roszponka - 1923 przepisów (strona:20/129)

Sałatka z mozzarellą, pomidorem i olejem lnianym 118

tyle dobry i wyrazisty w smaku, że nie użyłam żadnych przypraw) i wyszło bardzo smaczne, szybkie danie, więc polecam je z czystym sumieniem :) Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie roszponki 1 mała kremowa papryka 1 duży pomidor (u mnie słodkie i soczyste "Bawole Serce") 1 kulka mozzarelli olej lniany Olejowe Smaki* ew. sól i pieprz   Roszponkę umyć, osuszyć(...)poukładać na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę i dołożyć na talerz. Pomidor umyć i pokroić w półplasterki lub ćwiartki, ser pokroić w plasterki. Poukładać je na roszponce i  papryce, polać obficie olejem lnianym i ewentualnie posypać solą i pieprzem. * Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura olei roślinnych tłoczonych na zimno oraz mąk z dokładnie wyselekcjonowanych

Simply Food
Sałatka z wątróbką drobiową, owocami i sosem malinowym 123

żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, słodkich malin, nektarynek, delikatnie orzechowej sałaty oraz orzeźwiających borówek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sezonowy obiad. Składniki: 750g wątróbki drobiowej 120g roszponki 100g malin 100g borówki amerykańskiej 2 nektarynki 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej sól i pieprz Sos malinowy: 300g świeżych malin(...)łyżeczki cukru 2 łyżeczki octu z jabłek 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki masła Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć, a nektarynkę umyć i pokroić na plastry. 2. Maliny i borówki umyć i osuszyć. 3. Sos malinowy: Maliny, ocet i cukier przełożyć do rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną. Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas

Szalona Kuchnia Eweliny
KOLOROWA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ, POMARAŃCZĄ I GRANATEM 134

kolorowa, lekka i oryginalna sałatka z rzodkiewką, pomarańczą, ziarnami granatu i roszponką, podana z miodowo-pomarańczowym dressingiem jest idealną przystawką na wiosnę i lato. Możecie ją również zabrać na lunch do pracy. Moich gości ta kompozycja smakowa zdecydowanie uwiodła, więc myślę, że Wam również przypadnie do gustu.   Przygotowanie : 15 min. Dla 4 osób : Składniki : ● 1 pęczek rzodkiewek ● 2 pomarańcze(...)cytryna ● 1 owoc granatu ● 150 g roszponki ● 1 łyżka miodu płynnego ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól i pieprz Przygotowanie : Umyj rzodkiewki, odetnij listki i korzonki, pokrój w cienkie talarki. Odetnij wierzchnią część granatu, pokrój go na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarna, usuń białe błonki. Rukolę umyj i osusz. Obierz jedną pomarańczę ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuwając białe

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z roszponką i tuńczykiem 137

dużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :) Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie roszponki (125 g) 10-12 pomidorków(...)cherry 0,5 ogórka szklarniowego 4-6 rzodkiewek 1 mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym sól, pieprz oliwa z oliwek   Liście roszponki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą

Simply Food
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM Z DODATKIEM DELIKATNEGO SOSU 127

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 2 większe garście roszponki, 2 jajka, mały pomidor (najlepiej malinowy), duży ogórek małosolny, puszka tuńczyka w kawałkach (może być w oleju lub sosie własnym), garść posiekanego szczypiorku. Składniki sosu: łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 łyżeczki syropu klonowego(...)płynnego miodu. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję sos. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidora kroję w większą kostkę, ogórka w półplastry. Tuńczyka osączam z zalewy, roszponkę myję i osuszam. Na dużym talerzu układam roszponkę, jajka, warzywa i kawałki tuńczyka. Całość polewam sosem i posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Sałatka z grillowaną cukinią, halloumi i sosem pomidorowo-pomarańczowym 185

się w dowolne miejsce na piknik :) My wybraliśmy piękną polankę w środku lasu, spędzając przy tym cudowny, rodzinny czas. Ja preferuję lekkie dania wegetariańskie i taką też przygotowałam sałatkę. Roszponka z grillowaną cukinią i grillowanym serem halloumi, który wcześniej zamarynowałam w Musztardzie Kieleckiej, świetnie zgrały się z owocami i sosem przyrządzonym z Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra i soku pomarańczowego. Uwielbiam(...)połączenie i gwarantuję, że jak wypróbujecie, to zakochacie się w nim tak jak my :) 3-4 porcje: 150 g roszponki 220 g sera halloumi średnia cukinia ok. 300 g malin czerwona pomarańcza sól i pieprz marynata do sera: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stolowej sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy

Mienta blog
Makaron z wędzonym łososiem i pistacjami 154

Składniki : • 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle • 150 ml śmietany kremówki 30-36% • 100g wędzonego łososia • skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć) • sól, pieprz • spora garść roszponki • garść pistacji posiekanych Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny(...)oraz kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Chwilę podgrzewać do momentu, aż śmietana ładnie oblepi cały makaron. Dodać pokrojonego w kawałeczki łososia i roszponkę. Wymieszać raz jeszcze i delikatnie doprawić pieprzem i solą. Podawać posypane siekanymi pistacjami i udekorowane listkiem roszponki

KUCHNIA POLSKA
Pieprzny camembert z owocową nutą 131

Bardzo fajny pomysł dla smakoszy tego rodzaju serów. Camembert z zielonym pieprzem podany ze świeżą rukolą, roszponką, żurawiną, egzotycznymi owocami i chrupiącymi orzeszkami smakuje rewelacyjnie. Pikantny, pieprzny ser idealnie komponuje się ze słodkimi owocami tworząc znakomitą przekąskę. Składniki: 2 sery camembert z zielonym pieprzem 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy 50g świeżej rukoli 50g świeżej roszponki 1 pomarańcza 2 kiwi(...)obydwu stron na małym ogniu. 2. Pomarańczę wyfiletować pozbawiając białej błonki, pokroić w księżyce. Kiwi oraz mango obrać i pokroić w większą kostkę. 3. Na talerzu ułożyć umytą rukolę, roszponkę, pomarańczę, kiwi, mango i żurawinę. Na środku położyć usmażony ser, całość posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i posypać świeżo zmielonym pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z gruszką, cykorią i roszponką 104

Roszponkę można zastąpić fenkułem. Składniki 3 cytryny opakowanie roszponki 1 cykoria 3 gruszki 1 pomarańcza 3 łyżki oliwy sok z 2 cytryn sól świeżo zmielony pieprz 1 szczypta ziaren kminu rzymskiego Przygotowanie Cytryny przekroiłem na pół, wycisnąłem sok do salaterek. Z cykorii wybrałem najładniejsze liście. Włożyłem do salaterki. Gruszki obrałem, usunąłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem na cienkie plasterki. Włożyłem(...)drugiej salaterki. Pomarańcze po obraniu, podzieliłem na cząstki, przełożyłem do trzeciej salaterki. Sos: wymieszałem oliwę i sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej plasterki gruszki, dodałem cząstki pomarańczy. Całość polałem sosem. Oprószyłem ziarnami kminu rzymskiego. Sałatkę wstawiłem do lodówki na godzinę. Podałem zaraz po wyjęciu

R'n'G Kitchen
SPAGHETTI Z PESTO BAZYLIOWYM z grillowaną cukinią i mozzarellą 136

minut --------------------------------------- SKŁADNIKI: ok. 400g makaronu spaghetti 100-150 ml  sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały ząbek czosnku oliwa extra vergine ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli świeżo mielony czarny pieprz sól 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy(...)każdej strony (odwracamy na drugą stronę, kiedy na spodzie plasterków pojawią się wyraźne ciemne paski ). Krok 3. Gdy cukinia będzie już z każdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią. Krok 4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto

Moja Książka Kucharska
Wiosenna sałatka z kurczakiem 183

Kolorowa, orzeźwiająca sałatka z kurczakiem w towarzystwie chrupiącego selera naciowego, świeżych warzyw, i słodkiej pomarańczy przełamana łagodnym sosem ziołowo - jogurtowym. Składniki: 400g fileta z kurczaka 125g roszponki 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 puszka konserwowej kukurydzy 1,5 pomarańczy masło klarowane sól pieprz przyprawa do kurczaka Sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek majonezu 3-4 łyżeczki ziół(...)prowansalskich Sól Pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, a następnie usmażyć na klarowanym maśle. Pozostawić do wystygnięcia. 2. Roszponkę umyć i osuszyć, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Selera pokroić w paseczki, paprykę w kostkę, a pomarańczę dokładnie obrać i pokroić na mniejsze części. 4. Sos: Wymieszać dokładnie składniki sosu, doprawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Tęczowa sałatka z wędzonym kurczakiem 170

bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa) 120g roszponki 15 pomidorków koktajlowych 120g mini mozzarelli 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 80g orzechów nerkowca 1 pomarańcza Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka(...)kurczaka obrać i podzielić na mniejsze kawałki. 2. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić w małe kawałki, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. 3. Roszponkę umyć, a mini kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. 4. Pomarańczę obrać, pozbawić białych błonek i pokroić na małe kawałki. 5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni. 6. Sos: Wymieszać wszystkie składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z roszponką 139

Zapraszam na lekką i smaczną surówkę ze świeżych warzyw. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub solo. Polecam Składniki: 1 spora garść roszponki kawałek ogórka zielonego pół dużego pomidora 1/4 czerwonej papryki sos: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Roszponkę przekładamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy(...)plasterki a paprykę kroimy w kosteczkę. Pomidor kroimy w cząstki. Układamy warzywa na roszponce. W słoiczku mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem.Smacznego Przepis na 1 porcję

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z jajem 149

Zapraszam na smaczną sałatkę z roszponki z jajkami i kukurydzą z puszki. Taka sałatka będzie idealna na lekką kolację. Polecam Składniki: 100 g roszponki 1/4 czerwonej papryki pół pomidora 2 jajka ugotowane na twardo gałązka koperku 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody 1 łyżka gotowej mieszanki ziół do sałatek(...)ogrodowa) Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w paseczki a pomidor w kostkę. Do miseczki przekładamy roszponkę, na niej układamy paprykę, pomidora, kukurydzę, pokrojone jajka i koperek. Sos: w słoiczku mieszamy wszystkie składniki na sos. Polewamy sałatkę sosem tuz przed podaniem.Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z wątróbką drobiową 260

danie a w dodatku bogate w witaminy i minerały ! Na zdrowie i smacznego Składniki/4 porcje: – ok. 450 g wątróbki drobiowej – 1 główka sałaty rzymskiej – 4 małe garście roszponki – 4 kromki czerstwego chleba np. żytniego – oliwa z oliwek – sól, pieprz, – świeży koperek – opcjonalnie rukiew wodna Przygotowanie: Wątróbkę smażymy na maśle lub oleju rzepakowym przez(...)kilka minut aż będzie rumiana . Podczas smażenia doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni aby był lekko chrupiący. Myjemy sałatę, roszponkę i świeży koperek. Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki koperek siekamy. Wykładamy na talerze kolejno sałatę, roszponkę, grzanki pokrojone na mniejsze kawałki a na końcu wykładamy wątróbkę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania