więcej tego szczęścia, sos z mango i musztardy niech stanie się uzupełnieniem innego kulinarnego szaleństwa – sałatki z delikatnymi figami, aromatycznym mango, słoną fetą, chrupiącym i orzeźwiającym granatem, delikatną roszponką i rozpływającą się w ustach szynką dojrzewającą. Ta sałatka spokojnie może stanąć na podium, jeśli chodzi o jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego”. Delektujcie się(...)śmiało tą fuzją smaków i kolorów Na zdrowie! Wykonanie SAŁATKA Umyj roszponkę i rozłóż ją na talerzach. Obierz mango i pokrój je w kostkę. Rozrzuć na talerzach. Przetnij granat na pół i łyżką wydrąż ziarenka, oczyść je z białych ścianek i rozrzuć na roszponce. Szynkę pokrój lub porozrywaj na mniejsze kawałki o wielkości około 3×3 cm. Rozłóż
Eat me! Fit me!Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje(...)drugą stronę i dosmażamy. Powinny być złote i chrupkie jak frytki. Gdy ziemniaki dochodzą (smażenie ich zajmie około 15-20 minut) szykujemy talerze – rozkładamy dookoła ich rantu roszponkę, przekładając ją plastrami obranego awokado. Mieszamy ze sobą jogurt, sok z cytryny i tahinę. Przeciskamy na deskę ząbek czosnku i rozcieramy go bokiem noża z odrobiną soli na pastę – dodajemy dobrze
Karo in the KitchenUwielbiam proste i smaczne obiady. Jednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować(...)zewnątrz, gdzie smakują jeszcze lepiej niż w domu. Przepyszny, niedrogi obiad. Gorąco polecam! Składniki 300 g wątróbki drobiowej 8 plastrów boczku 50 g roszponki 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, tymianek Przygotowanie Wątróbkę czyścimy, myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Plastry boczku przecinamy na pół w poprzek (jeden plaster boczku spokojnie wystarcza na owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy
Programista w kuchnisoli Wierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć go na tarce jarzynowej. Do kalafiora dodajemy starty
Poezja smakuIdealne połączenie: słodka gruszka, delikatny kremowy ser i słona szynka. Wszystko to podane na roszponce i polane sosem z octu balsamicznego. Do tego można dorzucić podprażone na suchej patelce orzechy włoskie, ja niestety jestem na nie uczulona, wiec u mnie wersja bez orzechów Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grilla. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym Składniki: opakowanie(...)roszponki ser camembert 5 plasterków szynki dojrzewającej 2 gruszki sok z połowy cytryny odrobina miodu Sos balsamiczny: 5 łyżek oliwy z oliwek 2,5 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu łyżeczka musztardy łyżeczka oregano pieprz sól Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser kroimy na plasterki, a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny
PatiGotujeSkładniki: 1 opakowanie roszponki (125 g); 1 duży granat; 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol). Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki soku z granatu; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Roszponkę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części/kępki. Wyłożyć na półmisek. Ser pleśniowy pokruszyć. Granat obrać nad talerzem - sok, który wycieknie podczas obierania(...)pozostawić do sosu. Do małego słoika wlać oliwę, sok z granatu. Wsypać sól. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu. Ułożoną na talerzu roszponkę posypać okruchami sera i pestkami granatu. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki. Sałatka ma lekko słony, kwaśny
Gospodyni Miejskanapoju roślinnego, jogurtu czy mleka, a nawet jako milkshake z lodami. A co dodać, żeby było zielono ? Wykorzystujemy zwykle zielone liście, czyli: szpinak, jarmuż, liście sałat ( ja często dodaję roszponkę ), nać pietruszki, bazylię. A także zielone owoce, jak kiwi, melon, jabłko oraz warzywa - ogórek czy seler naciowy. Przygotowanie każdego z koktajlu polega jedynie na oczyszczeniu owoców i warzyw, ewentualnym(...)Kawałki ananasa umieścić w naczyniu blendera, dodać liście szpinaku, wsypać wiórki kokosowe. Następnie wlać jogurt naturalny i mleko lub napój roślinny. Całość dobrze zmiksować. Zielony koktajl z awokado i roszponki - przepis 1/2 dojrzałego awokado garść liści roszponki 1 średni banan 200 ml napoju ryżowego ( mleka ryżowego lub chudego mleka krowiego ) Wykonanie: Awokado wydrążyć łyżeczką ze skórki, podzielić
kolorowotorcikowoKiedyś, takie smakołyki jak nasiona goji, nasiona chia, zielenina pod różnymi postaciami (jarmuż, roszponka, liście szpinaku), olej kokosowy i inne tym podobne cuda, były gośćmi nieproszonymi w mojej kuchni :) Dlaczego? Trochę przez ich nieznajomość, a trochę może również przez cenę niektórych z nich (za wysoka). Ale przestałam na to patrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena(...)nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu
Szczęśliwa kuchniaKolorowa, soczysta i bardzo smaczna sałatka z sałaty rukoli i roszponki, z dodatkiem pomidorków paprykowych i sera Mozzarella, świetnie podnosi samopoczucie i dodaje wigoru. Talerz witamin z naturalnych warzyw, w szare jesienne i zimowe dni jest nam niezbędny. Sałatka powstała na bazie moich ulubionych sałat firmy Fit&Easy , które niedawno zmieniły szatę graficzną swoich opakowań, ale wartość i smak(...)pozostały nadal na wysokim poziomie. Cenię te sałaty za ich świeżość, smak i łatwość przygotowania. Moją sałatkę z rukoli i roszponki wspaniale wzbogaca sos na bazie świeżego imbiru, octu balsamicznego i oliwy z oliwek, a dodatkowego smaku nadają jej również czarne oliwki i szalotka. Polecam taką sałatkę na lekkie śniadanie lub kolację, ale również dobrze prezentuje się na stole podana
Kuchcik gotujeKiedyś, takie smakołyki jak nasiona goji, nasiona chia, zielenina pod różnymi postaciami (jarmuż, roszponka, liście szpinaku), olej kokosowy i inne tym podobne cuda, były gośćmi nieproszonymi w mojej kuchni :) Dlaczego? Trochę przez ich nieznajomość, a trochę może również przez cenę niektórych z nich (za wysoka). Ale przestałam na to patrzeć bo stwierdziłam, że wartości odżywcze są ważniejsze niż cena(...)nawet kropelki miodu tam nie ma :) ale taka mieszanina przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona płuczemy, przekrawamy. Brzoskwinię myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki. Owoce układamy na roszponce. składniki na sos: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu
Domowy Smak Jedzeniajest mniej aromatyczna, dzięki temu pasuje do bardziej wyrazistych smaków nie dominując ich. Bardzo mi smakowało również z chlebem, jako przegryzka. Jestem pewna, że wrócę jeszcze do pesto z roszponki, a w planie mam jeszcze z rukoli, podagrycznika i z mieszanki ziół. Póki co polecam serdecznie tą wersję! Składniki: 200 - 250g roszponki 50g tartego parmezanu 3 łyżki ziaren słonecznika(...)ząbek czosnku około 100ml oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę umyć i bardzo dokładnie osuszyć, np. w suszarce do sałaty. Umieścić ją w wysokim, wąskim naczyniu. Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni, przestudzić, dosypać do roszponki. Dodać również parmezan, ząbek czosnku, sól, pieprz i część oleju (z solą ostrożnie, parmezan jest słony). Zblendować na jednolitą masę. Cały czas
Cakes By KejtSałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)Myślałam, że roszponki nie tknie, ale jadła! Nawet szczaw strasznie jej posmakował, więc obiecałam zupę szczawiową - też bardzo dziecku smakowała ;)) Składniki: garść mixu sałat 3 garście roszponki 6 truskawek 1/2 granata 1/2 ćwiartki arbuza garść kiełków (dowolne) 2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach Sos: 1/2 ćwiartki arbuza 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu
Kolorowy PrzepisownikTweetnij Mam dla Was bardzo sympatyczną i kolorową sałatkę z przełomu zimy i wiosny. Dużo zieleni i witamin na przywitanie wiosny. Klementynki, kiwi i roszponka, które przez całą zimę dzielnie dotrzymują nam towarzystwa (to niekwestionowane królowe sklepowych lad o tej mroźnej porze roku, a przy okazji wnoszą w nią odrobinę słońca). Zestawione razem w sałatce warzywno-owocowej dają pyszną(...)porcję witalności i dobrego humoru. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 150 g roszponki, 2 klementynki, 2 kiwi, 1 cytryna, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Obieramy klementynki, rozdzielamy na cząstki, delikatnie zdejmujemy z nich białe skórki. Obieramy kiwi. Rozkrajamy na pół (wzdłuż długości). A następnie kroimy każdą połówkę na cieniutkie plasterki. Wyciskamy sok z cytryny. Myjemy roszponkę
MODA NA BIOSałatka na roszponce z kawałkami awokado i grejpfruta. Cytrus ten orzeźwia nieco mdłe awokado i nadaje sałatce soczystości i wyraźnego smaku. Porcja jest na jedną osobę, bo taką sałatkę zabrałam do pracy. 2 garści roszponki 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 szt awokado 1/2 szt grejpfruta 1 łyżka ziaren słonecznika DRESSING: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżeczki suszonej bazylii Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce i odstawić. Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce. Ser pokroić w kostkę i ułożyć na roszponce razem z kawałkami grejpfruta. Wyjęłam sam miąższ, który nie jest taki gorzki. Połówkę awokado obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika
https:KKuchniaMniam