dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego i mieszamy. Ja używam gęstego jogurtu *** *** Dodajemy dowolne dodatki, ja w sezonie używam świeżych owoców (w większości z ogródka), a także orzechów i nasion słonecznika *** *** Jeżeli chcemy aby owsianka była bardziej słodka możemy dodać do niej miód, jednak wówczas będzie ona mniej dietetyczna. Do płatków możemy też dodać przyprawy do smaku *** *** W ten sposób uzyskujemy
Blog z ApetytemChleb jest pachnący, z chrupiącą skórką i aromatycznym, miękkim i elastycznym wnętrzem. Idealny chleb na kanapki do pracy czy szkoły, polecam. Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczyli warzywa upieczone, pomidory i zioła i pieprz + resztę oliwy ). Całość zblendowałam, doprawiłam delikatnie solą i gotowe. Do tej pasty możesz dodać suszone pomidory oraz jakieś pestki .. na przykład słonecznika : ) Pyszna pasta pełna smaków lata, a pomyśleć że kalafior mógł wylądować w kompoście … :) Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE
Kuchnia na wzgórzubardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Piekę z pełnej porcji, jeden bochenek
Kuchnia domowa Anizmieniać smak ciastek. Wypróbujcie przepyszne ciasteczka i podzielcie się swoją opinią ;) Składniki: 3 szkl płatków owsianych 2 jajka 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki garść słonecznika garść orzechów dropsy czekoladowe (bądź tabliczka czekolady pokrojona) garść żurawiny suszonej lub rodzynki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuścić, po ostygnięciu dodać jajka, cukier oraz mąkę. Miksować
Motylkowa Kuchniaminuty doprawiając w tym czasie sałatkę. Polewamy octem i dorzucamy grzanki. Całość mieszamy i przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii i na przykład uprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kolizje Smakówkiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;) Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Składniki: 3 szklanki startej na dużych oczkach cukinii 1 duża cebula 2 marchewki
Obiad gotowyokoło 250 g * zielone szparagi- około 250 g * szynka szwarcwaldzka- 100 g * czosnek- 1 ząbek * szalotka- 1 mniejsza * świeża bazylia- garść listków * olej z moczenia suszonych pomidorów- 3 łyżki * słonecznik, pestki dyni, sezam- po 1 czubatej łyżce * sól, pieprz- do smaku Warzywa ugotować al dente. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną szynkę z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki oraz sprasowanego czosnku
Kraina Miodem Płynącasię pysznym, chrupiącym i świeżym chlebem. Składniki: 1 kg mąki (może być zwykła pszenna, może być też orkiszowa) 10 łyżek płatków owsianych 6 łyżek różnych nasion (może to być słonecznik, dynia, siemię lniane - jeśli nie macie nasion, dodajcie więcej płatków owsianych) 14 g drożdży suszonych (zazwyczaj są one sprzedawane w opakowaniach po 7g) 1 łyżeczka soli (ja daję taką konkretną
Ale Pyszka!delikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza * śmietanka 30%- 200 ml * sezam, pestki dyni, pesti słonecznika- po 2 łyżki * starty ser parmezan/pecorino/grana padano- 2 łyżki * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Cukinię (miąższ- oprócz środka wypełnionego pestkami- oraz skórka) zetrzeć na tarce typu julienne
Kraina Miodem Płynącawiecie że przepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka
Ugotowane pozamiatanepolubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ ,będzie mi bardzo miło ;) A teraz przepis : Składniki dla 2 osób: Pesto: 8 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki słonecznika bez skórki zrumienionych na patelni 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki tartego sera najlepiej twardego 1/3 szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów 1/3 papryczki chilli Sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkioleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Sałaty myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i filetujemy każdą cząstkę, kroimy na kawałki. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki
bistro mamaciastków): 150 gram mąki 100 gram masła 1 jajko szczypta soli 2 łyżki stewi, ksylitolu lub cukru 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki nasion słonecznika jagody goji, garść kilka orzechów laskowych pestki dyni, kilka łyżek Mąkę mieszam ze stewią, solą i ziarnami oraz jagodami. Dodaję masło i jajko. Wyrabiam ciasto. Jeżeli wydaje
Mango Papajaprostu nie lubicie pominąć i zastąpił łyżeczka soli) 8-10 nasion kardamonu pęczek pietruszki lub kolendry czubata łyżka pasty sezamowej (tahini) lub 2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki nasion słonecznika (pominąć, jeżeli zamiast pasty sezamowej użyta zostanie pasta sezamowa) Przygotowanie: Ugotuj ryż z dodatkiem całych nasion kardamonu i z płaską łyżeczką soli, a po przygotowaniu wyciągnij kardamon. Warzywa pokrój
greenscarf