ocet balsamiczny i już mamy sałatkę. Niestety mój Niejadek sałatkami gardzi, ale rodzice chętnie z sałatkami eksperymentują. Tym razem prosta sałatka z moją ulubioną szynką parmeńską, a do tego roszponka, słodkie kaki i borówki oraz chrupiące płatki migdałów, czyli słodko-słono i pysznie. Sałatka z roszponki z kaki, szynką i borówkami Składniki: Sałatka(...)roszponki 2) 100 g szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej 3) 2 szt kaki 4) ok. 120 g borówek 5) kilka cienkich plastrów parmezanu 6) 6 łyżek płatków migdałowych
Na kulinarnym poligonieświetnie współgra z orzechami. Przygotowałam dzisiaj przepis na sałatkę, która pozwala wyeksponować selerowe walory. Skomponowałam ją z warzyw, które mają sezon w zimie, a dokładnie w styczniu. Są to: roszponka, cykoria i burak. Dodałam do niej też ziarna prażonego słonecznika, a smak podkręciłam serem feta. Ta sałatka to istna bomba witaminowa, więc spróbujcie jej choć raz w sezonie zimowym. Jeśli(...)cursor: pointer; position: absolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Zimowa sałatka z selerem i cykorią Składniki: 2 cykorie 200-250 g roszponki 1/4 (ćwiartka) korzenia selera 2 buraki 1 duża gruszka 100-150 g sera feta 1 łyżka rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika (można też użyć orzechów włoskich) 1 łyżka octu balsamicznego
WiszniówkaPomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania. Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 mały ogórek 1/2 miękkiego awokado 1/4 małej, czerwonej cebuli sól, pieprz sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka oleju odrobina(...)wbić jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od momentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzić. Roszponkę przełożyć na talerz. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Miąższ z awokado pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Składniki na sos połączyć ze sobą. Na roszponce ułożyć: ogórka
UgotowaćNajprostsza sałatka jaką znam - z 4 składników + sos... z roszponki z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika i suszonej żurawiny. Gotowa w 10 minut! Sałatkę taką podawali jako dodatek na śniadanie w hotelu, w którym ostatnio byliśmy i dla mnie była to najlepsza sałatka z wielu tam dostępnych. Mogłam ją jeść codziennie, do różnych dań ciepłych i zimnych. Jest(...)mnie ocet zamieniłam na glazurę balsamiczną o smaku czarnej porzeczki, dzięki temu otrzymałam świetny sos słodko-kwaśny z wyczuwalny, przyjemnym smakiem czarnej porzeczki. Genialne połączenie smaków! Składniki: 1 op. roszponki garść ziaren słonecznika garść pestek dyni garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka glazury balsamicznej o smaku czarnej porzeczki Octim sól, pieprz Wykonanie: Roszponkę myjemy
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis na lekką, chrupiącą sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i roszponki. Całość uzupełnia idealnie świeży, ale też i aromatyczny sos cytrynowo-czosnkowy. Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być ciężka – wystarczy dobrać odpowiednie towarzystwo dla ziemniaków – dodać świeże, wiosenne warzywa – chrupiącą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, roszponkę, szczypiorek. Kremowy i aromatyczny sos fajnie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie, dopóki(...)plasterki szerokości ok. 7 mm. Umyj szczypiorek i go posiekaj. Oczyść rzodkiewki, umyj je i pokrój w plasterki. Umyj i pokrój w plasterki ogórki. Na talerzach rozłóż umytą roszponkę, plasterki ziemniaków, rzodkiewki, ogórków. Całość posyp szczypiorkiem i tuż przed podaniem polej sosem, a potem wcinaj na zdrowie. Składniki SAŁATKA 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 ogórki
Eat me! Fit me!warzywniku wybujały szparagi, więc czas zacząć sezon na nie :) W sklepie trafiłam na promocję roszponki i fenkułów, więc pomyślałam o połączeniu warzyw typowo jesiennych z typowo wiosennymi. Wyszła aromatyczna i bogata w smaku sałatka, idealna na ciepłą przegryzkę lub lunch. Składniki (na 4 porcje): pojedyncza pierś kurczaka garść szparagów 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki(...)szczypta czarnego pieprzu pół łyżeczki soli + szczypta ok. 70 g roszponki fenkuł (koper włoski) 4 rzodkiewki natka pietruszki dobra oliwa lub olej lniany Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Przerzucić na patelnię. Kurczaka polać olejem i posypać przyprawami. Wymieszać i włączyć palnik pod patelnią. Odłamać twarde części szparagów i pokroić je na kawałki (im bliżej główek, tym kawałki powinny
Weekendy w domu i ogrodzieskładnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu. Wykonanie Umyj(...)osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym z miodem i ewentualnie z dodatkami. Potrzebujesz jednej łyżki miodu i 10 łyżek octu balsamicznego. Zanim zaczniesz go przyrządzać uchyl okno w kuchni Wlej na patelnię ocet balsamiczny dodaj czubatą łyżkę miodu. Podgrzewaj
Eat me! Fit me!Idealna sałatka na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodatkowi kaszy kuskus jest delikatna i bardziej sycąca. 2 garście roszponki 1 mały pomidor 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 awokado 1/4 szklanki kaszy kuskus 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki oliwy pieprz czarny sok z cytryny sól Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na głębokim naczyniu. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć(...)Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać, aby ziarenka się rozdzieliły. Wyłożyć na roszponkę razem z pokrojonym w kostkę pomidorem, serem i awokado. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem czarnym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie
https:KKuchniaMniamPyszna, aromatyczna sałatka z serem pleśniowym, roszponką i drobiowymi kabanosami. Jeśli nie lubicie serów pleśniowych - śmiało możecie zastąpić camembert mozzarellą (wtedy też można roszponkę zastąpić rukolą, by sałatka nie była za mdła :)) SKŁADNIKI 125 g roszponki 200 g sera camembert 150 g kabanosów (u mnie paluszki drobiowe) 8 plastrów suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek kilka(...)listków bazylii PRZYGOTOWANIE Roszponkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Ser kroimy w kostkę, kabanosy i pomidory na małe kawałki. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i oprószamy posiekanymi listkami bazylii. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach. Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek(...)sezam do posypania Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać
UgotowaćRoszponka ma lekko orzechowy smak. Zielona, pełna witaminy C i żelaza. Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – ma również działanie uspokajające. Awokado często nazywa się owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy(...)też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca. Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu. Składniki: 1 szt.awokado roszponka 0,5 szt. czerwonej cebuli 4 szt.suszonych pomidorów 10 szt.czarnych oliwek 4 plastry szynki parmeńskiej 125 g. mozzarelli 1 łyżka bialego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 2 kromki bułki
potrawyregionalnePoniższa sałatka będzie idealna na lekkie śniadanie jak i późną kolację. Połączenie roszponki, pomidora, mango i grillowanego ananasa - smak doskonały. Sałatka prosta i szybka w przygotowaniu. Najlepiej wygląda i smakuje od razu po przygotowaniu (składniki sałatki już po 1-2 godzinach od zmieszania puszczają sok). Składniki: 100 g roszponki 1 pomidor 1/2 świeżego ananasa 1/4 mango 2 łyżki miodu(...)łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Roszponkę umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w grubą kostkę. Mango obrać i pokroić w kostkę. Ananasa obrać i pokroić w grube plastry. W szklance wymieszać sos sojowy wraz z 1 łyżką oleju. Przygotowaną marynatą zalać ananasa. Następnie zgrillować go na patelni lub grillu elektrycznym. Ostudzić
Ugotowaćkawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco (można pominąć lub zastąpić zwykłym, ale zepsuje on kolor salsy) kilka gałązek świeżej kolendry roszponka z vinegretem 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ziarnistej musztardy świeżozmielony pieprz sól morska 2 garści roszponki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie(...)patelni i dać im parę minut aby odpoczęły. W słoiczku umieszczamy wszystkie skłądniki na sos, zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania jednolitej emulsji. Powstałym sosem zalewamy roszponkę i mieszamy. Na talerzu układamy roszponkę, na roszczponce stek z tuńczyka, na steku pomarańczową salsę, na końcu posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego
DefinicjaSmakusię, że truskawki można podać w formie wytrawnej. Na prawdę poniższa sałatka bardzo przypadła mi do gustu - słodkie truskawki, ostra cebulka i aromatyczny sos balsamiczny. Mmmm... pycha! Sałatka z roszponką, truskawkami, cebulką i serem mozzarella będzie świetnie pasować jako dodatek do dań z grilla. Składniki na 1 porcję: garść roszponki kilka truskawek pół małej czerwonej cebuli kilka plasterków mozzarelli(...)małe kulki) sos balsamiczny sól, pieprz Roszponkę umyć, osuszyć i przełożyć na talerz. Truskawki umyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Na roszponce ułożyć plasterki truskawek, cebulę oraz pokrojoną w plasterki mozzarellę. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przed samym podaniem polać sosem balsamicznym
UgotowaćNajbardziej smakują mi śniadania na ciepło i słono. Jednak dzisiaj postanowiłam przygotować coś innego - sałatkę z roszponką, gruszką, serem gorgonzolą i orzechami. Całość polałam słodkim sosem, który powstał z oliwy z oliwek, dżemu jagodowego Łowicz i soku z cytryny. Poniższa sałatka jest bardzo szybka do przygotowania i idealnie nadaje się na lekkie śniadanie. Przepis dodaje do akcji Dżem dobry, pobudka(...)Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 gruszka garść orzechów ziemnych 50 g sera gorgonzola 2 łyżeczki dżemu jagodowego Łowicz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól ,pieprz Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Do miseczki wlać oliwę
UgotowaćSałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być(...)lekko twardawe i delikatnie chrupiące) 10 pomidorków koktajlowych (około 100g) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę
Moja DelicjaRigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver 6 suszonych pomidorów 3 plastry surowego boczku 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 garść sałaty roszponki Przyprawy : zioła dalmatyńskie Makaron robimy tak samo, jak w poprzednim przepisie na conchiglioni. Wkładamy go do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem, parujemy 13 minut, żeby był(...)kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy conchiglioni farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej. Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 15 minut. Została mi sałata roszponka, którą wykorzystałem w moim ostatnim przepisie morelowo-żarawinowa pierś i postanowiłem również teraz ją użyć, jest bardzo smaczna, polecam :) Sałatę roszponkę myjemy i osuszamy. Gdy parowar skończy pracę, nadziewane conchiglioni
Parowar Facetaostatnio kozi ser... Z dodatkiem zieleniny i kaszy jaglanej tworzy zacną kompozycję, która smakuje i syci na dłużej ;) Zapraszam na moją sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia! Sałatka z roszponką, kasza jaglaną i kozim serem Składniki na 2 porcje: Kasza: - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka(...)czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku ;) Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka
Sajkofanka smakumodern.cavegirl) DZIEŃ 19 ŚNIADANIE – omlet z masłem migdałowym i czekoladą LUNCH – talerz przekąsek z ajwarem OBIAD – kotlet schabowy z kostką duszony na maśle + kapusta kiszona i roszponka Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 20 ŚNIADANIE – bajgle z serkiem śmietankowym i ogórkiem oraz na słodko – z serkiem i konfiturą(...)ŚNIADANIE – omlet szpinakowy z konfiturą z czarnej porzeczki LUNCH – potrawka warzywna z kurczakiem (czyli resztki z poprzednich dni ) OBIAD – stek z rozbratela z kapustą kiszoną i roszponką Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 24 ŚNIADANIE – zielony koktajl LUNCH – matcha panna cotta z orzechami OBIAD – cukinia z sosem śmietanowo
Modern Cave Girlciemno czerwony, czyli burakowy! Wygląda to wyśmienicie Link do filmu z przepisem: 146 - Przepis na SAŁATKĘ z czerwonych BURAKÓW z FETĄ i MIGDAŁAMI -Sałatka wegetariańska odkwaszająca Składniki: opakowanie roszponki (100g) 500g buraków czerwonych pieczonych opakowanie sera feta 50g płatków migdałów Sos: łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy sól pieprz Przygotowanie(...)Roszponkę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Buraki i fetę kroimy w kostkę. Z podanych składników robimy sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy). Potrzebujemy szklaną miskę, na dno wykładamy połowę roszponki, polewamy połową sosu, kładziemy buraki, następnie drugą część roszponki i polewamy resztą sosu. Na sałatę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzień dobry :-) Mrozik dziś w Rzeszowie był spory, ale fajnie, że mamy zimę. Ja mam dla Was przepis na pyszną sałatkę. Lekką z dużą ilością zieleniny. Mamy tutaj roszponkę, mix młodych listków, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, fetę i prażony słonecznik. To wszystko skropione oliwą z oliwek. Sałatka jest pyszna. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie(...)roszponki 1 opakowanie mix młodych listków czarne oliwki suszone pomidory pomidorki koktajlowe 1 opakowanie sera feta 3/4 szklanki łuskanego słonecznika oliwa z oliwek extra virgin 1. Roszponkę i mix listków myjemy. Przekładamy do miski. 2. Oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w paseczki, pomidorki koktajlowe na połówki, ser feta w kosteczkę. 3. Słonecznik prażymy na suchej patelni. 4. Dodajemy wszystkie
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dziś lekka sałatka, idealna na kolację z mandarynką, żurawiną, roszponką, szynką parmeńską i orzeszkami nerkowca. Całość posypana przyprawą Włoskie Zioła Knorr i skropiona oliwą z oliwek. My takie lekkie sałatki lubimy bardzo :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie roszponki 5 - 6 mandarynek 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 opakowanie mini kulek mozzarelli(...)przyprawa Włoskie Zioła Knorr oliwa z oliwek extra virgin szynka parmeńska 1. Roszponkę myjemy. Mandarynki obieramy i dzielimy na kawałeczki. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy. 2. Na talerzach rozkładamy roszponkę, następnie szynkę parmeńską, kulki mozzarelli, mandarynki, żurawinę i orzeszki nerkowca. 3. Całość posypujemy przyprawą włoskie zioła i skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj witam Was szybką sałatką idealną na śniadanie. Mamy tutaj roszponkę, żurawinę, orzechy nerkowca, pomidorki cherry i greek white marki Violife, który jest odpowiednikiem znanej nam fety. Violife jest to wegańska alternatywa sera. Coraz częściej sięgamy po przepisy, w których nie ma mięsa. Próbujemy nowych dań jakimi są hummusy i pasty, a burgery roślinne powoli zastępują te wołowe(...)Teraz są też dostępne już w Polsce. Produkty tej marki możemy kupić już w wybranych sklepach Auchan, E.Leclerc, Netto, Selgros, Spar, Stokrotka, Żabka i czasowej ofercie w Biedronce. Składniki: roszponka kilka pomidorów cherry 1/2 bloku greek white Violife orzechy nerkowca żurawina oliwa extra virgin 1. Roszponkę myjemy, wrzucamy do miseczki. Pomidorki kroimy na połówki, blok greek white w kotkę
kruche babeczkiOdpowiednia na obiad nie tylko w ciepłe dni ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Sałata rzymska mini – Mozzarella – 5 mini kulek – Cieciorka gotowana – 4 łyżki – Ogórek gruntowy – Roszponka – garść – Marynowana czerwona cebula / Cebula mała czerwona, łyżka octu ryżowego, łyżka wody, odrobina cukru i soli / – Jogurt naturalny gęsty – Ząbek czosnku – Świeżo mielony pieprz czarny do smaku – Świeżo mielona sól(...)zalewy i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. 5. Ogórka umyj i pokrój w plasterki, mozzarellę przekrój na pół i wszystko dołóż do całości. Dodaj kilka listków roszponki. 6. Na koniec dołóż marynowaną cebulkę, popieprz i posól do smaku najlepiej świeżo mielonym zarówno pieprzem jak i solą. Print SAŁATA RZYMSKA Z GRILLOWANĄ CIECIORKĄ Course Salad Cuisine Polska Keyword Sałata
globuskulinarnyGenialne również na obiad i kolację – Odpowiednie na deser ILOŚĆ PORCJI: 6 NALEŚNIKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka – 7 sztuk – Cukinia – 1 średnia sztuka – Marchewka – 1 średnia sztuka – Roszponka – garść – Ser tarty Grana Padano – Nasiona chia – Mleko – 250 ml – Mąka typ 550 – 125g – Masło rozpuszczone 25g – Sól – Masło do natłuszczania patelni i do warzyw PRZEPIS: 1. Rozpuszczone masło, mleko(...)pozostaną jędrne. Uwaga trzeba tego pilnować gdyż tak cienkie paski szybko są gotowe. 4. Na talerz wyłóż gotowe jajko, posyp je delikatnie nasionami chia, dodaj porcję warzyw oraz roszponkę, oraz posiekaną dymkę. Print GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU Course Breakfast Cuisine French Keyword GALETTE COMPLÈTE, Jajka, Naleśniki po bretońsku Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Servings
globuskulinarnynasze codzienne dania. Tym razem na obiad zagościła sałatka z łososiem. Ta sałatka to po prostu bomba witaminowa. Słony łosoś wędzony na zimno, jajka na twardo, delikatna w smaku roszponka, słodkie pomidory i papryka. Rewelacyjne połączenie smaków. Do tego pięknie wygląda, jest zdrowa i robi się ją błyskawicznie. Sałata jest sycąca dlatego znakomicie nadaje się na drugie śniadanie(...)lekki obiad. 220 g łososia wędzonego na zimno 70 g roszponki 4 jajka L 10 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo i obrać. Roszponkę przebrać, umyć i osuszyć. Jajka obrać i pokroić
Krylowa KuchniaPołączenie warzyw i serów z owocami pojawia się u nas bardzo często. Słodkie grillowane morele, podane na ciepło z maślanym awokado, słonym serem, roszponką i orzeźwiającym dressingiem z pikantną nutą, są świetnym daniem na lato. W upalne dni taka sałatka w towarzystwie lekkiego pieczywa jest super sposobem na szybki obiad. 2 porcje: 100 g roszponki 5 moreli awokado Hass(...)dressing mieszamy. Morele przekrawamy na pół, nacieramy oliwą i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni. Obrane awokado kroimy w plasterki i wraz z morelami układamy na umytej roszponce. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i listkami mięty, polewamy dressingiem i podajemy z pieczywem lekkim Sonko. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetą
Mienta blogtylko wieczory) to idealna okazja na przygotowanie sałatki. Zajmie to tylko chwilę, nie trzeba nawet ruszać kuchenki ani piekarnika, a będzie można zjeść pyszną kolację. Sałatka z roszponką i twarogiem - przepis na 2-3 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: pół opakowania roszponki, 120g twarogu półtłustego, 6 pomidorków koktajlowych, garść orzechów włoskich, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki zielonej czubrycy(...)sól do smaku. 1. Roszponkę umyj i wsyp do miski. 2. Twaróg pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a orzechy posiekaj. 3. Przygotowane składniki dodaj do roszponki i wymieszaj. 4. Oliwę dopraw czubyrcą i solą, tak przygotowanym sosem polej sałatkę
Z notatnika dietetykatylko, pasuje do każdego rodzaju mięs. Jest lekka i prosta w przygotowaniu . Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: >4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 100 g roszponki 200 g sera typu feta 2 pomidory 1 żółta papryka 1 mały zielony ogórek szklarniowy 4 ogórki kwaszone 7 pomidorów suszonych w oleju z żurawiną 20 szt zielonych oliwek(...)papryką 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych (olej po pomidorach suszonych z żurawiną) 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżkę soku z limonki marki LIMMINI 1. Roszponkę płuczemy i przekładamy do miski. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę a ogórka szklarniowego obieramy i kroimy na 4. Pokrojone warzywa dodajemy do roszponki. 2. Następnie kroimy ogórka kwaszonego, pomidory suszone
karolgotujeWrap z warzywami i fasolą [366 kcal/ W: 62,7 g/ B: 13 g/ T: 9 g] pełnoziarnista tortilla 30 g awokado sok wyciśnięty z połowy cytryny 30 g roszponki pół papryki ogórek 50 g białej fasoli z puszki ketchup sól, pieprz Awokado obierz, przełóż do miski, rozgnieć, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placek tortilli podsmaż przez(...)minuty na patelni. Następnie posmaruj go pastą z awokado. Na niej ułóż roszponkę, pozostałe warzywa pokrojone w paski oraz fasolę. Całość polej ketchupem. Zwiń tak jak tortillę. RAZEM: 2029 kcal / W: 318,3 g / B: 59,9 g / T: 65 g WTOREK: Śniadanie: Kanapki z ,,serkiem wiejskim” i warzywami [408 kcal
365 dni dookoła kuchniRoszponka inaczej roszpanka lub roszpunka, która tak naprawdę nie jest sałatą, choć za sałatę się ją uważa. Kiedyś traktowana jako chwast, dziś doceniamy ,to że zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Z roszponki, pomidora i ogórka przygotowałam właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie. 40 g świeżej roszponki 250 g ogórków koktajlowych 1/2 dużego ogórka szklarniowego(...)pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy stołowej sól i pieprz Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki, a ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Warzywa umieśćić w misce, polać
Krylowa Kuchniadobry :-) Brrr jak zimno :-( U Was też tak? Wszyscy zakichani, wirusów mnóstwo :-( Ja mam dla Was propozycję na pyszne i szybkie śniadanko z dużą ilością warzyw. Tortilla z łososiem, roszponką, papryką, ogórkiem i oliwkami. Robi się ekspresowo, smakuje super :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 placki tortilli 1 średnia papryka 1/2 opakowania roszponki 3 ogórki(...)kilka oliwek zielonych łosoś wędzony 125 g serek kanapkowy 1. Placki tortilli smarujemy serkiem kanapkowym. Paprykę kroimy w paski, ogórki obieramy i również kroimy w paski, oliwki na połówki. Roszponkę myjemy, osuszamy. 2. Na tortille posmarowaną serkiem układamy roszponkę, następnie pokrojone w paski ogórki i paprykę, oraz oliwki. Na końcu rozdrobnionego wędzonego łososia. Zawijamy. Gotowe. Smacznego
kruche babeczkimasz w środku Po uprażeniu wrapów przystępujemy już do łatwiejszego etapu, czyli nadziewania. Nasze nadzienie to pokrojone na cienkie plastry i podgrzane na patelni pastrami, a także awokado i roszponka. W roli uniwersalnego sosu do wrapów wystąpiła mieszanka majonezu, musztardy oraz ketchup’u. Sposób ten został zapożyczony od mojej lunchowej towarzyszki z poprzedniej pracy (pozdrowienia dla Januszka! ) i sprawdza(...)zarówno na obiad, lunch, jak i przekąskę. Placki powstały z siemienia lnianego, są więc zgodne z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Nadzienie to w moim przypadku pastrami, awokado oraz roszponka, ale można je swobodnie dopasować do swoich potrzeb oraz kuchennych stanów magazynowych. Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Amerykańska Keyword wrap Porcje 5 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania
Modern Cave Girlsałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą i wstawić na kilka godzin, a przed podaniem(...)polać dresingiem. Tak samo postępujemy, gdy sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno
Niedzielny kucharzsałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą i wstawić na kilka godzin, a przed podaniem(...)polać dresingiem. Tak samo postępujemy, gdy sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno
Niedzielny kucharzUwielbiam proste i smaczne obiady. Jednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować(...)zewnątrz, gdzie smakują jeszcze lepiej niż w domu. Przepyszny, niedrogi obiad. Gorąco polecam! Składniki 300 g wątróbki drobiowej 8 plastrów boczku 50 g roszponki 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, tymianek Przygotowanie Wątróbkę czyścimy, myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Plastry boczku przecinamy na pół w poprzek (jeden plaster boczku spokojnie wystarcza na owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy
Programista w kuchnipodstawą do sałatki może stać się makaron jako źródło węglowodanów i to złożonych. Pyszna, lekka i kolorowa sałatka, którą możesz zabrać do pracy to doskonała alternatywa dla kanapek. Garść roszponki, świeże i marynowane warzywa, pełnoziarnisty makaron Lubella to gwarancja udanego posiłku w połowie dnia. Bardzo przypadła mi do gustu ta lekka i świeża propozycja, która z pewnością(...)podzielę się następnym razem! Składniki na 2 porcje: · 1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki · garść roszponki · 5-6 suszonych pomidorów · ½ szklanki czarnych oliwek · 2 łyżki kukurydzy
Mango PapajaKucharska Przepis na szybkie i pożywne śniadanie dla całej rodziny. W porannym pośpiechu często zapominamy o śniadaniu, ale przecież jego przygotowanie nie musi zajmować dużo czasu. Kremowy serek z roszponką i czerwoną cebulą, a do tego kilka plasterków pomidora i chrupiące kromki chleba - dziecinnie proste i pożywne śniadanie dla zabieganych :) Serek można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie(...)tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli. Domowy, kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne - pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI: ok. 250g sera twarogowego półtłustego (ew. 2 op. kremowego serka ze sklepu) 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli, drobniutko posiekanej 2 łyżki posiekanej roszponki 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 - 3 szczypty cayenne 2 - 3 szczypty mielonej, słodkiej
Moja Książka KucharskaDzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od pysznej, zdrowej sałatki. Miałam straszną ochotę na jakąś i tak powstała taka z pieczonym batatem, kurczakiem podsmażonym w słodkiej papryce, do tego roszponka, awokado i pomidorki koktajlowe. Do tego zrobiłam sos z Mikstury Olei Cardio Dr Gaja , do którego dodałam troszkę miodu i sosu balsamicznego. Mikstura Olei Cardio to zdrowy olej lniany, olej(...)dzieci od 3 - go roku życia :-) Sos do sałatki musicie dopasować smakowo pod siebie, więc podaję tylko ogólne składniki, miksturę możecie zastąpić oliwą. Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: opakowanie roszponki 1 batat 1 pierś z kurczaka u mnie z wolnego chowu 1 awokado kilka pomidorków koktajlowych Sos: mikstura olei Cardio miód sos balsamiczny 1. Batata obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy
kruche babeczkiLekka, zdrowa, pożywna kolorowa sałatka na bazie kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw curry, świeżych owoców oraz roszponki. Idealny pomysł na obiad pełen witamin. Składniki: 300g fileta z kurczaka 125g roszponki 1 granat 3 pomarańcze 70g słonecznika 2 łyżki klarowanego masła curry sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry, odstawić na około 30 minut(...)czasie usmażyć na klarowanym maśle, pozostawić do wystudzenia. 2. Umyć i osuszyć roszponkę, granat przekroić na pół i wydobyć ziarna owocu. Pomarańcze obrać i pokroić na dowolne kawałki. 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Na talerzu ułożyć roszponkę, kurczaka i pomarańcze. Całość posypać owocem granatu i słonecznikiem
Szalona Kuchnia EwelinySałatka ta dzięki zawartości oleju lnianego, kiełków słonecznika oraz roszponki nazywana jest wzmacniająca, nie bez powodu. Wymienione wyżej składniki są dla naszego organizmu bardzo wartościowe, a w okresie zimowo wiosennym lub po chorobie pomagają nam przywrócić utracone witaminy i minerały. Tą sałatkę zrobiłam z ciekawości i tak powiem szczerze, najmniej z niej przekonały mnie kiełki, jakoś nie smakują mi, następnym(...)razem zastąpię je nasionami słonecznika :) Składniki: 2 obrane łodygi selera naciowego 2 małe jabłka garść roszponki kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich sos do sałatki: 3-4 łyżki oleju lnianego sok z cytryny do smaku sól, pieprz do smaki (pieprzu użyłam ze sklepu Smaki Natury <--klik) ewentualnie miód do smaku 1. Jabłka myjemy
Gotowanie...to proste !Lekka sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania mięsnego. Składniki: (na dwie porcje) 200g roszponki 6-8 dużych rzodkiewek puszka (150g) tuńczyka w sosie własnym czerwona cebula 4-5 łyżek jogurtu naturalnego greckiego sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano(...)natka pietruszki suszona sezam do posypania Sposób przygotowania: Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i pozostawiamy do odsączenia. Rzodkiewki „tniemy” obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy, cebule niemy w cieniutkie krążki. Na talerzach układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki wykładamy kilka
Pyry na Gazwięcej tego szczęścia, sos z mango i musztardy niech stanie się uzupełnieniem innego kulinarnego szaleństwa – sałatki z delikatnymi figami, aromatycznym mango, słoną fetą, chrupiącym i orzeźwiającym granatem, delikatną roszponką i rozpływającą się w ustach szynką dojrzewającą. Ta sałatka spokojnie może stanąć na podium, jeśli chodzi o jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego”. Delektujcie się(...)śmiało tą fuzją smaków i kolorów Na zdrowie! Wykonanie SAŁATKA Umyj roszponkę i rozłóż ją na talerzach. Obierz mango i pokrój je w kostkę. Rozrzuć na talerzach. Przetnij granat na pół i łyżką wydrąż ziarenka, oczyść je z białych ścianek i rozrzuć na roszponce. Szynkę pokrój lub porozrywaj na mniejsze kawałki o wielkości około 3×3 cm. Rozłóż
Eat me! Fit me!Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje(...)drugą stronę i dosmażamy. Powinny być złote i chrupkie jak frytki. Gdy ziemniaki dochodzą (smażenie ich zajmie około 15-20 minut) szykujemy talerze – rozkładamy dookoła ich rantu roszponkę, przekładając ją plastrami obranego awokado. Mieszamy ze sobą jogurt, sok z cytryny i tahinę. Przeciskamy na deskę ząbek czosnku i rozcieramy go bokiem noża z odrobiną soli na pastę – dodajemy dobrze
Karo in the KitchenUwielbiam proste i smaczne obiady. Jednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować(...)zewnątrz, gdzie smakują jeszcze lepiej niż w domu. Przepyszny, niedrogi obiad. Gorąco polecam! Składniki 300 g wątróbki drobiowej 8 plastrów boczku 50 g roszponki 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, tymianek Przygotowanie Wątróbkę czyścimy, myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Plastry boczku przecinamy na pół w poprzek (jeden plaster boczku spokojnie wystarcza na owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy
Programista w kuchnisoli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć go na tarce jarzynowej. Do kalafiora dodajemy starty
Poezja smakuIdealne połączenie: słodka gruszka, delikatny kremowy ser i słona szynka. Wszystko to podane na roszponce i polane sosem z octu balsamicznego. Do tego można dorzucić podprażone na suchej patelce orzechy włoskie, ja niestety jestem na nie uczulona, wiec u mnie wersja bez orzechów Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grilla. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym Składniki: opakowanie(...)roszponki ser camembert 5 plasterków szynki dojrzewającej 2 gruszki sok z połowy cytryny odrobina miodu Sos balsamiczny: 5 łyżek oliwy z oliwek 2,5 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu łyżeczka musztardy łyżeczka oregano pieprz sól Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser kroimy na plasterki, a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny
PatiGotujeSkładniki: 1 opakowanie roszponki (125 g); 1 duży granat; 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol). Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki soku z granatu; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek. Ser pleśniowy pokruszyć. Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania(...)pozostawić do sosu. Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki. Sałatka ma lekko słony, kwaśny
Gospodyni Miejskanapoju roślinnego, jogurtu czy mleka, a nawet jako milkshake z lodami. A co dodać, żeby było zielono ? Wykorzystujemy zwykle zielone liście, czyli: szpinak, jarmuż, liście sałat ( ja często dodaję roszponkę ), nać pietruszki, bazylię. A także zielone owoce, jak kiwi, melon, jabłko oraz warzywa - ogórek czy seler naciowy. Przygotowanie każdego z koktajlu polega jedynie na oczyszczeniu owoców i warzyw, ewentualnym(...)Kawałki ananasa umieścić w naczyniu blendera, dodać liście szpinaku, wsypać wiórki kokosowe. Następnie wlać jogurt naturalny i mleko lub napój roślinny. Całość dobrze zmiksować. Zielony koktajl z awokado i roszponki - przepis 1/2 dojrzałego awokado garść liści roszponki 1 średni banan 200 ml napoju ryżowego ( mleka ryżowego lub chudego mleka krowiego ) Wykonanie: Awokado wydrążyć łyżeczką ze skórki, podzielić
kolorowotorcikowoKiedyś, takie smakołyki jak nasiona goji, nasiona chia, zielenina pod różnymi postaciami (jarmuż, roszponka, liście szpinaku), olej kokosowy i inne tym podobne cuda, były gośćmi nieproszonymi w mojej kuchni :) Dlaczego? Trochę przez ich nieznajomość, a trochę może również przez cenę niektórych z nich (za wysoka). Ale przestałam na to patrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena(...)nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu
Szczęśliwa kuchniaKolorowa, soczysta i bardzo smaczna sałatka z sałaty rukoli i roszponki, z dodatkiem pomidorków paprykowych i sera Mozzarella, świetnie podnosi samopoczucie i dodaje wigoru. Talerz witamin z naturalnych warzyw, w szare jesienne i zimowe dni jest nam niezbędny. Sałatka powstała na bazie moich ulubionych sałat firmy Fit&Easy , które niedawno zmieniły szatę graficzną swoich opakowań, ale wartość i smak(...)pozostały nadal na wysokim poziomie. Cenię te sałaty za ich świeżość, smak i łatwość przygotowania. Moją sałatkę z rukoli i roszponki wspaniale wzbogaca sos na bazie świeżego imbiru, octu balsamicznego i oliwy z oliwek, a dodatkowego smaku nadają jej również czarne oliwki i szalotka. Polecam taką sałatkę na lekkie śniadanie lub kolację, ale również dobrze prezentuje się na stole podana
Kuchcik gotujeKiedyś, takie smakołyki jak nasiona goji, nasiona chia, zielenina pod różnymi postaciami (jarmuż, roszponka, liście szpinaku), olej kokosowy i inne tym podobne cuda, były gośćmi nieproszonymi w mojej kuchni :) Dlaczego? Trochę przez ich nieznajomość, a trochę może również przez cenę niektórych z nich (za wysoka). Ale przestałam na to patrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena(...)nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona płuczemy, przekrawamy. Brzoskwinię myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki. Owoce układamy na roszponce. składniki na sos: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu
Domowy Smak Jedzeniajest mniej aromatyczna, dzięki temu pasuje do bardziej wyrazistych smaków nie dominując ich. Bardzo mi smakowało również z chlebem, jako przegryzka. Jestem pewna, że wrócę jeszcze do pesto z roszponki, a w planie mam jeszcze z rukoli, podagrycznika i z mieszanki ziół. Póki co polecam serdecznie tą wersję! Składniki: 200 - 250g roszponki 50g tartego parmezanu 3 łyżki ziaren słonecznika(...)ząbek czosnku około 100ml oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę umyć i bardzo dokładnie osuszyć, np. w suszarce do sałaty. Umieścić ją w wysokim, wąskim naczyniu. Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni, przestudzić, dosypać do roszponki. Dodać również parmezan, ząbek czosnku, sól, pieprz i część oleju (z solą ostrożnie, parmezan jest słony). Zblendować na jednolitą masę. Cały czas
Cakes By KejtSałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)Myślałam, że roszponki nie tknie, ale jadła! Nawet szczaw strasznie jej posmakował, więc obiecałam zupę szczawiową - też bardzo dziecku smakowała ;)) Składniki: garść mixu sałat 3 garście roszponki 6 truskawek 1/2 granata 1/2 ćwiartki arbuza garść kiełków (dowolne) 2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach Sos: 1/2 ćwiartki arbuza 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu
Kolorowy PrzepisownikTweetnij Mam dla Was bardzo sympatyczną i kolorową sałatkę z przełomu zimy i wiosny. Dużo zieleni i witamin na przywitanie wiosny. Klementynki, kiwi i roszponka, które przez całą zimę dzielnie dotrzymują nam towarzystwa (to niekwestionowane królowe sklepowych lad o tej mroźnej porze roku, a przy okazji wnoszą w nią odrobinę słońca). Zestawione razem w sałatce warzywno-owocowej dają pyszną(...)porcję witalności i dobrego humoru. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 150 g roszponki, 2 klementynki, 2 kiwi, 1 cytryna, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Obieramy klementynki, rozdzielamy na cząstki, delikatnie zdejmujemy z nich białe skórki. Obieramy kiwi. Rozkrajamy na pół (wzdłuż długości). A następnie kroimy każdą połówkę na cieniutkie plasterki. Wyciskamy sok z cytryny. Myjemy roszponkę
MODA NA BIOSałatka na roszponce z kawałkami awokado i grejpfruta. Cytrus ten orzeźwia nieco mdłe awokado i nadaje sałatce soczystości i wyraźnego smaku. Porcja jest na jedną osobę, bo taką sałatkę zabrałam do pracy. 2 garści roszponki 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 szt awokado 1/2 szt grejpfruta 1 łyżka ziaren słonecznika DRESSING: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżeczki suszonej bazylii Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce i odstawić. Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce. Ser pokroić w kostkę i ułożyć na roszponce razem z kawałkami grejpfruta. Wyjęłam sam miąższ, który nie jest taki gorzki. Połówkę awokado obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika
https:KKuchniaMniamprzygotowywania kolorowych sałatek. Bo … IN GREEN WE TRUST. Click To Tweet A to już bardzo prosty i szybki przepis na sałatkę zimową z białej kapusty i roszponki. Potrzebne nam będą: roszponka, poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, drobno starta marchewka, ser kozi pokrojony w kosteczkę, pietruszka i grzanki chlebowe. Przygotowanie: Grzanki chlebowe przygotowujemy podmażając na maśle kromeczki starego(...)chleba. Na tarce ścieramy białą kapustę i marchewkę. Drobno szatkujemy cebulkę. Tniemy natkę pietruszki. Myjemy roszponkę. Kroimy w kosteczki ser kozi. Mieszamy razem wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego You Tube moje pierwsze niezdarne filmy kulinarne Z mojego INSTAGRAMU Zimowa salatka z bialej kapusty z grzankami chlebowymi. #healthy #healthyfood #followall
MODA NA BIOROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby(...)cutting, half an hour and delicious salad is ready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS
Martyna Cookssałatka z serkiem wiejskim. w sam raz na drugie śniadanie do szkoły lub pracy oraz na kolację albo śniadanie. Przepis na tą sałatkę powstał spontanicznie- w lodówce została jeszcze roszponka,którą wykorzystałam w poprzedniej sałatce oraz znalazłam serek i kilka przypdkowych dodatków. Potrzebujemy : - garść roszponki - kilka sztuk rzodkiewki - 1 ogórek - szczypiorek - 3/4 opakowania serka wiejskiego - przyprawy(...)pieprz, suszona bazylia) Roszponkę opłukać i osączyć. Rzodkiewkę i ogórek umyć, a następnie pokroić w kostkę. Roszponkę przełożyć z serkiem do pudełeczka, dodać pokrojoną rzodkiewkę i ogórek. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem oraz pieprzem i bazylią
Fit & Healthy LifeROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby(...)cutting, half an hour and delicious salad is ready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS
Martyna Cookspowiecie na pyszną lekką sałatkę z roszponki , pomidorków koktajlowych , ogórka , selera naciowego i sera feta , a do tego pyszna Remulada duńska firmy Folwark . Taką sałatkę można spokojnie zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy lub szkoły na śniadanie , jest sycąca i z pewnością zaspokoi wasz głód(...)Zapraszam :) Składniki : 2 garści roszponki 1 łodyżka selera naciowego około 5 pomidorków koktajlowych kawałek ogórka wąż 2, 3 łyżki sera feta 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Do polania Remulada duńska firmy Folwark sól morska , pieprz do smaku Wykonanie : Roszponkę myjemy i osuszamy , ogórka myjemy i kroimy w pół plasterki , pomidorki myjemy i kroimy w ósemki. Roszponkę
Sama słodycz i szczypta chiliLekka sałatka z pomidorków i mozzarelli z dodatkiem roszponki i kwiatów jadalnych. Po prostu smaczna kompozycja kolorystyczna. składniki: 2 garście roszponki 250 g pomidorków koktajlowych 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 2 garście kwiatów nasturcji i ogórecznika 2 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki sosu balsamicznego Listki roszponki dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Kulki małej mozzarelli osączyć z zalewy(...)przekroić na pół. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i razem z mozzarellą przełożyć do miski z roszponką. Dodać też garść rozdrobnionych kwiatków nasturcji i ogórecznika. Wszystko wymieszać. Następnie skropić olejem i sosem balsamicznym i delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerze i przybrać pozostałymi kwiatami
Monia miesza i gotujeDzisiaj zapraszamy Was na zdrową sałatkę z roszponką, awokado oraz pomidorkami koktajlowymi Jeszcze do niedawna nie przepadaliśmy za awokado ale po guacamole bardzo nam podeszło więc kolejny przepis u nas z tym owocem Składniki: - 75 g roszponki - 12 sztuk pomidorków koktajlowych - 1 awokado - 3 łyżeczki oleju - 1 łyżeczka musztardy sałatkowej - sok z połowy limonki - szczypta soli, pieprzu i cukru Roszponkę
Kuchenne Wariacjebiałego typu śródziemnomorskiego do sałatek Arla Apetina Classic 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżki otrąb orkiszowych prażonych + do posypania 16-17 truskawek 1/2 średniego banana 5-6 listków świeżej roszponki Na chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem: 2 tortille (u mnie grillowane) około 8-10 truskawek cytryna kilka listków świeżej roszponki 1/3 łyżki otrąb orkiszowych prażonych około(...)był mniej intensywny (słoność) możemy dodać jeszcze kawałek banana (to on jest doskonałym "łącznikiem" słonego i słodkiego smaku). Mus przelewamy do przygotowanych kieliszków. Do każdego kieliszka wkładamy po listku roszponki i podajemy. Chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem: Przygotowujemy 2 tortille. Każdą tniemy na 4 równe części, z którym formujemy rożki (zwijamy). Aby skleić brzegi rożków smarujemy
Słodkie okruszkiNiebanalne zestawienie smaków, które zaskakuje, ale sprawdza się wyśmienicie. Truskawki, mango i borówki, do tego roszponka i ser feta, a wszystko połączone z cytrusowym dressingiem. Świetna to mięs z grilla, dobrze komponuje się także z tostami czy croissantami. Bardzo polecam! :) Składniki na sałatkę: 200 g roszponki 150 g truskawek 100 g borówek 1/2 dojrzałego mango 200 g sera typu śródziemnomorskiego(...)Arla Apetina Dressing cytrusowy: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta słodkiej papryki Roszponkę przebrać i umyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ósemki. Mango obrać i pokroić w niewielką kostkę. Ser lekko przepłukać. Do miski przełożyć truskawki, mango i borówki, dodać ser feta, wymieszać. Sok z cytryny połączyć z miodem, oliwą z oliwek i szczyptą
Domowa cukiernia Ewytaki pochmurny dzień jak dzisiejszy, energii może nam dodać zielony koktajl owocowo-warzywny z nasionkami chia. Do koktajlu dorzuciłam roszponkę, bo już nie miałam pomysłu na kolejną sałatkę. Sałaty w ogóle nie czuć, a dostarczamy sobie sporej dawki witamin i mikroelementów... Składniki: 1 banan 2 owoce kiwi 1 awokado sok z 1 limonki garść roszponki 1,5-2 szklanki soku(...)jabłek (najlepiej świeżo wyciskanego) 3 łyżki nasion chia Banana i kiwi obrać, pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ. Roszponkę umyć. Wszystkie owoce wraz z roszponką zmiksować, dodając pod koniec sok jabłkowy i limonkowy oraz nasiona chia. Odczekać kilka minut, by nasionka napęczniały. Przelać do szklanek i od razu podawać
Czerwień i błękitznalazłam w sieci żadnego przepisu na deser z użyciem roszponki. Więc od kilku dni kombinuję jak można ją fajnie wykorzystać przy robieniu słodkości. Dziś powstało ciacho z niestety jednym zdjęciem, gdyż do domu wróciły moje łasuchy i ciacho zostało zaatakowane. Pewnie, gdyby zobaczyli z czego je przygotowywałam doczekało by się sesji :) Okazuje się, że ciacho z roszponką może smakować(...)bardzo. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 1/4 łyżeczki sody duża garść roszponki 2 łyżki orzechów mielonych 50 g masy marcepanowej 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka
Wielki apetytkażdemu przypadają do gustu. Za mało składników i za zielone ;) Zatem propozycja dla gości, dla których sałatka musi mieć coś treściwszego w sobie, ale bez przesady ;) Tutaj też roszponka i rzodkiewki z mojego ogródka :) (uwielbiam nowalijki!) Pomidory z poprzedniego sezonu :( ale też moje :) Składniki : roszponka kilka suszonych pomidorów kilka rzodkiewek kilkanaście oliwek ocet winny lub jabłkowy olej lniany nasiona chia(...)ulżenia żołądkowi) Usunąć korzonki roszponki. Na kilka minut wrzucić sałatę do miski z wodą (wtedy piach sam opadnie bez zbędnego płukania rękoma). Strzepać wodę z roszponki i przełożyć do salaterki. Pomidory zalać ciepłą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić. Dodać do sałaty. Opłukać rzodkiewki i podzielić na cząstki. Dodać do sałaty. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do sałaty. Całość
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 0,5 kg szynki 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka jogurtu naturalnego sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki 2 pomidory Sos 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy(...)nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki wody dusimy około 20 min. Do pozostałej wody dodajemy jogurt, mąkę roztrzepujemy i łączymy z uduszoną szynką doprawiamy solą i pieprzem. Roszponkę opłukujemy i osączamy z wody. Pomidory kroimy w kostkę dodajemy do roszponki. Składniki na sos łączymy razem polewamy sałatę delikatnie mieszając.Duszoną szynkę oraz sałatę z roszponki można podawać
kgwjanczewoczosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami roszponki. Sałatka z kalarepy Składniki (na 4 porcje): ok. 750 g kalarepy (u mnie 4 sztuki) 6 łyżek greckiego jogurtu 4 łyżki kefiru 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę(...)łyżeczki soku z cytryny (u mnie z 1/2 cytryny) 1 łyżka oliwy 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 1 łyżeczka suszonej mięty 20 g roszponki szczypta sumaku do przybrania (jeśli nie masz, to pomiń) sól i pieprz Przygotowanie: Kalarepy obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Przełóż do dużej miski. W małej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaŚwieża, wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem roszponki podkreślonym ziołowym winegretem. Składniki: (na 1 porcję) dwie garści roszponki bryndza lub ewentualnie feta 4 rzodkiewki winegret: 2 łyżki oliwy extra vergin łyżka octu winnego białego łyżka wody łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki mielona gorczyca, kurkuma sól ziołowa, biały pieprz Sposób przygotowania: Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy(...)talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek
Pyry na GazSałatka z roszponki jest wyjatkowo łatwa,szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje.Te małe zaokraglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych,idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niz cytryna) i żelaza.Bogata w potas (ma go tyle co pomidory) ,prowitaminę A,witaminy z grupy B jest(...)kcal w 100 g.Jest również niskoglikemiczna,idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko,ale jest bardzo smaczna.Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystmi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu. Składniki: roszponka 2-4 garście 1 pomarańcza orzechy nerkowca lub orzeszki pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!