zarówno do jednych, jak i do drugich! Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami! Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą roszponkę i przepyszną, włoską burratę. Fantastyczne połączenie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: ( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm ) * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże – 15 g * letnia woda – 125 ml * oliwa(...)oliwek – 30 ml * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 1 płaska łyżeczka DODATKI: * pasta warzywna z cukinii z curry * burrata /ew. mozzarella * groszek zielony * fasolka szparagowa * świeża roszponka * sól, pieprz, bazylia, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeże drożdże kruszymy do miski. Dodajemy wodę i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem
Ostra na Słodkotydzień dynię, marchew i gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek do gotowych dań, zup lub sałatek. Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 mały batat olej do grillowania kozi ser suszone pomidory marynowana dynia i gruszka orzechy laskowe dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka(...)oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Rozgrzej patelnię grillową. Batata umyj i pokrój w plastry. Smaż na patelni plastry batata po dwie minuty z każdej strony. Roszponkę ułóż na talerzu, na niej batata, pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną dynię i gruszkę. Wierzch posyp pokruszonym kozim serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu wymieszaj i polej nim wierzch sałatki
Mango Papajadrożdży suszonych lub 5 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli (2 kulki), 4 figi, 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach, rucola lub roszponka, oliwa, sól, Ciasto : Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie(...)kawałki mozzarelli i plasterki fig. Wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni. Pizzę wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rucolę lub roszponkę
królestwo garówsalami chorizo 120 g boczku 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła lub przyprawy świeża bazylia, rukola, roszponka Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można użyć robota wielofunkcyjnego z odpowiednią tarczą. Startą cukinię(...)lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie. Pizza z cukinii świetnie komponuje się z sosami np. czosnkowym czy pomidorowym a u mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią. Smacznego! — BTW samego spodu pizzy: całość: 1380 g, 966 kcal, B 77 g, T 59 g, W 41 g. W 100g: 70 kcal
Ola la LCHFDodawajcie sezonowe owoce nie tylko do deserów. mięso: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1/2 szklanki pestek słonecznika 1 jajko olej rzepakowy sałatka: 1/2 opakowania roszponki 1 kiść winogrono ciemne 5 śliwek dużych 4 pomidory suszone 1 gruszka pieprz czerwony sos vinaigrette 70 g sera camembert masło klarowane natka pietruszki Mięso: Pierś z kurczaka posypuję solą(...)proszek. Pierś obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w słoneczniku. Ręką mocno dociskam panierkę. Pierś smażę na rozgrzanym oleju, a jak się usmaży i przestygnie kroję na plastry. Sałatka: Roszponkę układam na talerzu, dodaję pokrojone suszone pomidory. Gruszkę kroję na ćwiartki, śliwki na pół i przesmażam na maśle klarowanym na patelni grillowej. Dodaję do sałatki, winogrono także, oraz kawałki sera. Sałatkę
wesoła kuchniaklienta. Mozarella Galbani ma delikatnie mleczny smak. Bogata jest w wapń i fosfor oraz nie zawiera konserwantów. Składniki: SAŁATKA: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego rurki garść rukoli garść roszponki 1 pomarańcza 6 suszonych śliwek 2 łyżki suszonych jagód goji 1 garść orzechów włoskich 1 op. sera Galbani mozarella mini kulki 2 łyżki sezamu czarnego i białego SOS: 5 łyżek(...)przyprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Makaron gotujemy al dente. Mandarynki obieramy i kroimy na mniejsze części. Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy włoskie siekamy. Rukolę mieszamy z roszponką. Dodajemy pokrojoną pomarańczę, orzechy włoskie, śliwki suszone oraz nagrody goji. Mieszamy. Dodajemy mini kulki mozarella Galbani. Polewamy sosem oraz posypujemy sezamem
Kuchnia w oparachSałatka z serem pleśniowym i winogronami Sałatka z serem pleśniowym i winogronami to niecodzienne połączenie smaków i aromatów zawarte w jednym, lekkim daniu Roszponka, niebieski ser pleśniowy, winogrona... Lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się w upalne dni, na spotkania w gronie przyjaciół, a także jako kolacja Sałatka z serem pleśniowym i winogronami to aromatyczna potrawa dla miłośników serów pleśniowych Świetnie(...)smakuje w towarzystwie, zwłaszcza czerwonego wina Gorąco polecam Przepis na jedną miskę sałatki z serem pleśniowym i winogronami. SKŁADNIKI: 1/2 opakowania sałaty roszponki 150 g winogron jasnych 150 g sera pleśniowego niebieskiego 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego ( użyłam o smaku granata ) PRZYGOTOWANIE: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni
WSZYSTKO SMACZNElubię połączenie owoców z szynka parmeńską. Nie ważne czy jest to mango, gruszka, melon czy truskawki. Jej dojrzewający charakter i słony smak pasują do słodkich dodatków. Składniki: roszponka kolorowe pomidorki daktylowe truskawki szynka parmeńska pieczywo dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól i pieprz Składniki dressingu mieszam. Truskawki i pomidorki kroję na pół i mieszam(...)roszponką i porwaną w dłoniach szynką parmeńską. Sałatkę mieszam z dressingiem i podaję z pieczywem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapieczywa pszennego awokado, pół szalotki, sok z cytryny, sól i chili truskawki masło migdałowe, olej z migdałów, sok z cytryny i miód szynka parmeńska roszponka świeżo zmielony pieprz Pieczywo grilluję na chrupko. Awokado rozgniatam i mieszam z sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekaną szalotką, solą i chili. Truskawki kroję w plastry. Masło(...)suchej patelni do momentu aż stanie się chrupiąca a następnie osuszam ją z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kromkę chrupkiego pieczywa smaruję pastą z awokado, nakładam chipsa z szynki, truskawki, roszponkę a całość polewam dressingiem i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Zjadam od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaŚwietna, szybka sałatka z brokułami:) SKŁADNIKI rukola, roszponka brokuła pomidorki koktailowe papryka wędzona pieczarki marynowane cebula Brokuł gotujemy uważając żeby nie był za miękki z dodatkiem soli. Odcedzamy, studzimy. Na talerzu układamy rukolę i roszponkę, przekrawamy pomidorki i pieczarki a cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. Na sałaty układamy wystudzony, poporcjowany na małe różyczki brokuł a na to pomidorki pieczarki
harrisasoczewicy puy 1 czosnek solo 1 bakłażan 40 g owsianych płatków 3 jajka 2 łyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia 8 bułek garść roszponki 250 g grzybów 2 łyżki majonezu Ugotuj fasolę i soczewicę w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na sicie na 30 minut. Następnie usmaż bakłażana na maśle(...)farsz. uformuj 8 małych lub 5 większych burgerów i usmaż na maśle. Usmaż pieczarki na maśle, lekko posól i dopraw pieprzem. Przekrój bułki na pół i posmaruj majonezem. Obłóż roszponką. Następnie na każdej bułce połóż po jednym hamburgerze, na wierzchu ułóż porcję smażonych grzybów i przykryj drugą połówką bułki. Smacznego! Spara Spara The post Warzywne burgery z fasoli, soczewicy
codojedzeniasyropu z agawy 1 łyżka octu ryżowego szczypta płatków chili ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego 1 łyżka ciekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sezamu Dodatkowo: 200 g roszponki 2 marchewki 1 awokado garść rzodkiewek Prażona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju(...)cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą. Podanie Do miseczek nałóż roszponkę i wyłóż: usmażone boczniaki, prażoną ciecierzycę, pokrojone w słupki marchewkę i awokado oraz rzodkiewkę. Gotowe buddha bowls polej sosem z tahini
Food Squaredodawać je do wielu dań. Uwielbiam takie sałatki, bo są zdrowe, kolorowe, można je zrobić na wynos. Moc witamin i radości na talerzu. Można ją jeść oczami. 1 opakowanie roszponki 15 gron winogrono ciemne 10 truskawek 10 oliwek czarnych 1 mango 1/2 pęczka szparagów zielonych 50 g sera feta kostki grzanki 1 papryczka chili 1 cebula czerwona natka pietruszki(...)wrzucam główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Szparagi odcedzam i przelewam zimna wodą. Mango obieram i kroję na kawałki, truskawki kroję na plastry, winogrono na pół, cebule w piórka. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję owoce, szparagi, ser feta, cebulę, oliwki, pokrojoną chili. Sałatkę polewam sosem przed podaniem. Posypuje natką, podaje z grzankami
wesoła kuchniaszklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli Olej do smażenia Dodatkowo: 12 sztuk szparag zielonych (można oczywiście więcej) 12 długich plastrów boczku wędzonego (lub tyle samo co szparag) 50g roszponki 4 jajka Sól, pieprz 1 łyżka tartego parmezanu Sposób przygotowania: Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki- nie za cienkie ;) Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i owijamy boczkiem. Smażymy na patelni(...)grillowej z każdej strony, ok 8 minut. Smażymy jajka sadzone. Na każdy naleśnik nakładamy po kilka szparag, roszponkę, i jajko sadzone. Posypujemy odrobiną parmezanu i zawijamy. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziedobra jest także na lunch do pracy. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g pełnoziarnisty ryż z quinoa Uncle Bens 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 garść roszponki 1/2 papryki czerwonej 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 5 pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów szczypior Tuńczyka odsączam z zalewy. Roszponkę kroję.Cebulę obieram i drobno kroję
wesoła kuchnia