rzodkiewki - 1000 przepisów (strona:24/67)

Sałatka z kuskusem 320

Składniki:  200g kuskusu,   4 ogórki konserwowe,   szczypiorek,   natka pietruszki,   14 małych pomidorków,  10 rzodkiewek,  sól,pieprz,   4 łyżki oliwy z oliwek,   sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu(...)kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki posiekać, małe pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do kuskusu, dodać sok z połowy cytryny, pieprz, sól, oliwę z oliwy i wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z cieciorką 116

Składniki: 12 małych pomidorków, szczypiorek, 10 rzodkiewek, puszka cieciorki konserwowej ( 240g po odsączeniu), 200g sera feta, 9 kawałków suszonych pomidorków, 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych lub oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Pomidorki pokroić na 4 kawałki, rzodkiewki pokroić na 8 części, ser fetę pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z odsączoną cieciorką

W kuchni u Moniki
Roladki drobiowe 136

sezonem. Składniki na dwie porcje: Na dwie porcje: 0.5 opakowania Mieszanki Chińskiej Hortex 2 duże pojedyncze filety z kurczaka ok 10 liści sałaty masłowej 4 garści grzanek 6 dużych rzodkiewek 1 mały pomidor 2 plastry cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy 1.5 litra bulionu drobiowego wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku(...)bulion mógł pokryć całe roladki. Gotujemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, ok 40 minut.  3. Liście sałaty płuczemy i targamy na małe kawałki, posypujemy je posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki. Grzanki wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Twarożek śniadaniowy z czubryczką 120

urozmaiciłam swoje śniadanie dodając do tego duetu troszkę innych składników.   Składniki: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) 3 łyżki śmietany 18% 3 płaskie łyżeczki czubrycy mielonej 3 rzodkiewki sól Sposób przygotowania: Do miseczki dajemy twarożek i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy śmietanę oraz czubrycę, ponownie mieszamy. Do całości wsypujemy posiekaną rzodkiewkę i doprawiamy solą do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem

Kuchnia w czekoladzie
Tosty z mozzarellą i rzodkiewką z sadzonym jajkiem przepiórczym 136

śniadanie, obiad i kolację hehe. Wiem, że to śmieszne ale tak mam i potem spokój na pół roku :)  A dzisiaj takie proste tosty bo z mozzarellą i rzodkiewką zapiekane w tosterze, a na to smażone jajko przepiórcze. Koniecznie z lejącym się żółtkiem.  Słodkie uzupełnienie znajdziecie tutaj   Przygotowanie jest banalne, ser kroimy w plastry(...)układamy na chlebie, na to pokrojoną rzodkiewkę i wszystko opiekamy w tosterze. W tym samym czasie smażymy jajka sadzone, jednak bez żadnego tłuszczu najlepiej na patelni teflonowej. Podajemy na ciepło - pychotki.  Smacznego

Niezły Młynek
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 142

dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę pokrójcie w plasterki lub słupki, małosolne ogórki – w półplasterki lub kosteczkę. Usiekajcie drobno pęczek koperku, grubiej – wiosenny szczypior, bez cebulki.   Rozetrzyjcie z solą lub przeciśnijcie przez praskę ząbek czosnku(...)radością ze spotkań przy wspólnym stole. SKŁADNIKI 1 litr dobrego, kwaśnego kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki 1 pęczek botwiny z buraczkami 2 zeszłoroczne buraki kilka gałązek grubego szczypioru pęczek rzodkiewki pęczek koperku długi ogórek wężowy lub dwa duże ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne ½ szklanki soku z buraków albo opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu buraczanego 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku

Karo in the Kitchen
Letnia pasta z Camembert 151

Składniki: 1 Camembert z ziołami pęczek rzodkiewki pęczek szczypioru 1 łyżka majonezu sól,  pieprz do smaku Wykonanie: Camembert oraz umytą rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki dodajemy posiekany szczypiorek, majonez następnie przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Pastę podajemy z dowolnie wybranym pieczywem.  Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z koperkiem 320

Składniki: woreczek ryżu ugotowanego na sypko, puszka kukurydzy, pół długiego ogórka, 5 rzodkiewek ; sos: łyżka suszonego koperku, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Kukurydze odsączamy z zalewy. Mieszamy z ryżem. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu i kukurydzy. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Pobite gary Barbary
Surówka z cukini 110

Składniki: 1 cukinia 1 marchewka 1/2 pora 1 jabłko 4-5 rzodkiewek łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę oraz jabłko obrać ze skórki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 10 minut, po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę, jabłko i rzodkiewkę zetrzeć na grubej tarce. Por drobniutko pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami 159

dali rady. Dłonie mi spuchły od temperatury. Chłodnik musi pomóc, chociaż tylko na chwilę. CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MIGDAŁAMI Składniki: - 1 kilogram świeżych ogórków - 2 pęczki rzodkiewek - 1 litr kefiru - 100 mililitrów śmietanki 30% - 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego - 180 gram suszonych pomidorów - 100 gram koperku - 200 gram migdałów (obranych) - 2 ząbki czosnku - biały pieprz - sól(...)przez praskę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego, śmietankę. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę koperku siekamy i dodajemy do chłodnika. Blendujemy całość raz jeszcze. Możemy ponownie doprawić. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a osączone z tłuszczu pomidory drobno siekamy. Dodajemy obydwa składniki na chłodnika razem z pozostałym koperkiem. Migdały prażymy i drobno siekamy. Chłodnik

Życie zamknięte w smaku
Twarożek z ogórkiem i rzodkiewkami – propozycja śniadaniowa 122

Dzisiaj proponuję lekkie śniadanie z kolorowym twarożkiem. Zawsze i wszystkim smakuje. Składniki: Opakowanie twarogu ( 250- 300 gram ) Śmietana 12 % ( kwaśna ) 4 rzodkiewki Kawałek świeżego ogórka Kilka gałązek szczypiorku Sól, pieprz Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. Obranego ogórka drobno kroimy, również drobno kroimy rzodkiewki i szczypiorek. Dodajemy do twarogu. Następnie dodajemy kilka łyżek śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Smaki Ewy
Jajka faszerowane tuńczykiem i oliwkami 163

jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk w sosie własnym rozdrobniony 1 puszka 15 zielonych oliwek 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu Pieprz kolorowy 2 gałązki natki pietruszki 1-2 rzodkiewek Wykonanie: Oliwki, ogórka i pietruszkę bardzo drobno siekamy. Jajka obieramy i kroimy na połowę. Wyjmujemy żółtka, dodajemy do pokrojonych oliwek razem z odsączonym tuńczykiem i majonezem. Wyrabiamy jednolitą masę. Doprawiamy(...)pieprzem. Na ogół nie ma konieczności przyprawiania solą. Masą napełniamy zagłębienia po żółtkach. Przybieramy rzodkiewką i pietruszką. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Lekka surówka z pomidorami i cebulą czosnkową 176

jedzeniem bywa różnie.  I tak na dzisiaj proponuje lekką surówkę z pomidorami. Składniki: Sałata masłowa 2 pomidory 2 ogórki małosolne Cebula czosnkowa 1/3 opakowania sera fety 5 rzodkiewek Sos sałatkowy ogrodowy knorr Wykonanie: Przygotowujemy sos do surówki. Sałatę dokładnie myjemy, odsączamy ( bardzo dobre jest urządzenie do mycia sałaty, dzięki któremu idealnie odwirujemy sałatę ). Cebulę kroimy w cienkie plasterki(...)rozdzielamy na pojedyncze krążki. Ogórki również kroimy w plasterki i na połowę. Rzodkiewki i pomidory w kostkę. Wszystko razem łączymy. Na górze umieszczamy pokruszoną/ pokrojoną fetę. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 182

kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu z kuraków (klik) , - sól i biały pieprz do smaku, - 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie).   Do podania: - jajka(...)twardo, - grzanki. Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę.  Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Chłodnik 192

Składniki: 1 Pęczek botwinki (mogą być 3 młode buraczki ) 4 ogórki świeże 4 jajka 1 pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku 1 pęczki szczypiorku 1 pęczek koperku 1 łyżeczkę masła 1 duży jogurt 1 dużą śmietanę 18% sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 1/2 litra wody sól, pieprz do smaku Wykonanie: Botwinkę oczyszczamy kroimy w małe kawałki, gotujemy na wolnym(...)ogniu w 1/2 litra wody ze szczyptą soli. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny,  masło odstawiamy do wystudzenia. Ogórki obieramy ze skórki, jajka gotujemy na twardo, rzodkiewkę opłukujemy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę przekładamy do dużej miski. Dodajemy wymieszany jogurt ze śmietaną pokrojony szczypiorek z koperkiem, czosnek oraz wystudzoną botwinkę. Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, przyprawić solą, cukrem

kgwjanczewo