rzodkiewki - 1000 przepisów (strona:25/67)

40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 183

instead of tinned ones) 31.  Letni obiad / Summer dinner  32.  Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33.  Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34.  Warzywna potrawka / Vegetable fricassee 35.  Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36.  Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with(...)celeriac cutlets ,  rice cutlets with bell pepper , cheese slices or celeriac slices in batter . Kilka propozycji surówek i sałatek: mizeria, pomidory z sałatą zieloną lub ogórkiem, surówka z rzodkiewki. Propozycje sosów, np.: pomidorowo-paprykowy , tzatziki ./ A few raw vegetable salads and salads: Polish raw cucumber salad, tomatoes with luttuce or cucumbers, raw radish salad. Sauces, e.g.: tomato and bell

Qlinarnie i Qlinarnie
Twaróg z rzodkiewką 104

Twaróg domowy z rzodkiewką Składniki 250 g domowego twarogu Pęczek rzodkiewki ½ pęczka szczypioru 4-5 łyżek jogurtu naturalnego Pieprz, sól Sposób przygotowania Drobno siekamy rzodkiew i wrzucamy ją do miski  następnie dodajemy twaróg, posiekany szczypior, jogurt naturalny,  pieprz i sól,  całość mieszamy widelcem na jednolitą masę, przekładamy do oddzielnej salaterki i podajemy jako dodatek do pieczywa

Miód i pieprz
Chłodnik Litewski 138

zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy i nie obierając gotujemy do miękkości. Myjemy warzywa, suszymy i kroimy ogórki na drobną kostkę(...)rzodkiewkę w plastry, botwinkę na centymetrowej długości kawałki, siekamy szczypior, koper i nać pietruszki. Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka. Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy solą oraz pieprzem (możemy również dodać ząbek drobno posiekanego czosnku, lecz należy uważać

Miód i pieprz
Grillowana polędwica z purée z bobu i sałatką z jarmużu 142

porcje) 2 kawałki polędwicy wieprzowej  pół kilo bobu  2 łyżki śmietany 12%  10 dużych liści jarmużu 10 kulek mini mozzarelli  1 duży pomidor 4 rzodkiewki oliwa z oliwek  suszony koperek sól  pieprz   Przygotowanie:  Zaczynamy od przygotowania bobu, bo tak naprawdę ugotowanie go zajmie nam najwięcej czasu:). Gotujemy bób w osolonej wodzie(...)jednolitą masę za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy. Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy

Taste Therapy
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 111

marchewki - ½ łyżeczki oregano                  - 30g awokado - ¼ łyżeczki kolendry                  - 3 rzodkiewki - łyżeczka oliwy                            - 1 łyżka octu balsamicznego - sól himalajska(...)fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - Awokado posiekać, dodać do surówki - Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby - Na talerzu wyłożyć odsączony ryż, obok surówkę

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 143

Sałatka z kaszy jaglanej z  marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g  kaszy jaglanej                            - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)łyżeczki mięty - 1 marchewka                                        - ¼ łyżeczki mielonego kuminu - 5 rzodkiewek                                        - ¼ łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 150

natka pietruszki - 2 łodygi selera naciowego                         - sok z cytryny - 3 rzodkiewki                                                - 1 łyżka rodzynek - 1 marchewka - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut(...)dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Batat + marchewka + sałatka z migdałami 152

świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych - 1 ogórek gruntowy - kilka zielonych oliwek - 2 rzodkiewki - 5 migdałów - ½ łyżeczki dobrej oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli - Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata (ok. 30 minut) - Marchewkę obrać, posiekać w słupki - Sałatę umyć, osuszyć, posiekać w cienkie(...)paski - Pomidorki posiekać na połówki, oliwki w plasterki - Ogórka umyć, obrać, pokroić w plasterki - Rzodkiewki umyć, posiekać - Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty  - Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw  - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami - Batata

Wegańska kuchnia orientalna
Chłodnik z botwinki 140

maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny albo octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki – 1 duży zielony ogórek (podłużny) – pęczek koperku świeżego – opcjonalnie – świeży szczypiorek i gotowane na twardo jajko Wykonanie: Bulion zagotować. Buraczki z botwinki porządnie wyszorować (można obrać(...)małym ogniu. Ostudzić. Do dobrze wystudzonego bulionu z botwinką dodać maślankę, kefir i śmietanę. Dodać sok z cytryny/ ocet (porcjami, do smaku). Dodać sól i pieprz do smaku. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać do chłodnika. Posiekać koperek i opcjonalnie szczypiorek – dodać do chłodnika. Chłodnik z botwinki mocno schłodzić i podawać z jajkiem.   Podobne

Pociąg Do Kuchni
Mój sposób na chłodnik 137

obcięłam węgle, jednak coś jeść trzeba aby zbudować piękne mięśnie, tym samy nadszedł czas na chłodnik! Składniki (porcja /około 420 kcal/) 400 ml kefiru 1,5% tłuszczu pęczek rzodkiewki pęczek koperku około 5 małych ogórków gruntowych sól, pieprz, kasek cytrynowy do smaku około 120g gotowanej piersi kurczaka Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i trzemy na tarce, solimy i odstawiamy(...)lodówki żeby puściły sok rzodkiewki i kurczaka kroimy w kostkę  koperek siekamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przyprawiamy według smaku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami 165

chrupiącymi ziarenkami. Zdrowo, lekko, a do tego dość oryginalnie. Spróbujcie. ... pyszna, lekka, letnia propozycja sałatkowa. Idealna na kolację. Składniki: Baza sałatki: 2 mniejsze pomidory (najlepiej malinówki) 2 rzodkiewki 1 ogórek gruntowy kilka listków świeżej natki pietruszki 2 garście sałaty 2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżeczka słonecznika 1/2 łyżeczki siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sezamu 1/3 łyżeczki czarnuszki szczypta kminku Dresing(...)siemienia lnianego, sezamu, czarnuszki ze szczyptą kminku (około 1/4 łyżeczki).  Sałatę płuczemy i rwiemy, wkładamy do większej miski. Dodajemy pokrojoną w plastry i przeciętą na połówki lub ćwiartki rzodkiewkę oraz obranego i pociętego w podobny sposób ogórka. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, około 1 łyżeczki listków zielonej pietruszki i pestki dyni. Na koniec dodajemy połowę wcześniej przygotowanej mieszanki

Słodkie okruszki
Chłodnik- taki mój 392

Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku  pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku  pieprz cytrynowy do smaku  pół łyżeczki cukru Wykonanie: Botwinkę wymyć drobno pokroić i ugotować- ja niestety nie miałam więc pominęłam(...)ugotować. Gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Ogórki kiszone i gruntowe pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Koperek,szczypiorek  i pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę, doprawić solą, pieprzem i cukru. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez minimum

Krakowskie smaki Ani
Twarożek ze słonecznika - witariański 220

można też na noc go odstawić). Składniki: - 3/4 szklanki słonecznika łuskanego, - woda z domowych ogórków kiszonych lub sam sok z cytryny, - sok z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - sól, - kilka rzodkiewek, - 2 ogórki kiszone, - szczypiorek. Wykonanie: Słonecznik zalewamy zimą wodą i odstawiamy najlepiej na noc lub przynajmniej na 2 godziny. Gdy już nam się namoczył, wylewamy z niego wodę, płuczemy(...)miksujemy, tak by pozostało trochę grudek. Gdy masa jest za gęsta dodajemy do niej jeszcze wody z ogórków lub wody. Masę wyjmujemy z blendera, ogórki kiszone ścieramy na tarce, rzodkiewki siekamy lub również ścieramy, szczypiorek kroimy, wszystko dodajemy do masy, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku, gdy jest potrzeba dodajemy sok z cytryny. Twarożek nadaje się od razu do jedzenia

Co na wege obiad?
twarożek z oliwkami, rzodkiewką... 158

Składniki: twarożek typu "grani" 250 gram, oliwki zielone 10 sztuk, rzodkiewki 5 większe, sól morska do smaku, pieprz czarny mielony do smaku oliwki i rzodkiewki drobniej pokroić twarożek przełożyć do miski, wymieszać z solą i pieprzem wsypać pokrojone oliwki z rzodkiweką, wymieszać odstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły" najlepiej smakuje z razowcem i masłem smaczny, zdrowy

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik ogórkowy 157

orzeźwiający chłodnik ogórkowy idealny na taką pogodę. Myślę, że do zjedzenia tej zupy nie będzie trzeba nikogo namawiać. Zapraszam!!!!   Składniki: 5 ogórków gruntowych, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek koperku, 3 duże jogurty naturalne ( po 400ml) 1 kefir   ( 400ml), 3 łyżki octu, sól, pieprz, cukier   Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy(...)zostawiamy na sitku aby odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego

Passion of Cooking