roszponka - 1923 przepisów (strona:36/129)

Spaghetti z pesto i kurczakiem 148

pesto i szpinakiem. Do tego trochę kurczaka i pyszny obiad gotowy dosłownie w chwilę 😋 Spaghetti z pesto i kurczakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowanie spaghetti będziesz potrzebować: 100g roszponki, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki orzechów włoskich, 150g fety, pieprz do smaku, 200g makaronu spaghetti, 2 filety z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano, łyżkę oleju rzepakowego, 2 garści(...)szpinaku, dowolne kiełki. 1. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. 3. Przygotuj pesto - zmiksuj roszponkę, oliwę, orzechy, fetę i dopraw pieprzem. Nie musisz dodawać soli, ponieważ feta zawiera jej już wystarczająco dużo. 4. Odcedź makaron, ale nie wylewaj całej wody - zostaw sobie filiżankę. 5. Kurczaka pokrój

Z notatnika dietetyka
Zapiekanka ryżowa bez laktozy bezglutenowa 169

cebula 1 por biała część 1/2 brokuła 7 pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w oleju 20 dkg fasolki szparagowej mrożonej sól, pieprz czarny i czerwony papryczka chili 1 garść roszponka 2 jajka 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy Cebule i por kroję i przesmażam na oleju. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję z fasolą na parze aldente. Ryż gotuję(...)chili całość mieszam. Przekładam do naczynia. Na wierzchu układam brokuły, fasolkę, pomidory, tuńczyka. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i zapiekam około 20-25 minut. Przed podaniem dekoruję roszponką

wesoła kuchnia
Razowe koszyczki makaronowe z kabanosem 124

czarny i czerwony 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili 1/2 papryki czerwonej 50 g kabanosów wieprzowych dekoracja koszyczków: 20 g kabanosów 14 pomidorków koktajlowych  1/4 brokuła 1 garść roszponki 1/2 papryki czerwonej Koszyczki makaronowe: Makaron gotuję aldente, odcedzam i przekładam do miski. Jak przestygnie, dodaję jajka, ser, sól, pieprz, paprykę chili i słodką. Paprykę czerwoną kroję w małą kostkę(...)koszyczki przestygną podważam je nożem i wyjmuję.  Brokuł dzielę na małe różyczki wkładam do wrzącej osolonej wody na pięć minut. Nie gotuję już. Koszyczki dekoruję brokułami,kabanosem, pomidorkami, roszponką, pieprzem czerwony, kawałkiem papryki

wesoła kuchnia
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 109

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym. A dlaczego warkocz? Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć Składnik 1 średni burak 1 łyżka(...)konfitury z żurawiny 1 łyżka octu winnego czerwonego pleciony warkocz „oscypkowy” 1 łyżeczka masła klarowanego roszponka garść prażonych orzechów włoskich Sos 2 łyżki soku z limony 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Wykonanie Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm). Na patelnię wrzucamy konfiturę z żurawiny, dodajemy

Tajemnice Smaku
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 108

Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy rukolę i roszponkę. Tym razem roszponkę zastąpimy listkami, o dziwnie brzmiącej nazwie… mangold czerwony. Co kryje się pod tajemniczą nazwą MANGOLD CZERWONY? Okazuje się, że to buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia

Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 105

oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz POZOSTAŁE SKŁADNIKI 16 łyżek ugotowanej  quinoa – komosy ryżowej białej 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 garście roszponki 1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski 1/2 szalotki pokrojonej w piórka 100-150 g sera koziego (typu feta) pokrojonego w kostkę 2 garści liści mangold czerwony (buraczki liściowe) 1 łyżka(...)słoik: 4 łyżki komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka szalotka ser kozi skrapiamy oliwą i sokiem z limony garść liści  – mangold czerwony Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka z tofu i orzechami nerkowca 155

smaczny pomysł na zdrową przekąskę lub kolację. # wegańskie #roślinne #beznabiału Składniki: – 90 g tofu wędzonego – 50 g gotowanego buraka – 1/2 pomarańczy – 2 garści sałaty z roszponką – 15 g orzechów nerkowca – łyżeczka oleju sezamowego – cytryna Sposób przygotowania Buraka pokrój w plasterki, a tofu i obraną pomarańczę w kostkę. Dodaj sałatę z roszponką, wymieszaj, polej

Mrs. Endorfina
Sałatka ze szpinakowym tortellini i szynką 137

makaronu tortellini ze szpinakiem i ricottą 150 g szynki drobiowej 120 g żółtego sera (Gouda lub Edamski) 2-3 większe ogórki konserwowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku garść roszponki lub rukoli 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć do miseczki, w której(...)robić sałatkę. Szynkę, ser oraz ogórki pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników. Do miseczki dodać majonez oraz roszponkę lub rukolę i wymieszać. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na 20-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Kolorowy hummus 158

Prosty pomysł na hummus w różnych smakach. Ale i kolorach, które wprowadzą odrobinę radości nie tylko dla podniebienia. Skusicie się na buraczkowy, czy może jednak jarmuż z roszponką? A może z pomidorami? Każdy jest przepyszny! Hummus podstawowy 400 g soczewicy konserwowej lub 200 g namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie *** wody po ciecierzycy nie wylewaj(...)ostudzeniu obież, skórka zejdzie sama. Dodajemy do części hummusu i jeszcze raz miksujemy. Jarmużowy – 2 solidne garści jarmużu bez twardych łodyżek, same liście, 1 garść roszponki (może być też szpinak z rukolą). Dodajemy do części hummusu i miksujemy jeszcze raz. Pomidorowy – 3-4 suszone pomidory. Jeśli używasz pomidorów z zalewy, do odcedź je uprzednio. Dodajemy do części hummusu

Kucharzyca
Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanym 124

święta. pieczone buraki: 3 średnie buraki 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 3-4 gałązki rozmarynu łyżeczka miodu szczypta soli sałatka: ok. 120 g roszponki 2 pomarańcze pół ziaren granatu garść orzechów włoskich 100 g sera Tete de Moine (lub innego o wyrazistym smaku, który lubicie) dressing miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki oliwy(...)zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Składniki na dressing przelewamy do szczelnego słoiczka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Na umytej roszponce układamy plasterki wyfiletowanej pomarańczy, upieczone buraki wraz z czosnkiem i rozmarynem, orzechy i ser. Całość posypujemy granatem i przed podaniem polewamy dressingiem. Podajemy z pieczywem gryczanym. Smacznego :) Artykuł Świąteczna sałatka z pieczywem

Mienta blog
Sałatka na bazie rukoli i roszponki ze świeżymi warzywami 115

przygotowywać sałatki z dużą ilością warzyw. Po takie kompozycje sięgam zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże warzywa z własnego ogródka. Dzisiejsza moja sałatka z dodatkiem rukoli i roszponki to doskonały pomysł nie tylko na kolację, ale można ją zapakować w pudełeczko i zabrać jako drugie śniadanie do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1/2 opakowania roszponki

Danka Pichci
SAŁATKA OWOCOWA W KOKOSIE 127

przygotować na sylwestra sałatkę w kokosie. Sałatka przepięknie wygląda i idealnie smakuje. Jest lekka, delikatna ale sycąca dzięki kuskusowi. Owoce nadają jej słodkiej nuty. Składniki: 2 kokosy 1 garść roszponki 1 op. płatów łososia 1/2 szklanki kuskus 3 mini banany (kilka kropel z cytryny) 2 łyżki płatków migdałowych garść malin garść czereśni   SOS: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)plasterki i kropić sokiem z cytryny. Czereśnie pokroić, wyjąć pestki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Owoce oraz płatki migdałowe wymieszać z kuskusem. do kokosa przekrojonego na pół wkładamy roszponkę  oraz kuskus z owocami oraz łososia. Podajemy z sosem

Kuchnia w oparach
Tost francuski z pieczarkami, wędzonym łososiem i cytrynowym mascarpone 140

powie, jest ok, dajcie ketchup.  Rozumiesz? Składniki: jedna rustykalna bagietka, chociaż użyjesz pewnie pół  masło do smażenia  dwa jajka, sól i pieprz do tosta pomidorki koktajlowe roszponka  pieczarki brązowe, około 8 sztuk  majeranek  łosoś wędzony  mascarpone, 5 łyżek skórka otarta z połowy cytryny i sok z jednej czwartej  odrobina kopru  kwiaty(...)możliwe oraz skórką otartą z cytryny. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Posmaruj wierzch usmażonej bagietki mascarpone, nałóż wędzonego łososia i posyp wszystko duszonymi pieczarkami. Talerz udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz roszponką. Zjedz.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Łosoś w sosie Chimichurri z letnim twistem owocowym 219

szklanki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek 2 duże szczypty soli 1 duża szczypta pieprzu Do tego: filet z łososia lub pstrąga tęczowego (ze skórą) sól i pieprz roszponka szalotka  pomidorki koktajlowe awokado Sposób przyrządzenia: Chimichurri z borówką 1. Lekko przesiekaj umyte borówki i przełóż do miski. 2. Brzoskwinię umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do borówek(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny, ponownie wymieszaj. 4. Zalej całość olejem, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na bok. Do tego: 1. Na talerzach porozkładaj liście roszponki, a na niej plastry awokado, szalotki i połówki pomidorków. 2. Łososia oczyść, jeśli to konieczne, i smaż na minimalnej ilości tłuszczu skórą do dołu przez 5 min. 3. Oprósz rybę

Kuchnia w Słońcu Skąpana