słonecznik - 8260 przepisów (strona:330/551)

Chleb z samych ziaren, bez mąki 122

jest bardzo sycący i dość ciężki, dlatego nie można przesadzać z konsumowaną ilością. CHLEB Z SAMYCH ZIAREN Składniki podaję w kolejności od tych, których użyłam najwięcej. Płatki owsiane Pestki słonecznika Siemię lniane (całe ziarenka) Pestki dyni Zmielone siemię lniane Otręby gryczane Nasiona chia Sól Odrobina miodu Woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Wykonanie jest tak proste, że wstyd tłumaczyć

HealthyCreations
Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym 208

świetna. Nie dość, że szybko się ją robiło, to była orzeźwiająca i chrupiąca. Jeśli dodamy grzanki czy tosty, to spokojnie posłuży jako samodzielne danie. Wierzch możecie posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Pamiętam, jak kiedyś posiadałam specjalną menzurkę do robienia sosów do sałatek. Niestety, wraz z przeprowadzkami, menzurka przepadła a ja sosy robię zwykle w słoiczku po koncentracie pomidorowym. Mają

Mieszam w Garnku
Granola z pestkami dyni, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi 135

była zdrowsza. Stosunek 3:2 (szklanek) płatków owsianych do dodatków (bakalii, ziaren) jest dla mnie idealny, ale możesz go oczywiście zmienić. Do granoli możesz też dodać orzechy, migdały, ziarna słonecznika, suszone morele, rodzynki czy inne, ulubione dodatki. Możesz ją także przyprawić cynamonem czy szczyptą gałki muszkatołowej.  Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie. 1 szklanka

Gospodyni Miejska
Bułki razowe na zakwasie 106

minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia) i piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 20 - 25 minut. Bułki razowe na zakwasie SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Bułki jogurtowe 120

masła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam miskę ściereczką

Gotuj Się Kto Może
Chleb na zakwasie 128

razowej typ 2000, 150g mąki pszennej typ 650, 3 łyżki zakwasu żytniego, 2,5 łyżeczki soli, 500 ml wody, 2 garści siemienia lnianego, 100g pestek dyni, 2 garści ziaren słonecznika. Rodzaje mąk można dowolnie zmieniać, ja czasami dodaję mąki gryczanej, orkiszowej albo żytniej razowej, można też stosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy, czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje

Gotuj Się Kto Może
Wyróżnienie Liebster Award - dziękuję :D 126

gotować tak ogólnie, nie ma znaczenia co, bardziej liczy się dla kogo i czy będzie smakowało :) 2. Drób czy wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw. 7. Makaron razowy

Gotuj Się Kto Może
Bułki orkiszowe 117

400g białej (orkiszowej lub pszennej), 250g ciepłej wody, 1 opakowanie drożdży instant (7 – 8g), 1 jajko. 50g miękkiego masła, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, garść ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane) Sposób przygotowania bułek orkiszowych: Mąkę, drożdże, wodę, masło, jajko sól   cukier oraz większą część ziaren łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe

Gotuj Się Kto Może
ZDROWE KRAKERSY Z CHIA I PŁATKAMI LUBELLA 94

aromaty. Produkt może zawierać mleko i soję. Lubella to nie tylko makarony i mąki. To też pyszne i pożywne płatki. Czego potrzebujemy: 1/3 szklanki sezamu 1/3 szklanki słonecznika 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/ szklanki chia 3 łyżki płatków śniadaniowych Corn Flakes Kakao i Miód Lubell a 1/4 szklanka płatków kokosa 1/4 szklanki rodzynek łyżeczka soli pół łyżeczki kminku

Kuchnia w oparach
Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum 167

godz. 12.30 • 280g suchego chleba razowego mój był z ziarnami, jeśli użyjemy chleba bez ziaren, użyjmy 200g suchego chleba i dodajmy, już na tym etapie 80g różnych ziaren: słonecznik, dynia, sezam, czarnuszka a nawet płatki zbożowe. • 450g wody. Chleb kroimy w kostkę.Wkładamy do misji i zalewamy wodą. Przykrywamy. Kiedy chleb będzie miękki, miksujemy na papkę. Proponuję zmiksować przy użyciu

Leśny Zakątek
Surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku 191

już wszystko. Nasza surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej jest już gotowa! Osoby, które nie są na diecie dr Dąbrowskiej, mogą śmiało zastąpić ogórki kiszone prażonymi ziarnami słonecznika i dodać majonezu. Dzięki temu otrzymają pożywną sałatkę   A Wy lubicie seler naciowy? Co dobrego z niego przyrządzacie? Koniecznie podzielcie się swoimi pomysłami!   Sm acznego!   A jeśli

Okiem Blondynki by McBlondi
Prosty chleb z ziarnami bez zagniatania 208

razowej typ 1850 350 ml letniej wody (350 gramów) 25 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1 1/2 łyżeczki soli (około 11 g) 1 łyżeczka cukru oraz 3 łyżki słonecznika (35 g) 3 łyżki płatków owsianych (35 g) 2 łyżki siemienia lnianego (20 g) 1 łyżka sezamu (10 g) można użyć innych nasion plus nasiona do posypania góry chleba Zamiast

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Sałatka rukola z pomidorami i białą fasolą Jamar 152

Dziś sałatka rukola z pomidorami i białą fasolą Jamar na dzień dobry;) Do takiej sałatki możemy dodać różne ziarna, bardzo pasuje słonecznik lub pestki dyni. Smakowałam tę wersję także z suszonymi śliwkami, więc łączenie smaków jest jak najbardziej wskazane. Pożywna sałatka rukola z pomidorkami, suszonymi aromatycznymi pomidorami, mozzarellą, czarnymi oliwkami i białą fasolą Jamar , która dopełnia smak całej sałatki. Delikatnie

Zasmakuj Kuchni
Surówka z roszponki, gruszki i papryki 90

fileta z kurczaka, pokrojonego na paski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki miodu sól, pieprz Przygotowanie Papryczki kroimy na plasterki. Szalotki kroimy w piórka

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania