lubię wszelakie pasty rybne, a przygotowując ją w jajkach, możemy podać ją zarówno na kolację, jak i na przystawkę. Pasty takie robię często, ale pierwszy raz dodałam do niej rzodkiewkę i bardzo spodobał mi się ten smak. Jajka z nadzieniem rybnym SKŁADNIKI: 6 jajek 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym GRAAL pieprz, sól zielona(...)cebula 10 rzodkiewek PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy delikatnie żółtko ze środka, nie uszkadzając białek. Żółtka przekładamy do miseczki i dodajemy do nich rybę w sosie pomidorowym. Całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz rzodkiewkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy białka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminut (z moimi zmianami). Składniki: - kapusta pekińska – ok. 500g- 5 szklanek wody- ½ szklanki grubej soli morskiej- łyżka ziaren sezamu (warto dodać, niestety wyjątkowo nie miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki- 3,5 łyżki sosu rybnego- 4 łyżki wina ryżowego Mirin(...)części (ja pokroiłam zwyczajnie, w paski). Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej ½ szklanki soli morskiej. Po 5 minutach zalewamy wodą kapustę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Marchew, rzodkiewkę i szalotki cienko szatkujemy, zieloną cebulkę kroimy. Na pastę miksujemy w blenderze – czosnek, imbir, kawałek papryczki, sos rybny i wino Mirin. Wsypujemy płatki chili – mieszamy. Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy
mojewypiekiinietylkolubi pływać!... w jogurcie... Pan Mąż patrzy na mnie podejrzanie, gdy zajadam się tą sałatką. Dla niego śledź istnieje wyłącznie w postaci z olejem. Jogurt do śledzia? – świętokradztwo niesłychane! Rzodkiewka i ogórek? - co za wymysły? A niesłusznie, bo wyjątkowo ciekawie kontrastują one ze słoną rybą. Składniki na porcję dla 1 żarłocznej osoby - czyli mnie - lub 2 mniej głodnych(...)płat śledzia solonego z zalewy (100g) 4-5 dużych rzodkiewek (90g) 2 średnie ogórki gruntowe (85g po obraniu) 3 łyżki posiekanego szczypiorku (20g) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (30g) - używam Zott albo Bakoma pieprz ziołowy - do smaku soli nie trzeba! :) Śledzia pokroić w grubszą kostkę, rzodkiewkę i ogórka w półplastry, szczypiorek posiekać. W miseczce wymieszać wszystko z jogurtem
Grunt to przepis!relacje z tych imprez, zaś na weekend zostawiam Was z przepisem na "sałatkę ogrodnika" - jedną z moich ulubionych! Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach: rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam(...)przemieni się w coś bardzo pysznego:) Do sałatki dodałam również trochę rzeżuchy, którą uprawiam nie tylko na Wielkanoc. Sałatka składa się z warzyw, które można znaleźć w wiosennym ogrodzie (rzodkiewki, dymki, sałatę, ogórki), stąd jej nazwa. Najlepiej zjeść ją na świeżym powietrzu i cieszyć się otaczającą przyrodą... choć jest również doskonała jako lunch do pracy:) Sałaty z winegretem to domena
Chilli Czosnek i Oliwaprzesmaczne! Świetnie nadają się zarówno jako obiad do pracy jak i posiłek na ogrodzie. Składniki: 400ml jogurtu naturalnego lub greckiego 400ml zsiadłego mleka 2 długie ogórki paczek rzodkiewki pęczek koperku ząbek czosnku sok z ¼ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Składniki myjemy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozcieramy. Koperek drobno siekamy. Warzywa
Pyry na GazOgarnął mnie szał na świeże warzywa i mięso. To, że mam więcej ochoty na warzywa, rozumiem - wiosna, przesyt warzyw przetworzonych i schowanych do słoików, niektóre (np. rzodkiewki) można zbierać z samodzielnych upraw. Ale mięso? Nie za specjalnie za nim przepadam, zresztą gdyby zrobić statystykę zamieszczonych przepisów, okazałoby się, że większość to dania wegetariańskie. No w każdym razie sklep mięsny odwiedzam(...)bardziej energetycznych dań ;) Stąd w większości moich posiłków przeważają warzywa połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieszkody niż okazjonalne spożycie nowalijek, nawet tych nafaszerowanych azotynami. I to wszystko na temat szkodliwości nowalijek. Zatem czy warto sobie odmawiać (od czasu do czasu!) kilku liści sałaty, pęczka rzodkiewki czy świeżutkiego koperku? Naszym zdaniem nie. Jedzcie, mimo wszystko na zdrowie ;) Jedna porcja takiego śniadania dostarcza około 322 kalorii, 19,2 g białka, 19,6 g tłuszczu(...)mąki żytniej 1 łyżka słonecznika łuskanego 6 plasterków koziego sera sól, pieprz do smaku Sałatka z nowalijek: kilka liści młodej sałaty masłowej 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mąkę - miksujemy
W kuchni KatiePrzystawka z polędwicy łososiowej, posta przystawka która nie dość że świetnie smakuje to jeszcze efektownie wygląda. Składniki : opakowanie polędwicy wieprzowej łososiowej opakowanie serka kanapkowego bez dodatków garść rukoli koperek rzodkiewki łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Rukolę i koperek poszatkowałem i dodałem do serka. Dodałem również oliwę sól i pieprz a następnie wymieszałem. Przy użyciu dwóch łyżeczek uformowałem farsz(...)sera i położyłem na środku plasterku polędwicy. Plasterek złożyłem na pół sklejając boki i zręcznie podwijając formując kształt tortellini. Cienkimi plasterkami rzodkiewki ozdobiłem środki i podałem na listku rukoli. Ps. Mam video z tego przepisu dodam je jak tylko przejdzie obróbkę
Mechanik w kuchniłyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia JARMUŻ: * liście jarmużu – 100 g * słonecznik – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACKI ZIEMNIACZANE: Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy(...)dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. JARMUŻ: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Siekamy razem ze słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego
Ostra na Słodkoukładu immunologicznego. Nic innego, tylko jeść i wzmacniać swoją odporność! Składniki: - 250g groszku mrożonego, świeżego lub 1 puszka - 125g komosy ryżowej białej SYMBIO - 1 kalarepa - 2-3 marchewki - pęczek rzodkiewek - 5-6 łyżek majonezu sojowego , dla nie-wegan majonez dietetyczny z serka wiejskiego lub zwykły - pół pęczka koperku - pół pęczka natki pietruszki - pół pęczka szczypiorku - 1 łyżeczka suszonego majeranku - sól(...)spore kawałki i gotujemy na półtwardo. Chwilę studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Groszek, jeżeli używamy konserwowego, obgotowujemy w wodzie do preferowanej miękkości. Koperek, natkę i szczypiorek drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru wody lub kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i mieszamy do całkowitego przemieszania. Doprawiamy solą i pieprzem
Be Fit Be Strongtradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotować dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić, aby się nieco "przegryzły" Buraki pokroić w "zapałki(...)położyć na talerzu, następnie ułożyc na nich kiełki fasoli i pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Popruszyć sezamem i drobniutko pokrojoną papryczką chili. Polać dressingiem. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniebloga Mirabelki . Warto go przygotować, ponieważ jest gęsty i sycący. Składniki na 2 porcje: 1 duży jogurt naturalny 100 g szynki konserwowej 5-6 ogórków 1/2 pęczka rzodkiewki 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Ogórki, rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Dymkę wraz z szczypiorkiem umyć i drobno
Ugotowaćduże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula 1 duże słodko – kwaśne jabłko 1 słoik majonezu (ilość według upodobań) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 zielone jabłka kiełki rzodkiewki Wykonanie: Jeśli lubimy mniej słone śledzie, należy je odmoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin przed wykonaniem sałatki. Następnie należy je pokroić w drobną kostkę i odsączyć na sitku(...)dodać majonez. Jeśli zainspirował Was mój sposób podania - zielone jabłka należy pokroić w plastry, następnie pozbawić je gniazd nasiennych. Sałatkę układać pomiędzy plastrami jabłka, na wierzchu przyozdobić kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Garniec MagalieSkładniki: rzodkiewka (5 szt.) tofu (10 dag) natka pietruszki (1/3 pęczka) sól Przygotowanie: Rzodkiewkę i pietruszkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Tofu dzielimy na kawałki. Wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Solimy. Pastę można stosować np. do kanapek, grzanek, pierogów
Weganka gotuje