typu Lazur camembert lub brie i zamiast suszonych pomidorów które łagodzą ostrość gorgonzoli dodać zielone oliwki. Składniki (8 szt) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 200 g Lidl garść rukoli garść roszponki 8 słupków sera gorgonzola piccante z Lidla suszone pomidory Sos balsamiczny klasyczny Szynkę rozkładamy plasterek koło plasterka, na każdym plasterku układamy liście rukoli i roszponki, na nie układamy po słupku
Piekielna Kuchnia Patisuszone pomidory grubo zmielony pieprz sól olej lniany moje pesto pietruszkowe z tego przepisu :) (jęsli nie mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło to dużo czasu, szczególną uwagę należy zwrócić na łuski(...)smarujemy ją trochę olejem układamy pieczarki pokrojone w grube plastry i cukinię. Obsmażamy z obu stron (opcjonalnie posypujemy zrumienionym słonecznikiem i sezamem). Na talerzu układamy garść ruccoli garść roszponki, na to ugrillowaną cukinię i pieczarki, Upieczoną rybkę obieramy ze skóry (nie wyrzucamy skóry przyda się do wywaru rybnego) Z rybki odkrawamy kawałki mięska i układamy na talerzu przekładając cytryną
Piekielna Kuchnia Patimarchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej fasoli szparagowej garstka zielonej fasoli szparagowej 4 pieczarki garść rucoli garść roszponki olej sezamowy łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie) łyżka ziaren słonecznika (opcjonalnie) Dorsz z Lidla czyli ze skórą, ale tym sie nie przejmujemy obsypujemy go od strony mięsa przyprawą garam masala(...)dente- 15 jeśli ktoś woli bardziej miękkie. W tym czasie możemy na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu i słonecznika. Oliwki kroimy na pół. Układamy na talerzu rukolę i roszponkę na wierzch wykładamy warzywa, rybę przekładamy na deskę i zdejmujemy z niej skórę, jeśli ktoś chce może ułożyć cały kawałek ryby. Wszystko posypujemy oliwkami skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym
Piekielna Kuchnia Patipapryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię(...)Następnie obracamy je na drugą stronę i znów smażymy do złotego koloru. Ważne! Pieczarki należy smażyć na minimalny ogniu. Zdejmujemy z patelni i podajemy. Propozycja podania: Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące pieczarki. Jeśli lubimy pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić sosem czosnkowym. Smacznego * przepis i pomysł własny
Słodkie okruszkipić jak najczęściej. Spróbujcie połączenia wielu smaków w jednej zielonej szklaneczce. Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 mandarynki 1 słodkie, soczyste jabłko około 1/2 szklanki wody mineralnej 4 liście roszponki * * ! nie listki, ale całe liście jak na zdjęciu Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy, wrzucamy do misy blendera. Następnie dodajemy liście roszponki, pociętą w małe kawałki łodygę selera naciowego oraz
Słodkie okruszkiPOST !!! Bardzo prosta sałatka z łatwo dostępnych składników :) Możecie wykorzystać ulubioną sałatę, u mnie jest to roszponka, ale sprawdzi się też lodowa lub pekińska. Polecam wybrać ser, który nie będzie bardzo słony, aby nie zdominował innych składników :) Składników: garść sałaty roszponki 1/4 cebuli bazylia do posypania pieprz kilka zielonych oliwek 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżeczki oliwy kawałek sera
Chocolate Muffin Blogwarstwową . Do sosu użyłam Oleju rzepakowego tłoczonego na zimo z firmy Olejowy Raj oraz Remulady duńskiej firmy Folwark . Składniki : 1 mała sałata lodowa 1 szklanka roszponki 1 szklanka czarnych oliwek 2 podłużne czerwone papryki 2 cebule czerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju 1 szklanka sera żółtego 5 jajek sos : 1/2 szklanki Oleju(...)wlewamy olej , ocet, sok z cytryny, musztardę, przeciśnięty ząbek czosnku , szczypta tymianku , szczypta oregano , sól , pieprz do smaku .Wszystko dobrze mieszamy. Sał atę lodow ą drobno kroimy . Warstwy : 1. Roszponka z garścią sałaty lodowej posolonej i skropionej oliwą 2. Czerwona papryka pokrojona w kostkę 3. Kukurydza 4. Tuńczyk pokruszony bez oleju 5. Drobno pokrojona cebula 6. Sałata lodowa
Sama słodycz i szczypta chiliwykorzystanie nieco czerstwej bułki lub pieczywa, które idealnie nadają się do grzanek śniadaniowych. Składniki: kostka sera białego (półtłustego) 4 duże jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 duże ogórki kiszone roszponka pół cebuli czerstwa bułka lub chleb (najlepiej mające około 2 dni) masło przyprawy: sól, świeży czarny pieprz, biały pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Jajka ugotować na twardo (można to zrobić(...)Przyprawić wg uznania. Pieczywo pokroić, posmarować masłem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 4-5 minut. Wyciągnąć i posmarować pastą. Dla kolorytu i smaku dodaliśmy również roszponkę i kawałki pomidorów. Propozycję na pasty śniadaniowe znajdziecie również TUTAJ Udanego dnia i smacznego
Ania i Marcin gotująsię Andrzejki czy Sylwestra. Bez żadnych przypraw bo składniki same są zgranymi smakami. Składniki na 25-30 sztuk : 30 pomidorków koktajlowych 130 gr sera koziego 50 gr anchois (opakowanie) roszponka Przygotowanie : Fileciki z anchois odsączyć z oliwy i drobno poszatkować dobrze wymieszać z serkiem. Z pomidorków odkroić plasterek i wydrążyć używając możliwie małej łyżeczki. Pomidorki faszerować serkiem z anchois, przybrać(...)listkiem roszponki ew. bazylii. Ps.: Jeśli zdarzą się jakieś ości to bardzo łatwo je można usunąć wystarczy lekko nagiąć filecik i same wychodzą
Mechanik w kuchnismaczniejsze. Pyszna sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą, figą i pestkami dyni. Całość polana olejem z pestek dyni, który łączy wszystkie smaki w jedność. Składniki (na 2 porcje): garść roszponki 1 figa 50 gram sera halloumi + 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomarańcza 1/4 szklanki pestek dyni 1 burak kilka łyżek oleju z pestek dyni Buraka owijam w folię aluminiową(...)grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskam charakterystyczne paski. Pomarańczę filetuję, figę kroję na ćwiartki lub ósemki. Pestki dyni prażę. Wszystkie składniki sałaki układam na talerzu: roszponkę, ser, pomarańczę, figę i buraka. Całość posypuję pestkami dyni i polewam olejem z pestek dyni. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadotyczyła kanapek dlatego też i dwie takie pozycje trafiły na nasz stół. Pierwsze zdjęcia w poście przedstawia Głodołamacza nr 1 - mięso wieprzowe pieczone z konfiturą z cebuli i roszponką. Generalnie dobra ta pozycja - mięso smaczne, soczyste aczkolwiek źle pokrojone... Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże wypadnięciem całego wnętrza na blat stołu. Taka(...)rada - pokroić w drugą stronę mięso i będzie git. Bułka fajna - lekka, delikatna i odrobinę chrupiąca z zewnątrz. Ogólnie dla mnie roszponka nie ma żadnego smaku - zamieniłbym na coś bardziej kontrastującego do słodkiej cebuli. Druga pozycja skonsumowana to Koko Dżambo - kurczak, suszone pomidory i rukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością kanapka, w której rukola zrobiła swoje
Right Behind The Kitchengruszki 100 g sera gorgonzola 1 bagietka lub 2 ciabatty 1 łyżeczka kuminu biały pieprz 1 płaska łyżka cukru pudru garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść liści roszponki lub rukoli Przygotowanie: Nasiona kuminu prażymy przez chwilę na suchej patelni, a następnie ucieramy w moździerzu. Gruszki myjemy, suszymy i kroimy w 0,5 cm plastry. Plastry gruszki rozkładamy(...)chrupiących grzankach rozsmarowujemy gorgonzolę i posypujemy białym pieprzem, układamy plasterki gruszki, uprażone orzechy włoskie i pokruszoną gorgonzolę. Grzanki wkładamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy na liściach roszponki lub rukoli
Smakowity Blog Kulinarnypuszka łososia w sosie własnym Graal 4 łyżki kaszki kuskus sól pieprz pieprz cytrynowy oliwa małe pomidorki równej wielkości ok 9 szt szczypiorek rukola roszponka natka pietruszki Kaszkę kuskus posolić i zalać wrzątkiem ok pół cm ponad kaszkę. Kiedy napęcznieje pod przykryciem, wystudzić. Pomidorki dekoracyjnie przeciąć , wydrążyć wnętrze. Kaszkę wymieszać z łososiem, dodać przyprawy, posiekany szczypiorek, troszkę natki pietruszki(...)rukoli oraz wydrążone środki z pmidorków odcedzić i grubsze części przekroić. Doprawić oliwą i wymieszać . Napełnić pomidory sałatką przykryć wieczkiem z pomidorka , całość udekorować roszponką, rukolą i natką pietruszki. Przed podaniem całość skropić oliwą. Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować pyszne i zdrowe śniadanko, przygotowując sałatkę z kaszką kuskus i wkładając
Gotowanie jest łatwepuszka Makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal 1 pomidor 1/4 cebuli gałązka bazylii 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz pieprz ziolowy oliwa garść roszponki Pomidora i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą pieprzem i oliwą. Wymieszać. Rybę wyjąć z puszki (odlać olej) Obłożyć rybę salsą i dookoła roszponką. Tak przygotowaną rybę można podać gościom na kolację
Gotowanie jest łatwe