roszponka - 1923 przepisów (strona:36/129)

Omlet z kurkami / Chanterelle omelette 83

Decision was perfect – have fun cooking! SKŁADNIKI (1 porcja): 2 jajka 150 g kurek 2 łyżki mleka (u mnie 2%) 25 g Grana Padano 1 łyżeczka masła garść roszponki (opcjonalnie) INGREDIENTS (1 portion): 2 eggs 150 g chanterelles 2 tablespoons of milk (for ex. 2%) 25 g Grana Padano 1 teaspoon of butter handful lambs lettuce (optional) Umyj jajka(...)roszponkę i oczyść porządnie kurki. Wbij jajka do miski, dodaj mleko i roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, jak Ci wygodniej. Dodaj przyprawy i raz jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około

Martyna Cooks
Zupa pokrzywowo-warzywna i kilka słów o ogrodowym zielsku. 120

która daje niezłe profity, to nie plewić zbyt dokładnie. Zostawiam często jedną, dwie rośliny by zakwitły i posypały nasionami w ogrodzie. Dzięki temu mam łan pietruszki na wiosnę, kępki roszponki i niezłą plantację boćwiny. Mam na bieżąco młode listki mniszka i pokrzywy. Rukola też pojawia się tu i tam. Nawet judaszowe srebrniki piękne kwitną na wiosnę i choć(...)jadalne zostawiam je do chwili przekwitnięcia. Potem na nasiona zostawiam tylko kilka sztuk. Rozetki boćwiny (buraka liściowego). Widać, że nie tylko my jesteśmy jej amatorami. Pietruszka samosiejka. :) Rozetki roszponki Rukola niezwykle intensywna w smaku, ta "sklepowa" nie dorasta mojej do pięt! To taka moja filozofia ogrodowa wynikająca z praktyczności mej wrodzonej

Gotuj Sam!
Roślinny jadłospis na cały tydzień 200

332kcal / W: 48 g / B: 11,5 g / T: 11,5 g] 200 g ciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży pomidor pół pęczka natki pietruszki, 80 g roszponki 60 g chleba żytniego Sos: 15g oliwy z oliwek 30 g czerwonego octu winnego 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżeczka mielonego czosnku Ciecierzycę odsącz z zalewy. Paprykę, pomidora i ogórka(...)umyj i pokrój w kostkę. Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki i roszponką. W kubku wymieszaj oliwę, ocet winny, zioła włoskie oraz czosnek. Na koniec przed podaniem polej sałatkę dressingiem. Zjedz z kromką chleba żytniego. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal

365 dni dookoła kuchni
Wiosenne pesto ogrodowe. 140

skarbach ogrodowych  nieco później. Lubię takie pesto, gdyż zawsze smakuje nieco inaczej z uwagi na różnorodność użytej zieleniny. Nie ma nudy..... Wiosenne pesto ogrodowe dwie garści zieleniny ogrodowej (roszponka, rukola, czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski) ok. 60 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 ząbki czosnku kawałek startego parmezanu kilka łyżek zmielonych migdałów lub orzechów włoskich(...)masła, do aromatyzowania kaszy lub ryżu. Z mojego doświadczenia: najlepiej dobrać liście tak, by jeden smak był wyrazisty (np. rukoli czy bazylii w większej ilości) i dopełnić neutralnym smakiem roszponki czy mniszka. Jeśli do pesto dodamy  dużo czosnku niedźwiedziego zwykły możemy pominąć lub dać go znacznie mniej. o walorach zdrowotnych chyba nie muszę pisać. Wybaczcie

Gotuj Sam!
Burger z halloumi 92

halloumi Burger z halloumi – składniki 2 podłużne bułki (lub 4 małe bułeczki) 200g sera halloumi pół czerwonej cebuli 4 duże pieczarki 4 plastry grillowanej papryki 2 garści roszponki 4  łyżeczki majonezu 2 łyżki oliwy Sos pomarańczowy: łyżka miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej skórka starta z ¼ pomarańczy 2 łyżki soku pomarańczowego Burger z halloumi – jak zrobić? W niedużej(...)międzyczasie pokrój cebulę na cienkie półplasterki. A na suchej patelni opiecz lekko połówki bułek. Następnie możesz przystąpić do składania burgerów. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu. Następnie ułóż na niej roszponkę, grillowaną paprykę, podsmażoną pieczarkę, plaster halloumi i trochę cebuli. Na samym końcu pokrop całość przygotowanym wcześniej sosem pomarańczowym. Przykryj drugą połówką bułki i natychmiast podawaj. Zobacz też inne przepisy

okolicepalnika.pl
Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem 112

Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem to szybka propozycja na lekką i zdrową kolację. Sałatka składa się praktycznie z 3 składników. Szpinak to bogactwo składników odżywczych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenna sałatka z pstrągiem tęczowym, roszponką i sezamem 123

zewnątrz. Choć pogoda coraz mocniej zachęca do spacerów. Pozostaje mi tylko pocieszyć się wiosną na talerzu... A co na nim dobrego? Rzodkiewki, ogórki, wędzona ryba... Sałatka: 1 opakowanie roszponki 100g wędzonego pstrąga łososiowego kilka rzodkiewek 1 mały zielony ogórek kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka sezamu kilka gałązek koperku Dressing: 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka soku(...)cytryny 4 łyżki oliwy sól, pieprz  Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Sezam podprażyć na patelni. Na półmisku rozłożyć roszponkę i ułożyć na niej warzywa. Na nich poukładać kawałki pstrąga. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki dressingu i dokładnie je ze sobą wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem

My simple kitchen
Sałatka z pieczoną gruszką, gorgonzolą i orzechami 137

Sałatka grzechu warta:). Każdy składnik idealnie się ze sobą komponuje a całości dopełnia miodowo-musztardowy sos.  Sałatka: 1 gruszka garść roszponki 50g sera grogonzola garść orzechów nerkowca Sos: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Gruszkę kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce, na każdy kawałek kładziemy(...)pokruszoną gorgonzolę. Zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. 2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia składników.  3. Na talerz układamy roszponkę, upieczoną gruszkę z serem. Polewamy sosem, posypujemy orzechami

Szefowa kuchni
Spaghetti z pesto i kurczakiem 126

pesto i szpinakiem. Do tego trochę kurczaka i pyszny obiad gotowy dosłownie w chwilę 😋 Spaghetti z pesto i kurczakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowanie spaghetti będziesz potrzebować: 100g roszponki, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki orzechów włoskich, 150g fety, pieprz do smaku, 200g makaronu spaghetti, 2 filety z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano, łyżkę oleju rzepakowego, 2 garści(...)szpinaku, dowolne kiełki. 1. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. 3. Przygotuj pesto - zmiksuj roszponkę, oliwę, orzechy, fetę i dopraw pieprzem. Nie musisz dodawać soli, ponieważ feta zawiera jej już wystarczająco dużo. 4. Odcedź makaron, ale nie wylewaj całej wody - zostaw sobie filiżankę. 5. Kurczaka pokrój

Z notatnika dietetyka
Zapiekanka ryżowa bez laktozy bezglutenowa 150

cebula 1 por biała część 1/2 brokuła 7 pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w oleju 20 dkg fasolki szparagowej mrożonej sól, pieprz czarny i czerwony papryczka chili 1 garść roszponka 2 jajka 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy Cebule i por kroję i przesmażam na oleju. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję z fasolą na parze aldente. Ryż gotuję(...)chili całość mieszam. Przekładam do naczynia. Na wierzchu układam brokuły, fasolkę, pomidory, tuńczyka. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i zapiekam około 20-25 minut. Przed podaniem dekoruję roszponką

wesoła kuchnia
Razowe koszyczki makaronowe z kabanosem 102

czarny i czerwony 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili 1/2 papryki czerwonej 50 g kabanosów wieprzowych dekoracja koszyczków: 20 g kabanosów 14 pomidorków koktajlowych  1/4 brokuła 1 garść roszponki 1/2 papryki czerwonej Koszyczki makaronowe: Makaron gotuję aldente, odcedzam i przekładam do miski. Jak przestygnie, dodaję jajka, ser, sól, pieprz, paprykę chili i słodką. Paprykę czerwoną kroję w małą kostkę(...)koszyczki przestygną podważam je nożem i wyjmuję.  Brokuł dzielę na małe różyczki wkładam do wrzącej osolonej wody na pięć minut. Nie gotuję już. Koszyczki dekoruję brokułami,kabanosem, pomidorkami, roszponką, pieprzem czerwony, kawałkiem papryki

wesoła kuchnia
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 94

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym. A dlaczego warkocz? Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć Składnik 1 średni burak 1 łyżka(...)konfitury z żurawiny 1 łyżka octu winnego czerwonego pleciony warkocz „oscypkowy” 1 łyżeczka masła klarowanego roszponka garść prażonych orzechów włoskich Sos 2 łyżki soku z limony 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Wykonanie Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm). Na patelnię wrzucamy konfiturę z żurawiny, dodajemy

Tajemnice Smaku
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 83

Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy rukolę i roszponkę. Tym razem roszponkę zastąpimy listkami, o dziwnie brzmiącej nazwie… mangold czerwony. Co kryje się pod tajemniczą nazwą MANGOLD CZERWONY? Okazuje się, że to buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania