zimnej płycie. Skończyło się na sushi. Objedliśmy się jak foki, nie mieliśmy już siły zjeść czegokolwiek więcej. Zostało więc sporo półproduktów, które sukcesywnie będziemy wyjadać. Dziś zabraliśmy się za roszponkę, kiełki i pieczone buraki (które upiekłam rano w dniu imprezy). Sałatka z burakiem i roszponką wyszła pierwsza klasa. Lekko słodka, lekko kwaśna, trochę chrupiąca, idealna. Może nie potrafię zrobić idealnego(...)dlatego nie pcham się w lutym z pomidorami, ogórkami i truskawkami. Kombinując sałatki na sobotnie urodziny, od razu wiedziałam, że jedna będzie z buraków. Miałam dodać do niej jeszcze roszponkę, kozi ser, orzechy i inne cuda. Wyszło jednak tak, jak Wam wcześniej wspomniałam. Zrobię ją jednak, niedługo ją zrobię i opublikuję. Dziś miałam ochotę pokończyć jeszcze parę innych produktów
KardamonovySałatka z roszponką, grejpfrutem i fetą to są moje smaki. Wszystkie składniki tej sałatki, razem czy osobno, uwielbiam. Zamiast roszponki miała być cykoria, niestety wczoraj nie potrafiliśmy jej nigdzie namierzyć. My sobie dzisiaj na obiad wchłonie gulasz, ja zdecydowanie nie. Zrobię sobie drugą porcję tej zieleniny. Mogłabym żyć o wodzie i takim wynalazku. No, z tą wodą to przesadziłam(...)dobrej jakości octu balsamicznego, polecam się zaopatrzyć. Nie kosztuje mało, natomiast wystarczy Wam na bardzo długo. Niby ocet, a jednak coś dużo, dużo więcej. Składniki: 1 opakowanie roszponki 2 grejpfruty 1 czerwona cebula pół kostki fety garść uprażonych ziaren słonecznika parę ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego sól Roszponkę myjemy
KardamonovySałatka z figą i grillowanym camembertem to wspomnienie dzisiejszego przepysznego śniadania. Sałatka z figą i rozpływającym się cieplutkim serem camembert w towarzystwie roszponki, rzodkiewki i marynowanej cebulki łączy się w jeden idealny smak. Do tego chlust oliwy i octu balsamicznego i ląduje u ciebie na talerzu sałatka idealna. INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU: SAŁATA RZYMSKA Z GRILLOWANĄ CIECIORKĄ(...)Szybka i łatwa w przygotowaniu – Idealna jako lunch do pracy – Genialna na smaczne śniadanie – Odpowiednia na lekką kolację ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Figa – 1 sztuka – Roszponka – garść – Rzodkiewki – 2 sztuki – Marynowana czerwona cebula / Cebula mała czerwona, łyżka octu ryżowego, łyżka wody, odrobina cukru i soli / – Camembert – Sól do smaku – Oliwa – 1 łyżka – Ocet balsamiczny PRZEPIS
globuskulinarnysól, pieprz, chili pieprz cayenne (1 łyżeczka), papryka słodka (3 łyżeczki), oregano, kolendra, kmin rzymski (1-2 łyżeczki) masło/oliwa z oliwek (1 łyżka) opcjonalnie: kilka garści roszponki INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Na oliwie lub maśle zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso(...)dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru. W razie potrzeby dopraw ulubionymi przyprawami. 4 Podawaj z ryżem. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE) 300 g mięsa mielonego z wołowiny 200 g czerwonej
A to pestkaSurówka z roszponki Roszponka to coraz popularniejsza drobnolistna sałata. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się zarówno do sałatek i surówek jak i na kanapki. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów: witaminę A i C, witaminy z grupy B a także żelazo, wapń i potas, przez(...)doskonale wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca oraz wzmacnia naszą odporność. Dziś zapraszam na surówkę z roszponki, pomidorów, szczypiorku i prażonych płatków migdałowych. Składniki potrzebne do przygotowania surówki z roszponki: 125g roszponki, 3 niewielki pomidory, pęczek szczypiorku, garść płatków migdałowych, pół łyżeczki bazylii, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy extra virgin, Sposób przygotowania: Roszponkę
Gotuj Się Kto Możewcześniej marynować np. w soku z cytryny, aby zmiękła. Do sałatki użyłam odmiany, która najlepiej nadaje się na zupę. Chrupiące paski dyniowe połączyłam z delikatną w smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować tutaj będzie średnio wysmażony stek. Dynia króluje jesienią, nie może więc(...)dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Sałatka z roszponką, dynią i camembertem / 2 porcje Składniki: 5 garści roszponki 1/2 krążka sera camembert mały kawałek dyni 1/2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki posiekanej, suszonej papryczki
Moja smaczna kuchniasałatka to lekka i kolorowa propozycja. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 4 figi 2 garści roszponki (około 100 g) 12 pomidorków koktajlowych 150 g mozzarelli 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie serrano) kilka listków(...)bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny pieprz sól Roszponkę, pomidorki i figi dokładnie myjemy. Osuszoną roszponkę układamy na półmisku. Mozzarellę odsączamy i kroimy najpierw na plasterki a później jeszcze na pół. Ser układamy na roszponce. Szynkę kroimy w plasterki lub po prostu rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
PatiGotujeTweetnij Pamiętacie, jakiś czas temu proponowałam Wam prosty przepis na sałatkę owocowo-warzywną z roszponki z klementynkami . Dzisiaj coś na podobną nutę, tylko zamiast klementynek do roszponki dodajemy kawałki grejfruta. Co zestawione razem z mięsem z piersi kurczaka daje nam całkiem sycący i zarazem kolorowy lunch np do pracy. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 4 piersi kurczaka(...)grejfruty, 4 pomidory, 4 garści roszponki, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy roszponkę. Rodzielamy grejfruta na części. Delikatnie zdejmujemy z nich białą skórkę. Myjemy pomidory i kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni, pokrojone w plasterki, mięso kurczaka. Na talerzach rozkładamy roszponkę, plasterki pomidora, dodajemy obrane ze skórki cząstki grejfruta i upieczone (lub ugotowane na parze) mięso
MODA NA BIOchodzi o avocado i czerwoną cebulę, to nie są one tutaj niczym szczególnie odkrywczym – dość często można spotkać je w podobnym towarzystwie. Jednak kluczowe znaczenie dla tej sałatki ma roszponka. Ta zielenina o dość specyficznym smaku sprawia, że wszystkie wymienione składniki zaczynają smakować… jakoś inaczej. Sałatkę podaję z chrupiącym pszennym pieczywem. To wprawdzie mój subiektywny wybór(...)przez specyficzną roszponkę, czy może przez to, że wędzonego kurczaka (w tej czy innej formie) zazwyczaj jadam z takim pieczywem, nie bardzo wyobrażam sobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest
Kulinarna Pokusawyciśnięty 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta kolendry odrobina liści świeżej bazylii szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta w lodówce, smak dania będzie wtedy gorzki. Dekoracja: świeże liście roszponki Przygotowanie: 1. Liście roszponki umyć i osuszyć(...)małym ogniu. 7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu. 8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu dania. 9. Układać na talerzu, przyozdobić świeżymi liśćmi roszponki. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinywspaniale ozdobi wielkanocny stół jak i będzie smacznym i zdrowym dodatkiem który polecam dla młodszych uczestników śniadania wielkanocnego :). Małe przepiórcza jajka pełne wartości odżywczych wraz z rzodkiewką, kukurydzą, tuńczykiem, roszponką, rzeżuchą i szczypiorkowym majonezem zasmakują każdemu! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 5 przepiórczych jajek 3,5 łyżeczki majonezu Łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 3 rzodkiewki(...)garście świeżej roszponki Garść kukurydzy Pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju Kiełki rzeżuchy Suszona żurawina Przygotowanie: 1/ Układamy warstwowo w dużym kieliszku na wino (500-750ml): Roszponka, następnie plasterki rzodkiewki, roszponka, kukurydza, roszponka, tuńczyk, roszponka, obrane jajka przepiórcze (gotujemy 1 min w mocno osolonej wodzie). 2/ Na jajka nakładamy szczypiorkowy majonez, dookoła posypujemy kiełkami rzeżuchy oraz żurawiną
Kuchnia PROzdrowotnajajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i roszponką, wszystko posypane serem bałkańskim. Pychotka albo nawet niebo w gębie :) Omlet francuski ze szpinakiem i roszponką (4 osoby) Składniki: 5 jaj 7 brykietów szpinaku 1 garść roszponki 8 średnich pieczarek(...)spodu patelni. Teraz czas na dodanie pieczarek i sera bałkańskiego pokruszonego w dłoniach na drobne kawałki. Przykrywamy omleta, aby jeszcze dopiekł się i na sam koniec wysypujemy garść roszponki. Jeszcze na chwilę przykrywamy omleta, aby roszponka zmiękła. Wystarczy 2-3 minuty. Omleta zsuwamy na talerz i kroimy jak pizzę. Podajemy z surówką i sosem salsa. Surówkę zrobiliśmy oczywiście z pozostałej
vegetanieWitam, wiosna zapasem polecam lekką i pyszną sałatkę z roszponką !! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Zapraszam do przepisu. Sałatka z roszponką Składniki: 2 opakowania świeżej roszponki pomidorki koktajlowe 250 gram ogórek zielony oliwki zielone ( ilość wedle uznania) suszone pomidory ( ilość wedle uznania) oscypek lub ser żółty wędzony sól(...)oraz pieprz Sos: łyżka musztardy łyżka majonezu łyżka ketchupu Przygotowanie: Ta bardzo smaczna i zdrowa sałatka jest wspaniała na każdą okazje. Roszponkę myjemy i osuszamy. Oliwki ja kroiłem na pół, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone pomidorki na 3-4 paski. Serek lub oscypek ścierami drobniutko na tarce. W kubku lub miseczce dodajemy po łyżce majonezu
Sprawdzone przepisy kulinarnewegetariański szarpany Jackfruit, znajdziesz go tutaj . Składniki potrzebne, by zrobić Szarpaną wołowinę Wołowina Pręga 450 gram Pomidory San Marzano 1 puszka Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 Ziemniaki 1 kg Roszponka dużo Oliwa z oliwek 1-3 łyżki Miód 1 łyżka Ocet jabłkowy 1 łyżka Sól Pieprz świeżo zmielony do Wędzoną papryka 1-2 łyżeczki Liście laurowe 3-5 sztuk Ziele(...)litr wody i ustaw odpowiedni guzik lub włącz grzanie i oczywiście poczekaj. Ziemniaki Oczywiście ziemniaki możesz zrobić według własnego uznania, ugotować, zrobić na parze jak ja, lub zrobić purée. Roszponka Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotuj dresing do roszponki, sprawa jest banalnie prosta, wymieszaj oliwę z oliwek z miodem, octem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem oczywiście polej roszponkę dresing
RafalCookSałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych , polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z “ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem “. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100 g roszponki 1 dojrzałe awokado , pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe(...)delikatnie chrupiące) 10 pomidorków koktajlowych (około 100 g) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed
Moja DelicjaSałatka z roszponką i fetą, czyli jedna z najłatwiejszych propozycji sałatkowych. Sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja albo dodatek do dań obiadowych. Przygotujecie ją błyskawicznie, lista składników jest bardzo krótka. Sama sałatka jest bardzo smaczna, idealna dla tych, którzy twierdzą, że nie mają czasu na zdrowe odżywianie… Sałatka z roszponką i fetą – składniki: roszponka, 100g, ser feta, 100g(...)mała czerwona papryka, 1 zielony ogórek, pieprz kolorowy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka nasion dyni. Sposób przygotowania Najpierw myję i ususzam warzywa. Następnie wrzucam do miski roszponkę. Później ogórka kroję w ćwiartki, a paprykę w kostkę. Dorzucam warzywa do miski. Dodaję także pokrojoną w kostkę fetę. Na koniec doprawiam sałatkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i polewam oliwą
Natka PietruszkiWiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu. Przełom marca i kwietnia to czas zbiorów roszponki. Te maleńkie zielone listki są pełne beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych, mają niski IG oraz 21 kcal w 100 g. Poza tym jest niezwykle delikatna i smaczna, dlatego warto zaprosić ją do swojej kuchni. Ponieważ w ogrodzie króluje(...)teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce. Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół. Ponadto obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają diurezę, działają rozkurczowo, uspakajająco i przeciwzapalnie. Stabilizują strukturę włókna kolagenowego. Są smaczne, kolorowe i warto wykorzystać je w kuchni. Idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!energii, zarówno w głowie, jak i na talerzu. Jeżeli też takie są Wasze plany na tę zimę, podrzucam Wam ten prościutki przepis na szybciutką sałatkę. Sa ł atka z roszponką . Potrzebne nam będą: 200 g roszponki, 2 jabłka granny, sok z cytryny, 100 g orzechów, 2 łyżki octu winnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ewentualnie curry. Przygotowanie: Myjemy liście roszponki(...)najdłużej zachowało swoją witalność i nie straciło kolorków). Na patelni możemy delikatnie podsmażyć nasze orzechy (przez jakieś 2 minuty). A dalej … Do miski wkładamy umytą roszponkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, orzechy, ocet, i odrobinę curry. Doprawiamy do smaku i mieszamy razem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 6 total views, 6 views today Tweetnij The post Iście
MODA NA BIOSałatka księżniczki Roszpunki z roszponką Za siedmioma górami , ośmioma morzami i kilkoma kartonami z gratami ..mieszkała księżniczka . Złotowłosa Roszpunka i była piękna , bo jadła ciągle zdrową roszponkę .. Dzięki temu żyła długo i szczęśliwie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Składniki : 1 mała główka sałaty lodowej ( lub pół większej ) 1/2 świeżego ogórka ( średnio – długiego ) 6-7 pomidorków koktajlowych ( truskawkowych lub rzymskich ) 1/2 pęczku szczypiorku garść roszponki ( lub dwie garści ) 1 jogurt grecki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka – płaska , cukru sól , pieprz do smaku Sałatę , płukamy i rozrywamy palcami , wrzucając do miski . Dodajemy , obranego ze skórki , pokrojonego
Ogrodnik w podróży