Decision was perfect – have fun cooking! SKŁADNIKI (1 porcja): 2 jajka 150 g kurek 2 łyżki mleka (u mnie 2%) 25 g Grana Padano 1 łyżeczka masła garść roszponki (opcjonalnie) INGREDIENTS (1 portion): 2 eggs 150 g chanterelles 2 tablespoons of milk (for ex. 2%) 25 g Grana Padano 1 teaspoon of butter handful lambs lettuce (optional) Umyj jajka(...)roszponkę i oczyść porządnie kurki. Wbij jajka do miski, dodaj mleko i roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, jak Ci wygodniej. Dodaj przyprawy i raz jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około
Martyna Cooksktóra daje niezłe profity, to nie plewić zbyt dokładnie. Zostawiam często jedną, dwie rośliny by zakwitły i posypały nasionami w ogrodzie. Dzięki temu mam łan pietruszki na wiosnę, kępki roszponki i niezłą plantację boćwiny. Mam na bieżąco młode listki mniszka i pokrzywy. Rukola też pojawia się tu i tam. Nawet judaszowe srebrniki piękne kwitną na wiosnę i choć(...)jadalne zostawiam je do chwili przekwitnięcia. Potem na nasiona zostawiam tylko kilka sztuk. Rozetki boćwiny (buraka liściowego). Widać, że nie tylko my jesteśmy jej amatorami. Pietruszka samosiejka. :) Rozetki roszponki Rukola niezwykle intensywna w smaku, ta "sklepowa" nie dorasta mojej do pięt! To taka moja filozofia ogrodowa wynikająca z praktyczności mej wrodzonej
Gotuj Sam!332kcal / W: 48 g / B: 11,5 g / T: 11,5 g] 200 g ciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży pomidor pół pęczka natki pietruszki, 80 g roszponki 60 g chleba żytniego Sos: 15g oliwy z oliwek 30 g czerwonego octu winnego 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżeczka mielonego czosnku Ciecierzycę odsącz z zalewy. Paprykę, pomidora i ogórka(...)umyj i pokrój w kostkę. Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki i roszponką. W kubku wymieszaj oliwę, ocet winny, zioła włoskie oraz czosnek. Na koniec przed podaniem polej sałatkę dressingiem. Zjedz z kromką chleba żytniego. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal
365 dni dookoła kuchniskarbach ogrodowych nieco później. Lubię takie pesto, gdyż zawsze smakuje nieco inaczej z uwagi na różnorodność użytej zieleniny. Nie ma nudy..... Wiosenne pesto ogrodowe dwie garści zieleniny ogrodowej (roszponka, rukola, czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski) ok. 60 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 ząbki czosnku kawałek startego parmezanu kilka łyżek zmielonych migdałów lub orzechów włoskich(...)masła, do aromatyzowania kaszy lub ryżu. Z mojego doświadczenia: najlepiej dobrać liście tak, by jeden smak był wyrazisty (np. rukoli czy bazylii w większej ilości) i dopełnić neutralnym smakiem roszponki czy mniszka. Jeśli do pesto dodamy dużo czosnku niedźwiedziego zwykły możemy pominąć lub dać go znacznie mniej. o walorach zdrowotnych chyba nie muszę pisać. Wybaczcie
Gotuj Sam!halloumi Burger z halloumi – składniki 2 podłużne bułki (lub 4 małe bułeczki) 200g sera halloumi pół czerwonej cebuli 4 duże pieczarki 4 plastry grillowanej papryki 2 garści roszponki 4 łyżeczki majonezu 2 łyżki oliwy Sos pomarańczowy: łyżka miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej skórka starta z ¼ pomarańczy 2 łyżki soku pomarańczowego Burger z halloumi – jak zrobić? W niedużej(...)międzyczasie pokrój cebulę na cienkie półplasterki. A na suchej patelni opiecz lekko połówki bułek. Następnie możesz przystąpić do składania burgerów. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu. Następnie ułóż na niej roszponkę, grillowaną paprykę, podsmażoną pieczarkę, plaster halloumi i trochę cebuli. Na samym końcu pokrop całość przygotowanym wcześniej sosem pomarańczowym. Przykryj drugą połówką bułki i natychmiast podawaj. Zobacz też inne przepisy
okolicepalnika.plSałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem to szybka propozycja na lekką i zdrową kolację. Sałatka składa się praktycznie z 3 składników. Szpinak to bogactwo składników odżywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zewnątrz. Choć pogoda coraz mocniej zachęca do spacerów. Pozostaje mi tylko pocieszyć się wiosną na talerzu... A co na nim dobrego? Rzodkiewki, ogórki, wędzona ryba... Sałatka: 1 opakowanie roszponki 100g wędzonego pstrąga łososiowego kilka rzodkiewek 1 mały zielony ogórek kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka sezamu kilka gałązek koperku Dressing: 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka soku(...)cytryny 4 łyżki oliwy sól, pieprz Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Sezam podprażyć na patelni. Na półmisku rozłożyć roszponkę i ułożyć na niej warzywa. Na nich poukładać kawałki pstrąga. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki dressingu i dokładnie je ze sobą wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem
My simple kitchenSałatka grzechu warta:). Każdy składnik idealnie się ze sobą komponuje a całości dopełnia miodowo-musztardowy sos. Sałatka: 1 gruszka garść roszponki 50g sera grogonzola garść orzechów nerkowca Sos: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Gruszkę kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce, na każdy kawałek kładziemy(...)pokruszoną gorgonzolę. Zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. 2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia składników. 3. Na talerz układamy roszponkę, upieczoną gruszkę z serem. Polewamy sosem, posypujemy orzechami
Szefowa kuchnipesto i szpinakiem. Do tego trochę kurczaka i pyszny obiad gotowy dosłownie w chwilę 😋 Spaghetti z pesto i kurczakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowanie spaghetti będziesz potrzebować: 100g roszponki, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki orzechów włoskich, 150g fety, pieprz do smaku, 200g makaronu spaghetti, 2 filety z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano, łyżkę oleju rzepakowego, 2 garści(...)szpinaku, dowolne kiełki. 1. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. 3. Przygotuj pesto - zmiksuj roszponkę, oliwę, orzechy, fetę i dopraw pieprzem. Nie musisz dodawać soli, ponieważ feta zawiera jej już wystarczająco dużo. 4. Odcedź makaron, ale nie wylewaj całej wody - zostaw sobie filiżankę. 5. Kurczaka pokrój
Z notatnika dietetykacebula 1 por biała część 1/2 brokuła 7 pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w oleju 20 dkg fasolki szparagowej mrożonej sól, pieprz czarny i czerwony papryczka chili 1 garść roszponka 2 jajka 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy Cebule i por kroję i przesmażam na oleju. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję z fasolą na parze aldente. Ryż gotuję(...)chili całość mieszam. Przekładam do naczynia. Na wierzchu układam brokuły, fasolkę, pomidory, tuńczyka. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i zapiekam około 20-25 minut. Przed podaniem dekoruję roszponką
wesoła kuchniaczarny i czerwony 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili 1/2 papryki czerwonej 50 g kabanosów wieprzowych dekoracja koszyczków: 20 g kabanosów 14 pomidorków koktajlowych 1/4 brokuła 1 garść roszponki 1/2 papryki czerwonej Koszyczki makaronowe: Makaron gotuję aldente, odcedzam i przekładam do miski. Jak przestygnie, dodaję jajka, ser, sól, pieprz, paprykę chili i słodką. Paprykę czerwoną kroję w małą kostkę(...)koszyczki przestygną podważam je nożem i wyjmuję. Brokuł dzielę na małe różyczki wkładam do wrzącej osolonej wody na pięć minut. Nie gotuję już. Koszyczki dekoruję brokułami,kabanosem, pomidorkami, roszponką, pieprzem czerwony, kawałkiem papryki
wesoła kuchniaSałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym. A dlaczego warkocz? Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć Składnik 1 średni burak 1 łyżka(...)konfitury z żurawiny 1 łyżka octu winnego czerwonego pleciony warkocz „oscypkowy” 1 łyżeczka masła klarowanego roszponka garść prażonych orzechów włoskich Sos 2 łyżki soku z limony 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Wykonanie Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm). Na patelnię wrzucamy konfiturę z żurawiny, dodajemy
Tajemnice SmakuJaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy rukolę i roszponkę. Tym razem roszponkę zastąpimy listkami, o dziwnie brzmiącej nazwie… mangold czerwony. Co kryje się pod tajemniczą nazwą MANGOLD CZERWONY? Okazuje się, że to buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia
Tajemnice Smaku