Sałatka idealna do grilla czy na śniadanie. Jeśli podane składniki podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała 173 kcal. Składniki: duży pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe 2 łyżki posiekanego koperku serek wiejski (light) 4 jajka łyżka śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i rzodkiewki również kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarneSałatka idealna na grilla lub jako dodatek do obiadu. Polecam, bo jest smaczna i szybka w wykonaniu. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewek 1 długi ogórek 3 pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki Sos 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pokroić rzodkiewki na ćwiartki, ogórek , pomidory. Natkę posiekać
O kuchni z uczuciemzęby się nie zagląda. Skupmy się na sałatce. Dokonałam jej pełnej analizy, składniki dobrane do perfekcji, miłość w każdym kawałku zalana pysznym sosem... Mama do sałatki dla mnie zużyła -rzodkiewka -liście z rzodkiewki i to całkiem sporo, przyznam , że jadłam po raz pierwszy...Tak są jadalne! Ale pod warunkiem, że nie pryskane i z dobrego zródła -pomidor obrany ze skórki
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 7 pomidorków koktajlowych 3 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Wykonanie: Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić na sitku. Pomidorki przekroić na pół. Wszystko razem wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe
O kuchni z uczuciemszklanka mąki gryczanej 1,5 szklanki wody pół łyżeczki soli łyżka oleju rzepakowego plus łyżeczka do wysmarowania patelni (najlepiej teflonowej) szynka pieczona z indyka (12 plasterków) rzodkiewka dymka sałata masłowa do podania: jogurt naturalny z ulubionymi ziołami (czosnek, koperek, szczypiorek, rzeżucha itp.) Przygotowanie: Jajka, mąkę, sól i wodę wymieszać. Usmażyć 6-8 naleśników na patelni teflonowej. Warzywa(...)umyć, rzodkiewkę (u mnie podłużna) przekroić wzdłuż na ćwiartki. Na każdym naleśniku ułożyć szynkę oraz warzywa - dymkę układamy w całości. Zawinąć w rolki i pokroić wedle uznania - albo w małe rolki - na jeden gryz, albo na pół jako wrapy. Podawać z jogurtem naturalnym doprawionym ulubionymi ziołami
Kulinarne InspiracjePOKRZYWĄ I TULIPANAMI 3 tulipany (z naszego ogrodu, bez chemii- czytajcie wyżej) 5 gałązek pokrzywy (z naszego ogrodu, zerwałam najmłodsze szczyty roślin) 4-5 gruntowych ogórków 5 dużych rzodkiewek pół limonki mały kubek śmietany 12% sól, pieprz i odrobina cukru do smaku Tulipanom obrywamy płatki a pokrzywom listki (rękawiczki mogą się przydać:)) i zanurzamy w misce z zimną(...)wodą. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, rzodkiewkom okrawamy wszystkie korzonki, płuczemy je i również kroimy w plasterki. Do śmietany dodajemy sok z połowy limonki (uwaga pestki) i doprawiamy solą pieprzem i niewielką ilością cukru, do otrzymania sosu, który nam smakuje. Mieszamy warzywa, pokrzywę i tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu
les mirabellesOgródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI: pumpernikiel parmezan gałązka oregano mini marchewki mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin kwiaty do dekoracji wasabi malto (maltodekstryna) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Parmezan ścieramy na drobnej tarce, a następnie blendujemy go z pumperniklem i oregano. Doprawiamy solą(...)dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy. Mini marchewki obieramy, kalafior dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy połowę warzyw, doprawiamy solą, gotujemy aldente. Resztę warzyw smażymy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane i pokrojone
O kuchni z uczuciemChłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko mieszamy w misce. Maślankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnypomagało. Dostawałam więc szczękościsk na słowo "Wiosna" i... ślinotok, bo to co mi ukochaną zimę odebrało (dzięki której tapeta się lepiej na twarzy trzyma) dało mi też rzodkiewkę i szczypiorek i to własne, prywatne, osobiste :)) Ale, że wersja dziewicza mojej sałatki wiosennej (o tej - klik ) jest zbyt ciężka by jeść ją codziennie, to postanowiłam ją lekko odchudzić. SKŁADNIKI: - Rzodkiewka
Wypisz Wymalujzabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. 125 g sera camembert 5 liści sałaty lodowej 1 ogórek 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki Sól Pieprz Oliwa z oliwek z oregano Ser kroimy w niewielkie trójkąciki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry, pomidora w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy
VioletoweKucharzeniemieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić(...)kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Warzywa dodać do sałaty. Usunąć skórę i ości z makreli. Rozdrobnić ją w palcach i dodać do sałaty. Zwykle do sałatek dodaję makrelę od strony ogona, bo łatwiej pozbyć się ości . Posypać sałatkę resztę kolendry. Oprószyć grubo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem rozprowadzić dressing na sałacie. I podawać
Weekendy w domu i ogrodzieminut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję na pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś, plasterki rzodkiewki i na końcu garść rukoli. Smacznego ! Miłego
Życie na widelcuorzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, szczypta soli, 50 ml oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem, 100 g szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy(...)dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron i całość delikatnie mieszamy, tak aby pesto „przykleiło” się do makaronu. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego
Moniki Smakołykiogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki pieprz pól łyżeczki 3 łyżki oleju lnianego Wykonanie: Miks sałat wykładamy(...)salaterki, pomidorki przekrawamy na połówki, szczypiorek siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki, tak samo cebulę. Posypujemy kiełkami, pestkami słonecznika. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, wszystko dobrze mieszamy
Z Majeczką w kuchni