roszponka - 1923 przepisów (strona:25/129)

Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem 174

kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić Was na nią ;) tym bardziej, że taka kanapka może być świetną przekąską podczas sylwestrowych imprez w domu :) polecam :)Składniki:pełnoziarnisty chleb tostowy,twarożek śmietankowy,roszponka,pomidor,sól do smaku,grubo mielony pieprz do smaku.Ryba:około pół kg filetów z łososia,3 łyżki soku z cytryny,sól do smaku,pół łyżeczki słodkiej papryki,duża szczypta ostrej(...)kawałki ryby, przykryć i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.Twarożek rozetrzeć z solą i pieprzem, powinien wyjść dość pikantny. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę śmietany. Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry.Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut z każdej strony.Chleb tostowy podpiec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 215

pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk(...)podpłomyki) - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół granata- cukinia połowę- kukurydza z puszki 4 łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony

Basia w kuchni
Sałatka z roszponki, sera dojrzewającego Saloio Gourmet i granata 208

Saloio Gourmet - dojrzewający z mleka krowiego, koziego i owczego. Bardzo nam przypadł do gustu - jest zwięzły i dość słony, więc trzeba go było nieco zneutralizować :) Dobrałam mu do towarzystwa roszponkę i granata i powstała taka oto sałatka... Składniki: 120 g roszponki 150 g sera Saloio Gourmet dojrzewającego z mleka krowiego, koziego i owczego 1 duży dojrzały granat 60 ml oliwy(...)oliwek  Roszponkę układamy na salaterce, na to ucieramy na tarce ser, posypujemy nasionami granata i polewamy oliwą z oliwek. Nic prostszego a doznania szałowe :) Słodycz granata cudownie balansuje z tym słonym serem

Delicious Titbits
Czarny makaron z krewetkami 191

bliskiej przyszłości przeprowadzę kolejne eksperymenty ;) Spróbujcie i oceńcie sami, dla nas pyyyycha! Składniki: krewetki black tiger (ok 200 g) makaron czarny (ok 120 g) papryczka chilli 5 ząbków czosnku roszponka łyżka masła sól, oliwa Przygotowanie: Krewetki rozmrażamy w garnuszku, roszponkę myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, chilli kroimy na cienkie paseczki. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy(...)już gotowe, całość solimy i dodajemy makaron. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by nitki makaronu obkleiły się powstałym podczas smażenia smakiem sosu. Danie wykładamy na talerz, ozdabiamy go roszponką i jemy. Smacznego! Możemy też urozmaicić przepis, dodając do niego oliwki, pomidory w puszce i zioła (bazylia, zioła prowansalskie). Wszystko dusimy, do momentu aż pomidory zmiękną i dodajemy makaron. Dla mnie

Taste Of My Day
Roladki z szynki parmeńskiej 400

szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek            1 łyżka octu balsamicznego            1 łyżeczka miodu(...)pieprz Ser pleśniowy pokroić w grubsze słupki, a suszone pomidory w paski. Na deseczce rozłożyć po dwa plasterki szynki tak, aby jeden zachodził na drugi. Na środku ułożyć garstkę roszponki, kawałek sera i paski pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą

wyzwania kuchenne
Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem 245

Upał jak na razie nie odpuszcza trzeba więc trochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki,  3 brzoskwinie,  2 dymki,  2 gałązki lawendy(...)kilka listków bazylii,  100 g koziego sera,  2 duże pomidory,  olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski.  Wykonanie Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać. Listki lawendy i tymianku

Z miłości do słodkości
Lekka sałatka z miodowym dressingiem 1324

dlatego z przyjemnością przedstawiam... Sałatkę z pomarańczami i granatem oraz miodowym dressingiem duża porcja (jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao) 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej(...)typu virgin) ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej Rukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy, a granaty przekrawamy na ćwiartki i wyciągamy cały miąższ (uważając przy tym, żeby się nie opryskać, ponieważ granaty posiadają bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie

Ratunku obiad
Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu 207

końcu dodając posiekaną pietruszkę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Krewetki układamy na talerzu w towarzystwie ryżu. Można polać ryż  powstałym na patelni sosem maślanym. SAŁATKA Z ROSZPONKĄ: Składniki: kilka garści roszponki ogórek pomidorki śliwkowe szczypiorek sos Grecki Knorr Wykonanie: Sos rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na osobnych talerzach układamy kolejno: roszponkę, ogórek, pomidorki, całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy

Blondynka Gotuje
Surówka "Samo Zdrowie" 211

Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach(...)sałaty roszponki                                                              -  średnia kapusta pekińska

Słodkości i nie tylko
Sałatka makaronowa z gorgonzolą 257

Pyszna makaronowa sałatka z dodatkiem roszponki i sera gorgonzola. To nie moje smaki bo nie lubie tego sera ale mężuś bardzo lubi więc sałatka powstała specjalnie dla niego. składniki: 200 g makaronu kokardki Omnomnom 100 g gorgonzoli garść roszponki 2 garście orzechów włoskich 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu balsamicznego Jamar sól z pieprzem Kamis Makaron ugotować al'dente(...)przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę

Monia miesza i gotuje
Sałatka z suszoną żurawiną, fetą i orzechami włoskimi 69

intensywnej w smaku fety robi niezłą robotę! Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu Sałatka z suszoną żurawiną, fetą i orzechami włoskimi Idealna sałatka na imprezę Składniki (4 porcje): roszponka, około 100g, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki suszonej żurawiny, 100g sera feta, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta czarnego pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw opłucz i osusz roszponkę, a następnie

Natka Pietruszki
Sałatka z figami i szynką prosciutto 108

figami i szynką prosciutto – składniki 80-100 g szynki prosciutto 4 figi 50 g żółtego sera w kostce 125 g malin 1 garść łuskanych orzechów włoskich 2 garście roszponki 2 garście rukoli 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Figi opłukać, odciąć ogonki, pokroić na osiem części. Ser pokroić w cienkie słupki(...)kostkę. W miseczce wymieszać oliwę, ocet balsamiczny oraz miód. Na półmisku rozsypać roszponkę oraz rukolę, rozłożyć kawałki szynki prosciutto oraz figi. Posypać orzechami włoskimi i serem, ułożyć maliny. Sałatkę z figami i szynką prosciutto polać przygotowanym wcześniej dressingiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z figami i szynką prosciutto pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka z kuskusem, batatem i serem halloumi 121

polewamy całość dressingiem miodowo-balsamicznym. Nam takie połączenie bardzo pasowało. 200 g kuskusu (u mnie dodatkowo 1/2 szkl. kuskusu perłowego) bulion warzywny 1 duży batat (około 450 g) garść roszponki 1 op. sera halloumi 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej/oliwa 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego zioła prowansalskie (u mnie 1 łyżeczka) granulowany czosnek (u mnie 1 łyżeczka(...)potrząsamy nim aż do połączenia się składników i uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soku z cytryny lub octu winnego. W misce łączymy kuskus, roszponkę, bataty oraz ser halloumi. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Posypujemy całość posiekaną natką oraz pistacjami

Smaki Na Talerzu
Sałatka z wędzonym łososiem 101

cebuli. Całość okraszona jest moim ulubionym słodko-kwaśnym dressingiem. Sałatka jest pyszna i nada się zarówno jako codzienny posiłek, jak i sałatka na imprezowy stół. około 50-60 g roszponki 50 g świeżego szpinaku 4-5 jajek 1 op. wędzonego na gorąco łososia (125g) 2 czerwone cebule 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki octu z czerwonego wina(...)Składniki sosu umieszczamy w słoiczku i potrząsamy nim, aż wszystkie składniki połączą się w jednolity, gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do miski dajemy umytą i osuszoną roszponkę, szpinak, pomidorki, jajka, podzielonego na kawałki łososia oraz osączoną z zalewy cebulę. Całość skrapiamy przygotowanym sosem miodowo-musztardowym, mieszamy

Smaki Na Talerzu