roszponka - 1923 przepisów (strona:13/129)

Roszponka z pomarańczą i orzechami 175

Sałatka z roszponki jest wyjatkowo łatwa,szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje.Te małe zaokraglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych,idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu.Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C (posiada jej dwa razy więcej niz cytryna) i żelaza.Bogata w potas (ma go tyle co pomidory) ,prowitaminę A,witaminy z grupy B jest(...)kcal w 100 g.Jest również niskoglikemiczna,idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko,ale jest bardzo smaczna.Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystmi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu. Składniki: roszponka 2-4 garście 1 pomarańcza orzechy nerkowca lub orzeszki pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tortilla z miodowymi udkami, serem i warzywami 65

nogi kurczaka. Zrobiłam to w sosie sojowo-miodowym i uważam, że doskonale ono tutaj pasuje. Do tortilli dołożyłam też ulubione dodatki – dwa rodzaje sałat (rzymską i roszponkę), czerwoną cebulę, paprykę oraz ogórka konserwowego. Polecam. 1 op. tortilli około 500 g udek bez skóry i kości usmażonych w miodzie i sosie sojowym 1 sałata rzymska 2 garście roszponki 1 czerwona(...)wzdłuż na plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Ser cheddar kroimy na mniejsze kawałki (jeden plasterek na 3 części). Tortillę podgrzewamy krótko na suchej patelni. Wykładamy na nią sałatę, roszponkę, Z krawędzi układamy kilka paseczków papryki, plasterki ogórka, piórka cebuli, paseczki sera, oraz kawałki kurczaka. Polewamy 1-2 łyżkami sosu. Zwijamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka z dynią, serem i szynką 80

dynia piżmowa lub dynia zwyczajna . Dynię najpierw obieram ze skórki, kroję na duże kawałki, po czym piekę z odrobiną miodu, oleju i soli. Upieczoną dynię łączę z sałatą, roszponką, rukolą lub mieszanką sałat, w zależności od tego, którą z nich mam akurat dostępną w domu. Do sałatki dodaję ser kozi, granat, orzechy, a także szynkę parmeńską. Szynkę parmeńską zdarza(...)MeCooks Sałatka z pieczoną dynią Składniki na sałatkę z dynią, serem i szynką. 40 dkg dyni 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczka soli 8 dkg sałaty roszponki 10 dkg szynki parmeńskiej 10 dkg koziego sera 2 łyżki ziaren granatu Dressing: 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki pistacji szczypta soli

MeCooks
Sałatka z pieczonymi batatami 64

bardziej treściwie. A jeżeli lubisz sałatki z pieczonym batatem, zobacz też przepis na sałatkę z kuskusem, batatem i serem halloumi . na 3-4 porcje: 1-2 bataty 1 op. roszponki 1 jabłko 1-2 garście suszonej żurawiny 1-2 garście orzechów (pekan, laskowe, włoskie lub nerkowce) 1/2 op. sera sałatkowego (feta, favita) 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka syropu klonowego zioła(...)miękkości!). W słoiczku umieszczamy składniki sosu, potrząsamy do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cienkie półplasterki. Ser sałatkowy kroimy w kostkę. Roszponkę myjemy, osuszamy. Rozkładamy na 3-4 talerzach, na których będziemy serwować sałatkę. Na roszponce rozkładamy upieczone bataty, jabłko oraz ser sałatkowy. Całość posypujemy orzechami i suszoną żurawiną. Skrapiamy przygotowanym dressingiem

Smaki Na Talerzu
Szakszuka w stylu orientalnym 86

dodać bakłażany, cukinię, oraz orientalne przyprawy – kminek, oregano, kumin. A dodatek kolendry jeszcze bardziej odmieni ta potrawę. Jakie dodatki do szakszuki? Danie podaję z delikatną, lekką sałatką z roszponki oraz razowym pieczywem z odrobiną masła. Oczywiście chleb razowy możecie upiec sami. Szakszuka w stylu orientalnym również będzie super smakowała z upieczoną i pokrojoną na kawałki tortillą, albo chlebkiem naan(...)Dlaczego warto zrobić szakszuke na śniadanie? jest sycąca jest szybka w przygotowaniu wykorzystujemy kilka prosty składników dostarcza białko, witaminy i składniki odżywcze Składniki na sałatkę (2 porcje) 2 garści roszponki 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony Składniki na szakszuke 250g pomidorów z puszki (krojonych) 1 niewielka cebula 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej sól pieprz 4 jajka szczypta oregano Dodatkowo 2 kromki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem i winogronami 92

najbardziej. Wyszła lekka i soczysta. Zdjęcie mam tylko jedno, i to takie zrobione na szybko, 5 minut przed przyjściem gości Bazę sałatki stanowi tutaj zielenina, liście świeżego szpinaku oraz roszponka skropione kremem z fig i daktyli z octem balsamicznym Coteca. Ja ten krem kupiłam nieco z przypadku, ale zakochałam się w jego smaku i używam go regularnie do różnych sałatek(...)zdjęciu w tle druga sałatka – Gyros. Była jeszcze jedna, z orzeszkami ziemnymi, jabłkiem i tuńczykiem około 100 g świeżego szpinaku (najlepiej małe listki) 50 g roszponki 1 duża pierś kurczaka po 130-150 g winogron zielonych i różowych/lub ciemnych, najlepiej bezpestkowych garść/dwie orzechów – u mnie po trochę włoskich, laskowych, nerkowców oraz ziemnych 1 jabłko

Smaki Na Talerzu
Sałatka z roszpunką, fetą i chrupiącym prażonym słonecznikiem 116

zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Idealnie sprawdza się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innego dania. Przepyszny kremowy ser, chrupiące pestki prażonego słonecznika i zielona, świeża roszponka to połączenie idealne. Kiełki rzodkiewki nadają potrawie pysznego, pikantnego aromatu a pyszna oliwa świetnie spaja całość. Szybki przepis na Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem Składniki: sałata roszponka ser feta(...)kiełki rzodkiewki czarne oliwki ziarna słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Sałatka z roszpunką, fetą i chrupiącym prażonym słonecznikiem – przepis Roszponkę dokładnie umyj i wysusz. Ser feta pokrój w sporą kostkę. Czarne oliwki pokrój na plasterki. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika, co czasu aż będą rumiane. Do miski przełóż osuszoną sałatę, ser, oliwki, kiełki rzodkiewki oraz podprażone ziarna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem 100

powstała taka oto sałateczka, w kilka chwil, pyszna i kolorowa. Idealna dla tych, co lubią kwaśne smaki, ponieważ sos, który nadaje sałatce charakteru, jest dość kwaśny. Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem Składniki: Sałatka: 1)       150 g łososia wędzonego na zimno 2)       ok. 120 g roszponki(...)suchej patelni. 3.   Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę (lub olej) i ocet jabłkowy, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. 4.     Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki wędzonego łososia, plasterki awokado i posypujemy kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika. Taką sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi 94

Prosta, sezonowa sałatka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Smaczna i zdrowa. Może pełnić rolę surówki obiadowej, lub sałatki kolacyjnej. 1 op. roszponki 1 pęczek zielonych szparagów 150 g pomidorków koktajlowych 30 g orzeszków pinii 2 łyżki oleju/oliwy 1 łyżka miodu sok z cytryny do smaku sól, pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obwiązujemy nicią i wstawiamy pionowo do garnka(...)osłodzoną wodą. Główki powinny wystawać poza poziom wody. Gotujemy przez około 4 minuty. Odcedzamy. Przestudzone szparagi kroimy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Umytą i osuszoną roszponkę umieszczamy w misce lub na półmisku. Rozkładamy na niej pomidorki oraz szparagi. Posypujemy orzeszkami pinii. Do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy miód, odrobinę wrzącej wody oraz sok z cytryny (1 łyżkę

Smaki Na Talerzu
Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem 125

Lunch niebieski 1 zielona papryka 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 mała cukinia 1 średniej wielkości cebula 500 ml bulionu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 2 filety z łososia 1/2 cytryny roszponka awokado – opcjonalnie natka pietruszki zielona cebulka sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pozbawione zdrewniałych końców szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Główki odkładamy(...)pół lub w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą oraz pieprzem. Kawałki łososia nabijamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni grillowej, kilkukrotnie obracając. Zieleninę drobno siekamy. Roszponkę myjemy, osuszany. Awokado kroimy na plasterki. Na talerze rozkładamy porcję kaszy. Posypujemy ją zieloną cebulką. Podajemy z posypanym zieloną pietruszką łososiem położonym na roszponce oraz z plasterkami awokado

Smaki Na Talerzu
Sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi FIT 91

oknem piękna wiosna, więc niech zagości ona również na naszych talerzach. Jak wiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego oczywiście ulubione zioła. Dobrze, żeby w sałatce znalazły się(...)jednak polecam skorzystanie z mojego przepisu – idealne połączenie smaków, mniam! Składniki na 4-5 porcji: – 1/2 sałaty lodowej – 140g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego) – 100g roszponki – 16 jajek przepiórczych – 1 ogórek – 8cm kawałek zielonej części pora – kilka rzodkiewek – pół pęczka szczypiorku – 20g sera Feta – rzeżucha Składniki na dressing

Be Fit Be Strong
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 106

piersi lub filety z udek) panierka panko 1 jajko 2-3 łyżki mąki olej do smażenia sól, pieprz Ponadto 8 plastrów żółtego sera pomidory ogórki kiszone czerwona cebula roszponka keczup majonez   Wykonanie Zaczyn W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut. Bułki Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy(...)przygotowanym cieście,  obtaczamy dokładnie w panierce panko i smażymy na złoty kolor. Burger Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i roszponką, kolejnie kładziemy plaster żółtego sera, chrupiącego kurczaka, roszponkę, plaster pomidora, krążki czerwonej cebuli i majonez. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem i… Smacznego! * Przepis na bułki hamburgerowe zaczerpnięty

Tajemnice Smaku
Szybka i prosta sałatka z mozzarellą, roszponką i pomidorami 79

Szybka i prosta sałatka z mozzarellą, roszponką i pomidorami – idealna sałatka na grilla. Składniki Roszponka 125g Mini-mozzarella kulki 150g (po odsączeniu) Pomidor 2 sztuki Oliwa z oliwek do skropienia Zioła do sałatek w młyn The post Szybka i prosta sałatka z mozzarellą, roszponką i pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pomidorowa surówka z porem i jabłkiem 105

się dziwię, że jeszcze nam się nie nudzi:) Ostatnio odkryłam pyszny zamiennik, z którym bez wyrzutów sumienia „zdradzam” moją tradycyjną surówkę pomidorową. Jest z majonezem, jabłkiem i roszponką, a cebulkę zastępuje tutaj pokrojony na plasterki por. Jest tak pyszna, że zajadamy się nią bez opamiętania Spróbujcie i Wy, i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało:) 5-6 pomidorów(...)pory 1 jabłko (twarde, kwaskowate) garść roszponki 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sparzone i pozbawione skórki pomidory kroimy w ósemki. Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Oprószamy je niewielką ilością soli i odstawiamy. Po chwili odciskamy nadmiar soku. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy na cieniutkie półplasterki. Roszponkę myjemy, osuszamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania