ciastek: * 2 duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się
Zdrowa Kuchnia Sowyciastek: * 2 duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się
Zdrowa Kuchnia SowyChleb z mąki razowej pszennej i żytniej z chrupiącą skórką obsypaną nasionami słonecznika. Smaczny i pachnący jak każdy chleb wypiekany w domu. Zdrowy i naturalny przygotowany na zakwasie chlebowym
Przepisy Kulinarnegranolą potrafi na długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom Składniki: 3 szklanki* płatków owsianych górskich 2 szklanki ryżu preparowanego 1/2 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (opcjonalnie) 1/2 szklanki syropy
Lamarida.plwody 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 2 małe łyżeczki soli 0,5szklanki otręby owsiane Młyny Stoisław + do obsypania foremki Dodatkowo : po 3 łyżki siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezamu wg uznania. Przygotowanie: Mąkę, otręby, nasiona oraz sól wsypać do miski. W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozprowadzić drożdże. Połączyć z suchymi składnikami, chwilę wyrabiać
W garach u Gosipomidorami i feta 1/2 brokuła (ok. 200 g) 60 g sera typu feta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika i pistacji (lub innych pestek np. dyni) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy po 1 łyżce oliwy i octu winnego (u mnie jabłkowy) Brokuły dzielimy na małe różyczki, wkładamy do garnka
Dzieje kuchennej Wiewiórywysokości). Zalać go sosem pomidorowym i delikatnie zamieszać. Następnie włożyć warstwę sałaty, szczypiorek, tuńczyk, oliwki, sałata, szczypiorek. Wierzch posypać pokruszoną fetą. * Dla alergików - zamiast fety można użyć uprażonych ziaren słonecznika. * Do przygotowania sałatki użyłam słoików półlitrowych takich jak TE-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufactureżurawiny 100 g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej
Menu Zdrowiabatoniki rozdziel ostrym nożem i szpatułką wyjmij z formy. Mini chipsy z czekolady sa świetną opcja do batoników. Możesz zastąpić pestki dyni i chipsy z czekolady rodzynkami, żurawiną, nasionami słonecznika lub konopi, wiórkami kokosowymi bądź innymi bakaliami (posiekanymi w razie potrzeby
Menu Zdrowiaprzed włożeniem ciasta wyściel papierem do pieczenia ciast lub dokładnie wysmaruj tłuszczem. Teraz uformuj ciasto w foremce , pomaluj go wodą za pomocą pędzla i posyp płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika ewentualnie innymi ziarnami zbóż. Ziarna lekko przygnieć palcami do ciasta, aby po upieczeniu nie oderwały się od niego. Formę przykryj ściereczką lub papierem i połóż w ciepłe, wilgotne miejsce
Przepisy i porady kulinarnejest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu! Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam. Czy chleb z mąki gryczanej śmierdzi gryką? W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna. O ile w chlebie z kaszy gryczanej bardziej dawała się we znaki swoim zapaszkiem
Blendmanniej jajko na twardo, czasami tuńczyka. Zielona sałatka Składniki: na 2 porcje 50 g świeżego jarmużu 1 mały kalafior 100 g zielonego groszku 1 awokado 1 łyżka pestek słonecznika 3 jajka koper do dekoracji ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubomielonego szczypta kajeńskeigo pieprzu Sos ziołowy 1 łyżka majonezu 200 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól do smaku
codojedzeniagarść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi czy ziemnymi lub pestkami dyni czy słonecznika) Sposób przygotowania: 1. Nerkowce prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją 2. Na talerzu układamy rukolę, ćwiartki moreli, posypujemy pokruszonym serem i uprażonymi orzechami 3. Można polać ulubionym lekkim dressingiem
Gocha gotuje!dziecka. Chyba nawet nam bardziej smakuje niż kakao. Polecamy! Składniki na 3 małe tortownice o średnicy 15 cm: Spód: 3/4 szklanki migdałów, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 10 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżka karobu. Krem: 1 szklanka płatków kokosowych, 1 puszka mleka kokosowego (stała część powstała po schłodzeniu mleka), 70 ml oleju kokosowego RAW, 4 łyżki karobu
Jeść, by żyć w zdrowiu