roszponka - 1923 przepisów (strona:36/129)

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym 108

Sałatka z kiszonym patisonem: roszponka jajko ugotowane na twardo patison kiszony 2-3 łyżki kukurydzy Dressing: łyżeczka musztardy 2-3 łyżki oliwy 2 łyżki wody z kiszonych patisonów Składniki dressingu wymieszać. Na talerz położyć garść roszponki, przeciąć jajko na ćwiartki, patisona na mniejsze kawałki, dodać kukurydzę. Polać dresingiem

AZgotuj!
Sałatka "Smaki lata" 75

mieszanki kaszy pęczak, bulgur i soczewicy zielonej 2)       kilka kromek pieczywa chrupkiego 3)       garść roszponki 4)       garść rukoli 5)       kilka listków szczawiu sałatkowego 6)       2 brzoskwinie 7)       100 g szynki(...)Wszystkie składniki sosu mieszamy aż się połączą. 6.     Na półmisku układamy 3/4 przygotowanej mieszanki kaszy i soczewicy, na niej układamy roszponkę, rukolę, grillowane brzoskwinie, szynkę parmeńską, smażone pomidorki koktajlowe i serowe kulki. Na wierzchu układamy liście szczawiu sałatkowego oraz borówki. Na koniec sałatkę posypujemy pozostałą mieszanką kaszy i soczewicy oraz pokruszonym pieczywem chrupkim. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem

Na kulinarnym poligonie
Letnia sałatka z truskawkami i łososiem 76

sałatka  z truskawkami i łososiem wędzonym. Zrobicie ją w pięć minut a jeszcze szybciej zjecie. To jedna z moich ulubionych sałatek. Mogłabym ją jeść codziennie. sałatka : 1 opakowanie roszponki 10 truskawek 1 cebula czerwona 100 g kulek mozzarelli 15 oliwek zielonych 100 g łososia sałatkowego 5 pomidorów suszonych sos: 5 łyżek oliwy od pomidorów suszonych 1 łyżka octu winnego(...)łyżki wody koper drobno pokrojony 1/2 łyżeczki musztardy czosnek granulowany sól, pieprz Sos: Wszystkie składniki sosu przekładam do słoika, dodaję drobno pokrojony koperek, słoik zakręcam i energicznie potrząsam. Sałatka: Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję kawałki łososia, truskawki pokrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka, oliwki na pół, pomidory suszone. Układam mozzarellę, polewam sosem

wesoła kuchnia
Duch baby ze szparagami 104

jajek wielkość M 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła płatki chili pozostałe: 7 szparagów zielonych 3 jajka 1 papryczka chili 2 garście roszponki 100 g łososia wędzonego 1/2 cebuli czerwonej 3 łyżki kukurydzy z puszki 100 g serka śmietankowego 1 łyżeczka curry  1 łyżka pulpy z mango dressing: 4 łyżki oleju(...)mieć rączkę przystosowaną do piekarnika, a jeżeli nie ma to owijam ją folią aluminiową. Serek mieszam z przyprawą curry i pulpą mango. Jak omlet przestygnie smaruję go serkiem. Układam roszponkę, dodaję łososia wędzonego, chili, kukurydzę. Jajka gotuję na twardo i dodaję ćwiartki. Cebulę kroję w piórka. Polewam dressingiem

wesoła kuchnia
Sałatka z figami 67

Prep Time 10 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 15 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Sałatka 4 duże świeże dojrzałe figi 2 garści rukoli 2 garści roszponki 70 g sera pleśniowego typu dorblu 40 g sera koziego twardego 50 g miękkiego serka koziego 5 kromek z bagietki lub ciemnego chleba 1 garść świeżej bazylii i mięty 2 łyżki(...)kromki chleba pokroić na małe kawałki, przyrumienić z dwóch stron. Twardy ser kozi pokroić na drobne chipsy, na przykład, obieraczką do warzyw. Dorblu pokroić na drobną kostkę. Rukolę i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć ma dużym płaskim talerzu, to samo zrobić z resztą składników. Figi przekroić 4 lub 6 części, rozłożyć równomiernie na pozostałych składnikach sałatki. Do miseczki wlać oliwę

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka letnia 71

sałatkę z warzyw ogólnodostępnych w sezonie letnim. Podstawą jest mieszanka sałat, którą dowolnie można komponować ważne, aby było ich więcej niż jedna 😉 Można użyć sałaty masłowej, rukoli, roszponki lub sałaty lodowej. Oczywiście jak najbardziej wskazane są młode listki buraków czy jarmużu. W sałatce jest również akcent egzotyczny, a są to daktyle moczone w dresingu z octu i oliwy(...)Świeża, zdrowa i bardzo dobra. Course Sałatki Cuisine Polska Keyword groszek, sałatka, wegetariańskie Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients mieszanka sałat rukola, roszponka i sałata rzymska kilka młodych liści czerwonych buraków 2 małe młode marchewki 1/2 szklanki groszku cukrowego 1 średnia papryka Romario 1 mała cebula 9 sztuk suszonych daktyli 1 łyżka siekanej

SprawdzonaKuchnia.pl
Roszponka z gruszką / Corn salad with pear 61

cutting, half an hour and delicious salad is ready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS(...)corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive oil (water) white wine vinegar brown sugar mustard salt, pepper Roszponkę umyj i osusz (albo po prostu wyjmij z opakowania, jeśli jest już umyta). Gruszki umyj i pokrój na dość spore kawalki, ja gruszek nie oberam, ale wybór należy do Ciebie

Martyna Cooks
Omlet z kurkami / Chanterelle omelette 73

Decision was perfect – have fun cooking! SKŁADNIKI (1 porcja): 2 jajka 150 g kurek 2 łyżki mleka (u mnie 2%) 25 g Grana Padano 1 łyżeczka masła garść roszponki (opcjonalnie) INGREDIENTS (1 portion): 2 eggs 150 g chanterelles 2 tablespoons of milk (for ex. 2%) 25 g Grana Padano 1 teaspoon of butter handful lambs lettuce (optional) Umyj jajka(...)roszponkę i oczyść porządnie kurki. Wbij jajka do miski, dodaj mleko i roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, jak Ci wygodniej. Dodaj przyprawy i raz jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około

Martyna Cooks
Zupa pokrzywowo-warzywna i kilka słów o ogrodowym zielsku. 110

która daje niezłe profity, to nie plewić zbyt dokładnie. Zostawiam często jedną, dwie rośliny by zakwitły i posypały nasionami w ogrodzie. Dzięki temu mam łan pietruszki na wiosnę, kępki roszponki i niezłą plantację boćwiny. Mam na bieżąco młode listki mniszka i pokrzywy. Rukola też pojawia się tu i tam. Nawet judaszowe srebrniki piękne kwitną na wiosnę i choć(...)jadalne zostawiam je do chwili przekwitnięcia. Potem na nasiona zostawiam tylko kilka sztuk. Rozetki boćwiny (buraka liściowego). Widać, że nie tylko my jesteśmy jej amatorami. Pietruszka samosiejka. :) Rozetki roszponki Rukola niezwykle intensywna w smaku, ta "sklepowa" nie dorasta mojej do pięt! To taka moja filozofia ogrodowa wynikająca z praktyczności mej wrodzonej

Gotuj Sam!
Roślinny jadłospis na cały tydzień 191

332kcal / W: 48 g / B: 11,5 g / T: 11,5 g] 200 g ciecierzycy duży, świeży ogórek duża, czerwona papryka, duży pomidor pół pęczka natki pietruszki, 80 g roszponki 60 g chleba żytniego Sos: 15g oliwy z oliwek 30 g czerwonego octu winnego 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżeczka mielonego czosnku Ciecierzycę odsącz z zalewy. Paprykę, pomidora i ogórka(...)umyj i pokrój w kostkę. Następnie w dużej misce połącz ciecierzycę z warzywami oraz posiekaną natką pietruszki i roszponką. W kubku wymieszaj oliwę, ocet winny, zioła włoskie oraz czosnek. Na koniec przed podaniem polej sałatkę dressingiem. Zjedz z kromką chleba żytniego. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal

365 dni dookoła kuchni
Wiosenne pesto ogrodowe. 130

skarbach ogrodowych  nieco później. Lubię takie pesto, gdyż zawsze smakuje nieco inaczej z uwagi na różnorodność użytej zieleniny. Nie ma nudy..... Wiosenne pesto ogrodowe dwie garści zieleniny ogrodowej (roszponka, rukola, czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski) ok. 60 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 ząbki czosnku kawałek startego parmezanu kilka łyżek zmielonych migdałów lub orzechów włoskich(...)masła, do aromatyzowania kaszy lub ryżu. Z mojego doświadczenia: najlepiej dobrać liście tak, by jeden smak był wyrazisty (np. rukoli czy bazylii w większej ilości) i dopełnić neutralnym smakiem roszponki czy mniszka. Jeśli do pesto dodamy  dużo czosnku niedźwiedziego zwykły możemy pominąć lub dać go znacznie mniej. o walorach zdrowotnych chyba nie muszę pisać. Wybaczcie

Gotuj Sam!
Burger z halloumi 82

halloumi Burger z halloumi – składniki 2 podłużne bułki (lub 4 małe bułeczki) 200g sera halloumi pół czerwonej cebuli 4 duże pieczarki 4 plastry grillowanej papryki 2 garści roszponki 4  łyżeczki majonezu 2 łyżki oliwy Sos pomarańczowy: łyżka miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej skórka starta z ¼ pomarańczy 2 łyżki soku pomarańczowego Burger z halloumi – jak zrobić? W niedużej(...)międzyczasie pokrój cebulę na cienkie półplasterki. A na suchej patelni opiecz lekko połówki bułek. Następnie możesz przystąpić do składania burgerów. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu. Następnie ułóż na niej roszponkę, grillowaną paprykę, podsmażoną pieczarkę, plaster halloumi i trochę cebuli. Na samym końcu pokrop całość przygotowanym wcześniej sosem pomarańczowym. Przykryj drugą połówką bułki i natychmiast podawaj. Zobacz też inne przepisy

okolicepalnika.pl
Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem 102

Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem to szybka propozycja na lekką i zdrową kolację. Sałatka składa się praktycznie z 3 składników. Szpinak to bogactwo składników odżywczych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!