Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie. Składniki na dwa słoiczki: około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki) 500 ml wody 65 ml octu spirytusowego 10% 70 g cukru 3/4 łyżki soli łyża oleju łyżeczka pieprzu kolorowego kilka ziaren(...)ziela angielskiego 2 listki laurowe Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzasem coś potrafi zaskoczyć... Coś co dla nas jest oczywiste, dla innych okazuje się odkryciem. Tak było właśnie z surówką z ogórka i rzodkiewki. pęczek rzodkiewek, 4 ogórki średniej wielkości*, śmietana 22 %, sól, Ogórki umyć i obrać (można nie obierać, zależy od skórki ogórka), zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Rzodkiewki umyć(...)osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać rzodkiewki. Doprawić solą. Polać śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy, tyle ile uważamy za stosowne :) Jedni wola mniej inni więcej.... Zamiast ścierać na tarce, można ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. *tak naprawdę to proporcje, należy samemu dobrać wedle smaku zastawa
królestwo garówdzisiejszy obiad polecamy Wam wszystkim dobrze znane kotleciki mielone, jednak są one w nietuzinkowej odsłonie. Do masy mięsnej polecamy dodać posiekany koperek i tarte rzodkiewki, wszystko doprawić na ulubiony smak... Kotlety idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z domową mizerią Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem SKŁADNIKI(...)mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 5 rzodkiewek 3-4 gałązki koperku świeżego sól i pieprz do smaku 1,5 szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, doprawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpały upałami , ale jeść trzeba. Dzisiaj zrobiłam szybką surówkę z rzodkiewek. Podałam ją z młodymi ziemniaczkami i pieczoną karkówką. Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 4 liście sałaty 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 szczypty cząbru 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. W kubeczku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,cząbrem, solą(...)pieprzem. Polać rzodkiewki i wymieszać. Dodać koperek i ponownie wymieszać. Podawać na liściach sałaty. surówka z rzodkiewek
O kuchni z uczuciemSkładniki: garść rukoli 3-4 rzodkiewki 8 białych szparagów kiełki rzodkiewki i kiełki brokułu ser feta olej z orzechów laskowych Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół (zostawiamy kilka młodych, miękkich listków jeśli to możliwe), rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy rukolę, rzodkiewki, pokrojone(...)pół szparagi. Całość posypujemy serem feta oraz kiełkami: rzodkiewki i brokułu. Polewamy łyżką oleju z orzechów laskowych
Mango PapajaTaka pyszna, wiosenna propozycja. Jajka faszerowane z łososiem, rzodkiewką i kiełkami, idealne na Wielkanocne śniadanie. Składniki: jajka, wędzony łosoś, kilka rzodkiewek, kiełki - u mnie rzodkiewki i brokuła, cienki szczypiorek, majonez, sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć na pół. Żółtka przetrzeć przez sitko, albo rozdrobnić przy pomocy widelca. Łososia bardzo drobno pokroić, drobno posiekać cienki szczypiorek, rzodkiewki(...)zetrzeć na maleńkiej tarce (na kilka połówek jajek 2-3 sztuki). Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą w miseczce, dodać majonez, doprawić do smaku. Podać posypane kiełkami i udekorowane plasterkami rzodkiewki, fajnie smakuje podane z roszponką i świeżym pieczywem. Smacznego
Plate of JoyProsta, bardzo zdrowa i super smaczna sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Miłego chrupania :) SKŁADNIKI 2 garście rukoli lub roszponki (ja jestem fanką rukoli :) ) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewek 3 łyżki kiełków rzodkiewki sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rukolę/roszponkę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy, rzodkiewki myjemy- jedne i drugie kroimy w ćwiartki. Doprawiamy całość
Moje Kuchenne Rewelacjemnie nie ma na blogu, tym trudniej mi wrócić i napisać coś sensownego. Dlatego przejdę do rzeczy, a raczej do ryby, którą proponuję Wam dzisiaj w wiosennej odsłonie. Najczęściej rzodkiewki i kalarepę chrupiemy na surowo, jednak dzisiaj wystąpią w trochę innej wersji. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula(...)ząbek czosnku 300 g jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić
Pełny talerzBardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć i podniebienia nie zaniedbać, warto ją przyrządzić, gdyż wiosna już z nami!! Składniki: 1 brokuł 1 op. sera feta 3 pomidory 4 ugotowane na twardo jajka 1 pęczek rzodkiewki Sos : 1 łyżka majonezu(...)zmielony pieprz Wykonanie: Składniki na sos łączymy dokładnie ze sobą. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. W kostkę kroimy pomidory, ser feta natomiast jajka oraz rzodkiewkę kroimy w plasterki. Układamy warstwowo w salaterce brokuły, pomidory, ser feta, jajka polewamy całość sosem, na wierzch układamy rzodkiewkę. Sałatka w wykonaniu Ireny Smacznego
kgwjanczewougotować, ale czasami brak nam pomysłu jak je podać, żeby było ciekawie i inaczej niż zwykle :) Składniki : 3 jajka 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6 łyżek kiełków rzodkiewki 1 rzodkiewka szczypiorek Jajka wkładamy do parowaru, zalewamy wrzątkiem pojemnik na wodę i włączamy urządzenie na 15 minut. W parowarze trwa to dłużej niż 5 minut(...)pękają :) Jak jajka trochę ostygną obieramy je i kroimy na pół. Na środek każdego plasterka szynki kładziemy połówkę jajka, na wierzch łyżkę kiełków i boki zawijamy. Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy, następnie kroimy na małe kawałki. Układamy szynkę szwarcwaldzką z jajkiem na docelowy talerz i posypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis
Parowar Facetakozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego drobnego Wykonanie. Groszek(...)oczyścić z szypułek i włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody i odcedzić. Z grapefruita wykroić fileciki, a rzodkiewki w plasterki. Na talerzu ułożyć umyte liście sałaty, fileciki grapefruita, plasterki rzodkiewek i strączki groszku. Do miseczki wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny
Kulinarny karnet Christopheraktoś tyle czekał na młode ziemniaczki, że ma ochotę je jeść nawet na deser). Przepis z Hjemmets bedste mad , nr 6/2016 zaintrygował mnie dodatkiem wędzonego sera i zachęcił rzodkiewkami, które w sezonie jem codziennie w ilościach naprawdę zaskakujących. W oryginalnym przepisie autorzy proponują podanie zupy mocno schłodzonej - świetna wersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa(...)grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba
Pożeraczka, czyli raz adobrzejego głównych składników należą brokuł oraz brukselka. W rzeczywistości jednak i kolorów, i smaków jest więcej. Można by się zastanawiać czy nie za dużo? Polędwica, brokuł, brukselka, pieczarki, gruszka, rzodkiewka… Trochę tego jest, z drugiej jednak strony są to smaki, które łączy się ze sobą w różnych kombinacjach – choć zwykle nie w jednym daniu. Mamy więc kompozycję „na bogato(...)brokułowym, brukselką, gruszką i pieczarkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) polędwica wieprzowa (450g) mały brokuł (350g, bez łodygi i łyka) 250g pieczarek 250g brukselki 1 gruszka kilka rzodkiewek 150ml bulionu mięsnego lub warzywnego masło 1 łyżka oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dość dużej ilość osolonego wrzątku. Doprowadzamy ponownie
Kulinarna Pokusapowrót do zdrowia! Kiedy z początkiem jesieni łapie nas przeziębienie, warto włączyć do diety białą rzodkiew, która łagodzi jego objawy. Jeśli nabawiliśmy się kaszlu, mamy zatkane zatoki, posłużmy się rzodkiewką, która dzięki dużej zawartości olejków eterycznych oczyszcza zatoki, leczy kaszel - ma działanie wykrztuśne i rozpuszcza nadmiar śluzu. Oprócz tego: Biała rzodkiew: - zawiera duże ilości błonnika - jest bogata w potas(...)witaminę C - obniża poziom cholesterolu - ma działanie moczopędne - reguluje przemianę materii Rzodkiewki: - wspomaga wydzielanie soków trawiennych - diabetycy i osoby ze skłonnością do nadwagi powinni włączyć je do diety - zapobiegają nadciśnieniu, dzięki dużej ilości potasu - bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu Składniki: - 1 biała rzodkiew - 1 kapusta pekińska - 1 ogórek szklarniowy - pęczek rzodkiewki - pęczek szczypiorku - 40g łuskanego słonecznika - 2-3 łyżki
Be Fit Be Strongzarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło mi w oko w pobliskim zieleniaku - zielony groszek i rzodkiewka aż się prosiły o wykorzystanie. Lubię, gdy na talerzu jest dużo kolorów, wtedy od razu wszystko lepiej smakuje. Podstawowym składnikiem dań z woka (obok warzyw) są dla mnie krewetki, więc(...)łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili) Makaron: 200 g wstążek z makaronu ryżowego 100 g młodego zielonego groszku (po obraniu) 1/2 natki pietruszki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu * PRZYGOTOWANIE Krewetki Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj
Food Square