prostu na całych waflach Składniki: (na 2 porcje) 3 ryżowe wafle wieloziarniste firmy Kupiec 150 g lekkiego serka ziarnistego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 rzodkiewki około 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżka startej na grubych oczkach kalarepy 4 listki roszponki sól i pieprz do smaku * ilość warzyw można dowolnie zwiększyć Przygotowanie: Serek przekładamy do miseczki, łączymy(...)łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego 3/4 łyżki posikanego szczypiorku (resztę zostawiamy do posypania wierzchu sałatki) oraz 2 pokrojone na drobną kostkę rzodkiewki. Doprawiamy wszystko solą i mieszamy, próbujemy. Na dno szklanek (lub dowolnych naczyń, w których podamy sałatkę) układamy pokruszone wafle ryżowe (mniejsze i większe kawałki). Na wafle układamy przygotowany serek. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę
Słodkie okruszkizabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek 1/2 – 1 łyżka majonezu łyżka masła sól pieprz do przybrania: 12 łyżeczek gęstego majonezu kilka czerwonych rzodkiewek gruby szczypior z dymki lub zeszłorocznej cebuli Jajka faszerowane pieczarkami Wykonanie - podaję za moim Tatą: Jajka umyć, włożyć na zimną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Odlać, zalać(...)zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu
Kuchenne zapiski Edytymąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml wody 10 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mieszanki pieprzów pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku Na wstępie dodam, że podana ilość wody to tak mniej-wiecej. Zależy to od gęstości naszego zakwasu. Jeśli kogoś interesuje branżowy bełkot (mnie średnio) to mój zakwas(...)wody. Jeśli podczas wyrabiania ciasta usnasz, że jest ono za rzadkie to dodaj trochę mąki. I odwrotnie: jak za gęste to dolej wody. W każdym razie najpierw kroimi rzodkiewkę na plasterki (nie muszą być bardzo cienkie), a szczypiorek siekamy. A jak już to zrobimy to do dużej michy wlewamy zakwas, wodę, wkruszamy drożdże i wszystkie inne składniki oprócz rzodkiewki
Marder&Marder ManufactureKolejna moja frittata z piekarnika tym razem w wersji wiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku i sprawia, że frittata fajnie się prezentuje. składniki: 8 jajek 5 dużych rzodkiewek 2 spore garście szpinaku 100 g sera sałatkowego w kostkach w zalewie solankowej, u mnie Apetina czosnek i pietruszka kilka kwiatów(...)szczypiorku 2 łyżki mąki sól,pieprz masło do posmarowania formy Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać
Monia miesza i gotujeSezon grillowy w pełni, a jak to na grillu bywa sałatka musi być :) Przynajmniej ja nie umiem się obejść bez sałatki.... Dodatek rzodkiewki i zieleniny powoduje, że jest chrupka :) Składniki: 3/4 szklanki ryżu 20 dag szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 natki pietruszki pęczek rzodkiewki 4 jajka majonez sól pieprz Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Rzodkiewkę pokroić w kostkę przełożyć(...)sitko posypać solą i odczekać, aż rzodkiewka puści wodę. Jajka ugotować na twardo, szczypior i pietruszkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę połączyć z pozostałymi składnikami dodać pieprz wymieszać. Następnie dodać majonez i wymieszać
Delicious TitbitsPrzedstawiam Wam pomysł na śniadanie i jako dodatek do kanapek. Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wiosenny serek z nowalijkami. Składniki: 250 g twarogu 5-6 rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać starte na tarce rzodkiewki,posiekany szczypiorek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. twarożek z rzodkiewką
O kuchni z uczuciemChłodnik jest przepyszny, zdrowy i pięknie się prezentuje na talerzu. W sam raz na upalne dni, polecam. Chłodnik ogórkowo rzodkiewkowy Składniki: ogórek - 1 szt rzodkiewki - 2 szt czosnek - 2 ząbki sól i pieprz koperek - 0,5 pęczka maślanka - 0,5 l jogurt naturalny - 0,5 l Sposób przygotowania: Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek umyć(...)osączyć, pokroić. Rzodkiewki umyć, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę . Jogurt wymieszać z maślanką, dodać ogórka, rzodkiewki, koperek i czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować rzodkiewką i koperkiem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusisoki i jest absolutnie pyszny. Uzupełniam go o kilka plastrów żółtego sera, szynki konserwowej i pomidora, które stanowią łagodną, ale dobrze dobraną kompozycję. Dla wyostrzenia smaku dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę lub czerwoną cebulę oraz posypuję nieco wnętrze pieprzem. Nie od rzeczy byłby też mały dodatek majonezu – ale oczywiście nie jakiegokolwiek, tylko dobrej jakości wykonanego samodzielnie. Całość nadzienia owinięta jest liśćmi(...)25cm) 1 średni filet z kurczaka (250g) 1-2 liście sałaty lodowej 1 średni pomidor 2-3 plastry łagodnego żółtego sera 2-3 plastry szynki konserwowej 2-3 rzodkiewki 3 łyżki oliwy 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu, błonki oraz pozostałości chrząstek i kości. Oddzielamy polędwiczkę
Kulinarna Pokusaliczba zależna od apetytu) jajko 2 łyżki mleka sól ok. 200 ml bułki tartej olej Sałata sałata odmiany "Królowa lata" 4 duże liście mięty omszonej szczypiorek z cebuli 3 rzodkiewek malutka cebula czerwona łyżka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy ciut soli Boczniaki opłukać i osuszyć. W głębokim talerzu rozbełtać jajko z odrobiną soli i mlekiem. Włożyć boczniaki. I zostawić(...)czas przygotowania sałaty. Liście i rzodkiewki dobrze opłukać i osuszyć. Porwać liście na mniejsze kawałki. Rzodkiewki pokroić na plastry. Rozdrobnić szczypiorek, a cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać sałatę, miętę, rzodkiewki, szczypiorek i cebulę. Boczniaki obtaczać dokłądnie w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Smażyć kotlety na ciemno złoty kolor na rozgrzanym oleju po obu stronach
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na tą sałatkę zrodził się trochę z przymusu. Denerwowały mnie bowiem rzodkiewki, które leżały w lodówce i nie miałam na nie pomysłu. Stwierdziłam, że najprostsze połączenie smaków będzie zapewne najlepszym. I nie pomyliłam się. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje to połączenie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: - 1 pęczek rzodkiewek - koperek - oliwę - sól pieprz Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy(...)kostkę. Umyty i osuszony koperek siekamy i dodajemy do rzodkiewek. Całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy całość na ok 1h do lodówki
Szybko Tanio SmacznieSkładniki / Ingredients: 1 ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4 tortillas starty parmezan / grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce wykałaczki / toothpicks Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie(...)myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Podobnie robimy w przypadku marchewki i rzodkiewki. Marchewkę, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na podłużne paski. Rzodkiewkę po umyciu ścieramy na tarce na cienkie plastry. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Ser parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille na patelni. Najpierw na tortilli układamy sałatę, potem kilka plastrów pomidorów
Projekty ze smakiemKilka dni temu powstał mój pierwszy chłodnik. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się szału a jak się okazało, bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. :-) Jest pyszny, świetny na cieplejsze dni. Dodatek rzodkiewki podbija smak i świetnie komponuje się z delikatnym ogórkiem. W smaku coś jak mizeria, tylko na wypasie, bo z większą ilością składników i przypraw. :-) Ja jestem na tak i polecam każdemu(...)pewno będę go powtarzać w tej wersji i w innych odsłonach. 5 sporych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki 4 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanego szczypiorku 500ml maślanki sól, pieprz 1. Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rzodkiewkę ścieramy na mniejszych oczkach. 2. Połowę przygotowanych ogórkowych wiórków miksujemy w blenderze wraz z koperkiem, szczypiorkiem i maślanką
Szefowa kuchniserka mascarpone, 300 m l śmietany 30%, 15-20 g czosnku niedźwiedziego , sól, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 8 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, pęczek rzodkiewek, kawałek korzenia chrzanu. Czosnek posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki(...)cukru. Następnie dodać masę serową i wymieszać. Naczynka na mus opłukać zimną wodą. Włożyć mus, miseczką delikatnie postukać o blat aby pozbyć się powietrza. Odstawić w chłodne miejsce. 3/4 rzodkiewek zetrzeć na tarce o średnich otworach, resztę pokroić w plasterki. Chrzan zetrzeć na tarce o średnich otworach. Mus podawać z tartymi rzodkiewkami, plasterkami rzodkiewek oraz chrzanem. zastawa
królestwo garówpyszną i zdrową sałatkę w miseczkach z awokado. Jako sosu użyłam mojego ulubionego pesto pietruszkowo-cytrynowego. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 rzodkiewki 4 pomidorki koktajlowe 2 łyżki kiełków, np. rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki pesto z pietruszki sól, pieprz Awokado przekroić na pół. Ostrożnie wyciągnij miąższ, zostawiając łódki(...)skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Pokroić w kostkę, pomidorki i rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry. Łódki ze skórek awokado napełnić awokado, jajkiem, pomidorkami i rzodkiewką. Delikatnie doprawić, a na koniec posypać kiełkami i polać pesto z pietruszki
Czerwień i błękitDzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: - 4 czubate łyżki maki gryczanej - 1 jajo ekologiczne - sól, kilka listków(...)wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego - łososia norweskiego - sok z cytryny - oliwa z oliwek z dodatkiem chili Podajemy jak na fotografii
SMYKWKUCHNI