Lubicie kiszone ogóry? Ja bardzo, a najbardziej te w wykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g(...)pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki
Pyry na GazBędziecie totalnie zaskoczeni. Na pewno wiecie, że liście rzodkiewki są jadalne. Ja o moje się nie obawiam, dostaję pęczki rzodkiewki od znajomej z jej własnego warzywnika. I mają piękne liście. I wolne od oprysków. Liście rzodkiewki goszczą u mnie przede wszystkim w sałatkach różnego typu. Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak. Popularną potrawą(...)Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki białe u mnie od Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku
Z Kuchni Do KuchniMizeria z rzodkiewkami... Plasterki świeżego, zielonego ogórka. Chrupkie, ostre rzodkiewki. Aromatyczny koperek i czosnek. Zatopione w kwaśnej śmietanie. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków; Pęczek rzodkiewki; 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek
Gospodyni Miejskatych, którzy lubią zupy i to o każdej porze roku sympatyczny przepis na zupę z liści rzodkiewki. Porcja dla 4 osób. Przygotowanie 15 minut. Gotowanie 25 minut. Potrzebne nam będą : liście z pęczka rzodkiewki, 1 szalotka lub mała cebulka, 2 małe ziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół(...)robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek. U mnie grzanki rozeszły się tak szybko, że nie załapały się na sesję zdjęciową (dzieci). Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. Starannie myjemy liście rzodkiewki pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. W garnku lekko podrumieniamy cebulkę z dodatkiem 15 g masła (przez kilka minut
MODA NA BIOnazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól. Rzodkiewka jako przystawka Składniki (porcja na 3 osoby) : 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne) 3 małe lemonki 1 łyżka gruboziarnistej soli(...)morskiej Zebrać razem wszystkie składniki. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane) . Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu) . Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą
Jem więc Jestemmożemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania) z pesto bazyliowym, dodatkiem mizerii z rzodkiewki i pieczonych ziemniaczków. Moim zdaniem, zestaw idealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka(...)łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g) - koperek Ziemniaki porządnie myjemy i szczotkujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nacinamy i spryskujemy smakową lub zwykłą oliwą z oliwek
Be Fit Be Strongmogliśmy się jej najeść. Jak tylko kończyliśmy zjadać jedną porcję, kisiłam już następną. O kiszonej papryce jeszcze będzie... A teraz o moim ostatnim odkryciu jakim są kiszone rzodkiewki. I choć mój małżonek nie podzielał na początku mojego entuzjazmu, to po degustacji zmienił zdanie. Są przepyszne i to zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków(...)już ukiszone, po 5-7 dniach. Polecam, wszak kiszonki są zdrowe o każdej porze roku... :-) Moje kiszonki przygotowuję zawsze wg tej samej receptury co ogórki . Składniki: - 2-3 pęczki rzodkiewek (nadmiar zostanie do schrupania na surowo) - liść chrzanu (można pominąć) - kawałek korzenia chrzanu, 2-3 cm - 1-2 łodygi zielonego kopru z kwiatostanem +1 -2 grubsze gałązki bez kwiatostanu - ok.1/2
Smaczne Zdroweprzyjęciu, szczególnie gdy zaserwujecie kilka rodzajów ułożonych na jednym półmisku. W dzisiejszym wpisie znajdziecie 3 przepisy na pyszne bruschetty skomponowane z sezonowych, wiosennych składników - bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno - te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne. Która podoba(...)się najbardziej? Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. 3 proste przepisy na wiosenne bruschetty Bruschetta z ricottą, rzodkiewką i pesto Oczywiście u mnie jest to pesto z liści rzodkiewki ! :P Wiem, że Was nim ostatnio zamęczam, ale odkąd odkryłam jaki jest pyszny, nie jestem w stanie wyrzucić rzodkiewkowych liści
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio bardzo często robię sałatki wykorzystując mniej (dla mnie) typowe składniki. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką. Intrygujące połączenie smaków selera, rzodkiewki i słodkiego jabłka sprawdziło się idealnie. Spróbujcie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mnóstwa cennych witamin, tak niezbędnych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby "pukają(...)drzwi". Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na pół. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w kostkę
Słodkie okruszkitradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W moim przepisie z oryginalnej receptury została tylko oliwa z oliwek. Główną rolę zagrały liście rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku(...)sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą
My Chcemy JeśćNajpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze(...)łagodna i soczysta ogrodowa rzodkiewka. Tzatziki jest przez to jeszcze świeższe, trochę bardziej kolorowe. Zyskuje w smaku nowego wymiaru, ale dalej jest tak samo pyszne i orzeźwiające. Świeże górki dokładnie umyjcie i nie obierajcie ich – zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, delikatnie posólcie i odstawcie na sicie, aby puściły wodę. Po 10-15 minutach dokładnie je odciśnijcie. Woda
Karo in the Kitchencoś lekkiego. Warzywny koktajl z nowalijkami na jogurcie -wiosenna bomba witaminowa, dzięki niemu organizm wzmacnia się po zimowym spadku odporności, pycha! Składniki: 1/2 litra naturalnego jogurtu 1 pęczek rzodkiewek 5 liści sałaty lodowej 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 50 g kiełków rzodkiewki do posypania plasterki rzodkiewki do dekoracji Sposób(...)przygotowania: Warzywa umyć, z ogórków obrać skórkę pokroić w kostkę tak samo obraną z natki rzodkiewkę,sałatę porwać na małe kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia posolić, doprawić do smaku pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać zimny jogurt z lodówki i wszytko zmiksować blenderem na gładki mus. Rozlać do dwóch wysokich szklanek, posypać obficie kiełkami rzodkiewki udekorować plasterkami rzodkiewki
Wanilia i KardamonBardzo lubimy wszelakie pasty do pieczywa. Jako że wiosna, to nie może zabraknąć nowalijek, takich jak np. rzodkiewka. Z białym serem, tworzy doskonały duet, spróbujcie, nam bardzo smakuje. Twarożek, jeśli nie macie dojścia do wiejskiego, wybierajcie te dobrej jakości, czytajcie etykietki, ja kupuję tutaj (KLIK) Twarożek z rzodkiewką Potrzebujemy : 25 dag twarogu pęczek rzodkiewek (dobra cena(...)KLIK) papryka słodka sól pieprz biały mielony łyżka śmietany lub jogurtu Rzodkiewki myję , odcinam ogonki i ścieram na tarce o grubszych oczkach . Zostawiam na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Przekładam je do miski, do rzodkiewek dodaję twaróg, rozdrabniam go za pomocą widelca, można twaróg wcześniej zmielić, dodaję jogurt, „ucieram „ całość łyżką . Następnie doprawiam
Takie tam pichcenieTwarożek można przygotować w zasadzie z każdym dodatkiem. Jeden z najbardziej popularnych jest twarożek z rzodkiewką. Ilość rzodkiewki którą użyjemy do przygotowania twarożku zależy od naszych upodobań. Składniki: 1 opakowanie twarożku 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru kilka rzodkiewek sól pieprz Wykonanie: Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do twarożku dodać(...)jogurt, wymieszać. Dodać rzodkiewkę, doprawić pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem lub krakersami
Mama Gotujenowe składniki, wymieniam te zalecane itd. Lubię tak eksperymentować. Czasami coś nie wyjdzie ale takie jest ryzyko kulinarnych eksperymentów. Wracając do mojego chłodnika ogórkowego - poniżej przepis: Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką - składniki Składniki na 4 porcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika(...)ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku
Pyza i Surówka