Ptysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie. ptysie: 1 szklanka mąki pszennej 125 ml jogurtu naturalnego 125 ml wody 50 g masła 3 jajka 1/3 łyżeczki soli farsz: jogurt naturalny 10 oliwek zielonych 1/2 papryki czerwonej 1 garść kiełków 1 garść roszponki 1/2 awokado 1 łyżka(...)nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 20 minut. Awokado z cytryną rozgniatam widelcem, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Ptysie zimne przekrawam nożem. Układam roszponkę,łyżkę jogurtu, pastę z awokado, dodaję oliwkę, paprykę, pomidora, kiełki. Przykrywam górą ptysia
wesoła kuchniainspiracji zdrowych i pożywnych dań! Zapraszamy! Najlepsze przepisy na pożywne, dietetyczne i lekkie sałatki do pracy – pomysły z grupy Fit Przepisy już na blogu. Kolorowa sałatka z awokado, roszponki i rzodkiewki Składniki: – 150g sałaty roszponki lub mixu sałat lub lodowej – kilka rzodkiewek – 1/2 avocado – kilka pomidorków koktajlowych – cebula – kiełki (jakieś ulubione(...)kurczaka Składniki: – rukola, – kiwi, – grillowana pierś z kurczaka – pestki granatu. Sos winegret wg własnego smaku. Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem Składniki: – 60 g roszponki – 100 g wędzonego na gorąco fileta z makreli – 2 jajka na twardo – 2 średnie ogórki konserwowe – 1 mała cebula – 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
Czynniki pierwszekuchni śródziemnomorskiej – czerwona i żółta papryka, ogórki, pomidory. I moja ulubiona szybka, marynowana czerwona cebulka (możecie ją pamiętać z przepisu na wietnamskie kanapki Bánh mì ). Całość uzupełnia delikatna roszponka. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE Jak zawsze jednak zachęcam Was do eksperymentowania – myślę, że wariant z plastrami awokado lub oliwkami również byłby(...)Składniki 4 tortille 250 g sera halloumi 1 papryka czerwona 1 żółta papryka 2-3 pomidory 1 ogórek 70 g roszponki Sos miętowo-bazyliowy 200 g gęstego jogurtu np. greckiego pęczek świeżej mięty pęczek świeżej bazylii 2 łyżeczki soku z cytryny 1 mały
Na-talerzu.plwyjątkowa eksplozja smaków i tekstur, która tworzy niezwykle pyszne, pełnowartościowe danie. Obok delikatnej, rozpływającej się w ustach, wędzonej makreli, znajdziemy soczystego, pieczonego buraczka, lekko chrupiącą komosę ryżową i delikatną roszponkę oraz kremowy dressing z chrupiącą i orzeźwiającą rzodkiewką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Makrela, komosa ryżowa, buraczki – samo zdrowie na jednym talerzu Modne teraz określenie superfood , oznaczające wyjątkowe zdrowe(...)imprezę, superfoods Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki ½ szklanki komosy ryżowej 1 duża wędzona makrela 350 – 400 g 3 buraki 70 g roszponki Dressing pęczek szczypiorku pęczek koperku 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz Kroki Buraczki obierz, zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego
Na-talerzu.plinne kończą. Ten sezon mija bardzo szybko. Mnie udało się kupić jeszcze maliny żółte, na działce uzbieraliśmy troszkę jeżyn i tak powstała sałatka. Dodałam do niej mix listków, roszponkę, orzechy laskowe i nerkowca. Wszystko skropiłam olejem z pestek dyni z Manufaktury Sadowskich . Sałatka wyszła pyszna, córka w pewnym momencie przybiegła z widelcem i mówi "co Wy tu takiego pysznego zajadacie(...)się przyłączyła. Smakowało jej bardzo :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1/2 opakowania roszponki 1/2 opakowania mixu młodych listków orzechy nerkowca orzechy laskowe maliny żółte jeżyny olej tłoczony na zimno z pestek dyni u mnie Manufaktury Sadowskich 1. Sałaty myjemy, tak samo owoce. Na talerzach rozkładamy roszponkę i mix listków. Następnie ja porozkładałam orzechy, oraz owoce
kruche babeczkiSałatka jest pełna różnych kolorów i smaków, to połączenie słodkiego i słonego przełamane kwaśnym octem balsamicznym, czyli wszystko, co lubię :) Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania. Sałatka z roszponki z pomelo, szynką parmeńską i bakaliami Składniki: Sałatka: 1) 100 g roszponki 2) pomelo(...)cytryny, sok z pomarańczy, 2 łyżki musztardy, 80 ml oleju i 2-3 łyżki miodu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki szynki parmeńskiej i kawałki pomelo. Na wierzch posypujemy miechunkę, suszoną żurawinę, orzechy i płatki migdałów. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem. Smacznego
Na kulinarnym poligoniePrzepyszne danie, młode marchewki ze szparagami, boczkiem i parmezan na roszponce. O losie jedyny jakie to jest przepyszne danie! Musicie to zrobić i spróbować, cały szkopuł tkwi w szczegółach, jak zwykle, całe danie pachnie nutą cytrusa, ma super teksturę jest chrupiące i takie rześkie i świeże! Takie danie sprawdzi się idealnie jako obiad, lunch czy kolacja! Jest super pomysłem(...)młode marchewki! MŁODE MARCHEWKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I PARMEZANEM - około 10 młodych marchewek wybierz te małe o podobnym wyglądzie - 10 -15 szparagów - 4 grube plastry boczku surowego - czerwona cebulka - roszponka 4 garśćie - cytryna - świeże zioła: bazylia, macierzanka, tymianek, bazylia tajska - parmezan - migdały Marchewkę obierz ze skórki, szparagi usuń zdrewniałe części, całość ugotuj na parze. Ale ugotuj warzywa al dente
SMYKWKUCHNIłyżka oliwy – 2 kulki mozzarelli – 1 pierś z kurczaka – słodka papryka w proszku oraz curry – 1 mała czerwona cebula do podania: świeża roszponka Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy(...)garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kurczaka kroimi w kostkę. doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Smażymy na oleju aż będzie gotowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roszponkę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurczaka, cebulę oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno
I LOVE LIFEprowansalskie – łyżka oliwy – 2 kulki mozzarelli – 1 pierś z kurczaka – słodka papryka w proszku oraz curry – 1 mała czerwona cebula do podania: świeża roszponka Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę(...)garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kurczaka kroimi w kostkę. doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Smażymy na oleju aż będzie gotowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roszponkę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurczaka, cebulę oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko
I LOVE LIFEpodania: ryż jaśminowy, pomidory, roszponka Przygotowanie: do podania: ryż jaśminowy, pomidory, roszponka Przygotowanie: Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostałe przyprawy wymieszać. Przygotowane warzywa i kurczaka polać oliwą i wymieszać z mieszanką przypraw. Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) z każdej strony(...)syropem klonowym, miodem lub syropem z agawy. Ugotować ryż jaśminowy wg instrukcji na opakowaniu. Wyłożyć na talerze a następnie ułożyć nasze szaszłyki. Talerze udekorować świeżym pomidorem i liśćmi roszponki. Smacznego. Artykuł Szaszłyki z kurczakiem i cukinią pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEcebula 100 ml czerwonego wina 2 łyżki cukru trzcinowego 4 sztuki pomidorów suszonych najlepiej z oleju kilka kaparów 50 g wędzonego łososia 50 g sera koziego typu rolada rukola roszponka sól do smaku pieprz do smaku olej rzepakowy - tłoczony na zimno Instructions Liście rukoli i roszponki umyć, pozostawić na sicie aby ociekły z wody. Cebulę obrać, przekroić na pół(...)przez około 5 minut, wino należy zredukować o połowę. Cebulę wraz z sosem dokładnie wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paski, ser w półksiężyce. Na półmisek wyłożyć rukolę i roszponkę, cebulę, ser, kapary i łososia, doprawić solą i pieprzem, polać sosem winnym, który został po duszeniu cebuli. Tuż przed podaniem polać całą sałatkę sporą ilością oleju rzepakowego. Smacznego! Artykuł Sałatka
SprawdzonaKuchnia.plkobiet w ciąży. Dodatkowo można ją jeść na surowo! Naprawdę warto się z nią polubić i wprowadzić do swojej diety. U mnie z dodatkiem makaronu, cukinii, groszku oraz świeżej roszponki – na zielono! Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło. Koniecznie spróbujcie! Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron muszelki – 200 g * brukselka(...)mała cukinia * zielony groszek ( może być mrożony ) * świeża roszponka * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * sól, pieprz, czubryca zielona * sok z cytryny * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy brukselkę oraz miód i przesmażamy kilka minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Wrzucamy groszek, a po chwili dodajemy cukinię pokrojoną w księżyce, doprawiamy czubrycą, solą
Ostra na SłodkoPyszny pomysł na sałatkę z plastrami pomarańczy z dresingiem na bazie soku z pomarańczy z roszponką. Dla mnie roszponka i pomarańcza to duet idealny. na jedną porcję: 2 garście roszponki pomarańcza kilka włoski orzechów trochę ciecierzycy łyżka żurawin łyżka pestek słonecznika Pomarańcze obrać ze skórki, pociąć na plastry ( 4 sztuki, resztę wycisnąć do miseczki na sos). Podprażyć orzechy i pestki
AZgotuj!jednak było inaczej. Weszłam do kuchni i taka sałatka , przyszła mi dzisiaj do głowy gdy tylko popatrzyłam co leży na kuchennym blacie. A leżało niepełne już opakowanie rukoli i roszponki, pomidor ..to trochę za mało Otworzyłam lodówkę a tam uśmiechał się do mnie twaróg wędzony ..hmm spróbujmy. Powiem Wam, że to było znakomite połączenie. Genialnie prosta i pyszna sałatka(...)garść rukoli garść roszponki kawałek twarogu wędzonego pomidor garść winogron jasnych bezpestkowych ziarenka których używam do wypieku chleba jako chrupiąca posypka oliwa z oliwek Na talerz położyłam rukolę i roszponkę na to rozdrobniony ser, potem pokrojone pomidory, przekrojone na pół winogrona, ziarenka i całość spryskałam oliwą z oliwek. Szybko, prosto i przepysznie i tak powinniśmy rozpoczynać dzień, prawda
Kuchnia na wzgórzudanie dla tych, którzy trzymają dietę lub nie jedzą mięsa. Co potrzeba: 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej, 1 papryka Ramiro, 1/4 długiego ogórka, 1 puszka kukurydzy, Garść rukoli, Garść roszponki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki oleju czosnkowego lub rzepakowego, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy w drobne paski, przekładamy do miski. Dodajemy paprykę pokrojoną w plasterki(...)ogórka pokrojonego ze skórą w mniejsze kawałki, osączoną z płynu kukurydzę, roszponkę i rukolę porwaną na kawałki, dokładnie mieszamy. Polewamy sokiem z cytryny, olejem, mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut do przegryzienia. Smacznego :)) kapusta pekińska, papryka ramiro, ogórek, ogórki, rukola, roszponka, sok z cytryny
Bułka z Chlebem