rzodkiewki - 1000 przepisów

Twarożek z Rzodkiewką (Pasta z Rzodkiewką) 163

Twarożek z rzodkiewką to świetny dodatek do pieczywa i idealna propozycja na śniadania, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Pikantność rzodkiewki w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany(...)sólpieprzTwarożek z Rzodkiewką - Sposób przygotowania:Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i rzodkiewkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Możemy również posypać świeżym szczypiorkiem.Całość możemy również lekko zmiksować - wtedy powstanie nam konsystencja pasty.  Moje posty

Słodka Strona
Drugie życie rzodkiewki 180

tego jak spotykam się z sytuacją gdy ktoś bezmyślnie cos wyrzuca jadalnego to mnie po prostu niegrzecznie mówiąc szlag trafia. Dziś w osiedlowym warzywniaku ekspedientki uszykowały do wyrzucenia rzodkiewkę . Listki jej zwiędły, wyglądała mało apetycznie , niektóre były lekko obeschnięte .Ale to przecież nie powód do wywalania . Nie czułam sie komfortowo pytając czy w związku z tym , że  chce(...)wywalić mogę ja odkupić przecenioną bo  kolejka  głupio na mnie patrzyła , ale w sumie mam to w nosie. Skończyło się na tym , że dostałam 5 pęczków rzodkiewki za darmo bo Pani nie zgodziła się na to bym za nią płaciła. A teraz pokażę Wam ( a niektórym może tylko przypomnę co się robi jak nam rzodkiewka zwiędnie). Odświeżanie rzodkiewki

Buniabaje w kuchni
Wiosenna sałatka z rzodkiewką 261

przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu pokarmu który skutecznie blokuje możliwości rozwoju bakterii. Rzodkiewka to wdzięczne warzywo które niegdyś pełniło funkcję antybiotyku ponieważ działa mocno bakteriobójczo i odkażająco. Podobnie jak czosnek zawiera związki siarki które nie dość że wzmacniają włosy i paznokcie to dodatkowo(...)niszczą szkodliwe drobnoustroje. Nowalijki to również źródło potasu i witaminy C dlatego warto włączyć je do jadłospisu wiosną. W naszej sałatce zbudujemy wszystkie smaki wokoło rzodkiewki: dodamy aromatyczny ser rokpol, orzechy włoskie, winogrona, pomidora i ogórek a dla podkreślenia smaku rzodkiewki dodatkowo okrasimy wszystko jej kiełkami!. Polecam na śniadania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 rzodkiewki garstka

Kuchnia PROzdrowotna
Kiszone rzodkiewki 176

Kiszone rzodkiewki. Natknęłam się na przepis gdzieś w internecie. Wyglądały pięknie, więc postanowiłam sprawdzić jak smakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek(...)słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól kamienna do przetworów niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wodyPrzygotowanie Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ).Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę

Stare Gary
Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka i rzodkiewki. 1167

Przekąski na imprezę – warto, by nie wymagały od nas zbytniego nakładu pracy. Tym razem prezentuję Wam przekąskę z ogórka, rzodkiewki oraz twarożku wzbogaconego o szczypiorek lub koperek. Sylwester już tuż tuż, więc warto zaopatrzyć się w pomysły na szybkie przekąski na imprezę. Poniżej znajdziecie jeden ekspresowy pomysł. Strasznie prosty, ale za to fajnie się prezentuje ;-) Po więcej przepisów(...)menu na Sylwestra (i nie tylko) zapraszam tutaj: Przekąski na Sylwestra.Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka i rzodkiewki. – Składniki:Ogórek świeży – 1 sztukaRzodkiewka – kilka sztukSzczypiorek lub koperek – 1 mały pęczekTwarożek kremowy, np. Almette – 1 opak.Pieprz – do smakuSól – do smaku Przekąski na imprezę. Przekąska z ogórka i rzodkiewki. – Wykonanie:Ogórka umyć

Kulinarne Przeboje
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 199

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru;375 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)jednym na każdy talerz;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać

Gospodyni Miejska
"Awanturka z jajek" i wartości zdrowotne rzodkiewek 192

salatka to znak,ze wiosna rozgoscila sie na dobre.Maj w tym roku wyjatkowo nas nie rozpieszcza.Pomimo panujacego zimna rzodkiewki jednak urosly.Salatka powstala wlasnie z pierwszych dzialkowych plonow.Sam przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje  pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik(...)poltalarki.Szczypiorek posiekac.Wszystkie pokrojone skladniki umiescic w salaterce i wymieszac z majonezem (z majonezem jest najsmaczniejsza) .Doprawic do smaku sola i pieprzem.Zycze smacznego!CZY WIESZ JAK ZDROWE SA RZODKIWKI ?Przesmaczna rzodkiewka (Raphanus sativus L.) znana byla juz Egipcjanom przeszlo 2 tysiace lat temu i stanowila wielki przysmak faraonow.Do Europy trafila za sprawa starozytnych Rzymian,skad w XIII wieku wiedza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Poniedziałkowy "fit" - surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki 133

Dzisiaj poniedziałek, tym samym zapraszamy na nasz cotygodniowy cykl... Dzisiaj będzie lekko, szybko i jak zawsze smacznie ;-). Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki stanowi świetny dodatek do obiadu bądź może być zdrową przekąską. Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki SKŁADNIKI: 15 - 20 dag kapusty pekińskiej 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz kolorowy świeżo mielony  PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy(...)dość drobno, przekładamy do miski.  Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.  Rzodkiewkę dodajemy do kapusty, następnie dodajemy natkę pietruszki i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  Surówkę przekładamy do miseczek, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z chia i kiełkami rzodkiewki 294

sałatce pogodzimy wszystko co potrzebne by zjeść wartościowy kolacyjny posiłek. Chia i wyraziste kiełki rzodkiewki w połączeniu ze słodką żurawiną, aromatycznym brie z zielonym pieprzem dadzą sałatkę o wielowymiarowym smaku. Dzięki niej spokojnie ugasicie głód jednocześnie uzupełniając witaminowe braki. Nasiona chia które od pewnego czasu są bardzo modne możemy używać w bardzo prosty sposób jako posypka do wielu sałatek(...)łatwy sposób dostarczając składników odżywczych. Kiełki rzodkiewki są bardzo intensywne w smaku dlatego nie przesadzajmy z ich użyciem. Pamiętajmy żę takie kiełki to źródło ważnych witamin: A,E, B, C czy H, mają też odkażające i przeciwzapalne działanie a także świetnie zabijają drożdżaki.  Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść pokrojonej w paski kapusty pekińskiej

Kuchnia PROzdrowotna
Rzodkiewki gotowane 113

Znacie smak gotowanych rzodkiewek? Jesli nie koniecznie sprobujcie,bo ich smak sprawi Wam naprawde mila niespodzianke.Z malych pikantnych bestyjek szczypiacych w jezyczek zamieniaja sie w niewinne i delikatne,urocze rozowe perelki. Smakuja jak miniaturowe kalarepki.Podczas gotowania odbarwiaja sie i traca swoj nie tylko intensywny kolor ale i smak.Ugotowane rzodkiewki moga byc swietnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mies.Z pewnoscia beda(...)niebanalna ozdoba stolu i talerza.Czy w ogole warto je jesc mozesz przeczytac tutaj:klik.Skladniki:peczek rzodkieweksol,cukierkoperekmasloWykonanie:obciac liscie i ogonki,rzodkiewki umycumiescic w rondelku,zalac niewielka iloscia wody .Do wody dodac szczypte soli i cukru.W zaleznosci od wielkosci rzodkiewek gotowac je od 5-10 minut.Im dluzej sie gotuja ,tym bardziej traca kolor.Powinny jednak pozostac jedrnepodawac z maselkiem i posypane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Twarożek z rzodkiewką 107

Twarożek z rzodkiewką to idealne smarowidło do pieczywa i wędlin.Składniki:-1/2 kg twarogu-pęczek rzodkiewki-łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-2 ząbki czosnku-przyprawa tzatziki-sól   Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek.Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.   Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę.   Drobniutko siekamy też czosnek(...)Rzodkiewkę i czosnek dodajemy do twarogu.Dokładamy majonez i przyprawę tzatziki oraz sól do smaku.Dokładnie mieszamyi gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 485

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Biała część średniego pora;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 duża marchewka;1/2 średniej, czerwonej papryki;5 średnich rzodkiewek;4 łyżki jogurtu greckiego;Sól;Pieprz.Spos(...)krążki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać.Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć. Dymki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Gotowane rzodkiewki 168

otowane, a właściwie blanszowane  rzodkiewki,  są łagodniejsze od świeżych. Z dodatkiem soli morskiej, szczypiorku i kilku kropli soku z cytryny mogą być smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju  zapiekanek ziemniaczanych. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. Przygotowanie: W rondlu zagotować 3 szklanki(...)wody  z dodatkiem cukru i soli. Do  wrzącej wody wł ożyć umyte rzodkiewki na 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć je do miski z lodowatą wodą, schłodzić, odsączyć na sicie. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny (ewentualnie i  oliwą), doprawić do smaku. Tkaniny Kardelen by Mira design

SzczyptaSmaQ
Surówka z rzodkiewek 140

Rzodkiewki w tym roku obrodzily nadzwyczajnie.Wilgoci im nie brakowalo.Jesli znudzily sie Wam w plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolacje z pieczywem tez bedzie smakowac wybornie Skladniki na 2 porcje:peczek rzodkiewekszczypiorek-sporo2 lyzki jogurtu greckiego2 lyzeczki chrzanu ze sloiczkasol,pieprz(...)smakuszczypta cukruWykonanie:Rzodkiewki umyc, odciac liscie.Zetrzec na tarce o duzych oczkach.Dodac pokrojony szczypiorek.Nastepnie wymieszac z dwoma lyzkami jogurtu i dwoma lyzeczkami chrzanu.Gdy chrzan jest niezbyt ostry dodaj go wiecej.Moj byl wyjatkowo mocny.Posolic do smaku (dalam dwie duze szczypty),dodac pieprz z mlynka i malutka szczypte cukru.Przed podaniem schlodzic w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 187

Zupa rzodkiewkowa  Kulinarne odkrycie tego roku. Zupa - krem z rzodkiewki jest przepyszny! Piękny różowy kolor i ten ostrawy smaczek... niebo!  Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2  cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)  - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego(...)chleba - sól, pieprz, chili  Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki

Słodka sielanka