zmieniać smak ciastek. Wypróbujcie przepyszne ciasteczka i podzielcie się swoją opinią ;) Składniki: 3 szkl płatków owsianych 2 jajka 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki garść słonecznika garść orzechów dropsy czekoladowe (bądź tabliczka czekolady pokrojona) garść żurawiny suszonej lub rodzynki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuścić, po ostygnięciu dodać jajka, cukier oraz mąkę. Miksować
Motylkowa Kuchniaminuty doprawiając w tym czasie sałatkę. Polewamy octem i dorzucamy grzanki. Całość mieszamy i przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii i na przykład uprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kolizje Smakówkiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;) Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Składniki: 3 szklanki startej na dużych oczkach cukinii 1 duża cebula 2 marchewki
Obiad gotowyokoło 250 g * zielone szparagi- około 250 g * szynka szwarcwaldzka- 100 g * czosnek- 1 ząbek * szalotka- 1 mniejsza * świeża bazylia- garść listków * olej z moczenia suszonych pomidorów- 3 łyżki * słonecznik, pestki dyni, sezam- po 1 czubatej łyżce * sól, pieprz- do smaku Warzywa ugotować al dente. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną szynkę z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki oraz sprasowanego czosnku
Kraina Miodem Płynącadelikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza * śmietanka 30%- 200 ml * sezam, pestki dyni, pesti słonecznika- po 2 łyżki * starty ser parmezan/pecorino/grana padano- 2 łyżki * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Cukinię (miąższ- oprócz środka wypełnionego pestkami- oraz skórka) zetrzeć na tarce typu julienne
Kraina Miodem Płynącawiecie że przepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka
Ugotowane pozamiatanepolubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ ,będzie mi bardzo miło ;) A teraz przepis : Składniki dla 2 osób: Pesto: 8 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki słonecznika bez skórki zrumienionych na patelni 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki tartego sera najlepiej twardego 1/3 szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów 1/3 papryczki chilli Sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkioleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Sałaty myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i filetujemy każdą cząstkę, kroimy na kawałki. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki
bistro mamaciastków): 150 gram mąki 100 gram masła 1 jajko szczypta soli 2 łyżki stewi, ksylitolu lub cukru 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki nasion słonecznika jagody goji, garść kilka orzechów laskowych pestki dyni, kilka łyżek Mąkę mieszam ze stewią, solą i ziarnami oraz jagodami. Dodaję masło i jajko. Wyrabiam ciasto. Jeżeli wydaje
Mango Papajaprostu nie lubicie pominąć i zastąpił łyżeczka soli) 8-10 nasion kardamonu pęczek pietruszki lub kolendry czubata łyżka pasty sezamowej (tahini) lub 2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki nasion słonecznika (pominąć, jeżeli zamiast pasty sezamowej użyta zostanie pasta sezamowa) Przygotowanie: Ugotuj ryż z dodatkiem całych nasion kardamonu i z płaską łyżeczką soli, a po przygotowaniu wyciągnij kardamon. Warzywa pokrój
greenscarfidealny, pachnący, poleca się do upieczenia. Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb. Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu 1 ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Kilka łyżek oliwy Sól i popieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj jajka na twardo. Około 10 minut. Ziemniaki
Niedzielny kucharzSkładniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok
Niedzielny kucharzcałość po wymieszaniu smakuje słodko, wytrawnie i maślanie, po prostu... bosko! 😋 2 porcje: * chleb- 2 duże kromki * mozzarella- 2 szt. * czereśnie- około 100 g * pomidory koktajlowe- około 100 g * słonecznik- 2 łyżki * bazylia- kilkanaście listków * masło klarowane- do smażenia Vinegret: * oliwa z oliwek- 2 łyżki * sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku * słodki sos balsamiczny- do polania Przygotować winegret. Chleb
Kraina Miodem Płynącapełną bakalii. Składniki: 500g truskawek Łyżka miodu Łyżeczka balsamico Puszka mleka kokosowego (400g) Granola: 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki słonecznika łuskanego 3 łyżki płatków migdałowych 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki miodu naturalnego Szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery
Pyry na Gaz