roszponka - 1923 przepisów (strona:27/129)

Warstwowa sałatka z wędzonym kurczakiem i rzodkiewką 124

Warstwowa sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i warzywami. Smaczna i ciesząca oko. Idealna na różnego rodzaju uroczystości. 1/2 główki sałaty lodowej 1 mini sałata rzymska 100 g roszponki około 350 g wędzonego kurczaka 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych 5 jajek 2 pęczki rzodkiewek 1 pęczek dymki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu zioła prowansalskie (najlepiej takie z młynka) sól(...)pieprz Sałatę lodową oraz rzymską dzielimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z umytą, osuszoną roszponką. Kurczaka (po usunięciu skórki) kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku

Smaki Na Talerzu
Sałatka z burakiem i kalafiorem z pomarańczowym dressingiem 81

smaczna i prosta – czyli taka, jaka powinna być sałatka. Składniki na 4-6 porcji: – 4 średnie buraki (surowe lub ugotowane) – 8 różyczek kalafiora – 2 garści roszponki – 1/2 czerwonej cebuli – kilka łyżek jogurtu – sól, pieprz Składniki na dressing: – 2 łyżki oliwy – sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy – 1 łyżeczka miodu(...)kostkę. Kalafiora wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 12 minut. Składniki na dressing umieszczamy w małym słoiczku i porządnie wstrząsamy. W dużej misce lub na talerzach układamy roszponkę, buraka, kalafiora, pokrojoną w półplasterki cebulę, oprószamy solą oraz pieprzem i dopełniamy całość kleksem z jogurtu. Na koniec polewamy całość dressingiem. Smacznego! Artykuł Sałatka z burakiem i kalafiorem z pomarańczowym

Be Fit Be Strong
Sałatka z wędzonym twarogiem 95

kolacja. Twaróg wędzony nadaje całości fajnego smaczku, dlatego radzę z niego nie rezygnować. 3 porcje – 1 porcja około 212 kcal 1/2 sałaty lodowej 50 g świeżego szpinaku lub roszponki 1 duża marchewka lub 2 małe 150 g pomidorków koktajlowych 1 ugotowany mały burak – opcjonalnie około 70g wędzonego twarogu 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)musztardy sól, pieprz Sałatę i roszponkę/szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku/talerzach. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki (najlepsza będzie maszynka do julienne). Warzywa rozkładamy na sałacie. Wierzch posypujemy pokruszonym w dłoniach twarogiem. Buraka również kroimy na paseczki lub trzemy na dużych oczkach tarki. Wykładamy na wierzchu sałatki (już nie mieszamy, bo burak mocno

Smaki Na Talerzu
Sałatka z arbuzem, fetą i orzechami 87

orzeźwiająca sałatka z arbuzem,  serem feta i orzechami włoskimi. To mój dzisiejszy przepis na bardzo szybką sałatkę. Składniki: 500 g arbuza 200 g fety 4 garście roszponki garść orzechów włoskich 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Wykonanie: Orzechy siekam na mniejsze kawałki i prażę na patelni.  Arbuz obieram, usuwam pestki i kroję w kostkę(...)Fetę również kroję w kostkę, ale troszkę mniejszą niż arbuz. Na półmisku lub mniejszych talerzach rozkładam roszponkę, na nią pokrojony arbuz, ser i posypuję orzechami. Oliwę mieszam z sokiem z limonki, doprawiam do smaku solą i pieprzem.  Tak przygotowanym sosem polewam z wierzchu sałatkę. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Grillowany halloumi z papryką 132

Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Grillowany halloumi z papryką Składniki na grillowany halloumi. 2 duże papryki czerwone 225 g sera halloumi 2 duże garści sałaty roszponki 4 łyżki zielonego pesto 2 łyżki orzeszków pinii 4 kromki pieczywa tostowego Jak zrobić halloumi z papryką. Paprykę umyć, przekroić na pół i i wyjąć ziarna. Ułożyć skórką do góry(...)grillowej patelni. Grillować na średnim ogniu, do momentu w którym ser jest dobrze przypieczony z obu stron. Pieczywo tostowe przypiec w tosterze lub na patelni. Na talerzyku ułożyć roszponkę, kromkę pieczywa tostowego posmarowaną pesto, ser i paprykę. Po wierzchu posypać orzeszkami pinii. Grillowany halloumi z papryką Warto wiedzieć robiąc grillowany ser halloumi. Paprykę można ugrillować w piekarniku. Po upieczeniu

MeCooks
Buddha Bowl miska szczęścia pełna obfitości 95

warzywa: ogórek, seler naciowy, kalarepa, marchew warzywa gotowane lub grillowane: ziemniaki, cukinia, brokuł, korzeń selera i pietruszki, szparagi kiszonki: kiszona rzodkiewka, kiszone jabłka, ukiszony kalafior, ogórki małosolne zielenina: rukola, roszponka, liście młodego szpinaku, jarmuż, kiełki dressing lub pasta: hummus, tahini, guacamole, vinegret, ocet balsamiczny {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Buddha Bowl miska szcz\u0119\u015bcia pe\u0142na rozmaito\u015bci(...)description":"Warto\u015bciowa miska pe\u0142na rozmaito\u015bci natychmiast poprawi samopoczucie. Zbilansowany sk\u0142ad Bowla przyniesie same korzy\u015bci dla cia\u0142a i duszy.","keywords":["awokado","krewetki","limonka","mango","roszponka","sa\u0142atka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-05-27T19:56:51+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT40M","recipeCategory":["Przek\u0105sk\u0119"],"recipeCuisine":["Hinduska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Sałatka z makaronem i sałatą 170

inne przepisy na sałatki z makaronem . Składniki: 200 gramów makaronu 1/2 brokuła Sałata masłowa lub lodowa 4 pomidory koktajlowe lub 1 duży pomidor 1 opakowanie sosu sałatkowego 25 gramów roszponki Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania makaronu. Gotujemy go zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, ale w stopniu al dente. Odsączamy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej(...)odstawiamy do przestudzenia. Sos sałatkowy przygotujemy z zaleceniem na opakowaniu. Dodajemy do niego wodę oraz olej i dokładnie mieszamy. Następnie do miski dodajemy umyte i odsączone liście sałaty i roszponki oraz makaron. Dodajemy również do tego pokrojone pomidorki koktajlowe, małe różyczki brokuła. Całość delikatnie mieszamy. Na końcu sałatkę polewamy sosem sałatkowym. Artykuł Sałatka z makaronem i sałatą pochodzi z serwisu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
SAŁATKA Z BATATÓW I POMARAŃCZY 115

otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia! Przygotowanie: 10 min Gotowanie: 55 min Porcja dla 4 osób ● 2 małe bataty (około 800g) ● 2 pomarańcze ● 4 garści roszponki (lub rukoli, listków młodego szpinaku…) ● 2 czerwone cebule ● 30 g orzechów laskowych ● 2 łyżki miodu ● 2 łyżki soku z cytryny ● 2 łyżeczki mielonego cynamonu Na dressing : ● 2 łyżki oliwy(...)Orzechy laskowe grubo posiekaj i upraż w piekarniku przez około 10 minut, tak, by lekko się zezłociły. Pomarańcze obierz, pokrój w cząstki, usuwając białą wewnętrzną skórkę. Na talerzach wyłóż roszponkę (listki szpinaku…), cząstki pomarańczy, upieczone bataty i cebulę, posyp z wierzchu uprażonymi orzechami laskowymi. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj do sałatki. Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z burakiem i kalafiorem z pomarańczowym dressingiem 92

smaczna i prosta – czyli taka, jaka powinna być sałatka. Składniki na 4-6 porcji: – 4 średnie buraki (surowe lub ugotowane) – 8 różyczek kalafiora – 2 garści roszponki – 1/2 czerwonej cebuli – kilka łyżek jogurtu – sól, pieprz Składniki na dressing: – 2 łyżki oliwy – sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy – 1 łyżeczka miodu(...)kostkę. Kalafiora wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 12 minut. Składniki na dressing umieszczamy w małym słoiczku i porządnie wstrząsamy. W dużej misce lub na talerzach układamy roszponkę, buraka, kalafiora, pokrojoną w półplasterki cebulę, oprószamy solą oraz pieprzem i dopełniamy całość kleksem z jogurtu. Na koniec polewamy całość dressingiem. Smacznego! Artykuł Sałatka z burakiem i kalafiorem z pomarańczowym

Be Fit Be Strong
Sałatka arbuzowa z serem feta 131

inne przepisy na dania z arbuzem . Składniki : 700 g arbuza 4 łyżki delikatnej oliwy 200 g fety 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 100 g rukoli 100 g roszponki Prażony słonecznik lub pestki dyni Świeżo mielony pieprz Opis przygotowania: Arbuz dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie rozkrajamy go tak, aby łatwo było go pokroić w kostkę. Kawałki arbuza krój(...)kostkę nie większą niż na jeden kęs. Należy usunąć wszystkie pestki, jeżeli owoc je posiada. Rukolę oraz roszponkę wykładamy na talerze lub miski. Następnie dodajemy pokrojonego arbuza w kostkę. Ser feta kroimy również w kostkę i dodajemy do arbuza. Postaraj się ułożyć kawałki fety tak, by nie pokruszyły się za mocno. Następnie całość delikatnie polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Letni obiad – młode ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami 109

polecam. ok. 1 kg małych, młodych ziemniaków 4 jajka 250 g małych pieczarek 200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach) około 1/2 szkl. bulionu garść lub dwie roszponki 1 łyżka białego octu winnego olej/masło sol, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko (nie powinny się rozpadać). Odcedzamy. Większe ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki(...)ziemniakami. Na patelnię z pozostałym tłuszczem wlewamy bulion. Jeśli był zimny, doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu winnego. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do ziemniaków z pieczarkami dodajemy roszponkę oraz boczek. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajka. Polewamy sałatkę sosem

Smaki Na Talerzu
Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami 130

warzyw! Smacznego! Przepis powstał do letniego numeru Magazynu Aromat , który wydajemy razem z koleżankami w ramach działania Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami – składniki: garść roszponki 50 g ugotowanej kaszy bulgur ½ awokado 4 zielone szparagi 2 łyżki pieczonej ciecierzycy Dressing: 2 łyżki oleju sezamowego sok z ½ cytryny Wykonanie: Ze szparagów odłamać końcówki i ugotować(...)wymieszać z przyprawami i olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. Składniki dressingu wymieszać. W misce ułożyć kaszę bulgur, tak by była widoczna, obok roszponkę, pokrojone w paski awokado, upieczoną ciecierzycę i kawałki szparagów. Polać dressingiem. Artykuł Buddha bowl z ciecierzycą i szparagami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Sałatka z rukolą, grzankami, mozzarellą i zielonym naleśnikiem 131

robią tutaj całą robotę. Zarówno wizualnie, jak i smakowo pasują do sałatki doskonale. Kto nie wierzy, zachęcam by wypróbował i podzielił się opinią:) 100-150 g rukoli 3 garści roszponki 2 cebulki dymki 1 op. mozzarelli w zalewie 2-3 kromki chleba tostowego 1 łyżka klarowanego masła 3 łyżki orzeszków pinii 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oleju 1 łyżka(...)dipów. Całość ponownie miksujemy. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie patelnię mocno rozgrzewamy, a następnie zmniejszając nieco moc palnika smażymy cienkie naleśniki. Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy. Rozkładamy na dużym półmisku lub bezpośrednio na talerzach, na których będziemy sałatkę serwowali. Cebulkę dymkę (białą część) kroimy na półplasterki. Rozkładamy na sałacie. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół

Smaki Na Talerzu
Pasta kanapkowa z sera i szynki konserwowej 247

tradycyjnych kanapek, ale podane w nieco innej formie – pasty kanapkowej właśnie. 200 g szynki wieprzowej, cienko krojonej (może być konserwowa) 100 g sera żółtego 3-4 jajka garść roszponki 1 cebula 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka ketchupu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w grubą kostkę. Szynkę konserwową kroimy na cienkie paseczki(...)żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku. Roszponkę myjemy, a następnie osuszamy. Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z sosem. Podajemy na grubo krojonej kromce bagietki lub weki

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania