNA  (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 13,77 zł NAPOJE  (soki, mleka roślinne) – 7,3 zł PIECZYWO  – 3,83 zł NABIAŁ  (u mnie głównie jajka i sery

Powiedz dietom nie
Zupa-krem z topinamburu z gruszką 89

prostą, bez zbędnych dodatków, które mogły by przyćmić niezwykły, słodkawy, lekko orzechowy posmak tego warzywa. Przepis idealny dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaczynają swoja przygodę ze słonecznikiem bulwiastym. A warto, ponieważ zasługuje na uwagę, ze względu na swoje szczególne właściwości zdrowotne: – obniża poziom cukru we krwi – obniża cholestrol i reguluje cisnienie krwi – usprawnia pracę

Fitsweet.me
Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny) 156

Topinambur, znany również pod nazwą słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka - całkiem zapomniane warzywo wraca do łask. Niegdyś traktowany głównie jako jedzenie dla ubogich, dziś uchodzi za warzywo eksluzywne. Tylko się cieszyć, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest uniwersalny, można go piec, gotować oraz spożywać na surowo. Piekłam już topinambur, był całkiem smaczny, ale najbardziej smakował

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania