Jedna z moich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół(...)ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka octu jabłkowego Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie
pyszne zdrowościtrochę inaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście(...)blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem. Post
ladykitchenOczywiście precle, prawdziwe, ługowe bawarskie precle, do tego białe kiełbaski, tzw. Münchner Weißwürste , przypominające nieco nasze serdelki, ale znacznie delikatniejsze plus monachijską, słodką, grubo mieloną musztardę, dostaniemy jeszcze rzodkiewki i... bawarskie, niepasteryzowane piwo, tzw. Weißbier! Tak, tak, na śniadanie! :) Podoba się? To przyjeżdżajcie do Monachium, bawarskim śniadaniem Prezydentowa uraczy każdego gościa w pierwszy poranek. A jak nie chcecie przyjeżdżać(...)zróbcie sobie obazdę: taką małą namiastkę Bawarii we własnym domu i koniecznie zjedzcie ją z preclem lub jasnym pieczywem i rzodkiewkami. Popijacie oczywiście piwem! :) Składniki: 1 dojrzały camembert 2 łyżki masła 2 duże łyżki serka śmietankowego typu "Mój Ulubiony" lub Philadelfia 1/2 średniej cebuli czerwonej lub białej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki
Kuchnia Prezydentowejpojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam(...)małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche” sałatki
Kuchenne zapiski Edytynaturalnego. Podany np. ze smażonymi ziemniaczkami może stanowić doskonałe danie obiadowe w gorący dzień. Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki śmietany kremówki 30% 1 ząbek czosnku 2 duże rzodkiewki kawałek kalarepki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz sok z cytryny 2 jajka Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam i pokroiłam(...)ćwiartki. W miseczce dokładnie roztrzepałam jogurt i śmietanę. Koperek i szczypiorek opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Rzodkiewkę i kalarepkę umyłam, odkroiłam kawałek kalarepki i obrałam go. Warzywa starłam na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smak powinien być wyraźny. Chłodnik podałam
Kuchenne zapiski Edytyobojgu i żałowaliśmy, że tej kaszy nie miałam więcej :) Składniki: Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej 5 paluszków krabowych surimi kawałek ogórka sałatkowego 1/2 czerwonej cebuli 3 rzodkiewki łyżka posiekanego koperku sól pieprz majonez Wykonanie: Ogórka i rzodkiewki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół-plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Koperek opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Paluszki surimi obrałam
Kuchenne zapiski EdytySałatka, w której delikatny smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :) Składniki: 2 średnie młode ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki(...)dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Ogórka i rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki. Ser, pokroiłam w słupki. Natkę pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Wszystkie składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam. Składniki sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji. Sosem polałam sałatkę
Kuchenne zapiski Edytyprostu pilnujemy żeby się nam placki nie spaliły i nie wyszły suche i kruche - czas jest tylko orientacyjnie podany. Teraz wypełnienie placka: łosoś wędzony w plastrach awokado pęczek rzodkiewek serek ziołowy roszponka Rzodkiewki siekamy i łączymy z serkiem ziołowym. Taką masą smarujemy placek, a na to kładziemy kawałki łososia i pokrojone w paski awokado. Na górę dajemy trochę roszponki, zwijamy
Marder&Marder Manufacturejedno nie przeczy drugiemu, można i to i to. Potrzebujemy: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwinki (lub 1 duży) 500 ml kefiru 4 łyżki posiekanego szczypiorku pęczek rzodkiewek 1 łyżka soku z cytryny Bulion zagotowujemy. Wrzucamy do niego oczyszczone i pokrojone w kostkę buraczki. Gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane łodygi botwinki i gotujemy przez kolejne(...)minut. Solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytryny i studzimy całość. Po wystudzeniu dodajemy kefir, drobno posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek. Podajemy z jajkiem i ewentualnie oprószamy do dekoracji posiekanym koperkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder ManufactureJajeczka idealne na Wielkanocne śniadanie, sos jest delikatny a zarazem aromatyczny, polecam spróbować! Składniki: Dla dwóch osób: 4 jajka 1 pęczek rzodkiewek+kilka do dekoracji 150 ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy(...)zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą. Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy na stół
Wanilia i Kardamonwarto spróbować! Składniki: 6 jajek 2 jabłka 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sól do smaku rzodkiewka do dekoracji rzeżucha do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy(...)sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy. Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy. Proste prawda
Wanilia i Kardamonznaleźć w ogródku mojej Mamy :) Dzisiaj w roli głównej rukola. Bardzo lekka propozycja i do obiadu i do pochrupania bez innych dodatków. Zapraszam. Składniki: liście rukoli sałata 5 rzodkiewek 3 pomidory ogórek szczypiorek oliwa ok 3-4 łyżek sól, pieprz bazylia, zioła prowansalskie odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i wysuszyć. Szczypiorek drobno posiekać i lekko posolić(...)Rzodkiewki poprzecinać na pół i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w ósemki, a ogórka w plasterki. Rukolę dodać w całości, a zwykłą sałatę porwać w dłoniach. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku i skropić oliwą wymieszana z cytryną. Smacznego
ChilliJemywiosna i sięgać po warzywa i owoce , które są prosto z ogródka lub pojawiają się już w sprzedaży. Składniki: 2 jajka garść sałaty (rukola, rzymska, masłowa) szczypiorek 2 rzodkiewki pomidor pół zielonego ogórka dymka 2 łyżki jogurtu greckiego grzanki czosnkowe sól pieprz czerwony Przygotowanie: Umytą sałatę wykładamy na talerz. Pomidory, ogórek, rzodkiewkę oraz dymkę kroimy w plastry i wykładamy
ChilliJemyulubionymi dodatkami, tworzy harmonijną formę obiadu. Spróbujcie :) Składniki: płat łososia 500g szpinaku 6 pomidorów suszonych 2 zżbki czosnku płat ciasta francuskiego garść sałaty pomidor 3 rzodkiewki pęczek szcypiorku dymka 2 łyżki oliwy bazylia pieprz czerwony sól Przygotowanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzana patelnię i smażymy delikatnie ok pół minuty. Dodajemy szpinak i dusimy(...)rulon raze z ciastem francuskim. Wkładamy roladę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut ( do zarumienienia). Na talerz wykładamy sałatę. Pokrojone w plasterki pomidory i rzodkiewkę oraz dymkę. W kubeczku rozrabiamy oliwę, sól, pieprz oraz bazylię. Polewamy tym sałatę i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem. Roladę kroimy w grube plastry i wykładamy na sałatę. Smacznego
ChilliJemyśrednie marchewki 1 jajko 2 solone płaty śledziowe pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ostrego chrzanu sól, pieprz czarny i cukier do smaku rzodkiewka do przystrojenia sałatki Filety śledziowe najlepiej pozostawić w zimnej wodzie na noc, przed przygotowywaniem sałatki. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Gdy będą gotowe, pozostawiamy(...)solą oraz odrobiną pieprzu i smarujemy nim dość obficie górkę warzywno-śledziową, którą ułożyliśmy na talerzu. Jajko drobno siekamy i posypujemy nim górę sałatki. Przystawkę zwieńczamy ozdobami z buraków, rzodkiewek i szczypiorku. Najlepiej pozostawić ją w lodówce na noc, by składniki przeszły aromatem śledzi. Bardzo dobra i prosta sałatka, która w różnych wariacjach znajduje fanów w całej Europie
Kuchenna Kontrrewolucya