smaczny :) Indyk z marchewką, groszkiem podduszony na patelni, do niego dodane troszkę śmietanki i sosu sojowego. Jako dodatek kasza gryczana, bo długo nie było, a lubimy bardzo i roszponka, ta specjalnie dla mojego Pana mąża ;))) Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1/2 opakowania marchewki i groszku (użyłam mrożonych) 1/2 szklanki śmietanki 30 % sos sojowy (u mnie kikkoman) cebula czerwona 1 ząbek(...)czosnku sól różowa pieprz z młotkowaną kolendrą papryka czerwona suszona kasza gryczana (u mnie Halina ) roszponka olej kokosowy do smażenia Marchewkę i groszek wrzuciłam do rondelka i dusiłam pod przykryciem, do momentu, aż będą miękkie. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Indyka i cebulkę pokroiłam i podsmażyłam na patelni z wcześniej rozgrzanym olejem kokosowym, dodałam czosnek przepuszczony przez praskę, wszystko
kruche babeczkitroszkę kukurydzy, bo za pomidorami nie przepada, ale udało się i zjadł :)) To wszystko posypane tartą mozzarellą i zapieczone w piekarniku. Do tego frytki z batatów i sałatka z roszponki, rukoli z pomidorkami koktajlowymi i słonecznikiem :)) Mniam :) Udanego poniedziałku :)) Składniki: filet z łososia kilka czarnych oliwek suszone pomidory kilka listków świeżej bazylii papryka szpiczasta czerwona kukurydza starta mozzarella sól pieprz(...)Dodatki: bataty oliwa papryka wędzona sól Sałatka: rukola roszponka pomidorki koktajlowe słonecznik olej lniany Bataty obieram, kroję w grubsze frytki, wrzucam do miski, dodaję troszkę oliwy, papryki wędzonej i soli. Mieszam, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam w piekarniku około 20-25 minut w 180 stopniach. Łososia myję, oprószam solą i pieprzem. Pomidory, oliwki, paprykę kroję
kruche babeczkitruskawki czekam z utęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny sezam kilka łyżek oleju dobrej jakości opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była, a kanapek nie jadam, więc dodałam(...)odrobina pieprzu ziołowego Wykonanie: Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w misie bądź na półmisku (w zależności w czym podamy sałatkę) Z sera feta zrobić jednolitą masę i uformować małe kulki (ostatnio uwielbiam tą zabawę). Każdą kulkę obtoczyć w czarnym sezamie. Dodać do sałat. Bakłażan pokroić w 1 cm plastry i podzielić na 4 części. Wrzucić do miski, dodać
gutfutSałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki obiad na nadchodzące ciepłe dni. Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej spora garść roszponki 1 pomidor 8-10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek gruntowy(...)zimną wodą (możemy przelać na sitku) i dodajemy kroplę oliwy, żeby kasza nam się nie skleiła. Pomidory i ogórka kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski razem z roszponką. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną. Dressing: wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do małej miseczki, dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sól, pieprz, oliwę i ocet jabłkowy i wszystko dokładnie mieszamy
Bananowe PoleSkładniki: 50 g roszponki (ok. 1/2 opakowania) 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki 1/2 fenkułu sól i pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Roszponkę opłukać, osuszyć i porwać. Rzodkiewkę pokroić w … Czytaj dalej Roszponka z fenkułem
czarrna od kuchniWitajcie! Podsyłam Wam przepis na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Pieczona czerwona fasolka z jajkiem w koszulce, do tego roszponka. Jeśli chcecie mieć pewność, że jajko szybko się zetnie dodajcie 1 łyżkę octu do wody. Ważne jest również, aby jajko było świeże. Składniki: 1 świeże jajko o temperaturze pokojowej 500 ml wody 1 łyżka octu 1/2 puszki czerwonej fasoli(...)garść roszponki pieprz chilli Przygotowanie: Zacznij od upieczenia fasolki. Na rozgrzaną patelnie wrzuć fasolkę i smaż kilka minut. Dopraw do smaku pieprzem i chilli. Jajko rozbij do miseczki. Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj 1 łyżkę octu. Zmniejsz gaz, tak aby woda tylko "pyrkała" Zamieszaj wodę łyżką, aby powstał wir. Powoli wlej jajko do wody. Gotuj około
KukuleczkiUwielbiam sałatki- są szybkie w przygotowaniu, zdrowe,a przy okazji można wyczyścić lodówkę. Dzisiaj przepis na lekką sałatkę z roszponką i kozim serem. Składniki: spora garść roszponki kilka kawałków koziego sera kilka pomidorków koktajlowych pestki słonecznika garść żurawiny garść kukurydzy kilka oliwek Składniki na dressing : 1 łyżeczka oliwy 1,5 łyżeczki(...)musztardy łagodnej 1,5 łyżeczki miodu pieprz Przygotowania: Upraż pestki słonecznika na patelni ( około 2 minut) Roszponkę umyj i osusz. Dodaj do niej pozostałe składniki pokrojone na mniejsze kawałki. Połącz produkty z dressingu i polej nim sałatką. Na wierz posyp pestki słonecznika. Smacznego
Kukuleczkiminimum 1 dzienną porcję warzyw i owoców. Witaminowa bomba!:) za sprawą Córeczki narodziła się nazwa-oglądałyśmy razem bajkę "Zaplątani", gdzie jedna z głównych postaci to Roszpunka, a na słowo roszponka przyniosła mi bajkę na płycie ;) Składniki: 3-4 garście roszponki 60g dowolnych kiełków (około 2 garście) 5-6 łyżek miąższu arbuza 1 banan 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka młodego(...)jęczmienia 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typ grecki 1 szkl. przegotowanej wody Sposób przygotowania: Roszponkę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera wraz z kiełkami. Dodajemy plastry banana, miąższ arbuza, jogurt, proszek z trawy młodego jęczmienia i ziarna słonecznika. Całość zalewamy przegotowaną wodą i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
Kolorowy Przepisownikmarynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku 250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie) 12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka(...)trzepaczką rózgową, olej arachidowy, a następnie dwie łyżki ciepłej wody, aby rozcieńczyć sos. Możesz przechowywać sos w zamkniętym słoiczku przez kilka dni w lodówce. Umyj i osusz albo odwiruj roszponkę. Umyj i osusz kiełki soi. Obierz grejpfruta ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę. Pokrój miąższ na małe cząstki, przełóż je do małej miseczki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazawsze, Hugo, który domagał się swojej porcji jedzenia. Dostał miseczkę z ulubioną rybką i zajął się pałaszowaniem, a ja zajęłam się przygotowaniem obiadu. Do mięsa przygotowałam sałatę rzymską z roszponką. To prościutkie połączenie pysznych składników doskonale nadaje na każdą porę roku. Latem będzie świetne do grilla, zimą idealne do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Polecam. Składniki: • sałata rzymska 3 sztuki(...)małe) lub 1 sztuka (duża) • garść dojrzałych pomidorków koktajlowych • opakowanie roszponki • ½ czerwonej cebulki • 1 pęczek szczypiorku • 1 żółta papryka • sos winegret z tego przepisu Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć, osączyć z wody, porwać na kawałki i włożyć do misy. 2. Umyte pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, dorzucić do sałaty. 3. Roszponkę porwać na mniejsze kawałki i dodać do misy
W mojej kuchnizawierają bardzo duży procent mięsa w mięsie. Jeśli chcecie zapoznać się z ich asortymentem zapraszam na stronę Hańderek a także do polubienia ich na fb Składniki: garść roszponki rzodkiewki zielony ogórek por pomidorki koktajlowe natka pietruszki polędwica z kurczaka Hańderek krem balsamiczny o smaku figowym Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić(...)plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujebyłabym sobą gdybym nie dodała czegoś kolorowego, w tym przypadku była to papryka (można jej nie dodawać). W tej sałatce świetnie sprawdzi się zamiast papryki dodanie garści rukoli lub roszponki, wtedy sałatka będzie zielona i tak jak w pierwotnej wersji miało być. Oba warianty są bardzo smaczne i pasują z sosem musztardowo-majonezowym. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 ogórki(...)ząbki czosnku 1 cebula szalotka 1 mała papryka lub garść rukoli bądź roszponki 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól sos musztardowo-majonezowy: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Przygotowanie: Ogórki umyć
Kuchcik gotujeczego się da, często wykorzystując resztki z lodówki. Dzisiejsza to efekt sama nie wiem co bym zjadła . Wszystkie składniki to tzw. końcówki. Łososia kawałek, kilka małych pomidorków, garść roszponki. Na sensowny posiłek za mało, więc na kanapkę idealnie. I oto ona: kanapka z łososiowym omletem. Może brzmi dziwnie, ale gwarantuję, że jest smaczna. Składniki: omlet (1 sztuka) niewielki kawałek fileta(...)cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor, roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb nie wysechł. Pierwszą kromkę posmarować
Codzienna kuchnia niecodziennaowoce i miksujesz – idealne rozwiązanie, jeżeli nie lubisz smaku zielonych liści, ponieważ nawet ich nie poczujesz. Przygotowując smoothie najczęściej sięgam po szpinak lub jarmuż. Tym razem zamieszczam przepis z roszponką, która została z wczorajszego obiadu i którą trzeba było zużyć. Poniższy koktajl jest słodki i ostry jednocześnie, a to ze względu na dodatek imbiru. W miejsce świeżych liści bazylii możesz(...)śmiało dorzucić listki mięty – wówczas koktajl zyska nieco bardziej orzeźwiający wymiar. Składniki: 2 spore garście roszponki (ok. 70 g) 3 łodygi świeżej bazylii 1 kiwi 2 dojrzałe banany 2 cm kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy (ok. 350 ml) Roszponkę dokładnie umyj i osusz. Z łodyg bazylii poobrywaj wszystkie listki. Kiwi obierz i pokrój na mniejsze plasterki
Roślinna - blog wegańskiimprezowych stołach :) Wystarczy serek do smarowania, kilka ulubionych dodatków i w ten sposób otrzymamy swoją kompozycję smaków. Ja polecam Wam rollsy nadziane serkiem o smaku śmietankowym, wędzonym łososiem i roszponką, która nadaje ciekawej i chrupiącej struktury. Jeżeli chcecie sobie skrócić czas przygotowania, to zamiast naleśników można wykorzystać kupne tortille, chwilę podgrzać je w mikrofali/piekarniku (by były bardziej elastyczne), a resztę(...)się Wam nie rozwinie, no i same roladki wyglądają estetycznie :) Porcja dla 2-3 osób: * naleśniki- 4 bardzo duże szt. * serek śmietankowy- 1 opakowanie * wędzony łosoś- 4 plastry * roszponka- 2 garście Na całym naleśniku (nie oszczędzajcie przy krawędziach) rozsmarować serek, tylko przy jednej krawędzi ułożyć plaster łososia, na nim kilka gałązek roszponki, a następnie ciasno zwinąć w rulon- zaczynając
Kraina Miodem Płynąca