taki pochmurny dzień jak dzisiejszy, energii może nam dodać zielony koktajl owocowo-warzywny z nasionkami chia. Do koktajlu dorzuciłam roszponkę, bo już nie miałam pomysłu na kolejną sałatkę. Sałaty w ogóle nie czuć, a dostarczamy sobie sporej dawki witamin i mikroelementów... Składniki: 1 banan 2 owoce kiwi 1 awokado sok z 1 limonki garść roszponki 1,5-2 szklanki soku(...)jabłek (najlepiej świeżo wyciskanego) 3 łyżki nasion chia Banana i kiwi obrać, pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ. Roszponkę umyć. Wszystkie owoce wraz z roszponką zmiksować, dodając pod koniec sok jabłkowy i limonkowy oraz nasiona chia. Odczekać kilka minut, by nasionka napęczniały. Przelać do szklanek i od razu podawać
Czerwień i błękitznalazłam w sieci żadnego przepisu na deser z użyciem roszponki. Więc od kilku dni kombinuję jak można ją fajnie wykorzystać przy robieniu słodkości. Dziś powstało ciacho z niestety jednym zdjęciem, gdyż do domu wróciły moje łasuchy i ciacho zostało zaatakowane. Pewnie, gdyby zobaczyli z czego je przygotowywałam doczekało by się sesji :) Okazuje się, że ciacho z roszponką może smakować(...)bardzo. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 1/4 łyżeczki sody duża garść roszponki 2 łyżki orzechów mielonych 50 g masy marcepanowej 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka
Wielki apetytkażdemu przypadają do gustu. Za mało składników i za zielone ;) Zatem propozycja dla gości, dla których sałatka musi mieć coś treściwszego w sobie, ale bez przesady ;) Tutaj też roszponka i rzodkiewki z mojego ogródka :) (uwielbiam nowalijki!) Pomidory z poprzedniego sezonu :( ale też moje :) Składniki : roszponka kilka suszonych pomidorów kilka rzodkiewek kilkanaście oliwek ocet winny lub jabłkowy olej lniany nasiona chia(...)ulżenia żołądkowi) Usunąć korzonki roszponki. Na kilka minut wrzucić sałatę do miski z wodą (wtedy piach sam opadnie bez zbędnego płukania rękoma). Strzepać wodę z roszponki i przełożyć do salaterki. Pomidory zalać ciepłą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić. Dodać do sałaty. Opłukać rzodkiewki i podzielić na cząstki. Dodać do sałaty. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do sałaty. Całość
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 0,5 kg szynki 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka jogurtu naturalnego sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki 2 pomidory Sos 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego po szczypcie tymianku bazylii oregano i papryki słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy(...)nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki wody dusimy około 20 min. Do pozostałej wody dodajemy jogurt, mąkę roztrzepujemy i łączymy z uduszoną szynką doprawiamy solą i pieprzem. Roszponkę opłukujemy i osączamy z wody. Pomidory kroimy w kostkę dodajemy do roszponki. Składniki na sos łączymy razem polewamy sałatę delikatnie mieszając.Duszoną szynkę oraz sałatę z roszponki można podawać
kgwjanczewoczosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami roszponki. Sałatka z kalarepy Składniki (na 4 porcje): ok. 750 g kalarepy (u mnie 4 sztuki) 6 łyżek greckiego jogurtu 4 łyżki kefiru 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę(...)łyżeczki soku z cytryny (u mnie z 1/2 cytryny) 1 łyżka oliwy 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 1 łyżeczka suszonej mięty 20 g roszponki szczypta sumaku do przybrania (jeśli nie masz, to pomiń) sól i pieprz Przygotowanie: Kalarepy obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Przełóż do dużej miski. W małej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaŚwieża, wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem roszponki podkreślonym ziołowym winegretem. Składniki: (na 1 porcję) dwie garści roszponki bryndza lub ewentualnie feta 4 rzodkiewki winegret: 2 łyżki oliwy extra vergin łyżka octu winnego białego łyżka wody łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki mielona gorczyca, kurkuma sól ziołowa, biały pieprz Sposób przygotowania: Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy(...)talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek
Pyry na GazSałatka z roszponki jest wyjatkowo łatwa,szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje.Te małe zaokraglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych,idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niz cytryna) i żelaza.Bogata w potas (ma go tyle co pomidory) ,prowitaminę A,witaminy z grupy B jest(...)kcal w 100 g.Jest również niskoglikemiczna,idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko,ale jest bardzo smaczna.Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystmi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu. Składniki: roszponka 2-4 garście 1 pomarańcza orzechy nerkowca lub orzeszki pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nogi kurczaka. Zrobiłam to w sosie sojowo-miodowym i uważam, że doskonale ono tutaj pasuje. Do tortilli dołożyłam też ulubione dodatki – dwa rodzaje sałat (rzymską i roszponkę), czerwoną cebulę, paprykę oraz ogórka konserwowego. Polecam. 1 op. tortilli około 500 g udek bez skóry i kości usmażonych w miodzie i sosie sojowym 1 sałata rzymska 2 garście roszponki 1 czerwona(...)wzdłuż na plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Ser cheddar kroimy na mniejsze kawałki (jeden plasterek na 3 części). Tortillę podgrzewamy krótko na suchej patelni. Wykładamy na nią sałatę, roszponkę, Z krawędzi układamy kilka paseczków papryki, plasterki ogórka, piórka cebuli, paseczki sera, oraz kawałki kurczaka. Polewamy 1-2 łyżkami sosu. Zwijamy
Smaki Na Talerzudynia piżmowa lub dynia zwyczajna . Dynię najpierw obieram ze skórki, kroję na duże kawałki, po czym piekę z odrobiną miodu, oleju i soli. Upieczoną dynię łączę z sałatą, roszponką, rukolą lub mieszanką sałat, w zależności od tego, którą z nich mam akurat dostępną w domu. Do sałatki dodaję ser kozi, granat, orzechy, a także szynkę parmeńską. Szynkę parmeńską zdarza(...)MeCooks Sałatka z pieczoną dynią Składniki na sałatkę z dynią, serem i szynką. 40 dkg dyni 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczka soli 8 dkg sałaty roszponki 10 dkg szynki parmeńskiej 10 dkg koziego sera 2 łyżki ziaren granatu Dressing: 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki pistacji szczypta soli
MeCooksbardziej treściwie. A jeżeli lubisz sałatki z pieczonym batatem, zobacz też przepis na sałatkę z kuskusem, batatem i serem halloumi . na 3-4 porcje: 1-2 bataty 1 op. roszponki 1 jabłko 1-2 garście suszonej żurawiny 1-2 garście orzechów (pekan, laskowe, włoskie lub nerkowce) 1/2 op. sera sałatkowego (feta, favita) 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka syropu klonowego zioła(...)miękkości!). W słoiczku umieszczamy składniki sosu, potrząsamy do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cienkie półplasterki. Ser sałatkowy kroimy w kostkę. Roszponkę myjemy, osuszamy. Rozkładamy na 3-4 talerzach, na których będziemy serwować sałatkę. Na roszponce rozkładamy upieczone bataty, jabłko oraz ser sałatkowy. Całość posypujemy orzechami i suszoną żurawiną. Skrapiamy przygotowanym dressingiem
Smaki Na Talerzudodać bakłażany, cukinię, oraz orientalne przyprawy – kminek, oregano, kumin. A dodatek kolendry jeszcze bardziej odmieni ta potrawę. Jakie dodatki do szakszuki? Danie podaję z delikatną, lekką sałatką z roszponki oraz razowym pieczywem z odrobiną masła. Oczywiście chleb razowy możecie upiec sami. Szakszuka w stylu orientalnym również będzie super smakowała z upieczoną i pokrojoną na kawałki tortillą, albo chlebkiem naan(...)Dlaczego warto zrobić szakszuke na śniadanie? jest sycąca jest szybka w przygotowaniu wykorzystujemy kilka prosty składników dostarcza białko, witaminy i składniki odżywcze Składniki na sałatkę (2 porcje) 2 garści roszponki 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony Składniki na szakszuke 250g pomidorów z puszki (krojonych) 1 niewielka cebula 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej sól pieprz 4 jajka szczypta oregano Dodatkowo 2 kromki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najbardziej. Wyszła lekka i soczysta. Zdjęcie mam tylko jedno, i to takie zrobione na szybko, 5 minut przed przyjściem gości Bazę sałatki stanowi tutaj zielenina, liście świeżego szpinaku oraz roszponka skropione kremem z fig i daktyli z octem balsamicznym Coteca. Ja ten krem kupiłam nieco z przypadku, ale zakochałam się w jego smaku i używam go regularnie do różnych sałatek(...)zdjęciu w tle druga sałatka – Gyros. Była jeszcze jedna, z orzeszkami ziemnymi, jabłkiem i tuńczykiem około 100 g świeżego szpinaku (najlepiej małe listki) 50 g roszponki 1 duża pierś kurczaka po 130-150 g winogron zielonych i różowych/lub ciemnych, najlepiej bezpestkowych garść/dwie orzechów – u mnie po trochę włoskich, laskowych, nerkowców oraz ziemnych 1 jabłko
Smaki Na Talerzuzajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Idealnie sprawdza się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innego dania. Przepyszny kremowy ser, chrupiące pestki prażonego słonecznika i zielona, świeża roszponka to połączenie idealne. Kiełki rzodkiewki nadają potrawie pysznego, pikantnego aromatu a pyszna oliwa świetnie spaja całość. Szybki przepis na Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem Składniki: sałata roszponka ser feta(...)kiełki rzodkiewki czarne oliwki ziarna słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Sałatka z roszpunką, fetą i chrupiącym prażonym słonecznikiem – przepis Roszponkę dokładnie umyj i wysusz. Ser feta pokrój w sporą kostkę. Czarne oliwki pokrój na plasterki. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika, co czasu aż będą rumiane. Do miski przełóż osuszoną sałatę, ser, oliwki, kiełki rzodkiewki oraz podprażone ziarna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powstała taka oto sałateczka, w kilka chwil, pyszna i kolorowa. Idealna dla tych, co lubią kwaśne smaki, ponieważ sos, który nadaje sałatce charakteru, jest dość kwaśny. Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem Składniki: Sałatka: 1) 150 g łososia wędzonego na zimno 2) ok. 120 g roszponki(...)suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę (lub olej) i ocet jabłkowy, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. 4. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki wędzonego łososia, plasterki awokado i posypujemy kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika. Taką sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego
Na kulinarnym poligonie