roszponka - 1923 przepisów (strona:47/129)

Grilowany Comber jagnięcy z sosem z wody różanej,rukwi i migdałów 137

ViolaPassion Niczego nie muszę tu dodawać ,zachęcać czy namawiać. Po prostu niebo w gębie. Składniki: 2 osoby 500g Combra jagnięcego z kością 2 garści roszponki wodnej 6 łyżek wody różanej 4 łyżki oleju migdałowego 1/2 garści zmielonych migdałów 2 łyżki oleju sezamowego sól,pieprz Zazwyczaj mięso baranie marynuję minimum 24 h w mleku  ,czosnku i rozmarynie. Ale nie dzisiaj(...)jest bardzo  delikatne i szlachetnie. Nie potrzebuje naszej większej ingerencji. Kolor mięsa powinien być jasno różowy i mieć warstwę tłuszczyku ok.0.7-1 cm Sposób; Migdały mielimy w młynku dodajemy roszponkę ,olej sezamowy,wodę różaną i olej migdałowy i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji,dodając szczyptę soli i pieprzu Mięsko smarujemy wodą różaną z  odrobiną soli. Ważne jest

Viola cooks with passion
Sałatka z Syrii FATUSZ 207

Wspaniała zdrowa i ożezwiająca sałatka pochodząca również z Syrii. Nie ma nic tu dla nas nowego składniki są dla nas znane jedynym dodatkiem jest słodycz syropu z granatu,i roszponka Składniki: 1/2 Sałaty lodowej 1/4 kapusty białej drobno posiekanej 1/2 ogórka zielonego kilka słodkich pomidorów polecam koktajlowe 1 większa papryka 1 większa czerwona cebula 2 natki pietruszki 1 roszponka grzanki

Viola cooks with passion
Krokiety z pieczarkami 155

Potrzebujemy: Naleśniki - TU najprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię(...)odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała

Bananowe Pole
Sałatka z jeżynami i serem kozim 95

sprawdziły się w połączeniu z kozim serem i słodkim dressingiem.  Składniki 200 g jeżyn 100 g miękkiego koziego sera naturalnego 100 g miękkiego koziego sera z miodem garść roszponki garść rukoli 1 szalotka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 35 g posiekanych orzeszków piniowych czarny pieprz   Przygotowanie   Roszponkę i rukolę rozłożyłem na talerzu. Posypałem niezbyt drobno posiekaną

R'n'G Kitchen
Kanapka z grillowanym kurczakiem 140

idealny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 kromki razowego pieczywa pierś z kurczaka 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry sera cheddar 3 łyżki gęstego jogurtu garść roszponki ząbek czosnku pęczek koperku pomidor awokado sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy pokrojonego kurczaka i grillujemy(...)Zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy sos. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt naturalny z solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekany koperek. Pomidora, roszponkę myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w plastry, a awokado przekrajamy na połowę, pestkę zostawiamy w połówce, której nie używamy do przygotowania kanapki, zaś

Menmagazine
Kanapka z grillowanym kurczakiem 172

idealny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 kromki razowego pieczywa pierś z kurczaka 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry sera cheddar 3 łyżki gęstego jogurtu garść roszponki ząbek czosnku pęczek koperku pomidor awokado sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy pokrojonego kurczaka i grillujemy(...)Zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy sos. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt naturalny z solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekany koperek. Pomidora, roszponkę myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w plastry, a awokado przekrajamy na połowę, pestkę zostawiamy w połówce, której nie używamy do przygotowania kanapki, zaś

Menmagazine
Sałatka z quinoą, roszponką i grillowanym indykiem 169

niski indeks glikemiczny i zero glutenu. Podaję przepis na 2 porcje ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 350-400 gram sznycli z indyka pół główki sałaty lodowej 3 garście roszponki 12 pomidorków koktajlowych 4 łyżki szczypiorku 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oleju ryżowego (lub innego roślinnego) mielona słodka papryka majeranek pieprz sól Wykonanie: Sznycle(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem, papryką mieloną, majerankiem i olejem ryżowym, odstawiamy na 20 - 30 minut. Sałatę lodową rwiemy na kawałki mieszamy z roszponką, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i quinoą, wykładamy na talerze. Indyka kładziemy na rozgrzaną patelnie do grillowania i opiekamy na złoto z obu stron, na koniec chwilę dusimy pod przykryciem. Jeszcze gorącego indyka kroimy

Quinoa Raz!
Zdrowy i zielony koktajl z quinoą 117

wszelkich witamin, minerałów oraz o odpowiednią ilość białka w diecie, zaaplikował sobie od czasu do czasu, taką właśnie mieszankę. Składniki: 6 łyżek ugotowanej białej quinoy 2 liście jarmużu garść roszponki 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy) 2 łyżki białka konopnego 1 czerwony grejpfrut 100 ml wody mineralnej Wykonanie: Roszponkę i jarmuż myjemy, jarmuż obieramy

Quinoa Raz!
Sałatka z roszponki z quinoą i liczi 143

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy kilka garści roszponki 10-12 sztuk liczi, sok z jednej, lub dwóch limonek, 2 - 3 łyżki oleju makowego 2 łyżki łuskanego słonecznika Wykonanie: Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładany do miski, dodajemy quinoę

Quinoa Raz!
Kwiatowa sałatka z czerwoną quinoą, rabarbarem i serkiem lor 136

ciężko mi było wziąć do ręki widelec i się z nią rozprawić. Oczywiście tylko do pierwszego kęsa ;)  Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1/2 główki sałaty 3 garście roszponki 3 garście bratków 100 gram sera lor 1 łodyga rabarbaru sok z połowy cytryny  2-3 łyżki oleju makowego świeża bazylia i mięta tajska (lub inna) Wykonanie: Sałatę rwiemy(...)kawałki i wrzucamy do miski razem z roszponką, posypujemy je czerwoną quinoą, pokrojonym w kostkę serem, plasterkami rabarbaru, bratkami i ziołami, polewamy wszystko dressingiem z oleju zmieszanego z sokiem z cytryny i podziwiamy, a jak już się pozachwycamy to zjadamy ze smakiem

Quinoa Raz!
Roszponka z owocami i bryndzą 138

roszponki 1 granat 2 czerwone grapefruity 5 świeżych fig 3 twarde gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 kostka bryndzy owczej kilka listków mięty Figi i obrane gruszki pokroić na cząstki. Z jednego grapefruita wycisnąć sok, drugiego odfiletować, z resztek również wycisnąć sok. Na średnio rozgrzaną patelnię położyć gruszki i figi. Podgrzać je chwilę, jak zaczną puszczać sok posypać je cukrem(...)koniec dodać porwane listki mięty. Delikatnie wyciągnąć figi, gruszki jeszcze chwilę gotować. Po wyciągnięciu gruszek sos jeszcze chwilę gotować by się jeszcze zredukował.  Odstawić do ostygnięcia.   Opłukaną roszponkę włożyć do salaterki, posypać granatem i dodać grapefruita. Ułożyć wcześniej ugotowane owoce i pokruszoną bryndzę. Na koniec polać ostudzonym sosem grapefruitowym

Lubię to gotuję
Sałatka z buraczków z fettą 158

czerwonych buraczków 1 szklanka  oliwy z oliwek 4- 5 łyżek octu balsamicznego 8-10 ząbków czosnku ser fetta oryginalny grecki 1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki pieprzu sałata roszponka do dekoracji WYKONANIE Buraczki płuczemy i gotujemy w skórce  ok. 2 godziny. Ostudzamy i kroimy w grube plastry. Układamy w głębokim naczyniu, zalewny oliwą wymieszaną z octem.  Czosnek(...)przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać. Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy,  na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta.  SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti pomidorowe z oliwkami 196

łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania połowa opakowania makaronu spaghetti parmezan do posypania garść świeżej roszponki Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno(...)Oliwki pokrój w talarki, tak by powstały kształtne kółeczka. Dodaj na końcu do sosu, wymieszaj. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na talerzu ułóż makaron, polej sosem, udekoruj roszponką i posyp wedle uznania tartym drobno parmezanem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z anchois, twarogiem i oliwkami posypana parmezanem 152

zapachu i smaku, dlatego najlepiej niewiele jej dodawać do sałatek. Powinna być wyczuwalna, ale nie dominować. Dlatego dodałam do niej delikatnego półtłustego twarożku i jajka. Składniki: 60 g roszponki 100 g puszki filetów anchois garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 3 jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu półtłustego 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki pieprz grana padano(...)posypania wedle uznania (możecie zastąpić innym tartym twardym serem) Wykonanie: W misce ułóż umytą roszponkę, dodaj pokruszony twarożek, wymieszaj dokładnie. Oliwki przekrój na pół, jajka w plasterki. Anchois pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce, przypraw, posyp serem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ziemniaczana 173

latem, kiedy na straganach pojawiają się młode ziemniaki i nasze polskie ogórki. jest przepyszna! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 pęczki rzodkiewek pęczek szczypiorku 60 dag roszponki 4 ogórki sos 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki białego octu winnego 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy stołowej sól, pieprz Sposób przygotowania : Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze(...)kawałki. Gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry. Rzodkiewki i ogórki także kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Roszponkę płuczemy na sicie. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania