smazonym serem w malinowo-pomarańczowym dresingu Składniki: 100 g kremowego koziego sera (w formie roladki) 1 awokado 100 g malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści) ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki tymianku 6 łyżek oleju do smażenia Sól, pieprz Panierka 1 jajko 3 łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin(...)spłyną do misy, a pestki zostały na sicie). W zależności od malin sos może być słodki lub kwaskowaty. Dopraw do smaku miodem. Krok 3 Umyj pomidory, awokado i roszponkę oraz pozostałe maliny. Wyłóż roszponkę na talerz, układaj na wierzchu przekrojone na połowy pomidory oraz maliny. Awokado przekrój na połowy, wyciągnij pestkę, obierz i pokrój na paski. Dodaj do sałaty. Krok
Niedzielny kucharzarbuza i sera pecorino Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą, żeby(...)wystudzić. Krok 2 Umyj roszponkę, ogórka i pomidorki. Ogórek pokrój w drobną kostkę, pomidorki przekrój na połowy. Arbuza pokrój w dużą kostkę. Krok 3 Przygotuj dresing. Wyciśnij sok z cytryny do szczelnie zamykanego słoiczka, dodaj 2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, zakręć i energicznie potrząsaj aż powstanie gładka emulsja. Krok 4 Wyłóż makaron, arbuza, ogórka, pomidorki, roszponkę do misy. Dodaj
Niedzielny kucharzpomidorów i szynki parmeńskiej - to sałatka, której musisz spróbować! Sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej z dodatkiem zielonych oliwek, mozzarelli, rukoli, roszponki, orzeszków piniowych i cebuli cukrowej. Szybka sałatka z suszonych pomidorów nie tylko doskonale nadaje się do serwowania na kolację lub podczas imprez, ale również jest świetną propozycją potrawy na piknik(...)cienkich plasterków szynki parmeńskiej 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 1 kula mozzarelli 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek 1 niewielka cebula sałatkowa 1 szklanka liści rukoli 1 szklanka roszponki 2 łyżki orzeszków piniowych Dressing 2-3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami sok z cytryny sól i pieprz ewentualnie Sałatka z suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej - przepis
Moja Książka Kucharskainspirowane przepisem z Themediterraneandish.com Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą, żeby(...)wystudzić. Krok 2 Umyj roszponkę, ogórka i pomidorki. Ogórek pokrój w drobną kostkę, pomidorki przekrój na połowy. Arbuza pokrój w dużą kostkę. Krok 3 Przygotuj dresing. Wyciśnij sok z cytryny do szczelnie zamykanego słoiczka, dodaj 2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, zakręć i energicznie potrząsaj aż powstanie gładka emulsja. Krok 4 Wyłóż makaron, arbuza, ogórka, pomidorki, roszponkę do misy. Dodaj
Niedzielny kucharzkoziego sera pochodzi z bloga Halfbakedhaervest.com Składniki: 100 g kremowego koziego sera (w formie roladki) 1 awokado 100 g malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści) ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki tymianku 6 łyżek oleju do smażenia Sól, pieprz Panierka 1 jajko 3 łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin(...)spłyną do misy, a pestki zostały na sicie). W zależności od malin sos może być słodki lub kwaskowaty. Dopraw do smaku miodem. Krok 3 Umyj pomidory, awokado i roszponkę oraz pozostałe maliny. Wyłóż roszponkę na talerz, układaj na wierzchu przekrojone na połowy pomidory oraz maliny. Awokado przekrój na połowy, wyciągnij pestkę, obierz i pokrój na paski. Dodaj do sałaty. Krok
Niedzielny kucharzjest świetnym pomysłem na letni obiad, przystawkę oraz drugie śniadanie do pracy. Składniki: 300g świeżego, surowegołososia pure Mowi (2x150g) 150g świeżych truskawek 1 mango 1/2 czerwonej cebuli 80g roszponki 80g orzechów nerkowca 1/2 czerwonej papryki 1 garść posiekanej świeżej kolendry Marynata do łososia: ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Dressing(...)przez 15 - 18 minuty. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. 4. Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w piórka. 5. Roszponkę umyć i osuszyć. 6. Orzechy uprażyć na suchej patelni, a paprykę pokroić w kostkę. 7. Dressing: Wszystkie składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą
Szalona Kuchnia Ewelinyrożnych postaciach, a najcześciej jako dodatek do sałatek. Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce / 1 porcja Składniki: 1 jajko M ocet 2 garście roszponki 2 duże różyczki brokuła 1 gruby plaster fety 1 łyżeczka sezamu czarnego 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)smaku Przygotowanie: Do miseczki dodajemy roszponkę. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dzielimy na mniejsze części i układamy na roszponce. Do garnka wlewamy wodę, solimy i dodajemy ocet. Zagotowujemy, robimy wir wodny, wbijamy całe jajko. Gotujemy przez 2,5 minuty. Odcedzamy łyżką cedzakową. Jajko w koszulce
Moja smaczna kuchniastole. Cieniutka szynka którą dodałam podsuszana bardzo fajnie się komponuje z jajkami.Miłośniczka jajek i sałatek poleca. Zamiast majonezu na jajkach, wersja light z serkiem puszystym śmietankowym. 2 garście roszponki 3 jajka 4 pomidorki koktajlowe 10 kulek z buraczków w zalewie 4 pomidorki koktajlowe 8 kulek mozzarelli 8 plastrów szynki długo dojrzewającej pieprz czerwony kulki koperek suszony 3 łyżki serka(...)puszystego sos vinaigrette natka pietruszki Roszponkę myję układam na talerzu. Jajka gotuje na twardo, obieram i kroję na pół. Układam na roszponce. Na jajku układam ser. Dodaję plastry szynki, pomidorki koktajlowe i suszone pokrojone, kulki buraka, mozzarelli, kulki pieprzu, natkę pietruszki, koperek suszony. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniasię też jako burgery, wystarczy dobra bułka i odrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata(...)ście do podania (np. roszponka, szpinak lub gotowy mix sałat) Przygotowanie Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Wbij do niej jedno jajko, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Wszystko połącz ze sobą wyrabiając rękami. Gdy uzyskasz jednolitą masę mięso jest gotowe. Na patelni rozgrzej olej (najlepiej kokosowy). Z przygotowanego wcześniej mięsa formuj placuszki przypominające
Programista w kuchnibyła gotowa. Do ravioli przygotowaliśmy jeszcze ciepłą sałatkę z dyni piżmowej i cebuli z odrobiną octu winnego oraz słodkie konfitowane pomidorki koktajlowe. Ułożyłyśmy je wzdłuż sałatki z rukoli i roszponki na podłużnych półmiskach. Gotowa potrawa cieszyła oko swoim wyglądem, a smak był nie do opisania! Ravioli z kozim serem i pomidorami konfitowanymi według Michela Moran Składniki: na ciasto do ravioli(...)orzechów włoskich sól i pieprz dodatki: 250 g dyni piżmowej 1 mała cebula biały ocet winny garść orzechów włoskich 6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek rukola roszponka sól i pieprz olej do smażenia ravioli Przygotowanie ravioli z kozim serem: Do misy robota planetarnego Kenwood włóż mąkę, jajko, masło i sól do smaku, wyrób ciasto. Wstaw
Chilli Czosnek i Oliwawarzyw, niezwykle zdrowego awokado, delikatnie słodkiego ananasa oraz wyrazistego sera i chrupiącego słonecznika, polana aromatycznym octem balsamicznym to świetna propozycja drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Składniki: 50g szpinaku 50g roszponki 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka ananasów 100g sera fety 30g łuskanego słonecznika ocet balsamiczny sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak, roszponkę umyć i osuszyć. 2. Awokado obrać i pokroić(...)grubsze plastry. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ananasy w kostkę. 4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, a ser feta drobno pokruszyć. 5. Szpinak i roszponkę ułożyć na dużym płaskim talerzu. Następnie ułożyć awokado, pomidorki, ananasy, posypać pokruszonym serem feta i uprażonym słonecznikiem. Na końcu całą sałatkę oprószyć solą, pieprzem i polać octem balsamicznym
Szalona Kuchnia Ewelinybazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców, i chrupiącego słonecznika to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad. Składniki: 600g wątróbki drobiowej 125g roszponki 4 kiwi 1 pomarańcz 1 granat 30g pestek słonecznika 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka olej sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć, a granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka. 2. Kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, a pomarańcz obrać ze skóry i wyfiletować. 3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 4. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące
Szalona Kuchnia Ewelinytania, pachnąca koperkiem sałatka ze świeżej sałaty, zielonego ogórka, jajek i delikatnych paluszków krabowych, która polana wyrazistym musztardowym sosem smakuje rewelacyjnie i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania. Składniki: 80g roszponki 2 zielone ogórki 4 jajka 100g paluszków krabowych surimi 3 łyżki posiekanego koperku Sos musztardowy: 3 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany(...)sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć. 2. Ogórki umyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. 4. Paluszki krabowe pokroić w kostkę. 5. Sos: musztardy, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 6. Sałatkę
Szalona Kuchnia Ewelinyulubione warzywa aby powstało coś wyjątkowego. Ta sałatka idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych lub jako przekąska do pracy. Sałatka jest przygotowana z pełnoziarnistego makaronu Arc Pol , roszponki, kukurydzy i kul twarogowych z dodatkiem tuńczyka i pestek słonecznika. Makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy niż jasny. Nada się więc osobom, które wolę zdrowsze zamienniki. Składniki: 2 garście roszponki(...)wymieszać serek twarogowy, tuńczyka, sól, pieprz oraz pestki słonecznika. Z farszu utworzyć małe kule. Przygotowujemy sałatkę: Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Odcedzić wodę. Makaron mieszamy z roszponką, kukurydzą oraz pokrojoną drobno papryką. Na wierzch układamy kule tuńczykowe. Polewamy sałatkę dressingiem
Kuchnia w oparachporcje): ok. 300 g filetu z łososia 100 g ryżu brązowego lub pełnoziarnistego marynata do łososia: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Sałatka: pół opakowania roszponki pół czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych mała puszka kukurydzy konserwowej z czerwoną fasolką 1/2 awokado 2 łyżki oliwy Wykonanie: Filet z łososia przekroić na dwie równe części, które następnie umyć(...)żaroodpornym i polać przygotowanym sosem. Wsadzić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 190ºC . Wsadzić łososia i piec około 20 minut.* Ryż ugotować. W międzyczasie przygotować sałatkę: roszponkę umyć i osuszyć, wrzucić do miski. Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę i wrzuc ić do miski z roszponką, dodać
Healthy food explorer