Quiche na cieście francuskim, to propozycja szybkiego, a zarazem wykwintnego obiadu lub kolacji. U mnie quiche z kurczakiem, szpinakiem, roszponką, oliwkami, fetą i mozzarellą zagościło na obiad. SKŁADNIKI 2 opakowania (po 275 g każde) ciasta francuskiego 330 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej(...)Formę tortową o średnicy 27 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Podwinięte boki ciasta francuskiego posmarować
Passions hobbies lifeLekka i kolorowa sałatka z roszponki, czerwonej papryki, kukurydzy i mozzarelli. Na dodatek sałatka jest bardzo pyszna, zdrowa i szybka do zrobienia. Składniki: 100 g roszponki 120 g mozzarelli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 3 ogórki kiszone 1/2 cebuli oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki. Ogórki i rzodkiewkę pokroić(...)półplasterki, a mozzarellę w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę pokroić w półksiężyce. Do miski wrzucić roszponkę dodać wrzystkie warzywa oraz mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec skropić oliwą, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasikiełbasa jest dość słona i to ona jest elementem słonym w sałatce, ale możesz dodać do sosu szczyptę soli. W dużej, płaskiej misce lub na półmisku rozsyp sałatę z roszponką, porozrzucaj na niej plasterki białej kiełbasy, rzodkiewki, połówki jajek przepiórczych, posyp szczypiorkiem i koperkiem. Całość polej kleksami sosu z jogurtu i chrzanu. Wcinaj na zdrowie! Składniki mieszanka sałat z roszponką(...)sama roszponka 2 pęczki rzodkiewki jajka przepiórcze – 18 szt 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 160 g jogurtu naturalnego gęstego 3 białe kiełbasy z szynki (ok. 300 g) 2 łyżeczki chrzanu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!dzień. A tym czasem propozycja dla Was, bo może ktoś tak jak ja lubi zielone i zaserwuje rodzinie i gościom taką oto sałatkę. Roszponka z ciecierzycą i pomarańczą składniki dla 4 osób: 1 opakowanie roszponki 2 pomarańcze 40 g migdałów w płatkach pestki granatu z 1/4 owocu 100 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 2 łyżki kiełków(...)odstawić do wystygnięcia. Można użyć takiej z puszki, wtedy należy ją tylko odsączyć z zalewy. Migdały należy uprażyć na suchej patelni. Do salaterek nakładamy umytą i osuszoną roszponkę. Na sałacie układamy pomarańcze, którą kroimy na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki grubości 1 cm. Sok pozostały z krojenia owoców przelewamy do szklanki. Dodajemy ciecierzycę, kiełki, uprażone migdały
Przysmaki KarolkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Grillowany ananas i ser halloumi to pyszne połączenie, dodajmy do tego sałatę roszponkę oraz prażone włoskie orzechy i mamy pyszną sałatkę na kolację. Polecam przy najbliżej okazji spróbować takiego połączenia smaków, obiecuje że się nie zawiedziecie. Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Czas(...)gotowania: 15 Składniki -sałata roszponka (całe opakowanie) -opakowanie sera halloumi (225 g) -kilka plastrów ananasa (ja użyłam świeżego) -garść orzechów włoskich Sos: -1 łyżka miodu -sok z połowy cytryny -6 łyżek oliwy -sól, pieprz Przygotowanie --> Ser halloumi kroimy na plastry o szerokości około 1 cm. Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Patelnię grillową rozgrzewamy. Układamy na niej plasterki ananasa. Grillujemy
Marta GotujeJako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystość pomidora i skropiona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;) Składniki: - op. sałaty roszponki - średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory - papryka czerwona - 2 ogórki kiszone - pęczek(...)szczypiorku - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz - oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w pół paski a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobić surówkę
Różne smaki w kuchniszpinaku Bonduelle 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli 8 plasterków szynki (u mnie polędwica sopocka) 300 g pomidorków koktajlowych 2 małe garście roszponki sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić(...)odparuje nadmiar wody. Na koniec szpinak doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić do ostudzenia. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół, mozzarellę odsączyć i pokroić w plasterki, roszponkę umyć i dobrze osuszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 ° C. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią, po czym podzielić na dwie równe części (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę kuchenną). Każde
Passions hobbies lifezwykle” sprawdza się najlepiej i wszystkim smakuje, jednak od czasu do czasu warto coś urozmaicić. Takim pomysłem okazały się właśnie te ruloniki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem posiekanej roszponki, przełożone salami/szynką i serem mozarella. Wszystko oczywiście zależy od jakości użytych składników, mnie najbardziej smakowały te z szynką i serem. Najlepiej też podawać na ciepło, tuż po zapieczeniu(...)jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki 2-3 kulki mozzarella około 100g tartej mozzarelli (można pominąć) szynka, lub salami Jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru, sól oraz zioła. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy
Smaki Na Talerzuogórkom jest dość mokra, nie wymaga przygotowania dressingu. :) Sałatka nr 3: Propozycja idealna na śniadanie. Wymaga ciut więcej pracy i składników niż dwie pozostałe, ale uwierzcie mi ... Warto! Składniki: roszponka szynka parmeńska chleb tostowy parmezan oliwa cytrynowa jajka ocet jabłkowy świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Roszponkę umyj, rozłóż na talerzu. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską, następnie połam(...)parmezanu, następnie przełóż na patelnię, na której smażyła się wcześniej szynka. Zrób grzanki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (najlepiej jabłkowego) i ugotuj jajka w koszulce. Na roszponce ułóż parmezanowo - cytrynowe grzanki, posyp je kawałkami szynki parmeńskiej. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce. Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem. Zetrzyj na całość jeszcze odrobinę parmezanu. Podawaj. Smacznego
Garniec Magaliecodziennie, bo nie zawsze mamy na to czas, ale może być idealną propozycją na weekend . Nasza zdrowa kanapka, to praktycznie same witaminy :) A smak… no właśnie połączenie delikatnej roszponki, z odrobiną ostrości kiełek rzodkiewki, a całość uzupełnia rozpływające się żółtko z jajka gotowanego w koszulce :) Pyszności :) Najlepiej do takiej kanapki użyć razowego pieczywa z ziarnami, niestety tym razem(...)Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce – składniki (na dwie porcje) 1/2 bagietki (najlepiej razowej z ziarnami) 1/2 ogórka zielonego 6 pomidorków koktajlowych 4-6 plasterków szynki kiełki rzodkiewki roszponka oliwa 2 jajka Zdrowa kanapka – przygotowanie Bagietkę dzielimy na dwie części, a następnie kroimy wzdłuż na pół, ale nie przecinamy do końca. Na dolną kromkę polewamy odrobiną oliwy, układamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj mam propozycję na śniadanie. Sałatka z roszponką, pomidorami, słonecznikiem i wędzoną piersią z kurczaka. Delikatna, zdrowa, zielona, sycąca. Do przygotowania w jedną chwilę. Do tego kromka chleba i mamy pyszne śniadanie. Składniki: 125 g roszponki (opakowanie) 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka 4 dojrzałe pomidory 2 czubate łyżki słonecznika kilka łyżek oliwy extra vergine łyżeczka octu balsamicznego sól(...)smaku Wykonanie: Roszponkę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Dodajemy słonecznik, oliwę i ocet balsamiczny. Całość lekko solimy i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domuTweetnij Składniki: 1 cukinia, 1 banan, garść roszponki, mleko ryżowe, odrobina syropu z agawy. Przygotowanie: Wstępnie kroimy w grubsze kawałki cukinię, banan i dokładnie myjemy roszponkę. Wkładamy do blendera, dodajemy mleko ryżowe. Miksujemy. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 24 total views, 24 views today Tweetnij The post Proste smoothie owocowo-warzywne: cuknia, banan, roszponka appeared first
MODA NA BIOMoże niezbyt atrakcyjnie wyglądający, ale za to bardzo zdrowy koktajl z jagodami, roszponką, kiwi, szpinakiem i melonem :-) SKŁADNIKI 80 g roszponki 1/2 żółtego melona 40 g szpinaku 80 g jagód 1 kiwi 500 ml wody WYKONANIE Kiwi obrać ze skóry, roszponkę, szpinak i jagody umyć, melon przekroić na pół i nożem wyciągnąć nasiona. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do misy
Passions hobbies lifePierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej(...)czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki 2 nieduże buraki 2 garści roszponki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa DRESSING 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku starte na tarce ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest
cool and mintyZdrowy koktajl, w którym występują jedynie cukry naturalne z owoców, tj. z truskawek i banana. W smaku bardzo pyszny. Najlepiej podawać go schłodzony. SKŁADNIKI 125 g roszponki (u mnie 1 opakowanie FreshLine) 200 g truskawek 1 banan 3 liście sałaty masłowej 1 duży liść kalarepy 2 kefiry (2 x 400 g) WYKONANIE Roszponkę, truskawki, liście sałaty i liść kalarepy umyć(...)skórki. Wszystkie warzywa i owoce umieścić w misie blendera, po czym wlać kefiry i włączyć urządzenie. Dobrze zmiksowany koktajl przelać do wysokich szklanek i udekorować truskawkami lub liśćmi roszponki
Passions hobbies life